Askerlik Borçlanması Şartları Nelerdir? Borçlanma Tutarı

Askerlik borçlanması, SGK kapsamında çalışan kişiler için mümkün olan erken emeklilik şansı yakalanabilecek bir fırsattır. Askerlikte geçirilen sürelerin emeklilik zamanında borçlanma yapılarak emeklilik şartlarının tamamlanması sağlanmaktadır. Askerlik borçlanması hem prim günü hem de doldurulması gereken yaş için katkı sağlar. Askerlik borçlanması hakkı elde edildiği durumlarda hak edilen süre istenildiği gibi olabilmektedir. Kişinin hakkım 24 ay ise 24 ay boyunca borçlanabilir ya da isterse 1 ay süresince de borçlanabilir. Bu durum kişinin emeklilik şartları için olan prim ve gün sayısına göre değişkenlik göstermektedir. Askerlik borçlanması erkek sigortalılar için emekliliğe giden yolda büyük bir avantaj sağlamaktadır.

Askerlik Borçlanması Yapılabilmesi İçin Gerekli Şartlar

Bir kişinin askerlik borçlanması yapabilmesi için bazı şartlara uygunluk göstermesi gerekmektedir. Bu şartlar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiştir.

Askerlik borçlanması için gerekli şarlar aşağıdaki gibidir:
  • 4A (SSK), 4B (BAĞ-KUR), 4C (Emekli Sandığı)’ye bağlı olarak 5510 sayılı kanun kapsamında çalışan kişiler, kanun kapsamında çalışan sigortalı tüm erkekler ve isteğe bağlı sigorta ödeyenler askerlik borçlanması yapabilmektedir.
  • Askerlik borçlanmasının hangi sigorta kolu üzerinden yapılacağı, başvuru sırasında kişinin bağlı olduğu sigorta koluna göre değişir. Kişi askerlik borçlanması için başvurduğu sırada 4C’ye bağlı ise 4C üzerinden borçlanma yapabilir ve emekli olabilir.
  • Zorunlu olarak ödenmesi gereken sigorta süresini tamamlayan ve isteğe bağlı olarak sigortasını ödemeye devam eden kişiler askerlik borçlanması yapabilirler. Bu borçlanma sonrasında kişi yalnızca BAĞ-KUR tarafından emekli olabilmektedir.
  • Askerlik borçlanması başvurusundan sonra kişi askerlik borçlanması hakkı kazandıysa bir ay içerisinde ilgili borcu ödemesi gerekmektedir. Aksi durumlarda borçlanma iptal olmaktadır.
  • Askerlik borçlanması kabul edildikten sonra bir ay içerisinde tamamı ödenemez ise bir kısmı da ödenebilmektedir. Ödenen kısım üzerinden hesaplama yapılarak hak edilen kadar prim günü borçlanmaya dahil edilmektedir. Kalan kısım için borçlanma tekrar yapılmak istenirse başvurunun da tekrar yapılması gerekmektedir.
  • Er ya da erbaş olarak geçirilmiş olan ve yedek subay okulunda geçirilmiş olan süreler askerlik borçlanması kapsamına girmektedir.
  • İlgili kişinin vefatı durumunda hak sahipleri de başvuru yapabilmektedir.

Yukarıda sıralanan şartların sağlanması durumunda askerlik borçlanması yapılabilmektedir.

Askerlik Borçlanması Tutarları Ne kadardır?

2020 yılı itibariyle askerlik borçlanması için bazı tutarlar belirlenmiştir.

Bu tutarlar aşağıdaki gibidir:
  • 150 Günlük Borçlanma Alt Limit: 4,708.80 TL (Beyan edilen aylık gelir 2,943.00 TL ise)
  • 150 Günlük Borçlanma Üst Limiti: 30,607.20 TL (Beyan edilen aylık gelir 19,129.50 TL ise)
  • 360 Günlük Borçlanma Alt Limiti: 11,301.12 TL (Beyan edilen aylık gelir 2,943.00 TL ise)
  • 360 Günlük Borçlanma Üst Limiti: 73,457.28 TL (Beyan edilen aylık gelir 19,129.50 TL ise)
  • 450 Günlük Borçlanma Alt Limiti: 14,126.40 TL (Beyan edilen aylık gelir 2,943.00 TL ise)
  • 450 Günlük Borçlanma Üst Limiti: 91,821.60 TL (Beyan edilen aylık gelir 19,129.50 TL ise)
  • 540 Günlük Borçlanma Alt Limiti: 16,951.68 TL (Beyan edilen aylık gelir 2,943.00 TL ise)
  • 540 Günlük Borçlanma Üst Limiti: 110,185.92 TL (Beyan edilen aylık gelir 19,129.50 TL ise).

Yukarıda belirtilen tutarlar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiş olup kişinin beyan ettiği aylık gelir ve gün sayısına göre değişkenlik göstermektedir.

Askerlik Borçlanması Başvurusunda Gerekli Evraklar 

Askerlik borçlanması başvurusu hem online olarak hem de kuruma yapılacak olan şahsi ziyaret ile gerçekleştirilebilmektedir. Askerlik borçlanması başvurusu için Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri’ne müracaat edilmesi gerekmektedir. Başvuru sırasında istenen bazı evraklar bulunur.

Bu evraklar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • Askerlik borçlanma belgesi (SGK il müdürlüklerinden ya da internet üzerinden alınabilir),
  • İlgili askerlik şubesinden alınmış olan başvuru formu.

İlgili evraklar hazırlandıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri’nde bulunan ilgili bölüme başvuruda bulunulabilmektedir.

Askerlik Borçlanması Online Başvurusu

Askerlik borçlanması başvuruları online olarak yapılabilmektedir ve bununla birlikte izlemesi gereken bazı adamınlar vardır. Online başvuru yapılabilmesi için https://www.turkiye.gov.tr/ sitesi kullanılmaktadır. e-Devlet sistemi üzerinde yapılacak işlemler için kimlik doğrulaması yapılmalıdır. Askerlik borçlanması 4A ve 4B kapsamında yapılabilmektedir. 4A kapsamında askerlik borçlanması başvurusu için izlenmesi gereken adımlar aşağıdaki gibidir:

4/A Askerlik Borçlanması İçin TIKLAYINIZ

  • E-devlet sitesi üzerinden arama kısmına “Askerlik Borçlanması” yazılarak arama yapılmalıdır.
  • Çıkan sonuçlar içerisinden “4A Askerlik Borçlanması Başvurusu” seçilmelidir.
  • Kimlik doğrulama sayfası açıldığında e-Devlet şifresi girilmelidir. Şayet kişinin e-Devlet şifresi bulunmuyorsa alternatif kimlik doğrulama yöntemleri ile sisteme giriş yapılabilmektedir.
  • Kimlik doğrulama işlemi yapıldıktan sonra askerlik borçlanması başvurusu için ilgili ekran açılacaktır.
  • Açılan ekranda askerlik borçlanması ile ilgili form eksiksiz ve doğru bir biçimde doldurulmalıdır. Ardın gelen adımlar takip edilerek askerlik borçlanma başvurusu yapılabilmektedir.

4B kapsamın yapılacak başvurular için de bazı adımların izlenmesi gerekmektedir. Bu adımlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

4/B Askerlik Borçlanması İçin TIKLAYINIZ

  • e-Devlet üzerinden arama kısmına “Askerlik Borçlanması” yazılarak arama yapılmalıdır.
  • Çıkan sonuçlar içerisinden “4B Askerlik Borçlanması Başvurusu” seçilmelidir.
  • Kimlik doğrulama sayfası açıldığında e-devlet şifresi girilmelidir. Şayet kişinin e-Devlet şifresi bulunmuyorsa alternatif kimlik doğrulama yöntemleri ile sisteme giriş yapılabilmektedir.
  • Kimlik doğrulama işlemi yapıldıktan sonra askerlik borçlanması başvurusu için ilgili ekran açılacaktır.
  • Açılan ekranda askerlik borçlanması ile ilgili form eksiksiz ve doğru bir biçimde doldurulmalıdır. Ardın gelen adımlar takip edilerek askerlik borçlanma başvurusu yapılabilmektedir.

Yukarıda bulunan işlemler sırasıyla izlediği zaman kişi askerlik borçlanması başvurusunu tamamlamış olacaktır.

Askerlik Borçlanmasıyla Nasıl Emekli Olunur?

Askerlik borçlanması yapılarak erken emekli olma fırsatı yakalanabilmektedir. Günümüzde online olarak emeklilik şartları hesaplama işlemi yapılabilmektedir. Bunun için e-Devlet sistemi kullanılmaktadır. Askerlik borçlanmasının ödenmesi durumunda ne zaman emekli olunacağının hesaplanması işlemi yine bu adresten yapılmaktadır. Emeklilik şartları sigortalılık süresi, prim günü ve yaş kriterlerinden oluşmaktadır. Emekli olunabilmesi için kalan prim günü 60 gün ise askerlik borçlanması 60 gün yapılarak erken emekli olunabilmektedir.

Askerlik Borçlanması Hesaplama Detayları Nelerdir?

Askerlik borçlanması hesaplaması prime esas olan kazancın %32’lik kısmının temel alınması ile yapılmaktadır. Askerlik borçlanması için yapılan başvuruda tutarın bir aylık süre içerisinde ödenmesi gerekmektedir. Aksi durumlarda borçlanma yapılmaz ve askerlik borçlanmasında prim ödemesi yapılmayan günler kapsam dışı kalır. Yapılan hesaplamalar kişilerin isteği prim gün sayısına göre yapılır. Bunun nedeni ise kişilerin ihtiyacı olan gün sayısı kadar prim ödemesi yapmakta özgür olmalarıdır. Askerlik borçlanması için gerekli olan şartlara uyum sağlayan kişiler askerlik borçlanmalarını isterlerse askerlik süreleri kadar isterlerse askerlik sürelerinde daha az bir sürede yapabilirler.

Askerlik Borçlanmasının Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Askerlik borçlanmasının kişiye sağladığı birtakım avantajlar vardır. Kişilerin emekliliklerinde etkili olacak 3 şart bulunmaktadır. Ülkemiz şartlarında askerlik borçlanmasının kişilerin emeklilik şartlarına uyum sağlaması için önemli bir durumdur. Ülkemizde emeklilik için esas alınan şartlar prim gün sayısı, sigortanın başlangıç tarihi ve yaş kriteri olarak sıralanmaktadır. Askerlik borçlanmasını avantaja çeviren durumlar ise prim günü ve yaş kriterleri olmaktadır. Askerlik borçlanmasında olması gereken şartlar arasında en önemlisi kişilerin askerlik öncesinde sigortalı olmaları gerekliliğidir. Bu durum sigorta başlangıcı tarihini geriye alarak emeklilik şartları arasında yer alan yaş kriterini yaşa kadar geriye atabilmektedir.

Askerlik Borçlanması Şartları Nelerdir, Borçlanma Ne Kadar?

Askerlik Borçlanması Sorgulama Nasıl Yapılır?

SGK Askerlik Borçlanma Hesaplaması ve Ödeme Yöntemi

İlgili Makaleler

105 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu