2023 Emekli Maaşım Ne Kadar Öğrenmek İstiyorum?

2023 yılında emekli maaşını öğrenebilmek için e-devlet sistemi üzerinden veya SGK üzerinden sorgulama yapılabilmektedir. Sigorta koluna, sigortalılık süresine, ödenen prim günü sayısına, ödenen prim tutarına ve sigortalı olunan döneme bağlı olarak emekli maaşı değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılında SSKlılara ve Bağ-Kurlulara %6.5 zam yapılırken, emekli sandığı emeklilerine %5.5 zam yapılmıştır.
Başlıklar
4A Emekli Maaşı Hesaplaması Nasıl Yapılır?
SSKlıların emekli maaşları hesaplanırken; sigortalılık yıllarının hangi dönemlere denk geldiğine bakılmaktadır. 3 farklı dönem bulunmaktadır. Bu 3 farklı döneme göre ödenen prim için yapılan hesaplama farklı olmaktadır. 2000 yılı öncesindeki, 2000 yılı ile 2008 yılları arasındaki ve 2008 yılından sonra-ki sigortalılık süresine bakılmaktadır.
Bu dönemlerin emekli maaşına etkisi ise şu şekildedir:
- 2000 yılından önceki sigortalılık süresi için ödenen prim tutarına bakılmaktadır. Yüksek tutarda prim ödeyenlerin emekli maaşları da daha yüksek olmaktadır. Gösterge sistemi kullanılarak hesaplama yapılmaktadır.
- 2000 yılı ile 2008 yılları arasındaki sigortalılık süresine bakıldığında; bu dönem için emekli aylığı hesaplanırken TÜFE ve ekonominin gelişme hızı dikkate alınmaktadır.
- 1 Ekim 2008 tarihinden sonraki sigortalılık için GSYİH’nin gelişme hızının %30’u üzerinden hesaplama yapılmaktadır.
4A Emekli Maaşı Öğrenme Yöntemleri Nelerdir?
4A sigorta koluna mensup olanların emekli maaşlarını öğrenebilmek için uygulayabilecekleri iki farklı yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemler şöyledir:
- SGK’nın emekli maaşı hesaplama robotu aracılığı ile hesaplama yapabilmektedirler.
- E-devlet sistemi üzerinden emekli maaşlarını öğrenebilmektedirler.
SGK Robotu İle Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?
SGK hesaplama robotu ile emekli maaşını öğrenmek için izlenmesi gereken adımlar aşağıda verilmiştir:
4/A Emekli Aylığı Hesaplamak İçin TIKLAYINIZ
- https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ adresi ziyaret edilmelidir.
- Açılan sayfadaki uygun yere T.C. kimlik numarası yazılmalıdır.
- SSK sicil numarası bilgileri yazılmalıdır.
- Sorgu sahibinin baba adı yazılmalıdır.
- Nüfusta kayıtlı olunan ilin girilmesi gerekmektedir.
- Doğum tarihi yazılmalıdır.
- Ardından sorgula butonuna tıklanmalıdır. Yeterli sayıda ödenmiş prim günü olanlar, yani en az 3.600 prim günü olanlar hesaplama sonucunu görebilmektedirler.
SSKlılar E-Devlet Sistemi Üzerinden Emekli Maaşını Nasıl Öğrenir?
4A sigorta koluna bağlı olarak çalışmış olan kişilerin emekli maaşlarını öğrenebilmesi için izlemesi gereken adımlar aşağıda açıklanmıştır:
- https://www.turkiye.gov.tr web sitesine girilmelidir.
- Ana sayfada bulunan giriş yap butonuna tıklanmalıdır.
- E-devlet sistemi üzerinden kimlik doğrulaması yapılması talep edilmektedir. E-devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı olmak üzere 5 farklı yöntem ile kimlik doğrulaması yapılabilmektedir. E-devlet şifresi olmayanlar veya e-devlet şifresini unutanlar; kimlik belgeleri ile PTT şubesine giderek e-devlet şifresi alabilmektedirler. Yurt dışından şifre alımı yapmak için konsolosluğa gitmek gerekmektedir.
- Uygun yöntem ile kimlik doğrulaması yapıldıktan sonra e-hizmetler listesine giriş yapılmalıdır.
- S harfine inerek Sosyal Güvenlik Kurumu bulunmalıdır.
- Sıralanan işlemler içerisinden 4A Emekli Aylık Bilgisi seçeneğine tıklanmalıdır.
- 4A emeklisi, emekli aylığı ile ilgili detaylı bilgileri bu sayfa üzerinden görebilmektedir.
4B Emekli Maaşı Hesaplaması Nasıl Yapılır?
4B sigorta koluna mensup kişiler ikiye ayrılmaktadırlar. Tarım Bağ-Kurlusu ve esnaf olmak üzere iki grupturlar. Ayrıca sigortalılık dönemlerine bağlı olarak da emekli maaşı hesaplamaları yapılmaktadır. 2000 yılı öncesinde ödedikleri primlerin tutarları baz alınarak, yüksek prim ödemesi yapanlara daha fazla emekli maaşı verilmektedir. Ancak 1 Ekim 2008 tarihinden sonraki sigortalılık süreci için hesaplanan emekli maaşı daha düşük olmaktadır.
4B Emekli Maaşı Nasıl Öğrenilir?
Bağ-Kurluların emekli maaşlarını öğrenebilmeleri için e-devlet sistemine giriş yapmaları gerekmektedir. E-devlet üzerinden emekli aylıkları ile ilgili bütün bilgileri görebilmektedirler. Sisteme giriş yaptıktan sonra yapmaları gerekenler aşağıda sıralanmıştır:
- Size nasıl yardım edebilirim kısmına Sosyal Güvenlik Kurumu yazarak veya e-hizmetler listesinden Sosyal Güvenlik Kurumu bulunarak, kurum aracılığı ile yapılabilecek işlemler bulunmalıdır.
- Bu işlemler içerisinden 4B Emekli Aylık Hesaplama butonuna tıklanmalıdır. Ardından sorgulama sonuçları incelenebilmektedir.
4C Emekli Maaşı Öğrenme Yolları Nelerdir?
Emekli sandığı mensubu olanların emekli maaşlarını öğrenebilmeleri için iki yöntemleri bulunmaktadır. SGK’nın web sitesi üzerinden maaş sorgulaması yapabilecekleri gibi, e-devlet sistemi üzerinden hak ettikleri emekli maaşını öğrenebilmeleri de mümkündür.
SGK Aracılığı İle 4C Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?
Emekli sandığı mensuplarının emekli aylıklarını hesaplamak için yapmaları gerekenlerden aşağıda bahsedilmiştir:
4/C Emekli Maaşı Hesaplamak İçin TIKLAYINIZ
- https://uyg.sgk.gov.tr/IkramiyeMaasHesapla4c/Welcome.do linkine giriş yapılmalıdır.
- Kamu çalışanının öncelikle derecesini seçmesi gerekmektedir.
- Hizmet yılı ve ayı işaretlenmelidir.
- Kademesini yazmalıdır.
- Aylık tarihi bilgisi verilmelidir.
- Pay/payda girişi yapılmalıdır.
- Ek gösterge yazılmalıdır.
- Kıdem yılı listeden seçilmelidir ve kıdem tazminatı ek göstergesi belirtilmelidir.
- Makam, temsil ve görev göstergesi toplamı belirtilmelidir.
- İkramiye yılının yazılması istenmektedir.
- Hesapla butonuna tıklanması ile birlikte, verilen bilgiler ışığında emekli maaşı hesaplanmaktadır.
E-Devlet Sisteminden 4C Emekli Maaşı Nasıl Öğrenilir?
Emekli sandığı mensuplarının emekli maaşlarını öğrenebilmek için e-devlet sistemine giriş yapmaları durumunda öncelikle kimlik doğrulaması yapmaları gerekmektedir. Ardından Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sunduğu hizmetlerin listesini bulmalılardır. Sonrasında ise 4C Emekli Aylık Bilgisi butonuna tıklanmalıdır ve emekli maaşı bilgisi açılan sayfada yer almaktadır.
Emekli Aylığı Arttırılabilir Mi?
Emekli maaşı hesaplamaları belirli kriterler üzerinden yapılıyor olsa da; emekli aylığı belirli bir tutara kadar arttırabilmek emekli olacak olan kişinin elindedir. Emekli aylığının daha fazla olmasını isteyenlerin prim ödemelerinin de daha yüksekten yapılması gerekmektedir. Ayrıca askerlik süresi, yurt dışında geçirilen süre ve doğum izni süresi için borçlanma yapılabilmektedir. Yapılacak olan borçlanmanın en üst seviyeden prim ödemesi ile yapılması durumunda, emekli maaşında artış olabilmesi mümkündür.
2023 Yılı İçin En Düşük Emekli Maaşları Ne Kadardır?
En düşük emekli aylıkları aşağıda belirtilmiştir:
- 4C sigorta koluna mensup olan emekliler geçtiğimiz yılda en az 1.521,70 TL maaş alırken, 2023 yılında 2.660,20 TL maaş almaya başlamışlardır.
- Esnaf Bağ-Kurlularının aylıkları yapılan zam ile beraber 1.774,70 TL’den 1.889,80 TL’ye çıkmıştır.
- Tarım Bağ-Kurluları önceki yıl 1.249,60 TL emekli maaşı alırken, 1.330,70 TL emekli maaşı almaya başlamışlardır.
- 2000 yılından önce emekli olan 4A sigorta koluna mensup kişilerin en düşük emekli maaşı 2.111,30 TL’dir. Bu tutar 2.000 yılından sonra emekli olanlar için 1.258 TL olmaktadır.
4A Sigorta Kolundan Emekli Olanlara 2023 Yılında Ne Kadar Maaş Zammı Yapılmıştır?
SSKlılara yapılan emekli maaşı zammı %6.5 oranındadır. Dolayısı ile de en az 1.256,21 TL maaş alabilmektedirler.
4B Sigorta Kolu Emeklilerinin Maaşlarına Yapılan Zam Ne Kadardır?
Bağ-Kurluların maaşlarına 2023 yılında %6.5 oranında zam yapılmıştır. Bu oran ile beraber en düşük Bağ-Kurlu maaşı da 1.734,11 TL olmuştur.
4C Sigorta Kolu Emeklilerinin Maaşlarına Ne Kadar Zam Yapılmıştır?
Emekli sandığından emekli olan kişilerin emekli maaşlarına 2023 yılı ile beraber %5.5 oranında zam yapılmıştır. Bu zammın %1.5’u enflasyon farkı dolayısı ile ve %4’ü de sözleşme gereği verilmiştir. Memur emeklisi olanlar bu zam ile beraber en az 3.510 TL emekli maaşı almaktadırlar.
Yurtdışı Emeklilik Şartları Nelerdir ?