2023 Aile Hekimi Maaşı Ne Kadar? Güncel Zamlı Maaşlar

2023 Aile hekimi aldığı maaş tutarı ortalama 12.500 TL ile 27.000 TL arasında değişmektedir. Aile hekimlerinin aldığı maaşı belirleyen unsurların başında aile hekimlerinin hizmet süresi ve uzmanlıkları göz önünde bulundurulmaktadır. Buna ek olarak hizmet verdikleri sağlık ocaklarının aylık fatura tutarları gibi unsurlar da aile hekimlerinin maaşlarının hesaplanmasında etkili olmaktadır. Bu hususta aile hekimlerinin maaşlarına %15 oranında bir kesinti yapılması durumu da söz konusu olmaktadır. Ayrıca aile hekimleri hasta yoğunluğuna göre, yani baktıkları hasta sayısına göre ek ödeme de alabilmektedir.
ORTALAMA | |
---|---|
Aile Hekimi Maaşı | 16.540 TL |
Başlıklar
Aile Hekimlerinin Maaşlarını Belirleyen Unsurlar Nelerdir?
Aile hekimlerinin maaşları bazı durumlar esas alınarak hesaplanmaktadır. Bu sebeple aile hekimlerinin maaşlarında bazı değişikliklerin görünmesi de işten değildir. Aile hekimlerinin maaşlarının belirlenmesinde etkili olan durumları şu şekilde listelemek mümkündür:
- Muayene olmaya gelen Aile Hekimliği Sistemi’ne kayıtlı olan hastaların sayısı,
- Döneme dair açıklanan enflasyon oranı,
- Aile hekimlerinin gezerek hizmet vermesi durumu,
- Aile hekimlerinin hasta muayenesi esnasında ya da tetkik süreçleri sırasında kullanılan malzemeler, aile hekimliği merkezinin giderleri.
Sağlık Ocağı Çalışma Saatleri, Kaçta Açılıyor, Kan Tahlili Saatleri
E-Nabız Aile Hekimi Randevu Alma Nasıl Yapılır?
Aile Hekiminden Randevu Nasıl Alınır? Aile Hekimi Sorgulama
Aile Hekimleri Hasta Başına Kaç Para Alır?
Aile hekimlerinin hasta başına aldığı ek ücretlerde aile hekiminin statüsüne göre bazı değişiklikler gözlenmektedir. Aile hekimlerinin hasta başına aldığı ücretler aşağıdaki gibidir:
- Aile hekiminin sözleşmeli olarak görev yapıyor olması durumunda sisteme kayıtlı şahıs sayısına bakılmamaktadır. Sözleşmeli olarak görev yapan aile hekimleri doğrudan 1000 hasta üzerinden ücret almaktadır. Sözleşmeli olarak görev yapan aile hekimi uzman konumundaysa aldığı aylık ücrete 12.000 TL eklenmektedir.
- Aile hekimliğinde mesleğini kadrolu olarak icra eden uzman hekimler 1000 kişi üzerinden 1.500 TL almaktadır. Sisteme kayıtlı olan 1000 kişi üzerinde hasta sayısı göz önünde bulundurulduğunda ise hasta başına 1 TL almaktadır.
Aile Hekimlerinin Maaşlarındaki Kesintiler Nelerdir?
Aile hekimlerinin maaşlarında kesinti yaşanmasına sebep olan durumlar bulunmaktadır. Bu durumlar kapsamında aile hekimlerinin aylıklarında kesintiler gözlenebilir. Aile hekimlerinin aylık maaşlarında yapılan kesintiler aşağıdaki gibidir:
- Gelir vergisi kesintisi,
- Damga vergisi kapsamında yapılan maaşlarının binde 6 oranında kesinti,
- %16 oranında sosyal güvenlik primi kesintisi.
Aile hekimlerinin maaşlarında yapılan kesintiler yukarıdaki durumlar esas alınarak yapılır.
Odyolog Ne İş Yapar, Güncel Maaşları Ne Kadar?
Güncel Doktor Maaşları Ne Kadar (Özel, Devlet)?
Güncel Hemşire Maaşları Ne Kadar (Özel, Devlet)?
Uzman Aile Hekiminin Maaşları Hangi Durumda Artar?
Uzman aile hekimlerinin aldığı aylık ücretlerinde artış gözlenmesine sebep olan durumlardan söz etmek mümkündür. Bu kapsamda uzman aile hekimlerinin maaşlarında bir farklılık söz konusu olabilir. Uzman aile hekimlerinin maaşlarının artması için gereken durumlar aşağıdaki gibidir:
- Aile hekimlerinin hizmet yılı arttıkça ve aile hekiminin uzmanlık seviyesinde artış gözlendikçe doğru orantılı olarak maaşlarında da artış gözlenebilmektedir.
- Evli olan ve çocuk sahibi olan aile hekimleri daha çok maaş almaktadır. Çocuk sayısının fazlalığına göre aile hekimlerinin aldıkları ek ödeme de yükselir.
- Yoğun bir nüfusun ikamet ettiği bölgelerde mesleğini icra eden aile hekimlerinin aldığı aylık ücretler de daha az yoğunluklu bölgelerde mesleğini sürdüren aile hekimlerine göre fazladır.
- Gezici hekimlik yapan aile hekimleri bu kapsamda ek ödemeler almaktadır. Dolayısıyla maaşlarında da diğer aile hekimlerine nazaran farklılık gözlenmesi durumu söz konusu olabilir.
Aile Hekimleri Toplamda Ne Kadar Kazanır?
Aile hekimlerinin ek ödemelerle birlikte aldığı toplam aylık ücrette değişikliklere sebep olan durumlar yukarıda yer almaktadır. Bu kapsamda her aile hekiminin ek ödemelerle birlikte aldığı aylık ücretin aynı olduğunu söylemek mümkün değildir. Fakat aile hekimliği eğitiminin tamamlanmasının ardından aile hekimi olarak mesleğini icra etmeye başlayan bir kişinin 2023 yılının ocak ayı itibariyle ortalama 15.000 TL ile 16.000 TL aldığı söylenebilir. Aile hekimlerinin net maaşlarına yapılacak olan ek ödemeler de dâhil edildiğinde bir aile hekimi ayda en az 17.000 TL kazanabilmektedir. Aile hekiminin A sınıfında bulunması hâlinde döner sermayeden pay alması ve ek ücretlere tabi tutulması durumunda söz konusu aile hekiminin ayda 16.000 TL kadar aylık ücret alması durumu söz konusu olabilir. Ayrıca uzman aile hekimlerinin net maaşlarına 1.750 TL ek ödeme aldığı da unutulmamalıdır.
Aile Hekimleri Aylık En Fazla Ne Kadar Kazanabilir?
Aile hekimlerinin kazanabileceği en üst limite ulaşabilmesi için tam performans sergilemesi gerekmektedir. Devletin yaptığı ek ödemeler, görev süreleri, uzmanlıkları, baktıkları hasta sayısı gibi durumlar göz önünde bulundurulduğunda tam performans sergileyen bir aile hekimi 30.500 TL’ye kadar maaş alabilmektedir. Fakat yapılan ek ödemeler ya da diğer durumlar söz konusu olsa bile bile aile hekiminin 30.500 TL’den daha fazla maaş alması söz konusu olmamaktadır.
Aile Hekimlerinin Görevleri Nedir?
Aile hekimlerinin yerine getirmekle yükümlü olduğu sorumlulukları aşağıdaki gibi listelemek mümkündür:
- Mesleklerini icra ettikleri aile hekimliği merkezlerinin düzeninden ve güvenliğinden sorumlu olmak,
- Söz konusu aile hekimliğinin yönetimini sağlamak,
- Muayene olmak için aile hekimliğine başvuran vatandaşların en iyi hizmeti almasını sağlamak,
- Aile hekimliği sisteminde kayıtlı olan vatandaşların aşı ve bunun gibi koruyucu sağlık hizmetlerinden faydalanmasını sağlamak,
- Yanında çalışan personelin denetimini sağlamak,
- Yanında çalışan personel için huzurlu ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamak,
- Mesleğini icra ettiği aile hekimliğine bağlı olan fakat evden çıkamayan hastaların evlerine gitmek, gezici olarak görev yapmak,
- Gerekli olduğu durumlarda sağlık raporu yazmak,
- Reçete yazmak,
- Sevk belgesi düzenlemek,
- Görevini yaptığı bölgede ikamet eden ve o bölgenin aile hekimliğine bağlı olan bakıma muhtaç hastaların evlerine gitmek, gezici olarak görev yapmak,
- Hastaların tedavileri hakkında bilgilendirme yapmak,
- Hastaların sağlık durumları hakkında bilgilendirme yapmak,
- Hastaların kullanması gereken ilaçlar hakkında bilgilendirme yapmak,
- Hastalıklara tanı koymak,
- Hastaların tedavi süreçlerini planlamak,
- Hastalar için rehabilitasyon çalışmaları yürütmek,
- Hastaların aile hekimliği merkezinde tedavi edilemeyecek türden bir hastalığı bulunması durumunda hastaları hastanelere yönlendirmek.
Nasıl Aile Hekimi Olabilirim?
Aile hekimi olmak isteyen kişiler öncelikle lise eğitimlerinin ardından lisans eğitimlerini tıp fakültelerinde tamamlamaları gerekmektedir. Tıp fakültelerinin eğitim süresi ise üniversitelere göre değişmektedir. Hazırlık sınıfının bulunması ya da zorunlu olması durumunda 7 yıllık bir lisans eğitimini kapsayan tıp fakülteleri, hazırlık sınıfının bulunmaması durumunda ise 6 yıl olmaktadır. Tıp fakültesi eğitimini tamamlayan kişilerin aile hekimi olmak için 3 yıllık aile hekimliği eğitimi alması gerekmektedir. Bu eğitimini tamamlanmasının ardından kişiler aile hekimi olarak görev yapmaya başlayabilir. Yani aile hekimi olmak toplamda en az 9 – 10 yıllık bir süreci kapsamaktadır.
Aile Hekimlerinin Çalışma Olanakları Nasıldır?
Aile hekimlerinin çalıştığı alanlar her mahallede bulunan ve o mahalleye ait olan toplum sağlığı merkezleridir. Bu toplum sağlığı merkezlerinde kendilerine ait odalarda çalışan aile hekimleri hastalarını kendilerine tahsis edilen bu odalarda muayene etmektedir. Aile hekimlerinin çalışma saatleri ise ortalama 9 saatlik bir zaman dilimini kapsamaktadır. Sabah 08.00’da hizmet vermeye başlayan aile hekimleri akşam 17.00’da o günlük hizmetini sonlandırır. Öğle yemeği ve gün içinde bazı molaları bulunan aile hekimleri haftanın beş günü hizmet vermektedir. Cumartesi günleri toplum sağlığı merkezinde tek bir aile hekimi görev yapar ve bu dönüşümlü olarak değişmektedir. Pazar günleri ise toplum sağlığı merkezleri kapalıdır.