E-Nabız Şifresi Nasıl Alınır?

E-Nabız giriş şifresi uygulamaya giriş için sistem tarafından talep edilen bir şifre olmasının yanında kullanıcılar tarafından uygulamaya güvenli bir şekilde erişimin sağlanabilmesi bakımından da oldukça önemlidir. E-nabız sistemi internet olan her noktadan cep telefonları ve bilgisayarlar vasıtasıyla girişi yapılabilen bir uygulama olmakla birlikte, kişilerin ihtiyacı olan tüm sağlık bilgilerine ulaşmasını da sağlayan önemli bir platformdur.
Başlıklar
E-Nabız Sisteminde Hangi Bilgiler Bulunmaktadır?
E-nabız sisteminde;
- Kişinin gerek aile hekimi gerekse hastanelerden aldığı geçmiş tarihli tüm randevular
- Kişinin bugüne kadar sisteme girilen her türlü reçete bilgileri
- Kişinin geçmiş ve güncel tarihli tüm ilaç raporları
- Kişinin geçmiş ve güncel tarihli tüm iş göremezlik raporları
- Kişinin geçmiş tarihli her türlü e-nabız tahlil sonuçları
- Kişinin geçmiş tarihli tüm röntgen ve radyolojik görüntüleri
- Kişinin sisteme girilmiş her türlü ilaç alerji bilgileri (hekimlerin ilaç yazarken kontrollü hareket etmelerinin sağlanması)
- Kişinin geçmiş tarihli tüm doktor randevularında klinik bilgileri yanında doktorlar tarafından konulan tanı bilgileri
- Kişinin acil durumlarda 112 merkezlerinde ve sağlık tesislerinde müdahale sırasında görülmesini istediği sağlık bilgileri (bu bölümdeki tüm bilgiler kullanıcının sorumluluğundadır)
- Dökümanlarım bölümünde kişinin sağlığıyla alakalı anlık meydana gelen döküntü ve yara gibi hekimler tarafından görülmesi istenen görseller
- Kişiyle alakalı aşı takvimi ve aşılar
- Kişiye ait geçmişte kullandığı ilaçlar, reçete numaraları, ilaç dozları ve kullanım periyotları
- Kemik iliği ve kan bağışı bölümü
- Organ bağışıyla ilgili gerekli bölüm
- Kişiye ait paylaşım bilgileri yer almaktadır.
E-Nabız Giriş İşlemleri Nasıl Yapılır?
Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan ve bu yönde dünyanın en kapsamlı sistemi olan e-nabız uygulaması bir anlamda hastaların hekimlere, hekimlerin de hastalara kolaylıkla ulaşması sağlarken, tüm veriler Sağlık Bakanlığı kontrolünde ve %100 güvenli bir şekilde sağlanmaktadır. E-nabız ne işe yarar sorusu için kişilerin kendi adlarına hazırlanan sağlık bilgilerini yönetebilmesi mümkün olurken, her türlü tıbbi geçmişe ulaşabilmesi de oldukça kolaydır. Bununla alakalı kullanıcıların unutmaması gereken herhangi bir randevu, ilaç kullanım gibi durumlarda da e-nabız gerekli hizmeti sağlamaktadır. E-nabız giriş işlemleri için kayıt olunması gerekirken kayıt işlemi e-devlet üzerinden yapılabileceği gibi, aile hekimlerinden alınacak şifre sayesinde de olabilir.
E-Nabız Giriş Yöntemleri
Aile hekimlerinden alınacak tek seferlik geçici şifreyle girilebilen e-nabız sistemi için cep telefonlarına Google Play ya da App Store üzerinden indirilebilen e-nabız uygulaması haricinde https://enabiz.gov.tr internet sitesine girilerek de kayıt ve profil oluşturma işlemleri yapılabilir. İlk kayıt işlemi için aile hekiminden şifre alındığında direkt olarak e-nabız uygulaması internet sitesinden devam etmek mümkünken, e-devlet üzerinden sisteme girilecekse önce e-devlet parolası ve T.C kimlik numarasıyla birlikte e-devlet sistemine girilmesi, daha sonra da arama bölümüne “e-nabız” ya da “nabız” yazılarak gelen link üzerinden sistemin ana sayfasına girmek gereklidir. Aile hekiminden alınan şifre ya da e-devlet üzerinden entegre bir şekilde e-nabız sistemine girildikten sonra öncelikle kişisel profilin en az %60’ının doldurulması ve kişiye ait temel bilgilerin girilmesi gereklidir.
E-Nabız Girişi İçin TIKLAYINIZ
E-nabız için kayıt oluşturma ekranında kişinin adı ve soyadı bilgileri MERNİS üzerinden otomatik olarak alınırken, kişinin yaşadığı ülke, yaşadığı şehir, boy ve kilo bilgileri ve kan grubu verilerinin sisteme girilmesi gerekmektedir. Profil bilgilerinden hemen sonra e-nabız uygulamasının temellerinden birini teşkil eden kişisel sağlık verilerinin kimler tarafından görüleceğiyle alakalı seçim bölümü göze çarpmaktadır. E-nabız hekim seçimi olarak isimlendirilebilen bölümde, kişinin tahlil sonuçları, tıbbi geçmişi, röntgen ve görüntülenme sonuçlarını hangi hekimlerin ulaşacağı kişi tarafından belirlenebilir. Burada;
- Hiçbir hekim tarafından hiçbir kişisel tıbbi veriye erişilememesi
- Sadece aile hekimi tarafından kişinin sağlık verilerine erişebilme
- Sadece muayene olunan hekim tarafından kişisel sağlık verilerine ulaşabilme
- Muayene olunan hastanedeki tüm hekimlerin verilere ulaşabilmesi
- Sağlık Bakanlığı bünyesindeki tüm kayıtlı hekimlerin e-nabız röntgen sonuçları ve diğer tüm tahlil, ilaç, rapor ve alerjik bilgilere ulaşabilme yetkisi kullanıcı tarafından değerlendirilmektedir.
Bu onayların ardından son olarak kişinin cep telefonu numarası, e-posta adresi ve belirleyeceği en az on hanelik şifresi ve belirlediği şifre tekrarının ardından cep telefonuna gelen onay şifresinin sisteme girilmesinin ardından e-nabız uygulaması aktif olarak kullanılmaya başlayabilir.
E-Nabız Şifre Değiştirme Nasıl Yapılır?