Diyetisyen Maaşı Ne Kadar? Güncel Zamlı Maaşlar

Diyetisyen maaşları, kişinin tecrübesine ve görev aldığı alana göre değişiklik göstermektedir. Görev alınan sağlık kuruluşu ve bu kuruluşun durumu, alınacak maaşa etki eder. diyetisyen olabilmek için kişilerin üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmaları gerekmektedir. Kişilerin uzman diyetisyen olmaları için lisansın yanında yüksek lisans da yapmaları gerekir. Uzman diyetisyenlerle yeni mezun diyetisyenler arasında ücret açısından da farklar bulunmaktadır.

EN DÜŞÜK ORTALAMA
Diyetisyen 10.500 TL 19.590 TL

Göreve Yeni Başlayan Diyetisyen Ne Kadar Maaş Alır?

Göreve yeni başlayan bir diyetisyen, asgari ücret almaktadır. ancak görev aldığı kuruma göre değişen oranlarda döner sermaye geliri de elde etmektedir. Zaman geçip tecrübe kazanması durumunda diyetisyenin maaşı artacaktır. Ayrıca hastanenin durumu, politikası gibi etmenler de maaşları etkileyecektir.

Diyetisyen Maaşlarını Neler Etkiler?

Diyetisyen maaşlarını etkileyen etmenlerden en önemlisi statüdür. Kıdemlere ve alınan görevlere göre farklı düzeylerde maaş alınması mümkündür. Hastanede statü, kıdeme göre belirlenir. Bunun yanında özel kliniklerdeki maaşlar kişilerin kendisine göre belirlenmektedir.

Özel kliniklerde çalışmakta olan diyetisyenlerin maaşlarını hastanenin politikası da belirlemektedir. Kendi ofislerini açan diyetisyenler, kliniğin gelir ve giderlerini belirleyecekleri için farklı maaş aralıkları seçebilirler. Bu kapsamda diyetisyen maaşları 12.000 TL ile 30.000 TL arasında farklılık gösterebilir.

Özel Hastanede Diyetisyen Maaşları Ne Kadardır?

Özel hastanelerde diyetisyenlerin maaşları, görev yapılan hastaneye ve çalışma koşullarına göre değişiklik gösterecektir. Özel işletme olmalarından dolayı özel hastanelerde kişilerin donanımı ücretleri direkt olarak etkiler. Ayrıca yabancı dil bilme durumu ve sertifikalar da alınacak maaşın miktarı konusunda belirleyici etkiye sahiptir.

Herhangi bir özel yeteneği olmayan, ortalama puanlarla mezun olmuş bir diyetisyen, asgari ücretle işe başlar. Hastanede geçirilen zamanla bağlantılı olarak kendilerini geliştirmeleri, sertifika programlarına katılmaları ve hasta memnuniyeti sağlamaları durumunda 1 yıl sonrasında maaş 14.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. 1- 5 yıl içinde alınan maaşın 18.000 TL’ye çıkarılması mümkündür. Özel hastanelerde kazanılacak tecrübenin 5 yıldan fazla olması durumunda alınacak maaş da bundan etkilenir. Maaş, 27.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Devlet Hastanesinde Diyetisyen Maaşları Ne Kadardır?

Devlet hastanelerinde diyetisyen hekimlerin maaşları, 12.900 TL’den başlamaktadır. Bunun yanında alınan bu maaşa ek, döner sermaye ve mesai ücretleri de verilir. bu nedenle çalışma süresi, maaşın miktarı konusunda etkendir. Kademe arttıkça alınacak ücret de artacaktır. Bunların yanı sıra medeni durum, çocuk sayısı gibi faktörler de alınacak maaş konusunda etkilidir.

Diyetisyenlerin eş ve çocuk yardımı almaları söz konusu olacaktır. diyetisyen, 1/8 kademeden göreve başlamaktadır. Bu nedenle bu kademenin getireceği  koşullarla çalışmalarını sürdürür.

Hastaneden hastaneye değişiklik göstermekle birlikte, diyetisyen maaşlar ilk 5 yılda 12.900 TL ile 14.200 TL arasında değişiklik gösterir. Devlet hastanelerinde 5 yıldan daha uzun süre görev yapan diyetisyenlerin maaşları 15.500 TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Diyetisyen Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Diyetisyen olmak için alana ait bölüm okumak gerekmektedir. uzman diyetisyen olmak için ise kişilerin okudukları lisans bölümüne ek olarak yüksek lisans yapmaları gerekir.

Kişilerin okullarını başarılı bir şekilde tamamlamalarının ardından diyetisyenlik izni verilmektedir. Diploma alamayan kişiler diyetisyenlik yapamazlar. Eğitimin tamamlanmasının ardından diyetisyenler, 1. Kademe olarak işe başlarlar.

Diyetisyenlik İçin Kaç Yıl Okunmalıdır?

Diyetisyenlik bölümü, üniversitelerde 4 yıl zarfında okutulmaktadır. 4 yıllık süre içinde kişiler, diploma alarak yetkinliklerini ispatlamalıdır.

4 yıllık okul süresinin uzatılması durumunda kişiler, diplomalarını almak koşuluyla diyetisyenlik yapabilmektedir. Okulun uzaması durumu, diyetisyenlik mesleğinin yapılmasını etkileyen bir faktör değildir. Sadece kişinin iş hayatına geç atılmasına neden olur.

Diyetisyenler Hangi Konularda Bilgi Sahibi Olmalıdır?

İyi bir diyetisyen, metabolizma hastalıklarından beslenme bozukluklarının psikolojik nedenlerine kadar pek çok konuda bilgi sahibi olmalıdır. Beslenmeyi etkileyen tüm faktörlerin psikolojik ve metabolik alt yapısını bilmekle yükümlü olan diyetisyen, bu konularda meydana gelebilecek hastalıkları da bilmelidir.

Hastalık ve özel durumlara sahip kişilere diyet yazmayı bilen bir diyetisyen, bu alanda öne çıkacaktır. Özel durumlarda, metabolik hastalıklarda ve şeker hastalığı gibi durumlarda verilecek diyet listelerini yazmak, diyetisyenin görevleri arasında yer almaktadır.

Diyetisyenin Görevleri Nelerdir?

Diyetisyenin görev ve sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir:

  • Diyetisyen sadece zayıflamayı sağlamaz. Hastasının vücut yapısını analiz bu sayede en uygun yağ oranını saptar.
  • Hastasının genetik özellikleri hakkında bilgi sahibi olur. bu sayede genetik özelliklerin belirleyici olduğu vücut yapılarında uygun beslenmeyi sağlar.
  • Sağlık durumuna en uygun beslenme düzenini ayarlar. Tansiyon, şeker, kolesterol gibi değişkenleri de baz alarak uygun beslenme programını ayarlar.
  • Kişinin vücut özelliklerini belirler ve kişiye açıklar. Bu sayede kişinin en uygun şekilde beslenmesini ayarlamasını sağlar.
  • Hastanın metabolik bir rahatsızlığı olması durumunda uygun birimlere yönlendirir. Bu konuda nöroloji, iç hastalıkları, genel cerrahi gibi alanlarda da iş birliği içinde çalışır.
  • Ameliyatlardan sonra hastaya uygun beslenme düzeni ayarlar.

Kimler Diyetisyen Olabilir?

Diyetisyen olabilecek kişiler, insanlarla iletişimleri yüksek olan insanlardır. Bu meslekte insanlarla birebir sohbet içinde olmak gerekecektir. Bu nedenle kişilerin, 4 yıllık lisans eğitimleri süresince hitabet ve güzel konuşma gibi eğitimleri almaları talep edilmektedir.

Uzman Diyetisyen Nasıl Olunur?

Uzman diyetisyen olabilmek için kişilerin lisans eğitimine ek olarak 2 yıllık yüksek lisans yapmaları gerekecektir. Lisans eğitimi süresince başarıyla ‘beslenme ve diyetetik’ bölümünü okumuş olan öğrenci, ALES ile yüksek lisans eğitimine başvurur. Buradan yine Beslenme ve Diyetetik bölümünü seçer.

Bu alanı 2 yıl daha okumasının sonrasında uzmanlık sıfatı almaya hak kazanır. Diyetisyenlik dışında bir bölümü 2 yıl daha okursa, uzman sıfatını alamaz. Uzman diyetisyenler de devlet kadrolarında kendilerine yer bulabilir. Bunun yanında uzman diyetisyen, kendi kliniğini açabilir.

Ancak hiçbir bölümün,  2 yıllık yüksek lisans olmadan kendine uzman deme lüksü yoktur. İşinde uzman bir diyetisyen, özel bir hastane ile anlaşabilir. Bu şekilde istediği saatlerde ya da full şekilde diyetisyenlik hizmeti verir.

Uzman Diyetisyenler Ne Kadar Maaş Alır?

Uzman diyetisyenlerin maaşı, devlet kurumları ile özel kurumlar arasında değişiklik göstermektedir. Devlet kurumlarında 13.000 TL’den başlangıç yapılsa da, maaşlarda hızlı bir artış görülmektedir. Bunun yanında özel kurumlarda başlangıç, uzman diyetisyenler için 15.000 TL olarak belirlenmiştir.

Ancak hastane politikası gibi unsurlar, maaşı alımlarını etkileyecektir. Bu nedenle beklenen miktarın altında maaş teklifleri ile karşılaşılabilir. Diyetisyenlerin aldıkları hasta başına ücret aldıkları özel hastaneler bulunduğu gibi, saatli çalıştıkları kurumlar da mevcuttur.

Özellikle yabancı dil bilme şartı aranan uzmanlık bölümü nedeniyle, uzman diyetisyenler dil şartı ile birlikte atanır. Dolayısıyla maaşlarına da bu durum yansır.

Özel Kurumlarda Diyetisyen Maaşları Neye Göre Belirlenir?

Özel kurumlarda diyetisyen maaşlarını belirleyen unsur, diyetisyenin donanımıdır. Devlet kurumlarında tecrübe ve kademe değerli olsa da, özel kurumlar daha çok kişinin yabancı dil bilmesine, sertifika almasına ve sertifika sayısına, hasta ile doğru şekilde iletişim kurmasına bakar.

Bu nedenle hastanelerin birbirinden farklı politikaları çerçevesinde belirlenen maaş, değişiklik gösterir. Diyetisyen, maaşının yüksek olmasını istiyorsa kendisini sürekli olarak geliştirmelidir.

Hemşire Maaşı Ne Kadar? Güncel Zamlı Maaşları

ATT (Acil Tıp Teknisyeni) Maaşı Ne Kadar? (Devlet, Özel Sektör Güncel ATT Maaşları)

Güncel Doktor Maaşları Ne Kadar (Özel, Devlet)

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu