CİMER / BİMER Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Formu

Şikayetlerini Cimer / BİMER’e göndermek isteyen vatandaşlar, başvuru yapabilmek için şu yolları izemesi gerekiyor. 2023 için CİMER başvurusu şu yollarla yapılır:

Bu yollardan herhangi birini kullanarak CİMER (eski adıyla BİMER) ile iletişime geçmek mümkündür. CİMER’in resmi sitesine girdiğiniz vakit kendiniz hakkında çeşitli bilgileri doldurmanız sizden beklenir. Bu bilgiler şöyle sıralanır:

  • T.C. kimlik numarası
  • İsim ve Soyisim
  • Annenizin evlenmeden önceki soyismi
  • Kimlik seri numarası
  • Cep telefonu

Bu bilgiler doğru bir biçimde doldurulduğu vakit telefonunuza bir onay kodu gelir. Bu onay koduyla birlikte CİMER başvurusu yapmak mümkündür.

CİMER Ne İş Yapar?

CİMER’in işlevi bir çeşit halka ilişkiler hizmeti yürütmektir. Tam adı Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’dir. Vatandaşlardan çeşitli kurumlar ve kişilerle ilgili alınan şikayetlerle ilgilenir.

Kurumun temel amacı kişiler ve devlet arasında bir köprü kurmak ve bu köprü sayesinde çeşitli mağduriyetlerin önüne geçmektir. Günlük hayat içerisinde çeşitli kurumlar tarafından yaşatılan mağduriyetler bazen çözülmesi zor durumlar yaratabilir.

Böylesi durumda vatandaşlar bir muhatap bulmakta zorlanabilirler. CİMER’in varlık amacı da budur. Kişilerin haklarına daha hızlı erişmesini sağlar.

CİMER Nasıl Çalışır?

CİMER’in çalışma biçimi tamamen talepler üzerine kuruludur. Kişilerden gelen şikayetleri belli bir sisteme göre toplarlar ve gerekli soruşturmaları yaparak işi nihayete erdirirler.

Başvurular çeşitli yollardan iletilebilir. Dilenen yolla iletişim kurulduktan sonra çeşitli araştırmalar yapılır ve talebiniz bir şekilde sonlandırılır. Burada vatandaşların yaptıkları esasında bir talep oluşturmak (dilekçe olarak) ve bu talebi doğrudan doğruya Cumhurbaşkanlığına iletmektir.

Türkiye’nin her yerinden teknolojik imkanlarla toplanan dilekçeler vatandaşların taleplerini daha eşitlikçi bir şekilde değerlendirme imkanı sunar.

CİMER’e Nasıl Ulaşılır?

CİMER’e ulaşım yolları şöyle detaylandırılabilir:

  • ALO 150 hattı ile ulaşım: Herhangi bir telefonu kullanarak CİMER’e erişirsiniz. Burada sizden istenen bilgileri vererek ve kimlik onaylayarak başvurunuzu yapmış olursunuz.
  • e-Devlet: Kimlik numaranız ve şifrenizle birlikte sisteme giriş yaparak CİMER’e bir kurumla yaşadığınız sorunu bildirebilirsiniz. e-Devlet şifresi olmayan yada şifresini unutanlar PPT’ye gidip şifre alabilirler. 2 TL’lik bedelle alınan şifreyle birlikte sisteme giriş yaptıktan sonra sistem sizden kendi şifrenizi belirlemenizi ister.
  • CİMER internet sitesi: Sitenin açılış sayfasındaki formu doldurmanız ve gelen mesajdan sonra şikayetinizi oluşturmanız yeterlidir.

BİMER Ne İş Yapar?

BİMER’in sorumluğu CİMER’in şu an yaptığı işi 2016 senesine dek üstlenmekti. 2006 yılında kurulan BİMER’in açılımı Başbakanlık İletişim Merkezi’dir. Başkanlık sistemine geçildikten sonra tedavülden kalkarak tüm yapısıyla birlikte CİMER’e dahil olmuştur.

İşlev olarak herhangi bir değişiklik gerçekleşmemesiyle birlikte sadece adı değişmiş olarak kabul edilebilir. Bir zamanlar BİMER’e başvuran kişiler aynı şekilde CİMER’e de başvuruda bulunabilirler. Bu kişiler şöyledir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları (yurtdışında yaşayanlar dahil)
  • Mavi kartlılar
  • Karşılıklılık esasına dayanarak yabancılar

Bu sınıflarda yer alan herkes başvurularını kolaylıkla yapabilirler.

CİMER’e Gizli Başvuru Nasıl Yapılır?

CİMER’e anonim şikayette bulunmak mümkün değildir. Başvuru sırasında kimlik bilgilerinizi CİMER ile paylaşmanız gerekmektedir. Ancak talep etmeniz durumunda CİMER kimliğinizi gizli tutar. Yaptığınız şikayetin sizin adınızla yapıldığının saklanmasını istiyorsanız şunları yapmanız gerekir:

  • Başvuru tipini ihbar olarak seçmek
  • Formu doldururken “kimlik bilgilerim gizlensin” seçeneğini tıklamak

Bu işlemlerden sonra yetkililer dışında kimse yapılan şikayetin kim tarafından yapıldığını bilemez. Kritik konularda sıklıkla tercih edilen bu durum sayesinde pek çok kişi gönül rahatlığıyla şikayet dilekçesini Cumhurbaşkanlığına iletebilir.

CİMER Başvurusu Ne Zamana Sonuçlanır?

CİMER başvurusu sonuçlanma zamanı en fazla 30 gündür. Bilgi Edinme Hakkı ile ilgili dilekçelerde bu süre 15 gündür. Talepte bulunduğunuz durum her neyse 1 aylık süre içerisinde olumlu yada olumsuz bir yanıt alırsınız.

CİMER’in internet sitesi üzerinden başvurularınızı takip edebilirsiniz. Bu işlemi uygulamak sadece birkaç saniye sürmektedir.

CİMER Başvurusu Nasıl İptal Edilir?

CİMER başvuru iptali için başvuruyu yaparken kullandığınız yöntemle yeniden CİMER’le iletişim kurmanız gerekir. Bu sefer başvurunuzun tarihi ve iptal talebinde bulunma nedeninizi de forma eklersiniz ve böylelikle iptal talebi yürürlüğe konulmuş olur.

Bu işlemin gerçekleşmesi için kişilerin 30 günlük süreleri bulunmaktadır. Bu süre zarfında CİMER başvurusu için oluşturulan dilekçe geri çekilir.

CİMER’in Faydaları Nelerdir?

CİMER’in kullanım avantajları şöyle özetlenebilir:

  • Vatandaşların taleplerini üst düzey yetkililere daha hızlı iletmesini sağlar.
  • CİMER yerel yönetimlerin yetersiz kaldığı kısımlarda işi hızlandırır.
  • Fırsat eşitliği sağlanır. İnternet ve telefon vasıtasıyla tüm şehir ve köylerden Cumhurbaşkanlığına ulaşmak mümkündür.

Türkiye geniş bir nüfusa ve yüz ölçümüne sahip olduğu için yönetimsel anlamda bazen sorunlar çıkabilir. Bu sorunlar çözülmek istenirken araya giren bürokratik işlemler içinden çıkılamaz bir hal alabilir.

Bazen de çeşitli konular hakkında yetkililerin yapacakları bir şey olmayabilir. Bu aşamada devreye giren CİMER süreci hızlandırır ve talebin akıbetini 30 gün içerisinde belirler.

CİMER Şikayet Dilekçesi Nasıl Yazılır?

CİMER şikayet dilekçesi yazma kuralları şöyledir:

  • Temel dilekçe kurallarına uyulmalıdır. Sağ üste adres yazılmalı ve dilekçe T.C. Cumhurbaşkanlığını muhatap almalıdır.
  • Resmi bir dille yazılmalı ve durumla ilgili gerekli tüm detaylar belirtilmelidir.
  • İhbar, şikayet ve talep net bir biçimde dillendirilmelidir.
  • Kısa ve net cümleler seçilmelidir.
  • Dilekçede isim ve soyisim, T.C. kimlik numarası ve iletişim adresleri muhakkak bulunmalıdır.

Söz konusu CİMER ile irtibat olduğunda yaşanan en büyük sorunlardan biri dilekçelerin yeterince açıklayıcı olmayışıdır. Bazen dilekçelerde eksik bilgiler bulunduğu için işlemlerin takibi zorlaşır. Hatta kimi durumlarda başvuru sahibine ulaşmak bile mümkün olmaz. Bu durumu ortadan kaldırmak için dilekçeyi nizami bir şekilde yazmak, bunun nasıl yapılacağını bilinmiyorsa bilen birine danışmak yerinde davranışlar olacaktır.

CİMER Şikayet Başvurusunda Neden Sorun Çıkar?

CİMER şikayet dilekçesi iletirken çıkan sorunlar genellikle yanlış bilgi girilmesi yada internet bağlantısıyla alakalıdır. Zayıf internet bağlantısı ile yapılan başvurularda işlemler yavaşlayabilir. CİMER internet sisteminin yoğunluktan dolayı arızalanması yada yavaşlaması pek sık rastlanan bir durum değildir.

Telefonla yapılan görüşmelerde arayan kişilerin iyi bir şebekeye sahip olmaması bazen konuşmanın kalitesini etkiler. Sorun çıkaran bir diğer durum ise kişilerin yanlış kendileri ya da başvuruyla ilgili yanlış bilgiler beyan etmeleridir.

Bu durum başvurunun iletilmesinde sorun yaratabildiği gibi dilekçe işleme alınırken de problem yaratır. İhbar, şikayet ve taleplerin en makul şekilde değerlendirilmesi adına kişilerin kendilerine dair bilgileri CİMER‘e şeffaf bir biçimde iletmelidir.

CİMER Ne Kadar Sık Kullanılır?

CİMER’e yapılan başvuru sayısı ile ilgili bir limit söz konusu değildir. Vatandaşlar yerel yönetimlerle çözemedikleri yada çözemeyeceklerine inandıkları pek çok sorunu CİMER’e iletebilirler.

Son yıllarda elde edilen verilere göre CİMER’e oldukça yoğun bir ilgi gösterilmektedir. Pek çok vatandaş çevrimiçi yollarla yada ALO 150 hattı üzerinden CİMER ile temasa geçer.

CİMER Başvuru Sonucu Gecikir Mi?

CİMER başvurusu sonuçları genellikle 15 ile 30 gün arasında sonuçlanmaktadır. Medya tarafından paylaşılan bilgilere göre işlemlerin büyük bir çoğunluğu bu süre zarfında nihayete erdirilir.

Ancak bazı durumlarda yanıt süresinin uzadığı çeşitli kaynaklar tarafından dillendirilmektedir. Pek çok kaynağa göre CİMER başvurusu ve sonuçları genellikle birkaç hafta içerisinde sonuçlanır.

İlgili Makaleler

6 Yorum
  1. Merhaba 3 hafta once cimere sosyal yardima basvurdum sorgulamak icin sisteme girdigimde orda aile sosyal yardima iletildigi yaziyor peki ben mi en yakinsosyal yardima gitmeliyim yoksa onlar mi bana veri donus yapacak

  2. Ben konya Ilgından yazıyorum yeşil kartımı iptal ettiler hamileyim ve eşim seyar satıcı 3 yaşında oglum var şuan vuris nedeni ile eşim calışmıyo ve hic bi yardım almıyorum kömür bile vermiyolar evim olmadigi için kaynanamın yanında kalıyorum oda kanser hastası ve yardım almıyor şuan kalmış durumdayız yardım bekliyoruz

  3. Merhaba ben Alime Zorlu Ankara/Altındağ Karapürçek mahallesi 451/1 serhat apartmanı 9 numrada oturuyorum 4 kızım var biri 11 yaşında 6 sınıfa gidiyor diğer kızım 9 yaşında 5 sınıfa gidiyor diğer kızım 2 buçuk yaşında en son kızım yeni yaşına girdi eşim de asgari ücretli perde sektöründe çalışıyor evimiz kira çocuklar okuyor ve ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz büyük şehir Belediyesi’nin bize verdiği gıda ve altınay dan 2 ayda bir 100₺ çeki veriyor ama yetişemiyoruz başka hiç bir gelirimiz yok ev doğalgaz açamıyorum çünkü yetmiyor küçük kızların maması bezi temel ihtiyaçları derken yetmiyor
    sizden bize hiç olmasa kızlarım için maddi manevi yardım elinizi uzatmanızı istiyorum

    1. Merhaba
      SED yardımına başvuru yapabilirsiniz.

  4. Iyi aksamlar ben orhan yüzde 50 engelliyim 426 tl maas alıyorum baska gelirim yok engelli maasları zam olacakmı

    1. Merhaba, zamlar yılbaşlarında yapılmaktadır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına müracaat ederek yardım talebinde bulunabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu