2023 Almanya Emeklilik Yaşı ve Emekli Maaşı Ne Kadar?

2020 yılında Almanya’da emeklilik aylığı tutarı belirlenirken çalışanın cinsiyeti, sigorta priminin yatırıldığı tutar ve çalışma süresi göz önünde bulundurulmaktadır. Almanya’da emekli olacak erkek bireyler ortalama 980 Euro tutarında emekli aylığı almaktadır. Emekli kadınlarda ise bu tutar biraz daha azalarak 600 Euro civarlarına inmektedir.
Başlıklar
Almanya’da En Düşük Emekli Maaşları Ne Kadar?
Almanya’da emekli aylıklarının belirlenmesinde farklı kriterler göz önünde bulundurulmaktadır. Bu kriterler dahilinde kişiler emekli maaşlarını yüksek ya da düşük almaktadır. Almanya hükümeti tarafından yapılan açıklama neticesinde ülkede en düşük emekli maaşını, yaşamı boyunca asgari ücretle çalışmış kişiler almaktadır. Bu kapsamda 40 yıl süresinde asgari ücretle çalışan bir kişiye verilen emekli aylığı 514 Euro civarlarındadır. Fakat yapılması planlanan yeni düzenlemeler dâhilinde devamlı asgari ücretle çalışmış emeklilere 447 Euro emekli maaşı verilmesi tartışılmaktadır.
Almanya’da En Yüksek Emekli Maaşları Ne Kadardır?
Almanya’da en yüksek emekli maaşı çalışanın ne kadar sigorta primi yatırdığı, ne kadar süre çalıştığı ve hangi cinsiyetta olduğu gibi hususlara göre değişiklikler göstermektedir. En düşük emekli maaşı 514 Euro iken en yüksek tutarda alınan emekli maaşları ise bu hesaplamalar neticesinde değişiklikler göstermektedir.
Almanya’da Emekli Olma Şartları Nelerdir?
Almanya’da emekli olabilmek için çalışanların birtakım koşulları sağlayıp sağlamadığı göz önünde bulundurulmaktadır. Ülke genelinde çalışanlara yaştan kaynaklı emeklilik ve işgücü kayboyla alakalı olan emeklilik hakları sunulmaktadır. Emeklilik için dul ve yetim aylıkları da incelenmektedir. Almanya’da yaş kapsamında emekli olabilmek için 65 – 67 yaşını doldurmak şartı aranmaktadır. Maden işçilerinde ise yıpranma payı göz önünde bulundurularak emekli olmak için söz konusu olan yaş 60’a düşürülmektedir.
Çalışamaz Durumdakiler İçin Emeklilik Nasıl Olur?
Çalışamaz durumda olduğunu ve kazanma gücünü yitirdiğini ispatlayan Alman vatandaşlar için malulen emekli olma hakkı bulunmaktadır. Böyle bir durumda çalışamaz olduğunu ve kazanma gücünü yitiren kişilerin engel öncesinde 60 aylık sigorta priminin yatırılmış olması gerekmektedir. Ayrıca malulen emekli olacak kişi son 5 yıl içinde en az 36 aya kadar sigorta primi yatırmış olmalıdır.
Almanya’da Emeklilik Yaşı Kaçtır?
Almanya Emeklilik Sigortası, emeklilik yaşını 2012 yılından bu yana kademeli olarak arttırmaktadır. 2020 yılı için de artış devam etmektedir. Hükümetin 2012 yılında aldığı karar akabinde emeklilik yaşı 2020 yılı için 67’ye yükseltilmiştir. Yani bu karar uyarınca 1955 yılında doğan sigortalıların emeklilik yaş hattı 65 yaş 9 aya yükseltilmiş bulunmaktadır. Daha sonraki yıllarda doğan kişiler için emeklilik yaş şartı da birer ay olarak yükselecektir. 1956 yılında doğan biri için emeklilik yaşı 65 yaş 10 ay, 1957 yılında doğan kişilerin emeklilik yaşı ise 65 yaş 11 ay olacaktır. Yaş haddindeki artış daha sonraları ise ikişer ay olacaktır. 164 doğumlulara kadar yaş artışı devam edecektir. 1967 yılında ve sonrasında doğanlar içinse emeklilik yaşı 67’de sabitlenecektir.
Almanya’da Madenciler İçin Emeklilik Nasıl Olur?
Almanya’da madencilerin emeklilik için 60 yaşının doldurulmuş olması gerekmektedir. Ayrıca yeraltında 25 yıl (300 takvim ayı) sürekli olarak çalışmış olmalıdır. 31.12.1951 tarihinden sonra doğmuş sigortalılarda yaş haddi kademeli olarak 62 yaşa çıkartılmaktadır. Madenci aylığı ayrıca 50 yaşın doldurulmasının ardından da bağlanabilmektedir.
Madenci kişilerin 50 yaşında Almanya’da emekli aylığı alabilmesi için sağlanmış olması gereken şartlar ise aşağıdaki gibidir:
- Kişinin 50 yaşını doldurmuş olması,
- 25 yıllık bekleme süresinin tamamlanmış olması,
- Ana meslek olarak madencilik faaliyetiyle ekonomik olarak eşdeğer bir işte çalışmamış olması ya da eşdeğer serbest bir meslek icra etmemesi gerekemektedir.
Ağır Engelliler İçin Emeklilik İşleyişi Nasıldır?
Ağır engellilerde emeklilik işlemleri için doktor raporları esas alınarak Sosyal Bakım Daireleri tarafından verilmiş %50 işgücü kayıp belgesi gerekmektedir. Ağır engelliler, Almanya’da ya da Avrupa Birliği’ne üye ülkelerden birinde ikamet eden ve engellilik oranının asgari düzeyi %50 oranında olan kişilerdir. Bunun yanında engelli vatandaşın 63 yaşını ve 35 yıllık bekelme süresini doldurmuş şartı da aranmaktadır. Bu emeklilik aylığından her ay için %0,3 oranında kesinti yapılması şartıyla zamanından önce 60. yaş doldurulduktan sonra faydalanmak mümkündür. Toplam kesinti oranı ise azami olarak %10,8 olmaktadır.
Kazanılmış hak dâhilinde 16 Kasım 2000 yılından önce 50 yaşını dolduran ve 16 Kasım 2000 yılında Sosyal Kanun’un 9. Kitabı’nın 2’nci maddesinin 2’nci fıkrasınca ağır engelli olarak tanınmış ya da bahsi geçen tarih içerisinde geçerli yasalara göre mesleklerini icra edemeyecek duruma gelen veya işgücü kaybına uğrayan kişilerin 60 yaşlarını doldurdukları takdirde ağır engelliler için sunulan kesintisiz emeklilik maaşından faydalanmaları mümkündür.
Kadınlar İçin Yaş Dolayısıyla Emeklilik Nasıl İşler?
1952 yılından önce doğan kadınların emeklilik durumları için her ay %0,3 oranında kesinti yapılması koşulu aranmaktadır. Bu koşulla birlikte isterlerse emekli olabilirler. Fakat kadınların yaş kapsamında emekli olabilmeleri için ilgili makam tarafından aranan başka şartlar da bulunmaktadır. Kadınların 60 yaşını doldurmuş olmaları gereklidir. Ayrıca kadınlar 40 yaşını doldurduktan sonra on yıldan fazla bir süre sigortalı bir iş ya da faaliyet için zorunlu sigorta primi ödemiş olması da gereken şartlardandır. Kadınların yaş kapsamında emeklilik maaşını 65 yaşını doldurmadan almak istemesi durumunda ayda %0,3 oranında bir kesinti uygulanmaktadır.
İşsizlik veya Yaş Kapsamında Kısmi Çalışanlar İçin Emeklilik Durumu Nasıldır?
1 Ocak 1592’den önce doğmuş sigortalıların emeklilikten faydalanabilmeleri için 60 yaşlarını tamamlamaları gerekmektedir. Ayrıca 15 yıllık bekleme sürelerini doldurmaları ve emeklilik müracaatında son 10 yılda sigorta yükümlülüğü bulunan bir iş ya da faaliyette en az sekiz yıl zorunlu prim ödemiş olmalarının yanı sıra emeklilik müracaatında işsiz olup 58 yaşını doldurduktan sonra toplam 52 hafta işsiz kalmış olmaları ya da emeklilik başında asgari 24 ay yaş itibariyle kısmi çalışma uygulamasından faydalanmış olmaları şartı aranmaktadır.
Sigortalıların bahsi geçen emeklilikten yararlanmak için en erken 60 yaşını doldurmaları gerekmekteydi. Bu yaş sınırı 2006 yılından 2008 yılına kadar kademeli olarak 60 yaşından 63 yaşına yükseltilmiştir. Ocak 1946 doğumlular bahsi geçen emeklilik hakkından en erken 60 yaş ve 1 ayı doldurduktan sonra, Şubat 1946 doğumlular en erken 60 yaş ve 2 ayı doldurduktan sonra, Aralık 1948 tarihinde ve bu tarihten sonra doğanlar ise 63 yaşında bu bahsi geçen emeklilikten faydalanabilmektedir. Bu yaş sınırından önce istenerek kesinti yapılması kabul edilse dahi Almanya’da emekli aylığının bağlanması prensip olarak mümkün olmamaktadır.
1 Ocak 2004 yılından önce işle olan ilişkilerine son vermeye karar vermiş olan kişilerin (yaşlılıkta kısmi çalışma ya da fesih anlaşması gibi) ya da o gün itibari ile işsiz veya çalışmıyor olan sigortalıların kazanılmış hak hapsamında erken emeklilik yaş sınırı yükseltilmemektedir.
Sekiz yılı zorunlu sigorta primi ödenmiş olması gereken 10 yıllık zaman dilimi, özellikle zorunlu prim ödemesi yapılmamış işsizlik dönemlerinin emeklilik hesabına dahil edilmesi gibi nedenlerden dolayı sigortalının yararına olması için uzatılmaktadır.