2023 Asker Harçlığı Ne Kadar, Kimlere Verilir?

Asker harçlığı, askere katılan er ve erbaşlara verilen bir harçlıktır. Miktarı her yıl değişiklik gösterir. Ayrıca askerin doğuda görev yapması, rütbesi, sözleşmeli olma durumu gibi etkenler de asker harçlığının tutarını etkilemektedir. Askerin bu özellikleri ile verilen asker harçlığı, 600 TL ile 2.000 TL arasında değişiklik gösterir. Alınacak miktar, belirli dönemlerde asker adına açılan hesaba yatırılır. Bu sayede askerin direkt olarak paraya ulaşması sağlanır.

2023 Yılında Asker Harçlığının Miktarı Ne Kadardır?

Asker harçlığının tutarı, 2023 yılında en az 170 TL olarak hesaplanmaktadır. Ancak askerin rütbesine ve görev yerine göre alınacak maaş değişiklik gösterir. Er, doğu bölgelerinde görev yapıyorsa, alacağı asker harçlığı 250 TL olacaktır. Ancak şark sayılmayan illerde görev yapan erler, 150 TL asker harçlığı alır. görev tanımı normal onbaşının alacağı tutar, 170 TL olarak belirlenmektedir.

Her askere bu miktarlar verilir. kişinin ailesinin durumu, maddi geliri göz önüne alınmadan verilen bu tutar, askerlik yapan kişinin çarşı izinlerinde harcaması için devlet tarafından gönderilmektedir. Bu miktarların bu kadar az olmasının nedeni, askerlik yapan kişinin çarşı izni dışında para harcama yerinin bulunmamasıdır.

Asker Harçlıkları Ne Zaman Yatırılır?

Asker harçlıklarının yatırılma zamanı her ayın 1’idir. Yatırılan miktar, sadece askerin kendisi tarafından çekilebilir. Her ayın birinde erlere yatırılan asker harçlığı alınabilse de, diğer rütbelerin asker harçlıkları ayın farklı günlerinde yatırılmaktadır.

Asker Harçlığı Nereye Yatar?

Asker harçlığının yatırılacağı hesap, acemi birliğinde kaldığı süre boyunca PTT olarak belirlenmiştir. Asker, acemi birliğine alındığında kendisine bir PTT kart verilir. asker hesabı açılan kart ile kişi asker harçlığını alabilir. Acemi birliğinden ayrılma sonrasında kişiye Ziraat Bankası’na ait hesap kartı verilir.

Verilecek hesap kartından usta birliğinde kaldığı süre boyunca asker harçlığını çekebilir. Acemi birliğinden ayrıldıktan sonra kişiye verilen PTT kart bloke edilir.

Kısa ve Uzun Dönem Askerlikte Harçlık Konusunda Fark Var Mıdır?

Kısa ve uzun dönem askerlik için bir harçlık farkı bulunmaz. Kısa dönem askerlikte uzun dönem askerlikten daha az harçlık alınması durumu, kısa dönem askerlik yapanların çavuş rütbesinde olmasından kaynaklanmaktadır. Kısa dönem askerlik yapma hakkı, sadece üniversite okumuş kişilerdedir.

Bu nedenle kısa dönem askerlerin tamamına yakını, askerliğini çavuş rütbesi ile yapar. Dolayısıyla alacakları asker harçlığının tutarında da değişiklik olur. ancak bahsedilen değişiklik en fazla 50 TL olmaktadır. miktar, 30 ile 50 TL arasında değişiklik göstererek 200- 250 TL civarında olmaktadır.

Batı İllerindeki  Asker Harçlıkları Ne Kadardır?

Batıda görev yapan askerlere verilecek asker harçlıkları, askerin görev yaptığı kışlanın özelliklerine göre değişiklik göstermektedir.  Ancak batıda görev yapılması durumunda karşılaşılan imkanların daha geniş olması nedeniyle, alınacak asker harçlığı tutarı düşük olmaktadır. 150 TL civarında verilecek miktar, batıda olsa da doğu görevi sayılabilecek mecralarda değişiklik göstermektedir.

Doğu Bölgesinde Askerlik Yapanların Harçlıkları Ne Kadardır?

Doğuda askerlik yapılması durumunda kişilerin alacakları tutar, 400- 500 TL arasında olmaktadır. doğunun zorlu hava şartları ve kışlaların durumları göz önüne alınarak miktarın değiştirilmesi mümkündür. Alınacak tutar, doğunun merkezi bölümlerinde değişiklik göstermektedir. Şartları iyileştirilmiş bölgelerde verilecek asker harçlığı tutarı 200 TL’ye kadar düşebilmektedir.

Asteğmenler İle Kısa Dönem Askerlerin Harçlıkları Arasında Fark

Asteğmenlerin alacakları asker maaşları, eğitim dönemlerine göre değişiklik göstermektedir. Asteğmenlerle çavuşlar karıştırılmaktadır. Çavuşlar, kısa dönem askerlerdir. Lisans mezunudurlar ve dönemlerini tamamladıklarında askeriyeden ayrılırlar.

Ancak asteğmenler, ihtiyaç duyulması halinde askeriye kalırlar. Ayrıca çavuşların aksine asteğmenlerin tamamı lisans mezunudur. Ön lisans mezunları asteğmen olamaz. Asteğmenler, eğitim dönemi ve çalışma dönemlerinden geçerler. Eğitim dönemlerinde 260 TL tutarında asker harçlığı alırlar. çalışma dönemlerinde ise 4.570 TL tutarında maaş alırlar.

Sözleşmeli Askerlerde Asker Maaşı Ne Kadardır?

Sözleşmeli  askerlerde maaşlar, doğuda mı, batıda mı görev alındığına göre değişiklik gösterir. Bunun yanında doğu şartlarında askerlerin maaş alması kolaylaştırılır. Batı bölgelerinde görev alan er ve erbaşlara 2.500- 3.000 TL arasında maaş ödenmesi  sağlanır. Doğuda görev alan askerler, maaşlarını tazminatlı olarak alır. Bu nedenle alacakları maaş 4.000 TL’ye kadar çıkacaktır.  Ayrıca evli olan sözleşmeli erlere eş yardımı da verilmektedir.

Asker Maaşı Rütbelere Göre Değişiklik Gösterir Mi?

Asker maaşında rütbenin etkisi çok yüksektir. Emir- komuta zincirinde yukarı çıkıldıkça maaş artar. bunun yanında komuta zincirinin üstündeki kişilerin görev alanları da maaşlarını etkiler. Doğuda yapılan görevlerde kişilere tazminat da ödendiğinden maaşlar doğuda daha yüksektir.

Ayrıca askerlerin katıldıkları görevler de alınacak tutarı etkiler. Askerin birliği ile birlikte zorlu bir görevde bulunması, askerin yönetim kadrosunda yer alması ve komutasına verilmiş erlerin bulunması da alacağı miktarı arttıran etmenlerdendir. Dolayısıyla yönetimin üst tabakalarında bulunan askerler daima daha yüksek maaşlar alır.

Komando Erlere Verilen Asker Maaşı Ne Kadardır?

Komando erlere verilmekte olan maaş, farklı yeteneklere sahip olmaları beklendiğinden 4.000 TL’nin üzerindedir. Ancak bölgelere ve komando alanlarına göre değişiklik gözlemlendiğinden, alınacak maaşta standart rakam belirlenmemektedir.

Yoğum eğitimlerin fazla olduğu komando alanlarında alınacak maaşa tazminat da eklenir. Bu sayede maaşın daha yüksek olması sağlanır. Komando birlikleri sınıflara bölünmüştür. Kendi içlerinde sınıfları olan komando birlikleri, zorluk durumlarına göre farklı maaşlar alır.

Uzman Çavuşlara Verilen Asker Maaşı Ne Kadardır?

Uzman çavuşlara verilmekte olan maaş, görev yerine göre değişiklik göstermektedir. Batıda görev yapmakta olan bir uzman çavuş, 5.500 TL civarında maaş alır. Ancak doğuda görev yapan uzman çavuşun maaşına tazminat da ekleneceğinden, tutar 6.000 TL’nin üzerine çıkar.

Uzman çavuşların yurt dışında görev yapmaları da olasıdır. Bu durumlarda alınacak maaşa gurbet payı da eklenir. Yurt dışında gidilecek bölgeye ve ortamdaki tehlikenin boyutuna göre alınacak maaş 10.000 TL’ye kadar çıkarılabilir.

Teğmenlere Verilen Asker Maaşı Ne Kadardır?

Teğmen maaşı, 5.000 TL ve üzerindedir. Takım komutanı görevine sahip olan teğmenler, üsteğmenin bir altında yer almaktadır. Alacakları tutara aile ücreti, eş parası, tazminatlar dahil değildir. Bu miktarlarla birlikte teğmen maaşları 7.000 TL civarına yükselmektedir. Tazminat, görev yeri ve üstlenilen görevler, alınacak maaşın tutarını daha da arttırabilir. Teğmenin komuta ettiği birliğin zorlu bir göreve katılması durumunda teğmene ek ödeme tahsis edilir.

Asker Harçlığından Askerin Ailesi Yararlanır Mı?

Asker ailelerinin asker harçlığından yararlanması olası değildir. Asker harçlığı alınması sırasında askerin kendisi dışında hiç kimse harçlığı çekemez, kullanamaz. Ancak evin geçimini üstlenen gençler için bakanlığın başlattığı uygulama ile gencin 1 defalığına ailesi için ödeme talebinde bulunması sağlanmaktadır. Askerlik görevi boyunca ailesi zor durumda kalacak gençler için, aileye 1.500 TL ödeme yapılmasına karar verilmiştir. Aileye yapılacak bu ödeme geri talep edilmez.

Ödemenin alınabilmesi için askerin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvuru yapması gerekmektedir. Yapılacak araştırmada ailenin gerçekten askere giden genç tarafından idare edildiği öğrenilirse, gencin ailesine 1.500 TL tutarında ödeme yapılır. Asker harçlığının aileye aktarılmasına böylelikle gerek  kalmaz.

İlgili Makaleler

19 Yorum
  1. Merhaba, 28 Mayıs ta sınıfım açıklanacak ve kısa zaman sonra askere gideceğim.91 doğumluyum evliyim 1 çocuğum var sigortalı herhangi bir işte çalışmıyorum alabileceğim yardımlar hakkında bilgi alabilirmiyim.

    1. Merhaba
      Doğuda askerlik yapanlar, bulundukları ile göre 400 ila 500 TL arasında aylık harçlık alırlar. Bulunduğunuz bölgedeki Ziraat Bankasına gidip hesabınızı kontrol edebilirsiniz.

  2. Bankada az miktar param var eşim askere gitti asker eş i yardımı alır mıyım 1 tane de cocuğum var 5 yaşında

    1. Merhaba, gelir hesaplamasında limiti geçmezse etkilemez. Başvurunuzu yapın sonuçta komisyon onayına bağlı

    2. Merhaba, gelir hesaplamasında limiti geçmezse etkilemez.

  3. Şuan sınıf ve tertibat bekliyorum mayıs celbinde askeri büyük ihitmal şu aşamadan sonra ben şuan askere gitmek istemiyorum 4 yıllık okuluma açık öğretim veya örgün eğitimime devam etmek istiyorum diyorum deyip tecil ettirebilir miyim?

    not: şuan 4 yıllık açıköğretim fakültesinde 3. sınıftayım

    1. Merhaba
      Eğitimi devam etmekte olan asker adayları 29 yaşını geçmemeleri şartı ile eğitim dönemlerinin sonuna kadar askerliklerini tecil ettirebilirler. Açık öğretim fakültelerinde eğitimlerini devam ettirmekte olan asker adayları da açıktan okumakta oldukları okulları tescil sebebi olarak gösterebilirler. Askerliklerini tescil edebilmek için örgün eğitim şartı aranmamaktadır.

  4. Bu asker ailelerine tek seferlik 1500 tl yardım verilcek diyo şartları var mi acaba annem in geliri az onada verirler mi ?

    1. Merhaba, anneniz başvurusunu yapsın komisyon onay verirse alabilir.

  5. 11.01.2019 tarihinde aile hekiminden muayne oldum. aynı gün muaynem e devlete düştü. 17 si gibi şube onayladı. 31.01.2019 kadar askerlik işlemleri yönünden sakıncası yok yazıyordu ve sınıf ve tertibat bekleniyor yazıyordu. bu gün baktım 04.05.2019 a kadar askerlik işlemleri yönünde sakıncası yok yazıyor hala sınıf ve tertibat bekliyor

    peki hazirana kalmış olma ihtimalim var mı yoksa mayıs da alırlar mı?

    teşekkürler

    1. bendede 01.02.2019 kadar askerlik işlemleri yönünden sakıncası yok yazıyordu ve son yoklama tabi yazıyordu muayene oldum 2 hafta sonra 04.05.2019 kadar askerlik işlemleri yönünden sakıncası yok ve sınıf ve tertibat bekleniyor yazdı 2000 doğumluyum bu ne demek ?

  6. harçlık ve yolluk ödemelerinin yapılabilmesi için PTT banka kartı verilmektedir.

    nerede ne zaman veriliyor biz mi başvuruyoruz ptt kart için?

    usta birliklerine geçildiğinde artık ödenekler Ziraat Bankası aracılığıyla yatırılır.

    bunun için ne yapılyır hangi şube neye göre belirleniyor?

    1. Merhaba, askerlik sevk belgenizi aldıktan sonra PTT şubesine giderek kartınızı alabilirsiniz. Askerde ise birliğin bulunduğu yerdeki banka şubesine hesap açılarak kart çıkartılıyor.

  7. Bayramdan sonra askere gidecemde bayram nedeniyle çalıştığım yer sigortada çıkış yaptıysa giriş yapılmasa eger askere gidersem askerde sigorta yatarmı acaba

    1. Askerden sonra askerlik borçlanması yaparak askerde kaldığınız süreyi kendiniz ödeyip sigortalı olabilirsiniz.

  8. Yede Subay Öğretmenler teskere aldıktan sonra tazminat alırlar mı yolluk yattı tazminat yatmadı 368.dönem 2018

    1. Tazminat için terhis olduğunuz gün dilekçenizi verdiyseniz hesabınıza gelir fakat vermemişseniz dilekçenizi iadeli taahhütlü terhis olduğunuz birliğinize gönderebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu