2023 Devlet Teşvikleri Nelerdir, Başvuru Şartları?

2023 yılında devlet teşviklerine bakıldığında; çiftçilere, KOBİlere, esnafa, öğrencilere ve işverenlere olmak üzere birçok alanda faaliyet gösterenlere destek verilmektedir. Bu desteklerden yararlanmak isteyenler için belirlenen ortak şart Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktadır.
Başlıklar
Eğitim Sektöründeki Devlet Teşvikleri Nelerdir?
Yeni okulların yaptırılması, mevcut okulların kapasitelerinin arttırılması ve mevcut okulların modernize edilmesi için devlet teşvikleri bulunmaktadır. Okul öncesi eğitim hizmetleri, ilköğretim hizmetleri, ortaokul eğitim hizmetleri, lise eğitim hizmetleri, engelliler için ilk ve ortaöğretim hizmetleri, teknik ve mesleki eğitim hizmetleri vermekle beraber Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatına tabi olan okullar için bu teşvikler verilmektedir. Beşinci bölge teşvikleri kapsamında verilmektedir. Beşinci bölgeye dahil olan 66 il bulunmaktadır.
Özel Okul Devlet Teşvikleri Nelerdir?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği başvuru tarih aralığında devlet teşviği almak için başvuru yapılabilmektedir. 74 binden fazla öğrenci bu teşvikten yararlanarak özel okullara kayıt olabilmektedir. Okul öncesi eğitimi öğrencileri için 6.000, temel lise öğrencileri için 24.000 öğrenci kontenjanı belirlenmiştir. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için ise; 15.000 öğrenci kontenjanı bulunmaktadır. Devlet teşviklerinden yararlanabilecek öğrenciler belirlenirken; ailede bulunan kişi sayısı, ailedeki kişilerin kaçının öğrenci olduğu ve kaçının maaşının olduğu, ailenin belgelenebilir aylık toplam geliri gibi kıstaslar baz alınmaktadır.
Özel Okul Devlet Teşviklerinden Yararlanabilmek İçin Sağlanması Gereken Şartlar Nelerdir?
Özel okul devlet teşviklerinin başvuru şartları aşağıda verilmiştir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunması gerekmektedir.
- Okul öncesi eğitim için 2014 tarihinde doğmuş olmak gerekmektedir.
- İlkokul birinci sınıfta teşvikten yararlanmak isteyenlerin belirli bir başarıya sahip olması gerekmektedir.
- Beşinci sınıfa başlayacak olanların 2019 ile beraber ortaokul veya imamhatip ortaokulu şartlarını sağlıyor olması gerekmektedir.
- Ortaöğretim kurumlarına kayıt şartlarına sahip olanlar; ortaöğretime devlet teşviği ile devam edebilmektedirler.
- Eğitim ve öğretim desteği alan öğrencilerin sene sonunda sınıf tekrarı yapmamış olmaları gerekmektedir.
- Eğitim görülen özel okulda ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin ara sınıflarda kayıtlı olmaları gerekmektedir.
- Devlet desteği alınacak olan okul türünün kayıt ve nakil koşullarına haiz olunması gerekmektedir.
Devlet Hibe Kredisi Nasıl Alınır? Başvuru Şartları
İş Kurmak İsteyen Ev Kadınlarına Faizsiz Kredi Desteği
KOSGEB Hibe Kredi Başvuru ve Şartları Nelerdir ?
Özel Okul Devlet Teşvikleri Ne Kadardır?
Özel okul öğrencilerine verilen devlet teşvikleri; 3.000 TL ile 4.610 TL arasında değişiklik göstermektedir. Eğitim görülen okula ve sınıfa göre verilen devlet teşviklerinin miktarları şöyledir:
- Okul öncesi eğitim için verilen teşvik tutarı 3.290 TL civarında olmaktadır.
- İlkokul öğrencilerine verilen teşvik tutarı yaklaşık 3.960 TL’dir.
- Temel lise öğrencilerine 3.960 TL civarında teşvik ödemesi yapılmaktadır.
- Ortaokul öğrencileri, 4.610 TL civarında ödeme almaktadırlar.
İşverenin Yararlanabileceği Devlet Teşvikleri Nelerdir?
İşverenlerin devletten talep edebilecekleri teşvikler şunlardır:
- İşverenin bünyesinde çalıştırdığı işçi sayısına bakılmadan asgari ücret desteği verilmektedir. İşçi başına 75 TL olarak uygulanmaktadır.
- 18 ile 29 yaş arası erkeklerin, 18 yaşından büyük kadınların ve meslek belgesi olan sigortalı çalışanların sigorta primlerinin işveren payları devlet tarafından ödenmektedir. 6 aydan 4 yıla kadar devlet İşsizlik Sigortası Fonu üzerinden bunu karşılamaktadır. İşçi başına bu tutar 603 TL ile 4.525 TL arasında değişiklik gösterebilmektedir.
- İşveren eğer işsizlik maaşı alan birini sigortalı olarak çalıştırır ise; bu durumda işsizlik maaşını alma hakkı olan kalan süresi boyunca prim teşviği devlet tarafından karşılanmaktadır. Örneklendirmek gerekir ise; asgari ücret ile çalıştırılan bir işçi için devlet aylık 985 TL katkı ödemesi yapmaktadır. 10 ay işsizlik maaşı alacak olan bir işçi 2 ay işsizlik maaşı aldıktan sonra işveren tarafından işe alınır ise; kalan 8 ay boyunca her ay devlet 985 TL katkı ödemektedir.
- Engelli birey çalıştıran işverenler için devlet SGK prim işveren hissesini bütçeden karşılamaktadır. 2023 yılında bu tutar en az 603 TL olmaktadır.
- Sosyal hizmet alan çocukları istihdam eden işverenlere 5 sene boyunca dönemin asgari ücreti üzerinden sigorta prim desteği verilmektedir. Kişi başına en az 1.103 TL katkı ödemesi alınabilmektedir.
- Son 1 sene içerisinde nakdi sosyal yardımlardan faydalananların ikamet ettiği hane içerisinden biri işe girer ise; işveren 12 ay süresince işçi başına aylık minimum 603 TL prim desteği alabilmektedir. Kişinin maaşına göre değişiklik göstermektedir. Destek tutarı 1.700 TL’ye kadar çıkabilmektedir.
- İşbaşı eğitim programını tamamlamış olanlar eğer ilk 3 ay içerisinde işe girer iseler; işverenlerin asgari ücret üzerinden ödeyecekleri prim tutarlarının tamamı devlet tarafından ödenmektedir. İmalat sektöründe faaliyet gösterenler için 42 ay, diğer sektörler için bu destek 30 ay verilmektedir.
- İşverenin sigortalı çalışanları için ödediği primlere 5 puanlık indirim uygulanmaktadır. Bu indirimden yararlanmak isteyen işverenlerin hizmet belgesini SGK’ya zamanında bildirmesi, prim ödemelerini düzenli gerçekleştirmeleri ve eğer varsa cezaların ödenmesi gerekmektedir. İndirim tutarı işçi başına 147 TL ile 1.103 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Genç Girişimciler İçin Devlet Teşvikleri Nelerdir?
18 ile 29 yaş arası gençlerin iş kurabilmeleri için teşvik verilmektedir. Aylık 1.015 TL ile 12.184 TL aralığında verilecek olan bu teşviğin yanı sıra; iş kurduktan sonraki 3 yıl içerisinde 75.000 TL’ye kadar olan kazanç da vergiden muaf tutulmaktadır. Bu sayede girişimcilerin devlet teşvikleri ile yıllık 15.700 TL ek kazanç elde edebilmesi mümkün olmaktadır.
Bağ-Kurlular İçin Sağlanan Devlet Teşviği Nedir?
Bağ-Kurluların primlerini düzenli ödemeleri durumunda %5 prim indirimi yapılmaktadır. İsteğe bağlı sigortalılara da sağlanan bir teşviktir. 147 TL ile 1.103 TL arasında bir indirim elde edebilmek mümkündür.
Tarım Faaliyetleri İçin Devlet Desteği Ne Kadardır?
Tarımsal faaliyet gösteren çiftçilerin üretim yaptıkları bitkiye göre teşvik tutarları aşağıdaki gibidir:
- Her dekar için 170 TL fındık desteği verilmektedir.
- 2023 yılı için ilk kez verilen devlet teşviklerinden biri de dane zeytin için verilen prim ödemesidir. Havza bazlı üretimi yapılan dane zeytinde kilogram başına 15 kuruş ödeme yapılmaktadır. Zeytin bahçelerinin rehabilitasyonunda da her dekar için 100 TL destek alınmaktadır.
- Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale destekleme primi geçmiş yıllarda 5 kuruş olarak verilirken; 2023 yılında 10 kuruş olmaktadır.
- Süs bitkisi ve tıbbi aromatik bitki üretimi yapanlar; dekar başına 10 TL ile 150 TL arasında prim alabilmektedirler.
- Sertifikalı patates tohumunu kullanarak üretim yapanlar ise; 80 TL destek hakkı elde edeceklerdir.
Hayvancılık Devlet Destekleri Nelerdir?
Devlet teşviği verilen hayvancılık faaliyetlerinden bazıları şöyledir:
- İl veya ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine ikinci dönem başvuru tarih aralığında başvuruda bulunanlar; 4 ay ve üzeri buzağı yardımı alabilmektedirler.
- Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne yapılan başvurular ile soy kütüğüne kayıtlı buzağı desteği verilmektedir.
- 150 TL malak desteği almak isteyenlerin il veya ilçe Tarım ve Ormancılık Müdürlüklerine ve 400 TL destek almak isteyenlerin de Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği’ne üye olmaları ve başvuru yapmaları gerekmektedir.
Damızlık Düve Devlet Desteği Alabilmek İçin İstenen Başvuru Şartları Nelerdir?
Damızlık düve alımında devlet desteğinden yararlanacak olanlardan istenen koşullar aşağıda belirtilmiştir:
- Daha önce damızlık düve desteğinin alınmamış olması gerekmektedir. Ayrıca KOSGEB’in veya TKDK’nın işletme desteğinden faydalanılmamış olunmalıdır.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan işletme sahiplerine verilmektedir.
- En az 2 senedir faaliyet gösteren işletmesi olan ve işletmesinin vergi borcu bulunmayanlar başvuru yapabilmektedirler.
- En az 10 ve en fazla 50 anaç sığır alınabilmektedir.
- Tarım Kredi Kooperatifi’nden seçilen damızlık düveler alınabilmektedir.
Süt Primi Devlet Teşvikleri Nelerdir?
Manda, keçi, inek gibi hayvanlardan elde edilmiş olan sütlerin soğutulmasına kadar geçirilen aşamalar için devletten süt primi desteği alınabilmektedir. Ödenecek olan destek tutarını bakanlık belirlemektedir. 2019 yılının aralık ayının süt prim desteği, 2023 yılının nisan ayında ödenecektir. Toplam ödenecek destek tutarı, 102 milyon TL’dir.
Arıcılık Devlet Teşviği Ne Kadardır?
Arılı kovan başına 10 TL, ana arı için adet başına 15 TL, damızlık ana arı için ise tane başına 40 TL destek ödemesi yapılmaktadır. Arıcılık konusunda devlet teşviklerinden faydalananların en az 3 yıl arıcılık faaliyetini sürdürmesi gerekmektedir.
Lise örencisiyim babam 8 aydır calışmıyo madi durumumuz kötü