Baltazar (Balthazard) Formülüne Engelli Raporu Hesaplama

Engelli raporu hesaplamaları için Balthazard formülü yönteminden yararlanılmaktadır. Engelli raporları verilirken yapılan hesaplamalarda farklı formüller kullanılır. Engelli kişilerin birçok olanaktan faydalanmak için sahip olması gereken raporlarda yapılan uygulamalar hesaplama yöntemleri ile sonuçlanmaktadır.
Birden fazla sakatlık durumu bulunan kişilerin vücut fonksiyonlarındaki kayıpların oranın ortaya çıkması için Baltazar formülü uygulaması yapılmaktadır. Balthazard uygulamaları ile engel oranlarının ortaya çıkması için birden fazla engel durumu yaşanıyor olması gerekir.
Kısaca belirtmek gerekirse birden fazla engel durumu olan kişilerin ilgili kanun kapsamında engel durum hesaplamaları balthazard hesaplama cetveli uygulanarak yapılmaktadır.
Başlıklar
Balthazard Formülü Nedir
Balthazard formülü engelli raporu hesaplama yöntemidir. Birden fazla yaşanan sakatlıkların vücutta meydana getirdiği engel oranlarının tespitinde kullanılan balthazard formülü iki ya da daha fazla engel durumu olan kişilerin engel hesaplama oranlarını tespit eden hesaplamadır.
Balthazard uygulaması yapılan engelli raporlarında sonuçlar engelli oranlarını aşağıya çekmektedir. Sağlık raporlarında tek bir engel bulunuyorsa balthazard uygulaması formülü kullanılmamaktadır.
Farklı servisler tarafından verilen engel durumlarına sahip olan raporlarda balthazard formülü uygulamamakta ve SGK tarafından uygulanan formül değerlendirilmektedir.
Balthazard Hesaplama Şartları
Balthazard hesaplama cetveli şartları engelli raporu hesaplamaları ile ilgili kanunda belirtilmiş olan maddeler doğrultusunda yapılmaktadır. Engelli rapor hesaplama cetvelinde balthazard formülü ile yapılacak hesaplamalarda şartlar şu şekildedir;
- Birden fazla engel durumu söz konusu olan kişilerde he engel durumu için ayrı tespitler yapılarak engel oranları ortaya çıkmaktadır. Balthazard yöntemi uygulaması birden fazla engel sahibi olan kişilerde kullanılan bir hesaplama yöntemdir.
- Oran tespitleri en yüksek engel durumundan başlayarak sıralanmaktadır.
- Engel oran tespitlerinde en yüksekten başlayarak yapılan belirlemeler %100 engel oranından çıkarılarak tespit edilmektedir.
- İkinci sıradaki engel oran tespiti %100 engel oranından çıkarılan sonuç ile elde edilen birinci sıradaki oranla bağlantılı olmaktadır. Birinci sırada tespit edilen engel oranı ile ikinci sıradaki engel oranı çarpılarak çıkan soncun 100’e bölünmesi ile ikinci engel oranı tespit edilmektedir.
- Daha fazla engel durumu nedeni ile yapılacak balthazard hesaplamaları daha farklı olmaktadır.
- 60 yaş üzerinde olan engelli kişilerin yapılan balthazard hesaplamalarında engel oranlarına ilave olarak %10 engel durumu eklenmektedir.
Balthazard Formülü Uygulaması
Birden fazla engel durumu yaşayan kişilere uygulanan balthazard cetveli hesaplamalarının uygulaması engelli hesaplamaları ile ilgili kanunun 11.maddesine göre şu şekildedir;
- Vücut fonksiyonlarında yaşanan kayıplar ayrı ayrı tespit edilmektedir.
- Tespit edilen oranlar en yüksekten başlayarak sıralanmaktadır.
- Vücutta meydana gelen fonksiyon kayıplarının %100 oranı ele alınarak yapılan belirlemelerde en yüksek oranda yaşanan engel %100 orandan çıkarılmaktadır.
- İkinci sıradaki oran birinci sıradaki oran ile bağlantılı yapılan hesaplamalar ile tespit edilir.
- İkiden fazla engel durumu yaşlanıyorsa birinci ve ikinci sıradaki fonksiyon kayıp oranları ilk sıraya üçüncü sırada yaşanan fonksiyon kayıp oranı ise ikinci sıraya alınarak uygulama yapılır.
Engelli Raporlarında Engel Durum Hesaplamaları
Balthazard hesaplama programları kullanılarak engel rapor hesaplamaları kolay bir şekilde uygulanabilir. Engel rapor hesaplamalarına dahil edilebilecek engel durumu yaşayanlar engelli sağlık kurulu raporu alarak engel durumlarını rapor ile tespit ederler. Engelli sağlık raporu alabilmek için rapor alacak kişilerin %40 ve üzerinde engelli olması gerekmektedir. Engel rapor hesaplamalarına dahil olan engel durumları şunlardır;
- Kulak burun ve boğaz ile ilgili engel durumu yaşanması
- Görme ve işite ile ilgili engel durumu yaşanması
- Kardiyovasküler, hemopoetik ve kadın doğum hastalıkları
- Sindirim ve solunum yolları hastalıkları ile ilgili engel durumu yaşanması
- İdrar yolu, yanıklar ve hormonal rahatsızlıklar yaşanması
- Sinir, kas ve iskelet sistemi ile ilgili engel durumları yaşanması
- Onkoloji ve diğer hastalıklar sonucu oran tespiti yapılarak engel raporu alınabilir. Kişilerin engel rapor sonuçlarına itirazda bulunma hakları vardır. Sonuç hakkında endişe duyan kişilerin başvuruda bulunarak engel durumları hakkında yeniden değerlendirme isteyebilirler.
Balthazard Engelli Raporu Hesaplama Örneği
Balthazard hesaplama raporu engel oranlarına göre örnek uygulaması şu şekildedir;
Heyet raporu alan engelli bir kişini raporda belirlenen engel oranları; Onkoloji oranı %40, Ortopedi oranı %10 Endokrin oranı %5 ve psikiyatri oranı %5 olarak belirlenmiş olması durumunda;
- Kişinin sahip olduğu engel oranı toplamı %60 olmaktadır.
- Bu rapora göre yapılan balthazard hesaplamasında en yüksek oran olarak tespit edilen %40 oranın %100 oranından çıkartılması gerekir.
- %100-%40=%60 elde edilen oranıdır ve bu %60 oranı ikinci sırda yer alan %10 ortopedi oranı ile çarpılması gerekir. 60x%10=6 ikinci engel oranı için elde edilen sonuç olmaktadır.
- İki oran için yapılan hesaplama sonucuna göre 40+6=46 onkoloji ve ortopedi engel oranlarının toplamı olmaktadır.
- Tabloda belirtilen Endokrin oranının tespitinde yapılan uygulama 100—46=54x%5=2,7 üçüncü engel oranı hesaplamasıdır.
- Birinci, ikinci ve üçüncü engel oranlarının toplamı olan 48,7 oranını %100 oranından çıkarılması sonucunda çıkan rakamın dördüncü engel oranı ile çarpılması gerekir. 100-48,7=51,3x%5=2,57 dördüncü engel oranı olmaktadır.
- Balthazard hesaplamasına göre yapılan dört engel oranının toplamı 51,27 oranı olmakta ve %60 oranında verilen engel heyet raporu balthazard hesaplamasından sonra %51,27’ye düşmektedir.
Balthazard Hesaplama Program Kullanımı
Balthazard hesaplama programı kullanılarak internet üzerinden hesaplaması yapılabilir. Balthazard hesaplama kullanımı oldukça kolay ve basit bir şekilde olmaktadır. Hesaplama bölümünde bulunan ilgili alanlar engel oranlarına göre tek tek doldurulmalıdır. Kişilere verilen engel oranları ilgili alanlara yazılmalıdır. Örneğin; kalp için verilen özür oranı tablodaki kalp ile ilgili alana yazılmalıdır. Tek tek yazılacak olan engel oranları hesaplaması açık bir şekilde alanlara yazıldıktan sonra hesapla butonuna basılması yeterli olmaktadır. 60 yaş üzerindeki kişiler yapılacak hesaplamalarda ’60 yaş üstü’ seçeneğini seçmelidir.
Engelli Raporu Alırken Aranan Şartlar
Engelli raporu almak isteyen kişiler kalıcı ve geçici engel durumları için rapor alma şansına sahiptir. Engelli raporu almak isteyen kişilerin aynı şartlarda rapor almalarını sağlamak için belirli hastanelerde rapor verme yetkisi bulunmaktadır. 2019 yılında engelli raporu almak için başvuruda bulunulabilecek hastaneler;
- Devlet hastaneleri ve
- Üniversite hastaneleri olmaktadır.
Engelli raporu almak isteyen kişiler belirtilen hastanelere başvuruda bulunarak raporlarını alabilmektedir. Engelli raporları alım şartları engel durumlarına göre tespit edilerek verilmekte ve şu engel durumlarının farklılığına göre sürekliliği olmaktadır. Engelli raporu almak isteyen kişilerde olması gereken şartlar şunlardır;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve
- Engel durumuna sahip olmak.
Engelli Raporu Faydaları
Engelli raporu yararları engelli kişilerin yaşamlarını kolaylaştırmakta ve hayat standartlarının daha yüksek olmasını sağlamaktadır. Engelli raporunun faydaları şu şekildedir;
- Toplu taşımalarda ve uçak bilet alımlarında indirim hakkından yararlanılmaktadır.
- Emlak vergisi ve enerji tüketimlerinde engelli kişilere yönelik indirimler bulunmaktadır.
- ÖTV indirimlerinden yararlanma hakkı bulunmaktadır.
- Engelli rapor sahibi olan kişilere sınavlarda ayrıcalıklı olanaklar sunulmaktadır.
- Müze ziyaretlerini ücretsiz ya da indirimli yapma hakkına sahip olunmaktadır.
- Kurumlarda sıra öncülük hakkı sağlanmaktadır.
Kişilerin engel oranları aynı standartlarda değerlendirilmez. %1 engel oranına sahip bir kişi ile %50oranında engel oranına sahip bir kişinin hakları aynı oranlarda olmamaktadır. Ancak %40 ve üzerinde engel oranına sahip kişiler engellilere verilen tüm haklardan yararlanma hakkına sahiptir.
Engelli Raporu Nasıl Alınır, Kimlere Verilir?
Merhaba , iyi aksamlar bir sorum olacak , dedem icin engelli saglik kurulu raporuna müracaat etmiştik ön aşamada üç uzman doktor oran verdi , google dan baltazar hesaplamasına gore 87 çıkıyor fakat heyete yeni gireceğiz, bu puanin uzerine heyetin puan ekleme gibi kanaat durumları oluyormu acaba , bu konuda bilginiz var mi acaba yardimci olursanız sevinirim. Saygılar
Kolay gelsin Anem heyet raporu olarak gözdrn 50 nöroloji 25 dahiliye 28 kulak burunboğaz 12 üroloji 5 aldı net hesaplamaya göre %kaç rapor oranı çıkar 77 yaşında yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba
Engelli rapor oranını, engelli raporu başvurusu yaptığınız hastanenin heyet kurulu belirlemektedir.
sol tek gözümü kaybettim yüzde32 verdiler bunasıl oluyor….
Merhaba
Engelli raporu için tam teşekküllü devlet hastaneleri yada eğitim araştırma devlet hastanelerinden bir tanesine giderek heyete girmeniz gerekmektedir. Engel oranına toplanan heyet karar vermektedir.