Ambulans Şoförü İlk Yardım Sertifikası Nedir? Nasıl Alınır?

Ambulans şoförü olmak için gerekli sertifikaya ilk yardım sertifikası adı verilir. En az ilk okul mezunu olan şoför adayları 16 saatlik zorunlu ilk yardım eğitiminin ardından ilk yardım sertifikası almaya hak kazanır. Türkiye’de ambulans şoförlüğü yapmak isteyen herkesin bu sertifikayı alması, ilk yardım eğitimini tamamlaması gerekir.

Ambulans şoförü olabilmek için gerekli evrakların temin edilmesi ve temel ilk yardım eğitiminin alınmış olması gerekmektedir. Öte yandan ambulans şoförü olmak isteyen kişilerin ileri sürüş eğitim belgesinin de onaylanmış olması gerekmektedir.

Ambulans şoförü olmak için B sınıfı ehliyete ve SRC 2-4 belgelerine de sahip olmalısınız.

Ambulans şoförü olmak için gerekli belgeler ise:

  • Nüfus cüzdanı,
  • Sürücü kimliği,
  • Temiz sabuka kaydı,
  • Sürücü belgesi GBT formu,
  • Ambulans şoförü olmak için başvuru dilekçesi,
  • İleri sürüş eğitimi alındığına dair AST belgesi,
  • İlk yardımcılık belgesi gerekmektedir.

İlk Yardım Sertifikası Ücretleri Ne Kadar?

İlkyardım sertifikası ücreti illere göre değişmektedir. Genel olarak ilk yardım sertifikası almak isteyen kişiler ortalama 1750 TL ödemektedir. Bunun yanı sıra kurs ücretleri farklı il ve ilçelere göre de farklılık gösterebilir. Buna göre ilk yardım sertifikası ücretleri:

  • İstanbul gibi kalabalık şehirlerde, İl Sağlık Müdürlükleri tarafından belirlenmiş olan sertifika ücreti, saatlik eğitim için 1150 TL olarak belirlenmiştir.
  • İlk yardım yenileme eğitimleri 8 saatte tamamlanmaktadır. 8 saatlik eğitim ücreti ortalama 1425 TL olarak belirlenmektedir.
  • 16 saatlik verilen ilk yardım eğitimleri 1850 TL olarak ücretlendirilmektedir.
  • İSMEK kapsamında ilk yardım kursları herhangi bir ücret talep edilmeden verilmektedir.
  • Eğitim süresinin yanı sıra kişilerin ilk yardım kursuna katıldığı şehirler de ücretleri belirlemektedir.

İlkyardım Sertifikası Ambulans Şoförleri için Zorunlu mu?

Ambulans şoförleri için ilkyardım sertifikası İş Kanunu kapsamında zorunlu kılınmıştır. Buna göre ambulans şoförlüğü için başvuru yapacak olan kişilerin en az 3 sene geçerliliği olan ilk yardım sertifikasının olması gerekmektedir. Olası durumlarda ambulans şoförünün müdahale etmesi gereken durumlar meydana gelebilir. Bu gibi hallerde, hayat kurtarmak ve doğru müdahalelerde bulunması için şoförlerin de ilk yardım hakkında bilgi sahibi olması önem teşkil etmektedir.

İlk yardım eğitimleri, ilk kez eğitim alan kişiler için 16 saatte tamamlanmaktadır. Bu eğitimler 2 güne yayılmaktadır. Eğitimlerini başarılı şekilde tamamlayan kişilere sertifika verilmektedir. Sertifikalar, 3 sene boyunca geçerlidir. Sürenin sona ermesinden sonra, sertifikanın yenilenmesi için vatandaşların 8 saatlik kursa girmesi yeterlidir.

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur?

Ambulans şoförü olmak için başvuru yapan vatandaşların Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetki verilmiş kurslardan ambulans şoförlüğü için sertifika almak gerekmektedir. Bunun yanı sıra Ambulans şoförünün kullanacağı aracın çeşidine ve yapısına uygun bir sürücü belgesi de alması gerekmektedir.

Bunun dışında ambulans şoförlerinin zorlu yol şartlarına karşı, ileri sürüş teknikleri eğitimlerini de tamamlaması gerekmektedir. Ambulans şoförü eğitimlerinin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onay verilmiş kurslardan alınması gerekmektedir. Bakanlık onayı olmayan kurslardan alınan sertifikaların geçerliliği bulunmamaktadır.

Ambulans Şoförü Maaşları Ne Kadar?

Ambulans şoförü maaşı şoförün deneyimine, bölgedeki personel ihtiyacına ve personelin deneyimine göre değişmektedir. Genel olarak devlet hastanelerinde ambulans şoförü maaşları kademeye göre artmakta ve aynı kademede görev alan kişiler, standart maaş almaktadır. Özel hastanelerde çalışan şoförler ise hastanenin fiyat politikasına göre maaş almaktadır. Ambulans şoförü maaşları:

  • Yeni başlayan personeller için ambulans şoförü maaşları 12 Bin 200 TL olmaktadır.
  • İleri kademelerde görev alan ambulans şoförü maaşları 14 Bin TL’ye kadar yükselmektedir.
  • Ambulans şoförleri 24 saat çalışma ve 2 gün dinlenme şeklinde çalışmaktadır.

Ambulans Şoförü Çalışma Şartları

Ambulans şoförü çalışma koşulları sağlık alanında görev alan diğer personellere kıyasla daha konforludur. Ancak söz konusu insan hayatı olduğu için stresli ve yorucu olabilmektedir. Zorlu şartlarda karar verme mekanizması yüksek ve başarılı olan kişilerin ambulans şoförü olması gerekmektedir.

Ambulans şoförleri; haftanın yedi günü ve günün 24 saati yaralı ya da hasta vatandaşları en kısa sürede hastaneye taşımakla yükümlüdür.

Ambulans şoförlerinin sakin, fedakar ve cesaretli olmaları da gerekmektedir. Ambulans şoförlüğü kamu ve özel sektörde tatmin edici maaşları ile rağbet gören mesleklerin başında gelmektedir. Ambulans şoförü olmak isteyen kişilere, psikolojik ve fiziksel testler de uygulanmaktadır.

Ambulans Şoförü Olmak için Gerekli Belgeler

Ambulans şoförlüğü için gerekli evraklar Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenmiştir. Bu belgeler arasında en önemlisi ise, temel ilk yardım sertifikası olmaktadır. Temel ilk yardım eğitimi almayan kişilerin başvuru yapması mümkün değildir.

Başvuru yapacak adayların, başvuru sürecinden önce ilk yardım sertifikası alması ve ileri sürüş eğitimi almış olması önem teşkil etmektedir. İleri sürüş eğitim belgesi; Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış kurslarda verilmelidir. Ambulans şoförü olmak için gerekli belgeler ise:

  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi talep edilmektedir.
  • Sürücü belgesi,
  • Sabıka kaydı,
  • Ambulans şoförlüğü için başvuru dilekçesi,
  • Sürücü belgesi,
  • İleri sürüş eğitimi sertifikası,
  • Temel ilk yardım eğitimi alındığına dair sertifika.

Ambulans Şoförü Olma Şartları

Ambulans şoförlüğü şartları arasında ilki en az lise mezunu olmak ve temel ilk yardım sertifikasına sahip olmaktır. Ambulans şoförü alımları ön lisans ya da lisans bölümlerinden mezun olan kişiler için de yapılmaktadır. Ancak acil tıp teknisyenliği bölümünden mezun olan kişilerin ambulans şoförlüğü için başvuruları öncelikli tutulmaktadır. Ambulans şoförü olmak için şartlar ise:

  • Kişilerin en az lise mezunu olması gerekmektedir.
  • Kişilerin en az B sınıfı ehliyetinin olması gerekmektedir.
  • Başvuruda bulunan kişilerin ilk yardım sertifikası olması gerekmektedir.
  • Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan psikolojik analiz testlerinin ambulans şoförü olmak için uygun olması gerekmektedir.
  • Başvuru yapacak kişilerin ileri sürüş tekniği kapsamında sertifikasının olması gerekmektedir.

Ambulans Şoförü Sertifikası Nereden Alınır?

Ambulans şoförü sertifikası almak için MEB onaylı kurslara başvurarak, temel ilk yardım eğitimlerini başarılı şekilde tamamlamak gerekmektedir. Ambulans sürüş teknikleri sınavına giren kişiler, uygulamalı ve teorik eğitimlere tabi tutulmaktadır.

Bu eğitimleri başarılı şekilde tamamlayan kişiler, ambulans şoförü olma hakkına sahip olur. Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından ortak verilen karara göre; ambulans sürüş teknikleri eğitimlerine katılmak ve eğitim neticesinde yapılan sınavlara girerek başarılı olmak gerekmektedir. Bunun dışında:

  • Kamu hastanelerinde ambulans şoförü olmak için sağlık meslek liselerinden mezun olmak gerekmektedir.
  • Ön lisans kapsamında acil tıp teknisyenliği bölümlerinden mezun olmuş kişiler ambulans şoförlüğü için öncelikli tercihtir.
  • Özel sektör ambulans şoförü alımları hastaneden hastaneye göre değişmektedir. Özel sektörde ambulans şoförlüğü şartları nispeten daha esnek olmaktadır.
  • Ambulans şoförlüğü sertifikası; araç tanıma, normal yol sürüşü ve ileri sürüş teknikleri eğitimlerini başarılı şekilde tamamlayan kişilere verilmektedir.

Sınavlar ve eğitim süreci Milli Eğitim Bakanlığı tarafından görevlendirilmiş öğretmenler ve emniyet teşkilatı personelleri tarafından kontrol edilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu