Elektrik Aboneliği için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Elektrik aboneliği için gerekli belgeler tamamlandıktan sonra, elektrik başvurusunda bulunulabilir. İlk olarak yapmanız gereken en kısa zaman içinde bir elektrik şirketine başvurarak yeni ev için sizin adınıza sözleşme yapmanız gerekmektedir. Elektrik aboneliği evrakları şu şekilde sıralanabilir;
- Nüfus cüzdanı,
- Ev size ait ise tapu belgesi,
- Kiracı iseniz kira sözleşmesi,
- Lojman tahsis belgesi,
- Kullanım yerinin abone numarası (eski bir faturada bulunabilir),
- Tesisat numarası,
- Zorunlu deprem sigortası (DASK poliçesi),
- IBAN numarası gösteren banka hesabı,
- Eğer kiracı iseniz;
- Mülk sahibinin adı ve soyadı,
- Vergi numarası (mülk sahibinin tüzel kişi olması halinde), ad soyad ve unvan bilgileri.
Başlıklar
Elektrik Aboneliği için Ödenmesi Gereken Ücret
Elektrik aboneliği bedeli elektrik satış sözleşmesi imzalayan mesken abonelerinin aşağıdaki bedelleri ödemesi gerekmektedir. Bu bedellerin toplamı nakit olarak ödenmelidir. Abonelik bedelleri arasında;
- Güvence bedeli;
- 1 kW bağlantı gücü için 30 TL ödenir (Mesken için),
- 1 Kw bağlantı gücü için 84 TL ödenir (Ticarethane için),
- Kesme bedeli;
- İşlem başına hem mesken hem ticarethane için 35 TL olarak belirlenmiştir,
- Damga vergisi;
- Güvence bedelinin binde 10’u olarak hesaplanır. Mesken ve ticarethane için aynı ücret geçerlidir.
- Dosya bedeli;
- Her elektrik şirketi tarafından özel olarak belirlenir.
NOT: Güvence bedeli hesaplanırken, mesken aboneler için ücret en az 5 kW’a göre hesaplanır. Yani ödenmesi gereken güvence bedeli en az 150 TL’dir.
Mevcut Elektrik Aboneliği İptali Nasıl Yapılır?
Elektrik aboneliğinin iptal edilmesi eski evden çıkıldığından muhakkak yapılmalıdır. Aboneliğin sonlandırılması için başvuru yapmanızdan hemen sonra enerji genellikle kesilmemektedir. Bunun için elektrik şirketine aynı zamanda yazılı olarak beyanda bulunmanız şarttır. Bulunduğunuz başvurunun içeriğinde elektrik enerjisinin kesilmesini istediğiniz tarihi kesinlikle belirtin. Çünkü tarihi bildirmediğiniz halde, enerjiniz 3 iş günü içinde kesilmiş olacaktır.
Su Aboneliği Nasıl Yapılır? Gerekli Evraklar Nelerdir?
Su Aboneliği Nasıl Yapılır? Gerekli Evraklar Nelerdir?
Abonelik İptali Süreci Nasıl İşler?
Elektrik aboneliğinin iptali için başvuruda bulunduğunuz zaman, iptal başvurunuzu almış olan şirket ilk aşamada dağıtım yapan şirket ile irtibata geçerek bildiride bulanacaktır. Dağıtım şirketi daha sonra, sayaç değerlerinin kontrolünü yapmak için, elektriğin kullanıldığı yere gider ve söz konusu yerin kesintisini yapar. Sonlandırmanın talep edilmiş olduğu tarihten sonra, kullanım yapıldıysa, tüketicinin faturasında yeni kullanımlara dair yansıma yapılmaz.
Yeni Elektrik Aboneliği Başvurusu Nereye Yapılır?
Elektrik aboneliği evraklarınızı eksiksiz bir şekilde tamamladıysanız, başvuru yapabilirsiniz. Belgelerinizi önceden hazırlamış olmanız halinde işlemleriniz daha hızlı ilerler. Elektrik başvurusu yeri perakende satış şirketinin müşteri merkezi olabilir. Bu şekilde talep hemen işleme alınmış olur. Bazı kurumlarda istenilen belgelerde farklılıklar olabilir fakat genelde aynı belgelerin talep edilmesi söz konusudur.
Online Elektrik Faturası Ödemesi Nasıl Yapılır?
Elektrik faturalarının online ödenmesi kullanıcılara büyük kolaylık sağlamaktadır. Elektrik faturaları 25 gün ile 35 gün arasında kesilir ve kullanıcılara ulaştırılır. Son ödeme tarihleri hesaplanırken fatura kesilme tarihinden 10 gün sonrası dikkate alınır ve faturaya bu tarih yansıtılır. Faturanız elinize ulaştığı zaman, online işlemler merkezine girin. Bu işlem merkezinde aylık 500 TL’ye kadar olan ödemelerinizin tümünü kolayca yapabilirsiniz.
Diğer Online Elektrik Faturası Ödeme Kanalları Nelerdir?
Elektrik faturasını online ödeme yolları birden fazladır. Dilerseniz online işlemler merkezine ek olarak;
- Enerjisa işlem merkezlerinden,
- Anlaşmalı bankalardan,
- PTT üzerinden yapabilirsiniz.
Online Elektrik Aboneliği İşlemleri Nelerdir?
Online elektrik işlemleri kullanıcıların bulundukları yerden, şube müdürlüklerine gitmelerine gerek kalmadan yapılabilmektedir. Online elektrik faturalarını ödediğiniz aynı sayfa üzerinden;
- Abonelik işlemleri (sözleşme başvuruları),
- Tahliye işlemler (sonlandırma işlemleri),
- Dilek ve başvuru işlemleri (yazılı diğer işlemler),
- Tarife işlemleri (tarife değişikliği) tümünü bulunduğunuz yerden yapabilirsiniz.
Elektrik Aboneliği için DASK Poliçesi Neden İstenir?
Elektrik aboneliği için istenilen evraklar arasında bulunan DASK poliçesi insanların kafalarının karışmasına yol açabilmektedir. Bu belgenin, elektrik satış sözleşmesinde ibraz edilmesi zorunludur. Poliçenizi görüntülemek isterseniz, DASK’ın sorguluma uygulaması üzerinden işlemlerinizi yapabilirsiniz. Söz konusu deprem sigortasını kiracının yaptırması da mümkündür. Sözleşmeyi kiracının yaptırması halinde, mülk sahibinin poliçe üzerinde T.C. kimlik numarasının bulunması zorunludur.
Elektrik Aboneliği için DASK’ın Kiracı Tarafından Yapılması
Elektrik aboneliği için DASK kiracı tarafından yapılabilir. Kiracı bu poliçede sigorta ettiren konumunda, mülk sahibi ise sigortalı konumunda yer almaktadır. Kiracının poliçe yaptırdığı durumlarda poliçe için sigorta pirimleri mülk sahibinden talep edilebilir. Bu ücret kiradan düşürülerek de ödenebilir.
Elektrik Aboneliğinde Yatırılan Güvence Bedelinin Geri Alınması
Elektrik aboneliği güvence bedeli elektrik sözleşmesi imzalandıktan sonra yatırılır. Satış sözleşmesinin iptal edilmesi halinde talepte bulunan tüketiciye söz konusu bedelin iade edilmesi gerekmektedir. Bu bedel, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından güncellenir. Güncelleme yapılırken açıklanan enflasyon verileri dikkate alınır (TÜFE). Bu bedelle birlikte abonenin son tüketimi düşülür ve söz konusu ücret en geç 5 günü içinde aboneye geri iade edilmiş olur.
Elektrik Aboneliği için Öncelikli İşlem Yaptırılması
Elektrik aboneliği evraklarınızı önceden tamamlamış olmanıza rağmen, abonelik almanız için aceleniz bulunuyorsa; işleminize öncelik verdirmeniz mümkün. Öncelikli elektrik aboneliği işlemi için EnerjiSA web sitesinden randevu alabilirsiniz. 444 4 372 hatlı numarayı arayarak da talebiniz hakkında bilgilendirme yaparak elektrik aboneliğinizi kısa sürede açtırabilirsiniz.
Öncelikli Elektrik Aboneliği Süreci Nasıl İşler?
Elektrik aboneliği öncelikli işlem için izlemeniz gereken bazı adımlar bulunur. İlk olarak, randevu alırken sizin içine en ideal olan günü ve saati seçersiniz. Seçtiğiniz tarihlerin uygun olması halinde, randevu bilgileriniz size SMS kanalıyla ya da e-posta olarak gönderilir. Müşteri Hizmetleri Merkezi’ne 10 dakika önce gelerek, sıra fişi almanız rica olunur.
Öncelikli Elektrik Aboneliği için Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?
Öncelikli elektrik aboneliği için gerekli evraklar başvuru öncesinde tamamlanmalıdır. Yukarıdaki ilk adımı tamamladıktan daha sonra eski ve yeni evinize ait olan tesisat numarasını, sayaç seri numarasını ve elektrik faturasını işlemde kullanılmak üzere getirin. Tesisat numarası; faturanın üst bölümünde bulunan tekil kod olarak da bilinen 10 haneli numaraya verilen isimdir. Sayaç seri numarası ise; elektrik sayacı üzerinde bulunur ve 8 hanesi vardır. Tamamlamanız gereken evraklar bunlarla sınırlı değildir. Durumunuza göre elinizde yer alması gereken evraklar değişiklik gösterir.
Elektik Aboneliği Olmayan bir Yere Elektrik Aboneliği Açtırmak için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Yeni elektrik aboneliği almak için bazı evrakların eksiksiz olarak tamamlanması ve bu evraklar ile başvuru yapılması gerekmektedir. Elektrik aboneliği yaptırmak istediğiniz yerde daha öncesinden bir abonelik bulunmuyorsa,
- Nüfus cüzdanı (Kiracı iseniz ev sahibinin T.C. kimlik numarasını bilmeniz gerekir),
- Tesisat ya da sayaç numarası,
- Güvence bedeli (Birim fiyat ile tesisat bağlantı gücü değerlerinin birbiri ile çarpılması sonucunda hesaplanır. EPDK kurul onayı alarak yürürlüğe girmesi mümkündür),
- DASK poliçe numarası,
Noter onaylı vekaletname (adınıza bir başkasının başvurması halinde) bulunması gerekir.