Doğalgaz Aboneliği İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Doğalgaz aboneliği için başvuruda bulunan kişiden talep edilen belgeler, doğalgaz bağlantısı işlemlerini hızlandırmak adına önceden hazırlanması gereken önemli evraklar arasında yer almaktadır. Birçok farklı şehirde ve birçok farklı doğalgaz hizmeti veren kamu ya da özel kuruluşlara yapılan başvurularda aboneliğin başlatılması için gerekli görülen birtakım belgeler vardır. Bu belgelere yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

Doğalgaz Abonelik

Doğalgaz abonelik açtırma, her yeni eve taşınan kişiler tarafından sıklıkla yapılan işlemlerden biridir. Ülkemizde özellikle kiracıları yakından ilgilendiren doğalgaz aboneliği işlemleri söz konusu konutun doğalgaz hizmetinden faydalanabilmesi için oldukça titizlikle yapılması gerekmektedir.

Su Aboneliği için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Elektrik Aboneliği için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Doğalgaz Aboneliği İçin Gerekli Belgeler

Doğalgaz aboneliği açtırmak isteyen kişilerden istenen evraklar 2019 yılında da en çok kiracı konumunda olan vatandaşları ilgilendirmeye devam etmektedir. Nitekim yeni taşındıkları evlere doğalgaz hizmetini bağlatmak için bir an önce harekete geçmeleri gereklidir. Bu konuda doğalgaz aboneliği için talep edilen belgeleri önceden hazırlamak, abonelik ve doğalgaz açtırma işlemlerini ivedi bir şekilde sonuçlandırmak için oldukça önem teşkil etmektedir. Söz konusu abonelik için gerekli görülen belgeler şunlardır:

  • Abonelik açtırmak isteyen kişiye ait T.C kimlik numaralı resmi kimliği
  • Abonelik başvurusunda bulunan kişi mülk sahibi konumundaysa, mülke ait tapunun fotokopisi
  • Başvuran kişi kiracı ise mülke ait tapu fotokopisinin yanında abonelik açtırabileceğine dair mülk sahibinin vermiş olduğu imzalı onay dilekçesi ve kiracıyla mülk sahibi arasında yapılan kira kontratının bir fotokopisi
  • Abonelik açtırılacak olan binaya daha önceden doğalgaz bağlatılmış ise yapılan doğalgaz bağlantı sözleşmesi ile ilgili bağlantı nesnesi ve binada kayıtlı olan tüketim noktası numarası
  • Yabancı uyruklu bir kişi doğal gaz aboneliği açtırmak isterse bu belgelere ilave olarak pasaport beyanı ve fotokopisi
  • Ayrıca elektrik veya su faturasına ait faturanın fotokopisi

Görüldüğü üzere doğalgaz aboneliği açtırmak isteyenlerden talep edilen belgeler bunlarla sınırlıdır. Bu belgeler ile doğalgaz hizmeti sağlayan yetkili kuruma yapılan başvurunun ardından doğalgaz açtırma işlemlerine başlanmaktadır.

Doğalgaz Açtırma

Doğalgaz açtırma işlemleri hakkında detaylı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz. Doğalgaz başvuru süreci sonuçlanan ve abonelik için talep edilen belgeleri eksiksiz teslim eden kişiler doğalgaz hizmeti almak için son aşama olan doğalgaz açtırma kısmına geçiş yaparlar. Doğalgaz aboneliğinin yetkili kurum tarafından kesinleşmesinin ardından yine yetkili kurumun görevlendirdiği doğalgaz tesisatçıları tarafından “Gaz Açma İşlemi” yapılmaktadır.

Söz konusu işlem için doğalgaz hizmeti aldığınız kurumun bölge müdürlüğüne bağlı olan Doğalgaz Tesisat Kontrol ve Açma Servisi’ne haber vermesi ve gaz açılışı için randevu alarak işlemleri başlatması gerekmektedir. Belirlenen randevu tarihinde yetkili servisin elemanları abonelik açılacak yere gelerek gerekli kontrollerin ardından doğalgaz açılışını yaparlar.

Doğalgaz Abonelik Ücreti

Doğalgaz abonelik ücreti önceki yıllarda olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenmiştir. Abone bağlantı bedeli olarak adlandırılan bu ücret, söz konusu konutun doğalgaz hizmeti alabilmesi için gerekli görülen bir ödemedir. Ülkede faaliyet gösteren tüm doğalgaz dağıtım kuruluşları bu fiyatlandırmayı esas alarak ücretlendirme yapmaktadırlar.

EPDK tarafından belirlenen doğalgaz abonelik ücreti şu şekilde kamuoyuna duyurulmuştur:

Abonelik ücreti; 

  • 200 m2’ye kadar olan alanlar için 1.366,44 TL + Damga Vergisi
  • 200 m2′ den büyük yerlerde ilave her 100 m2 için + 1.188,26 TL + Damga Vergisi

Doğalgaz abonelik bağlantısının sertifikalı kişiye yaptırılması durumunda;

  • 100 metrekare için doğalgaz bağlantısı kontrol bedeli 1.608,88 TL
  • Bu birime ek her ilave 1 metrekare için bağlantı kontrol bedeli 3,78 TL
  • Sayaç bedeli olarak da 538,60 TL ödeme yapılması gerekmektedir.

Bunlara ek olarak;

  • Servis kutusunun yetkili servis tarafından söküm bedeli olarak 543,08 TL
  • Aboneliğin açma ya da kapama bedeli olarak da 48,32 TL uygun görülmüştür.

Doğalgaz Abonelik Ücreti Taksit Oluyor Mu?

Doğalgaz abonelik ücretini taksitlendirerek ödemek isteyen vatandaşlara kolaylık yapılmaktadır. EPDK tarafından doğalgaz açma ve kapama ücretleriyle doğal gaz aboneliğinde kredi kartına taksit imkânı sağlanmaktadır.

Doğalgaz Abonelik Ücreti Geri Alınabilir Mi?

Doğalgaz abonelik ücretini geri almak isteyen vatandaşlar ödemiş oldukları ücreti 15 gün içerisinde geri alma imkânına sahiptir. Doğalgaz güvence bedeli olarak adlandırılan bu ücret, doğalgaz aboneliği yapıldığı sırada vatandaştan alınmaktadır.

Söz konusu ücret uygulaması doğalgaz dağıtımcısı görevindeki şirketin alacaklarını güvence altına altında almak için kullanım sözleşmesinde belirtilen bir işlemdir. Dolayısıyla mevcut durumdaki bir adresten başka bir adrese yapılan abonelik taşımalarında da geri alınabilmektedir.

Doğalgaz Abonelik İstanbul

İstanbul’da doğalgaz aboneliği açmak isteyen vatandaşlar İstanbul şehri genelinde doğalgaz dağıtım hizmeti sağlayan İGDAŞ’tan destek almaları gerekmektedir. İGDAŞ, İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin kısaltması olarak bilinmektedir. İstanbul’da 25 Aralık 1986 tarihinde kurulmuştur.

İstanbul’da ikamet eden vatandaşların doğalgaz hizmeti almak için İGDAŞ’a abonelik başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. İGDAŞ’a doğalgaz aboneliğinde bulunmak için;

  • Hafta içi günlerinde ve mesai saatleri içinde İGDAŞ şubelerine başvuru yapabilirsiniz.
  • İGDAŞ çağrı merkez ile 7 gün 24 saat iletişim kurabilirsiniz. Alo 187 doğalgaz acil hattıyla da doğalgaz aboneliğiniz hakkında gerekli desteğe ulaşabilirsiniz.

İGDAŞ Abonelik Sorgulama

İGDAŞ’tan abonelik sorgulaması yapmak, İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin e-Devlet üzerinden tüm kayıtlı abonelerine sunduğu bir hizmettir. İnternet üzerinden hızlı ve kolay bir biçimde adınıza kayıtlı bir abonelik olup olmadığını, varsa eğer borcunuzun olup olmadığını oldukça basit bir şekilde görüntüleyebilirisiniz.

Söz konusu işlem için e-Devlet kapısı platformunda kişisel hesabınızla oturum açmanız gerekmektedir. Henüz e-Devlet sistemine hiç giriş yapmadıysanız, adınıza kayıtlı olan e-Devlet şifresini temin etmeniz gerekmektedir. Devlet tarafından adınıza çıkarılan şifreyi size en yakın PTT şubesinden 4 TL karşılığı alabilirsiniz.

Bunun ardından e-Devlet’te giriş yapıp İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş. başlığı altında yer alan abonelik sorgulama hizmetinden faydalanabilirsiniz.

İGDAŞ Abonelik Taşıma

İGDAŞ abonelik taşıma işlemleri ile mevcut aboneliğinizi yeni taşındığınız konuta aktarabilirsiniz. Bu işlemler için sizden talep edilen belgeler şunlardır:

  • Ev sahibi iseniz tapu fotokopisi, kiracı iseniz tapu fotokopisi ve noter tasdikli muvafakat dilekçesi
  • C kimlik numarası bulunan resmi kimlik belgesi
  • Elektrik ya da su aboneliğine ait bir adet fatura fotokopisi
  • Binanın DASK poliçe numarası
  • Aboneliğin taşındığı binada doğalgaz abonesi varsa bu abonenin T.C kimlik numarası bulunan resmi kimlik belgesi ile binanın doğalgaz tesisat numarası
  • Eğer taşınacak abonelik ticari bir abonelik ise bu evraklarla birlikte işletmeye ait vergi levhası ve ticari sicil numarası.

İGDAŞ Abonelik İptali

İGDAŞ aboneliğinin sonlandırılması da internet üzerinden kolayca yapılabilen bir işlemdir. İstanbul Gaz Dağıtım ve Ticaret A.Ş. resmi internet sitesi üzerinde yer alan internet şubesi hizmetiyle “Doğalgaz Sözleşme Fesih Başvurusu” yapabilir ve böylelikle kolaylıkla İGDAŞ doğalgaz aboneliğinizi iptal edebilirsiniz.

İGDAŞ Abonelik Ücreti

İGDAŞ abonelik ücreti hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlar, İGDAŞ’ın resmi internet sitesi üzerinde yer alan “Güvence Bedeli” başlığı altındaki fiyatları takip edebilirler. Fiyatlar kurumun ücretlendirme politikasına göre değişiklik gösterebilmektedir.

İGDAŞ Çağrı Merkezi

İGDAŞ çağrı merkezi iletişim bilgileri için İGDAŞ’ın resmi internet sitesi kullanılabilir. Burada yer alan bilgilere göre çağrı merkezi telefon numarası, 153 veya 0212 153 0000 olarak açıklanmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu