Emekli Olursam Ne Kadar Maaş Alırım, Maaş Sorgulama

Emekli maaşı sorgulamaları, Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sitesinde yayınlanan hesaplama robotu üzerinden gerçekleştirilmektedir. Çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak prim ödemesi yaptıkları sigorta koluna göre, alınan emekli maaşının tutarı ve hakları değişecektir. Emekli maaşıyla birlikte, çalışanlara sunulan diğer haklar da sigorta koluna göre değişmektedir.
4A, 4B ve 4C sigorta kolu haricinde, tarım ve isteğe bağlı olmak üzere birçok sigorta türü bulunmaktadır. Tüm sigorta kolları sosyal Güvenlik Kurumu altında toplandığından, emeklilik hesaplamaları ve emekli maaşı sorgulamaları da Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Başlıklar
Sosyal Güvenlik Kurumu Sigorta Türleri Nelerdir?
SGK’ya bağlı olarak işleme koyulan sigorta türleri, çalışanların mesleklerine göre uygulanmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak kurulan ve çalışanların sigorta prim türlerini belirleyen sigorta kolları ve bu sigorta kollarına bağlı olan kişiler, aşağıda detaylıca açıklanmıştır:
- 4A / SSK: Kamu kurumları dışında çalışan tüm kişiler, 4A sigorta kapsamında görevlendirilmektedir. Özel sektörde görev yapan bütün işçilerin dahil olduğu 4A sigorta kolu, çalışanların maaşlarına göre prime bağlanmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarında taşeron olarak görev yapan işçiler de 4A yani SSK kapsamında sigortalandırılmaktadır.
- 4B / Bağkur: Kendi işinin sahibi olan kişiler, esnaflar, tüccarlar, çiftçiler, muhtarlar ve şirket ortaklığı bulunan kişiler, 4B kapsamında sigortalandırılmaktadır. İsteğe bağlı sigorta kapsamında prim ödeme talebinde bulunan kişiler de 4B kapsamında sigortalandırılmaktadır.
- 4C / Emekli Sandığı: Kamu kurum ve kuruluşlarında kadrolu olarak görev yapan kişiler, 4C yani emekli sandığı sigorta koluna bağlanmaktadır. Kamu personellerine tanınan tüm haklar, 4C sigortalılara da tanınmaktadır.
SGK Emekli Maaşı Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden emekli maaşı hesaplaması yapmak için aşağıda belirtilen adımlar takip edilmelidir:
SGK Emekli Maaşı Hesaplamak İçin TIKLAYINIZ
- https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ bağlantısına tıklayarak, Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sitesinde yer alan maaş hesaplama robotu açılmalıdır.
- Sorgulama ekranında talep edilen sigorta bilgileri doldurularak, alınacak tahmini emekli maaşı hesaplanacaktır.
- Sorgulama ekranında talep edilen bilgiler, T.C. kimlik numarası, SGK sicil kaydı numarası, doğum tarihi, baba adı, nüfus kaydının bulunduğu il ve gün-ay-yıl şeklinde belirtilen doğum tarihidir.
- Tüm bilgilerin girişi yapıldıktan sonra “Sorgula” butonuna tıklanmalıdır.
- Sorgulama sistemi açıldıktan sonra, çalışanların ödedikleri toplam prim gün değerleri, ödenen prim tutarı, ödenmesi gereken toplam prim tutarı ve emeklilik yaşı gibi bilgilerle karşılaşılacaktır.
- Emeklilik dönemine az kalan kişiler, emekliliklerinde alacakları tahmini emekli maaş değerini bu sayfadan öğrenebilirler.
SGK emekli maaşı hesaplama sayfasında belirtilen değerler, resmi olarak geçerli sayılmaz ve bu değerlerin bir hükmü yoktur. Emeklilik döneminde getirilen zamlar ve yeni kanunlarla, emekli maaşının tutarında değişiklik görülebilir.
E-Devlet Emekli Maaşı ve Sorgulaması Nasıl Yapılır?
E-devlet sistemi üzerinden, emeklilik hakkı ve alınacak resmi emekli maaşı teyit edilmektedir. Emeklilik ve emekli maaşı konusundaki tüm bilgilere ulaşmak için yapılması gereken işlemler, aşağıda detaylıca ele alınmıştır:
- turkiye.gov.tr adresine tıklayarak, e-devlet resmi internet sayfası ya da E-devlet Kapısı uygulaması açılmalıdır.
- Ana sayfanın sağ kışında belirtilen “Giriş Yap” butonuna tıklayarak ya da mobil uygulamada belirtilen giriş ekranı açılarak, giriş bilgileri doğrulanmalıdır.
- Giriş sayfasında, T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ya da mobil imza bilgileri talep edilecektir.
- Bankaların mobil uygulamaları kullanılarak da e-devlet giriş işlemleri yapılabilir.
- E-devlet sistem girişinin ardından, ana sayfada yer alan “E-Hizmetler” sayfası açılmalıdır.
- E-hizmetler bölümünden “Kurumlar” seçeneğine tıkladıktan sonra “Sosyal Güvenlik Kurumu” seçeneği tercih edilmelidir.
- Sosyal güvenlik Kurumu e-devlet işlem sayfası açıldıktan sonra, 4A, 4B ya da 4C sigorta kollarından bir tanesi belirlenmeli ve emeklilik sorgulaması başlatılmalıdır.
- Henüz emeklilik hakkı elde etmemiş kişiler, sorgulama sayfasında ödemeleri gereken toplam prim borcu ve emeklilik yaşı gibi bilgilerle karşılaşacaktır.
- Prim borcu ödemeleri tamamlanan ve emeklilik hakkı elde eden kişiler, emeklilik için yapmaları gereken işlemleri sorgulama ekranında görebilirler.
Emekli Maaşı Hesaplamasında Nelere Dikkat Edilir?
Emekli maaşı hesaplaması yapılırken dikkate alınan noktalar aşağıda sıralanmıştır:
- Emekli maaşı hesaplamasından önce, hangi sigorta kolundan emekli olunacağı belirlenmelidir.
- Sigorta koluna göre, ödenen prim gün sayısı ve primlerin ödenme tutarı hesaplanmaktadır.
- Sigortalıların ilk işe giriş tarihleri, emekli maaşlarını doğrudan etkilemekte olan bir faktördür.
- 05.2008 tarihinden önce sigortalı olan kişiler, 65 yaşından önce emekli olabilirler. Ayrıca bu kişilere daha yüksek tutarda emekli maaşı verilmektedir.
- 05.2008 tarihinden sonra sigorta başlangıcı yaptıran kişiler, önceki dönemlerden daha düşük tutarda maaş almakta ve en az 60 yaşında emeklilik hakkı kazanmaktadır.
- Sigortalıların doğum borçlanması, engelli çocuk borçlanması ya da askerlik borçlanması bulunduğunda, bu borçlanma tutarı da hesaplamaya katılmakta ve erken emeklilik süresi belirlenmektedir.
- Doğum borçlanması prim tutarı ödendikten sonra, emekli maaşları yatmaya başlayacaktır.
60 Yaş Üstü Emekli Olacak Kişiler Kimlerdir?
4A, 4B ya da 4C sigorta kolu üzerinden ilk sigorta girişini, 01.05.2008 tarihind3en sonra yaptıran herkes, 60 yaşından sonra emeklilik hakkı kazanacaktır. 60 yaş üstü emeklilik durumu, en az 4500 günlük prim gün ödemesinin tamamlandığı tarihe göre de değişiklik göstermektedir. 60 yaş üstü emeklilik için belirtilen koşullar ve bu koşulların sigorta koluna göre dağılımları aşağıdaki gibidir:
- Erkek çalışanların en az 4500 günlük sigorta primi, 01.01.2036 tarihinden sonra tamamlandığında, 61 yaşından önce emekli olma hakkı ortadan kalkmaktadır.
- Kadın çalışanların en az 4500 günlük sigorta prim ödemelerinin tamamlanma tarihi, 01.01.2040 tarihinde tamamlandığında, 61 yaş ve üzeri emeklilik şartı oluşmaktadır.
- 4A sigorta kolu kapsamında, 01.01.2016 tarihi ve sonrasında sigorta başlangıcı yaptıran çalışanlar, en erken 61 yaşında, en geç 65 yaşında emeklilik hakkı elde edecektir.
- 4B sigorta kapsamında, 01.01.2020 tarihi ve sonrasında sigorta başlangıcı yapan kişiler, 61 yaş ila 65 yaş aralığında emekli olacaktır.
- 4C sigorta başlangıcını 01.01.2015 tarihi ve sonrasında gerçekleştiren kişiler, 61 yaşından sonra emekli olabilirler.
Emeklilik Doğum Borçlanması Nasıl Yapılır, Şartları Nelerdir?
Doğum borçlanması hakları, sadece sigortalı kadın çalışanlara tanınmaktadır. Sigortalı olarak çalışılan süre içerisinde hamile kalan ve doğum iznine ayrılan kadınlar, doğum izninin tamamlanmasının ardından ücretsiz izne çıkabilirler. Doğum sebebiyle çıkılan bu iznin süresi, 2 yıl olarak belirlenmiştir. 2 yıl boyunca işe gitmeyen kadınlar adına, sigorta prim ödemesi yapılmamakta ve bu süre doğum borçlanması olarak anılmaktadır.
Toplamda 6 yıla kadar doğum borçlanması hakkı bulunurken, 3. Çocuktan sonrası doğum borçlanmasına dahil edilmemektedir. 6 yıla kadar verilen doğum borçlanması süresi, annelerin erken emekli olmalarına yardımcı olur. En fazla 6 yıllık olmak şartıyla, doğum borçlanması prim ödemeleri yapıldığında, emeklilik hakkı elde edilecektir.
Sigortada Askerlik Borçlanması Nasıl Yapılır?
Askerlik görevi için işini sonlandıran ve askerliğe giden erkek çalışanlar, askerde oldukları süreleri borçlanmaya dahil edebilirler. Askerlik borçlanmasının süresi, o dönemde geçerli askerlik koşullarına göre belirlenmektedir. Kişilerin askere gitme ve askerden gelme tarihleri belirlenerek, asker sonrası elde edilen borçlanma süresi hesaplanacaktır. Askerlik borçlanmasının prim ödeme tutarı, kişilerin günlük kazancının %32’si üzerinden hesaplanmaktadır.