Apron Memuru Maaşları Ne Kadar? Devlet, Özel Sektör

Apron memuru maaşı 2023 yılı 9.500 TL’dir. Yeni mezun apron memuru maaşları 8.500 TL, uzman personel en düşük 12.000 TL maaş alır. Devlet Hava Meydanları (DHM) bünyesinde personel olarak görev yapan apron memuru, hava trafiğini kontrol etmekte ve pistlerdeki uçak park planını yapmakla görevlidir.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü kapsamında, merkezi atamalarla apron memuru alımı yapılmaktadır. KPSS kapsamında atanan apron memurlarına, statüye ve kadroya göre maaş verilmektedir. Ek ödemelerle birlikte, kategoriye göre dağılmak şartıyla kişilere 8 bin 500 TL ila 12 bin TL aralığında maaş ödemesi yapılmaktadır. Apronda görev yapan memurlar, genel memuriyet, mühendislik, teknikerlik ya da trafik kontrol ekibi gibi farklı kategorilerde hizmet sağlamaktadır.
Apron memurlarının evli olması, çocuklarının bulunması ve meslekte uzun yıllar görev yapması gibi etkenler, alınan maaşların tutarını artıracaktır. Apron memuru maaşlarının dağılımları, apron memurlarının görev alanına giren durumlar ve apron memuru olmak için gerekli görülen şartlar, yazı içerisinde detaylıca açıklanmıştır.
Pozisyon | Yeni Başlayan En Düşük | Uzman En Düşük |
---|---|---|
Apron Hizmetleri Memuru | 9.500 TL | 11.250 |
Başlıklar
Apron Memuru Nedir?
Apron memuru; Uçakların park pozisyonunu belirlemek, yer hizmetlerini denetlemek, pist ve bağlantı yollarını kontrol etmekle görevlidir. Apron ise uçakların park pozisyonunda durdukları, yükleme ve boşaltılmanın yapıldığı alanlardır.
Apron Memuru Çalışma Saatleri
Apron memuru çalışma saatleri havalimanının yoğunluğuna göre değişim gösterir. Yoğun uçak trafiğinin ve insan sirkülasyonunun olduğu havalimanında çalışma sistemi vardiyalıdır. Vardiyalı çalışan apron personeli genellikle 12 saat çalışır ve 24 saat dinlenir. Ancak 24 saat çalışıp, 24 saat dinlenme sistemiyle de çalışılan havalimanları mevcuttur.
DHMİ Kadrolu Personellerinin Özellikleri Nelerdir?
DHMİ kapsamında, farklı kadrolarda memurlar görevlendirilmektedir. DHMİ kadrolarında görev yapan memurlar, uçuşların takibi, apronun düzenlenmesi, apron trafiğinin kontrolü, yolcuların taşınma düzeni, apron giderlerinin karşılanması, uçakların bakımının kontrol edilmesi ve daha birçok alanda görev yapmaktadır.
Apron memuru kadrosunda, apron giderlerinin ve takibinin gerçekleştirilmesi için atölye memurları da yer almaktadır. DHMİ kadrolu memurları, devlet memurlarıyla eşit haklara sahiptir ve kamu personelleri için belirtilen tüm ayrıcalıklardan faydalanma hakları bulunur.
DHMİ bünyesindeki memurlar, sadece uçak seferleri için görev yapmamakta, farklı meslek kollarından kişiler de DHMİ kapsamında apron görevlisi sayılmaktadır. Avukatlar, doktorlar, hemşireler, uzman ve uzman yardımcıları, güvenlik şefleri, şefler, koruma görevlileri, pilotlar, uçak ekipleri ve daha birçok alanda, DHMİ memur kadrosu bulunmaktadır. Havalimanındaki uçakların kontrolü ve uçuş şirketi çalışanlarının koordinasyonu için idari işler ve atölye kısmında sayısız memur yer almaktadır.
DHMİ Memurlarının Ortalama Maaşı
Devlet Hava Meydanları İşletmesi kapsamında görevli olan memurlara en az 6 bin TL ödeme yapılmaktadır. Çeşitli sosyal yardımlar ve ek gelirlerin de dahil edildiği memur maaşı, memurların sahip oldukları statüye bağlı olarak 9 bin TL ila 11 bin TL aralığına kadar yükselmektedir.
Çalışılan havalimanının yoğunluğu, havalimanının yer aldığı şehir ve ödenecek ek gelir türlerine göre değişmektedir. Apron memurlarının alacakları maaşlar, memurların statülerine ve özelliklerine göre değişeceğinden, apron memurları için tek bir maaş skalası belirlemek doğru olmayacaktır.
Polis Maaşı Ne Kadar? En Düşük ve En Yüksek Polis Maaşları
DHMİ Hava Trafik Kontrol Memuru Maaşı
Devlet Hava Meydanları İşletmesi kapsamında trafik kontrol memuru olan kişilere, 6 bin 250 TL ila 7 bin 500 TL aralığında ödeme yapılmaktadır. DHMİ kapsamında stajyer olarak göreve başlayan hava trafik kontrolörleri, daha sonra asistan ve uzman olarak kadro edinmektedir.
Elde edilen kadroya bağlı olarak, hava trafik kontrolörü maaşları artacak ya da azalacaktır. 2020 yılı içerisinde eğitimlerini tamamlayan hava trafik kontrolörleri, eğitim sonrasında uzman kadroya geçer ve daha fazla ödeme almaya başlar. Eğitimleri tamamlayarak asil kadroya geçen hava trafik kontrol memuruna, 11 bin TL ila 12 bin TL aralığında maaş verilmektedir.
Verilen maaşların içerisinde, kamu personeli için belirlenen ek gelirler ve tazminatlar da yer almaktadır. Hava trafik kontrolörleri için verilen maaşlar, havalimanındaki uçuş trafiğine bağlı olarak arttığından, trafik yoğunluğuna bağlı olarak 1000 TL fazla ya da eksik maaş alınması söz konusudur.
Hava trafik kontrolörü maaşları, eorucontrol tazminatına bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Kişilerin eğitimine devam ederek yüksek lisans ve doktora yapması, yeni bir yabancı dil öğrenmesi, çocuk sahibi olması, evli olması ve eşinin çalışmaması gibi konular, hava trafik kontrolörü maaşlarının tutarını yükseltecek etkenler arasındadır.
DHMİ Mühendis Maaşları Ne Kadar?
DHMİ kapsamında mühendis olarak göreve başlayan çalışanlara, mühendislik dalına göre maaş verilmektedir. Devlet Hava Meydanlarında mühendis olarak göreve gelen bir kişiye, farklı kamu kurum ve kuruluşlar kapsamında verilen mühendis maaşlarının üzerinde ödeme yapılmaktadır.
DHMİ kapsamında göreve gelen kadrolu mühendisler, 9 bin TL ila 11 bin TL aralığında maaş almaktadır. Kurum tarafından uygulanan deneme sürecini başarıyla tamamlayan ve kurumun belirttiği tüm eğitimleri geçen mühendisler, kadrolu olarak çalışmaya devam edecektir.
Kadroya geçildikten sonra, mühendislere verilecek maaşlar 11 bin TL’ye kadar çıkmaktadır. DHMİ mühendis kadrosuna dahil olmak için KPSS’ye girilmeli ve mülakat sonrasında atama hakkı elde edilmelidir. DHMİ kadrolu mühendis maaşları, yabancı dil tazminatı, çocuk tazminatı, evlilik tazminatı ve eğitim tazminatı gibi ek ödemelere bağlı olarak yükselecektir.
DHMİ Tekniker Maaşlarının Limiti
DHMİ kapsamında, uçakların bakımından apronun yönetimine kadar birçok alanda tekniker çalışmaktadır. Ön lisans mezunu olan teknikerler, kadrolu olarak atanmaları durumunda 9 bin TL’den başlayan ödemeler alacaktır. Çalışılan havalimanının iş yoğunluğuna, yolcu kapasitesine ve teknikerlerin uzmanlık sahibi olduğu alanlara göre, alınacak maaşların tutarları değişecektir. Evli ve çocuklu olan teknikerler, kamu personeli için belirtilen ek ödemelerden faydalanabilirler.
Çalışılan havalimanına, çalışma süresine, çalışma şekline ve kadroya göre, 2 bin TL daha ek ödeme alınabilir. Teknikerlerin lisans ve yüksek lisans eğitimlerini tamamlaması ve mesai usulü çalışmasıyla, maaşlarına ek demeler yansıtılacaktır.
DHMİ AIM Memuru Maaşlarının Tutarı Ne Kadar?
DHMİ kapsamında görev yapan kadrolu AIM personeline, stajyerlik döneminden itibaren ödeme yapılacaktır. Stajyer AIM personeli olan memurlar, eğitim süreci tamamlanana kadar 9 bin TL ila 13 bin TL aralığında ödeme alacaktır. DHMİ eğitim sürecinin başarıyla tamamlanması ve eğitimlerin ardından kadrolu AIM personeli olunmasıyla, elde edilecek maaşların tutarı yükselecektir. Personelin çalışma saatleri, çalışma şekli, eğitimde yeni diplomaların alınması, evli ve çocuklu olunması gibi etkenlere bağlı olarak, alınan maaşlara ek ödemeler gerçekleştirilebilir.
Apron Memuru Nasıl Olunur?
Apron memuru olmak isteyen kişiler, KPSS sonrasında atama hakkı elde etmelidir. DHMİ apron memurluğu alımlarına dahil olmak için MSYM resmi internet sitesi üzerinden KPSS başvurusu yapmak gerekir. https://ais.osym.gov.tr/ bağlantı adresi kullanılarak, ÖSYM resmi internet sitesi açılmalıdır.
Ekranın sağ kısmında yer alan “Sisteme Giriş” seçeneğine tıklayarak, T.C. kimlik numarası ve AİS şifresi bilgileri doldurulmalıdır. AİS şifresini bilmeyen kişiler, sayfada bulunan “E-Devlet Girişi” seçeneğini tercih etmelidir. AİS girişi tamamlandıktan sonra sayfanın sol köşesindeki listeden “Başvuru Süreci” bölümü açılmalı ve “KPSS Başvurusu” seçeneği tercih edilmelidir. KPSS başvuru formu doldurulduktan sonra, belirtilen tarihlerde sınava girilmeli ve DHMİ memurluk başvurusu yapılmalıdır.
Apron Memuru Alım Şartları Nelerdir?
DHMİ kapsamında apron memuru olarak greve gelmek isteyen kişiler, aşağıda belirtilen şartlara uyum sağlamak zorundadır:
- Apron memuru alım şartlarının ilk sırasında, kişilerin Türk vatandaşı olması yer almaktadır.
- Türk vatandaşı olamayan kişiler, DHMİ kapsamında kadrolu personel olamazlar.
- KPSS sonrasında, en az 75 puan alınması ve DHMİ için talep oluşturulması gerekir.
- Kişilerin en az ön lisans mezunu olmaları ve irilmek istenen kadroya bağlı olarak, belirtilen tüm diplomalara sahip olmaları zorunlu kılınmıştır. DHMİ tarafından alınacak kadrolu personeller, sözlü mülakata davet edilmelidir. Sözlü mülakat esnasında, belirtilen tüm şartlara uygun cevaplar verilmesi gerekir.
- DHMİ tarafından gerçekleştirilecek arşiv taramasında, kişilerin ve ailesinin geçmişinde herhangi bir terör suçuna rastlanmaması zorunludur.
Arşiv taramasının yanında, yüz kızartıcı suçlardan hüküm giyen Kişilerin de DHMİ apron memuru olmasına izin verilmeyecektir.
Güncel Pilot Maaşları Ne Kadar (THY, Pegasus, Onur Air)