Belediyenin Lise, Üniversite Bursları Nasıl Alınır?

Lise ve üniversite öğrenciler için belediye bursu kişilerin ikamet ettikleri belediyelerin sosyal yardım müdürlüklerine başvurarak alınır. İlgili belediyenin ayırdığı bütçe kadar bir burs bağlanan öğrenciler böylelikle eğitim hayatlarındaki giderlerini karşılayabilirler.

Toplum arasında yanlış bilinen bilgiler arasında belediyelerin üniversite öğrencilerine burs vermediği de vardır. Bu bilgi doğru değildir. Çeşitli belediyeler bir bütçe kapsamında tüm eğitim düzeyindeki öğrencilere (yüksek lisans ve doktora hariç) destek olmaktadırlar. Kişilerin tek yapması gereken şey belediye bursu için şartları sağlamak ve başvuruda bulunmaktır.

Belediye Bursu Nedir?

Belediyeler tarafından sağlanan burs maddi desteğe ihtiyaç duyan öğrenciler için ayrılan bir ödenektir. Anayasanın 5102 sayılı kanunu gereğince belediyeler ilkokuldan yüksek öğrenime kadar tüm öğrenci gruplarına burs verebilir. Bu sayede eğitimde fırsat eşitliği sağlanması için devlet eliyle bir adım atılmış olur.

Sağlanan bu ödeneğin temel amacı öğrencilerin kitap, defter ve diğer eğitim ihtiyaçlarının karşılanması adına öğrencilere destek olmaktır. Önceki sisteme göre belediyelerin üniversite öğrencilerine burs verme yetkisi bulunmamaktaydı.

Değişen kanunla birlikte bu durum ortadan kalktı ve burs kapısı yüksek öğrenim öğrencileri için de açıldı. Diğer eğitim seviyeleri ve yüksek öğrenim arasındaki tek fark ise belediyelerin üniversite öğrencilerine burs verirken bunu Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna bildirme zorunluluğudur. Belediyeler kime burs verdiklerini üç ayda bir bu kuruma bildirmekle mükelleftir.

Belediye Bursuna Başvuru Şartları

Belediye bursuna başvuru koşulları şu şekilde sıralanabilir:

  • 25 yaşından küçük olmak (gün alanlar sayılmıyor)
  • Çalışmıyor olmak
  • Maddi desteğe ihtiyaç duyulduğunun kanıtlanması
  • Başka bir yerden burs almıyor olmak
  • Adli sicil kaydının temiz olması

Bu koşulları sağlayan tüm öğrenciler ilgili bursa başvuru yapabilirler. Başvuru yapmak için okula yeni başlıyor olmak gerekmez. Ara sınıf öğrencileri de başvuru şansını deneyebilir. Böylesi kişiler için tek koşul not ortalamasının 4 üzerinden minimum 2.5 olmasıdır.

Belediye Bursuna Kimler Başvuru Yapamaz?

Belediye bursuna başvuru yapamayacak kişiler şöyledir:

  • Özel üniversite (vakıf üniversitesi) öğrencileri
  • Uzaktan öğrenim alan ve açık öğretim öğrencileri
  • Ücretli bir öğrenci değişim programından faydalananlar
  • Türkiye vatandaşı olmayanlar
  • Burs şartlarına uymayan tüm öğrenciler

Belediyelerin sağladığı burs başvuruda bulunan herkese çıkmaz. Bursun doğru kişilere ulaşmasını isteyen belediyeler gerekli araştırmaları yaparak en uygun olan kişilere ödenek sağlarlar.

Belediye Bursu Başvuru Belgeleri Nelerdir?

Belediye bursu için gereken evraklar şöyle sıralanabilir:

  • Başvuru dilekçesi
  • Öğrenci belgesi
  • Kimlik kartının kendisi ve fotokopisi
  • Yoksulluk belgesi

Öğrenci belgesi okuldan temin edilebilmektedir. Bu işlem için önce okula kayıt olmak gerekir. Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra öğrenci belgesi talebinde bulunabilirsiniz. Yüksek öğrenim kurumuna kayıtlı olan kişiler e-Devlet üzerinden öğrenci belgesi alabilmektedirler. Yoksulluk belgesi ise kişinin ikamet ettiği mahallenin muhtarlığından tedarik edilebilir. Tüm belgeler tamamlandığında belediye binasına gidip ilgili müdürlüğü öğrenerek başvuru yapabilirsiniz.

Belediye Bursu Ne Kadar?

Belediye bursunun miktarı hakkında ülke çapında kabul gören bir meblağ yoktur ancak burs miktarı tahminen 200 ile 500 TL arasındadır. Öğrencilerin elde edecekleri burslar başvurdukları belediyeye göre değişmektedir.

Güncel miktarı öğrenmek için başvuruda bulunmayı düşündüğünüz belediyenin görevlilileriyle temasa geçmeniz tavsiye edilir.

Burs miktarı tamamen belediyelerin inisiyatifinde olmasına karşın büyükşehir belediyeleri daha fazla gelire sahip olduğu için bu belediyelerin ödediği burs miktarı da diğerlerine nispeten fazla olabilmektedir.

Belediye Bursunda Kimlere Öncelik Tanınır?

Belediye bursu için öncelikli kişiler şöyledir:

  • Kız çocukları (Belediyeden belediyeye değişir.)
  • Ebeveynleri vefat etmiş olanlar
  • Okuyan kardeş sayısı fazla olanlar
  • Yoksulluk belgesi alabilen kişiler

İBB Bursu Başvuru Belgeleri Nelerdir?

İBB öğrenci bursu için gerekli evraklar şöyle sıralanabilir:

  • Üniversiteye giriş sınavı sonuç belgesi (yeni öğrenciler için)
  • Öğrenci belgesi ve not dökümü (ara sınıflar için)
  • Kimlik kartı fotokopisi
  • Adli sicil kaydı
  • Ailenin maddi durumunu gösteren bir belge (yoksulluk belgesi, maaş bordrosu vs.)
  • Kardeşlerin öğrenim durumu (okuyan kardeş varsa)
  • Kendisine yada herhangi bir aile bireyine ait engelli raporu
  • İkametgah belgesi (İstanbul’da yaşama koşulu için)
  • KYK bursu alınmadığına dair bir belge
  • Özel bir kurumdan burs alınmadığını söyleyen bir dilekçe
  • Gelir durumu değerlendirme belgesi

Bir çeşit belediye bursu olan İBB bursu üniversite öğrencileri için sağlanan bir fırsattır.

İBB Bursu Ne Kadar?

İBB öğrenci bursu miktarı son açıklanan sayılara göre toplamda 3200 TL’dir. Burs aylık olarak değil üç taksit olarak ödenir. İlk taksit Aralık ayındadır 1200 TL olarak belirlenmiştir. İkinci taksit Ocak ayında 1000 TL ve üçüncü taksit ise Mayıs ayında 1000 TL olarak kararlaştırılmıştır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi internet sitesi üzerinden alınan başvurular 2020 senesi için kapanmış olmasına rağmen önümüzdeki dönemlerde yeni başvuruların açılması kuvvetle muhtemeldir.

Belediye Bursu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Belediye bursu sonuç sorgulama işlemlemleri genellikle belediyelerin resmi siteleri üzerinden yapılmaktadır. Sonuç açıklanma tarihleri belediyeden belediyeye göre değiştiği için başvuruda bulunan kişilerin periyodik aralıklarla bu internet sitelerini kontrol etmeleri önerilmektedir.

Çeşitli belediyeler sonuçlar açıklandığı vakit mesaj gönderme metodunu seçebilirler. Böylesi durumlarda başvuru esnasında ibraz edilen telefon numarasına ilgili belediyeden bir mesaj gelir ve sonraki sürece dair bilgiler bu mesajda bursiyerlerle paylaşılır.

Çeşitli belediyeler ise burs hakkı kazanan kişileri bizzat arayarak sonuçlar hakkında bilgi verirler. Bursun ödeme tarihi de belediyeler arasında farklılık gösterir.

Devlet Bursu Nedir?

Devlet öğrenci bursu olarak addedilen burs Kredi Yurtlar Kurumu tarafından verilen bir burs çeşididir. Sadece üniversite ve lise öğrencilerine tanınan bu burs fırsatı belediye öğrenci burslarına benzese de arada temel farklılıklar bulunmaktadır.

Her şeyden evvel burs ve öğrenim kredisi olarak ikiye ayrılan bu maddi ödeneğin başuru işlemleri KYK sitesi üzerinden yürütülmektedir.

Özellikle ailesinden uzakta öğrenim gören gençler için önemli bir fırsat olarak kabul edilen devlet bursu pek çok kişiye tanınan bir fırsattır. Öğrenim kredisi ise başvuruda bulunan hemen herkese çıkmaktadır.

Devlet Bursuna Nasıl Başvurulur?

Devlet bursu başvuru işlemleri her sene yaz mevsiminde açıklanan tarihler arasında https://kygm.gsb.gov.tr/ internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. Üniversiteye giriş sınavı sonuçlarının açıklanmasından sonra ilan edilen tarihlerle birlikte başvuru işlemleri başlar. Tüm süreç elektronik ortamda işlemektedir. Öğrenciler başvuru sistemi üzerinden gerekli bilgileri girerek başvuru işlemlerini tamamlarlar. Bu bilgiler çeşitli kurumlar arasında yürütülen veri akışları sayesinde teyit edilir ve gerçeği yansıtmayan bilgiler paylaşan kişiler elimine edilir. Sonrasında yapılan çeşitli işlemler sonucunda başvurular açıklanır. Resmi bir duyuru olmasa da ilk burslar ve krediler genellikle her yılın Aralık ayında hesaplara yatar.

Kimler Devlet Bursu Alabilir?

Devlet bursu alabilen kişiler şöyle sıralanır:

  • Ön lisans ve lisans öğrencileri (ara sınıflar dahil)
  • Dikey geçiş yaparak bir lisans programına başlayanlar (ara vermeden)
  • Yüksek lisans ve doktora öğrencileri
  • Üniversite giriş sınavı sonuçlarında ilk 100’de yer alanlar
  • Amatör milli sporcular

Üstte yer alan kişiler burs başvurusu yapabilirler. Son güncellemelere göre verilen burs miktarı 425 TL’dir ve bu meblağ her sene artar. Belediye bursu ile devlet bursu arasındaki temel farklardan biri burs miktarının net olmasıdır.

PYBS, İOKBS Bursu Ne Kadar, Nasıl Alınır, Ne Zaman Yatar?

Fakirlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır? Şartlar Nelerdir?

Şartlı Sağlık Yardımı Ne Kadar, Nasıl Alınır?

İlgili Makaleler

Bir Yorum
  1. Bir şey sorucam hani 90 net yaparsak daha avantajlı oluyor ya 10 yanlis yani iste 3 dogru 1 yanlis getirip o avantajı bozar mi ve ya boş birakma

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu