Doğum Parası ve Süt Parası Ne Kadar, Nasıl Alınır?

Süt parası ve doğum parası, hastanenin her doğumu sisteme işleme zorunluluğu nedeniyle herhangi bir başvuru olmasına gerek kalmadan kişilere verilebilmektedir. Hastane, her doğumu kayda geçirmek zorundadır. Bu nedenle her doğumda, doğum yapan ailenin sigorta ve yaptığı iş uygunsa, doğum ve süt yardımından yararlanmaları sağlanmaktadır. Ancak bu desteğin alınması için temel şart, doğumun hastanede gerçekleşmiş olması ve çocuğun doğum belgesinin sisteme girilmesidir. Sisteme doğumu girilmemiş çocuklar için kimlik çıkarmak dahil hiçbir işlem yapılamaz. Bu nedenle yardım da alınamaz.
Başlıklar
Doğum Parası Miktarı Ne Kadardır?
Devlet tarafından doğum yapan sigortalılara verilen bu miktar, alınan maaşa göre değişiklik gösterir. En düşük asgari ücretin alacağı bu miktar, maaş arttıkça artar. Doğum parasına süt parası dahil değildir. Doğum yapan ve ilk çocuğunu dünyaya getiren bir annenin asgari ücret alması durumunda devlet tarafından verilecek bu doğum parasının içerisinde; ilk çocuk olması nedeniyle verilen 600 TL tutarında çocuk yardımı, 112 günlük rapor parası ve devlet tarafından belirlenen doğum parası desteği bulunmaktadır.
Doğum parası, sadece sigortalılara verilmektedir. Diğer desteklerden farklı olarak belirli bir prim günü sayısını doldurmak gerekmektedir. her vatandaşa verilen doğum yardımının aksine, sadece şartları yerine getiren kişiler bu desteklerden yararlanabilir. Kişilerin aynı zamanda diğer yardım ve desteklerden yararlanması da söz konusu olabilmektedir. Doğum parası, alınan maaşa göre değişiklik göstermektedir. Alınan maaşa bağlı sigorta tutarının değişmesi, alınacak doğum parasının miktarını da belirler. Bu konuda en yüksek doğum parası, 9.458 TL olarak belirlenmiştir.
Süt Parası Miktarı Ne Kadardır?
Süt parasının tutarı 202 TL olarak belirlenmiştir. Maaştan ayrı olarak yapılan bu belirlemede kişilerin sigorta durumu da görmezden gelinir. Her anne, süt parası alma hakkına sahiptir ve doğum parası haricinde annelere bu miktar ödenir. Dolayısıyla sigortalı olarak doğum yapan bir anne, rapor parası, süt parası, doğum yardımı ve sigorta kaynaklı doğum parası alabilecektir. Süt parasının sigorta ile ilgisi yoktur, tüm annelere verilir. bunun yanında doğum parasını anne ya da baba alabilirken, süt parasını yalnız anne alır.
Doğum Parası Alabilmek İçin Nereye Başvurulur?
doğum parası için başvuru mercii Sosyal Sigortalar İl Müdürlüğü’dür. Herhangi bir işlem ya da ücrete gerek kalmadan, otomatik olarak işlem yapılabilmektedir. Ancak bunun için anne ve babanın her ikisinin de SGK kaydının bulunması gerekmektedir. doğum olayı gerçekleştiğinde, hastane doğumun kaydını sisteme girer. Doğum sisteme girildikten sonra sigortada görülmeye başlar ve para kişilere gönderilir. Bu konuda işlem yapılmasına gerek yoktur.
Doğum Parası Nereden, Nasıl Alınır?
Doğum Parası Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Süt Parası (Emzirme Ödeneği) Sorgulama ve Başvuru
Doğum Param Yatmadı, Ne Yapmalıyım?
Doğum parasının yatmaması durumunda, 5 gün beklenmelidir. Doğumdan sonra 5 gün içinde paranın yatmaması, başvurunuza ihtiyaç duyulduğunu gösterir. Eğer para yatmışsa, onay vermenize ya da herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmadan paranızı kullanabilirsiniz. eğer yatmadıysa, SGK ile ve ilçe müdürlüklerinden talep formu doldurmalısınız. Miktar, 1 ay içinde size gönderilecektir.
Emzirme Parası Nasıl Alınır?
Emzirme parasının alınması için kişilerin başvuru yapması gerekmektedir. kişiler, doğumdan sonra 5 yıl içinde başvurularını gerçekleştirebilirler. 5 yılda başvuru yapmayan kişilerin bu ücretten yararlanma hakkı bulunmayacaktır. Bu miktarlar sadece 1 defa verilir.
İşten Çıkan Kişiler Emzirme ve Doğum Parası Alabilir Mi?
İşten çıkarılan kişiler için doğum ücretleri, işten çıkarılma zamanına göre verilir. şartların karşılanması esas alınarak; doğumdan en fazla 300 gün önce çıkması durumunda doğum desteklerinin tamamından yararlanması sağlanır. Annenin raporlu olduğu günler için verilecek doğum ücreti de süt parası da bu konuda şartların gözetilmesinden sonra iletilecektir. Annenin bunlardan yararlanabilmesi için doğumdan önceki yıl içinde en az 120 günlük sigorta priminin yatmış olması gerekmektedir. Ayrıca iş yerinden prim borcu ile ayrılmak da bu desteklerden yararlanmak için engel oluşturmaktadır. Doğum parası almak için kişilerin herhangi bir sigorta prim borcu bulunmamalıdır.
4/B Mensubu Kişiler Süt Parası Alır Mı?
4/B’li sigortalılar, diğer sigorta gruplarına göre daha farklı bir şekilde doğum paralarını alırlar. bunların doğum parasını da, süt parasını alabilmeleri için dilekçe şartı bulunmaktadır. Normal şartlarda herhangi bir işlem yapılmasına gerek kalmadan kişilerin hesaplarına bu miktar yatırılır. Hastanenin doğumu bildirmesi ile işlem gerçekleşir. Ancak bu kişilerin doğumdan sonraki 5 yıl içinde dilekçe ile kişisel olarak başvuru yapmaları gerekmektedir.
Süt Parasını Alabilecek Kişiler Kimlerdir?
Süt parası alma hakkı bulunan kişiler şu şekilde sıralanır:
- Kendisi sigortalı kadınlar
- Eşi üzerinden sigortalı kadınlar
- Doğumu hastanede gerçekleşen kadınlar
- Sadece bebeği yaşayan kadınlar
Ölü doğumlarda süt parası alınamaz. Ancak bebeğin çok az yaşaması durumunda da süt parası alınabilmektedir. birkaç gün yaşamış bir bebek üzerinden süt parası alınması sağlanabilir.
Emzirme Parası Alma Konusunda Kadın Çalışanların Karşılayacağı Şartlar Nelerdir?
Doğum yapan annenin doğum ve emzirme parası almak için sağlaması gereken şartlar şu şekildedir:
- Doğum yapılmış ve bebeğin yaşıyor olması
- Sigortasının uygun şekilde yapılmış olması
- Son 15 ayda 120 gün sigorta primi yatması
Eşin çalışma durumu bu destekten yararlanma halini etkilemez. Eş çalışsa da, çalışmasa da bu imkanlardan kadın çalışan yararlanabilir.
Emzirme Parası Alma Konusunda Erkek Çalışanların Karşılaması Gereken Şartlar Nelerdir?
Doğum desteklerinden yararlanmak için erkeklerin karşılayacağı koşullar:
- Eş doğum yapmış olmalıdır.
- Anne ve baba sigortalı olmalıdır.
- Babanın doğumun öncesinde 1 yıl içinde en az 120 gün primi yatmış olmalıdır.
- Anne çalışmıyor olmalıdır.
Baba üzerinden doğum yardımı almanın şartları bunlardır. Sadece babanın sigortası varsa anne doğum yardımlarından yararlanabilir. Bunun için şart, babanın prim borcunun bulunmaması ve 1 yıl içinde en az 120 günlük sigorta primi yatmış olmasıdır.
Resmi Nikahı Olmayan Kadın Doğum ve Süt Parası Alır Mı?
Resmi nikahın olmaması durumunda doğum desteklerinden yararlanmak, annenin maddi gücüne ve sigortasına göre belirlenmektedir. Eğer annenin kendi sigortası varsa, annenin desteklerden yararlanmak için resmi nikaha ihtiyacı yoktur. Ancak resmi nikahın olmaması durumunda, eğer annenin de sigortası yoksa, dini nikah bir delil olarak gösterilemez. Çocuğun kimliğinde baba hanesinde yazacak kişi sigortalı ise, anne ile arada resmi nikah yoksa, anne süt parasından yararlanamaz. Bu durumda baba yok sayılır, annenin kendi sigortasının olması gerekir.
Memurlar Süt Parası Alır Mı?
Memurların süt parasından yararlanma durumu tabi oldukları genel yasalara göre değişiklik gösterir. Bu kapsamda sigortalarına göre süt parası durumları şu şekildedir:
- 657 sayılı yasaya tabi memurlar, süt parasından kesinlikle yararlanmaz.
- 4B Sözleşmeli memurlar SSK’ya tabi görülür. Bu nedenle süt parası alabilir.
- 4A’lı sözleşmeli memurlar, statü farkı bulunan 4B’liler olarak geçer. Bu nedenle süt parasından yararlanabilir.
4D’li işçiler, sürekli ağır işçiler sınıfında yer almaktadır. Süt ve doğum parasından, başvuruya ihtiyaç duyulmadan yararlanabilirler.
TC Kimlik ile Doğum Parası Sorgulama
Mrb ben yeni hamileyim geçen seneden sigortam yok ama şimdi yatırmak istiyorum 32.haftama kadar aralıkla 90 günü tamamlarsam doğum parası alabilirmiyim
Merhaba
Doğum parası alabilmek için aşağıdaki şartları taşımanız gerekmektedir.
Doğum parası alınabilmesi için kişinin hala aktif şekilde çalışıyor olması gerekmektedir. Doğum izni için alınan raporun başlangıç tarihi itibariyle iş yerinde SSK kapsamında çalışmaya devam ediliyor olmalıdır. Yani işten çıkışın gerçekleşmemiş olması gerekmektedir.
Yasal doğum izni sürelerinde kendi iş yerinde ya da herhangi başka bir işte çalışılmıyor olması gerekmektedir. Rapor alındığı tarihten itibaren ilgili istirahat gün sayısı boyunca kişinin çalışmaması gerekmektedir.
Doğum parası alınabilmesi için doğumun gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Düşük yapan SSK’lı kadınlar bu ödenekten faydalanamazlar. Bunun yanı sıra doğum gerçekleştikten sonra bebek ölü doğmuş olsa dahi bu ödeme alınabilmektedir.
Doğum parası alınabilmesi için doğumu yapan kişinin SSK’lı olması gerekmektedir. Eşi SSK’lı olanlar bu ödenekten faydalanamazlar.
Mrb eşimin işkur typ kapsamında 15 mayıs 2018 de sigorta girişi var 17 gün çalıştı şimdi 1 şubat itibarıyla başka firmada çalışıyor 32. Ci hafta çalışabilir raporu aldı 30 nisan itibari ile doğum öncesi izne ayrıldı 89 günde burdan sigortası var işkurda çalıştığı 17 gün eklenirmi ve analık ücreti alırım teşekkürler
Merhaba, TYÇP kapsamında norma sigorta ödendiği için analık ücretinden yararlanaabilir
Merhaba Bu sistem Sadece türkiyede yasanlarmi icin gecerli yoksa Almanya icinde gecerlimi
Merhaba, doğumdan önce Türkiye’de 120 gün sigorta primi ödenmesi gerekmektedir..
Sadece Türkiye’de yaşayanlar için geçerli,Almanya’da ise kindergeld dedikleri çocuk bakım parası şeklinde her çocuk için 180 euro ve muttergeld dedikleri annelik yardımı şeklinde 250-300 euro ödenmektedir.
Merhabalar şuan 2.5 aylık hamileyim bi anaokulunda sigortali çalisıyorum fakat doğum yapacağım tarihte sigortam olmuycak yaz tatili olduğu için doğum parasından yararlanabilirmiyim
Merhaba, doğumdan sonra doğum yardımı ve süt parası için müracaat edebilirsiniz.
Dogumuma 2ay var şimdi basvursam olurmu
Merhaba, doğumdan sonra doğum raporu ile birlikte başvuru yapmanız gerekmektedir.
Ben ve eşim banka çalışanıyız. Doğum parası ve süt parası alabiliyormuyuz ?
Merhaba
SGK ödemelerinizde herhangi bir sorun teşkil etmediği müddetçe alabilirsiniz.
Merhaba ben 12 Aralık sigorta girişim var Doğumum 18 Nisan 2019 sigotadan faydalanıyormuyum ve ne yapmam gerekir. Teşekkürler
Merhaba
SGK müdürlüklerine giderek durumunuz hakkında bilgi alabilirsiniz.
Merhabalar
13 6 yaşinda 2 çocugum var 3 cü cocugum şubatın ilk haftası dogacak daha önce hiç çocuk parası almadım 2 ci çocuk dogunca süt parası aldım sgk dan cocuk dogunca diger cocukların kimlikleriyle başvursam 3 içinde dogum parası alabilirmiyim
Merhaba, doğum ve süt parasında süre 5 yıl olduğu için zaman aşımı nedeniyle başvuru yapılamaz
İyi çalışmalar.ben askeri personel olarak çalışmaktayım.doğum yardımı alabiliyormuyum?nereye başvuru yapmalıyım? İyi çalışmalar.
Merhaba, doğum raporuyla birlikte çalıştığınız kuruma başvuru yapmanız gerekmektedir.
Merhaba,suan 6 aylık hamileyim ve çalışmıyorum.Mayista doğum yapicam.Sut parası ve doğum parası alabiliyor muyum ?Teşekkürler
Merhaba, sigortanız varsa SGK’dan sigortanız yoksa Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından doğum parası alabilirsiniz.
Merhaba
İlk çocuğuma doğum yaptım Ocak 2019 da. Süt parası ve doğum parası için başvuruyu bizzat biz mi yapicaz yoksa çalıştığım kurum doğum parası başvurusu yapacak mı?
Merhaba, memursanız başvurunuzu çalıştığınız kuruma sigorta yada Bağ-Kurluysanız Sosyal Güvenlik Kuruma başvuru yapmanız gerekmektedir.
Merhaba ben geçen hafta doğum yaptım 3. çocuğum ve sgklıyım
doğum parası ve üçüncü çocuk parası almak için ne yapmalıyım
çalıştığım iş yerinin raporu bildirmesi yeterlimidir
Merhaba, doğum raporu ve çocuğun kimlik kartıyla SGK’ya başvurmanız yeterli.
Merhaba;
doğum parası için başvurunu bir süresi var mı? Yani çocuğum büyüdü şuan 13 yaşında ben başvursam alabilirmiyim
Merhaba, doğum yardımında süre 5 yıldır. 5 yıla kadar alabilirsiniz.
BEN SÜT PARASINI ALDIM LAKİN DOĞUM PARASINI ALMADIM 2. ÇOCUĞUM 7 AYLIK ŞUAN BİRDE 9 YAŞINDA KIZIM VAR.DOĞUM PARASINI ALMAK İÇİN NEREYE BAŞVURMAM GEREKİYOR.İNTERNETTEN DİLEKÇE ÇIKARDIM ONU DOLDURUP GÖNDERSEM OLUYORMU ACABA..ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER
Merhaba, sigortanız varsa doğum raporu ile Sosyal Güvenlik Kurumuna, sigortanız yoksa yine doğum raporu ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına müracaat etmeniz gerekir.
Merhaba çalışan öğretmenim 3. Çocuğum.Doğum ve süt parası alabiliyor muyum?
Merhaba, SGK İl Müdürlüğüne müracaat ederek süt parası alabilirsiniz.
Merhaba ben yabancıyım. Ben doğum ve süt parası alamıyor muşum. Peki eşim alabiliyor mu? Eşim TC vatandaşı?
Merhaba, eşiniz doğum raporuyla birlikte başvuru yaptığında doğum yardımı ve süt parası alabilirsiniz
merhabalar,
doğum yapalı 1 yıl oldu. Doğum parası alınabileceğini bilmiyordum. Şu anda gitsem alabiliyor muyum? Belirli bir zamanı var mı?
Doğum parası için süre beş yıldır. Çocuk 5 yaşını bitirinceye kadar doğum parası alınabilmektedir. Doğum raporuyla müracaat ederek doğum parası alabilirsiniz.
Merhaba 2 ay oldu dogum.yapalı başvurmadan bebegin ve annenin kimligiyle alınabildigini soylediler dogru mu aceba alinabiliyor ku basvuru yapmaadan sut parasyla dogum parasi
Doğum raporuyla başvuru yapmanız gerekiyor