E-Nabız Aile Hekimi Randevu Alma Nasıl Yapılır?

E-Nabız’dan aile hekimi randevu almak e-nabız sisteminin kişilere getirdiği yeniliklerden biri olarak göze çarparken, gayet pratik bir şekilde gerek aile hekiminden gerekse de istenilen hastaneden randevu alınabilmesi de mümkün hale gelmiştir. E-nabız nedir sorusuna verilecek ilk ve yalın cevap, e-nabız sayesinde kişilerin tek bir havuzda toplanan her türlü sağlık verisi, tahlil ve röntgen sonuçları belli olduğu andan itibaren kişilerin kullanımına açılmakla birlikte, kişiler de aile hekimleri başta olmak üzere istedikleri hekimlerle bu verileri paylaşabilme imkânına sahip olmaktadır.

E-Nabız Sistem Dizaynı

E-nabız sistemi her türlü kullanıcının kolaylıkla girebilmesi için dizayn edilmekle birlikte, e-nabız sistemine giriş için aile hekiminden şifre alınması ya da e-devlet üzerinden entegre giriş yapılması gerekmektedir. Aile hekiminden alınan e-nabız şifreleri https://enabiz.gov.tr adresine girilerek, gerekli işlemlerin yapılmasıyla birlikte kalıcı şifreye çevrilirken, e-devlete giriş yapan kullanıcılar arama bölümüne “nabız” yazdıklarında e-nabız sistemi girişine yönlendirilmektedir.

Burada aynı şekilde boy, kilo, kan grubu, yaşanan il ve ilçe bilgileri eksiksiz olarak sisteme girilip profil oluşturulduktan sonra kişisel sağlık verilerinin hangi hekimlerle paylaşılacağının onayının verilmiş olması da gerekmektedir. E-nabız giriş için profil ve hekim yetkisi bölümlerinin tam olarak doldurulmasının ardından cep telefonu, e-posta adresi ve belirlenen on hanelik e-nabız şifresinin ardından, kişinin cep telefonuna gelen onay mesajıyla birlikte e-nabız sistem kullanımına başlanabilir.

E-Nabız Aile Hekimine Randevu Alma İşlemi

E-nabız sisteminin kullanıcılara getirdiği önemli bir özellik de aile hekimi ya da istenilen hastane ve bölümle alakalı randevu alınabilmesidir. Bu yönde MHRS ile entegre olarak çalışan e-nabız sistemi kullanılarak randevu almak mümkün hale gelmektedir. Bunun için e-nabız ana sayfa üzerinde bulunan randevu sekmesinin tıklanması gerekmektedir. Randevu sekmesinde hem kişinin geçmiş tarihli randevuları gösterirken, halihazırda alınan gelecek tarihli randevu bilgilerine de ulaşılabilmektedir. Bu bölümde ek olarak “randevu al” bölümünde e-nabız sistemi kullanıcıları MHRS sistemine yönlendirilirken sistem kullanıcılardan tekrar MHRS şifresi ve TC kimlik numarası girmesini de istemektedir.

Gelen ekranın sol kısmında hastanelerden randevu alma bölümü, sağ kısmında da aile hekiminden randevu alma bölümü bulunmaktadır. Aile hekiminden randevu alma bölümünde kişinin bağlı olduğu aile hekimi bilgileri otomatik olarak ekrana gelirken, aile hekiminin bağlı olduğu birim (il, ilçe ve aile hekimliği birimi) de otomatik olarak görülmektedir. Burada randevu alınmak istenen randevu tarihi seçilip aile hekiminin müsaitlik durumu da kontrol edilmelidir. Eğer aile hekiminin çalışma takvimi, gün ve saati müsaitse randevu alınacak saat seçimi yapılarak randevu alımı gerçekleşebilir. Randevu alındıktan hemen sonra kullanıcının e-posta adresi MHRS sistemine kayıtlı durumdaysa, randevu bilgileri mail olarak da kullanıcıya iletilmektedir. Alınan randevu iptali aynı sekmeler ve aynı yollar izlenerek randevu saatine on beş dakika kalana kadar iptal edilebilmektedir.

E-Nabız Tahlillerinin Aile Hekimi Tarafından Görülebilmesi

E-nabız sistemi her türlü kişisel sağlık verisi, tahlil sonucu ve röntgen gibi çekimlerin kişinin kendi sisteminde görüntülenebilmesine olanak tanırken, kişilerin yetki verdiği tüm hekimler tarafından da görüntülenebilmektedir. Aile hekimi de bir bakıma bu hekimlerin başlıcalarından biri olurken, kişinin e-nabız sistemine ilk kayıt olduğu esnada aile hekiminin verilere ulaşımı yönündeki izni sonucunda tahlil veya röntgenler nerede ve hangi sağlık kurumunda yapılmış olursa olsun aile hekiminin her türlü veriye ulaşabilmesine imkân tanınmıştır. Bu yönde aile hekimi tarafından uygulanacak tedavi hem hızlı hem kesintisiz hem de kaliteli bir şekilde sağlanabilmektedir.

Ayrıca e-nabız sistemi üzerinde kullanıcıya aile hekimi değiştirme şansı da verilmiştir. Herhangi bir nedenden ötürü kişiler aile hekimlerinden memnun olmadıklarında ya da değiştirme ihtiyacı duyduklarında her üç ayda bir kez aile hekimi değiştirme şansına sahip olmakla birlikte, bu işlemin yapılabilmesi için aile hekimine bağlı olan maksimum kişi sayısının dört binin üzerinde olmaması gerekmektedir. Kendisine bağlı kişi sayısı dört binin üzerinde olan aile hekimleri seçme işlemi yapılamamaktadır. Bu yönde e-nabız uygulaması internete bağlı olunan her noktada bilgisayarlar vasıtasıyla kullanılabilirken, cep telefonları için de e-nabız indir işlemi ardından hem Android hem de Iphone telefonlarda uygulama olarak kullanılabilmesi de mümkündür.

E-Nabız Şifresi Nasıl Alınır?

E-Nabız Şifre Değiştirme Nasıl Yapılır?

E-Nabız Aile Hekimi Değiştirme Nasıl Yapılır?

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu