SGK Engelli Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır?

SGK engelli raporu online sorgulama işlemi e-devlet üzerinden kolayca yapılabilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu, engelli rapor sorgulama işlemlerini birçok kanal aracılığı ile yapılmasına imkan tanımaktadır. Türkiye’de yaşayan tüm engelli vatandaşlar, sosyal haklarından mahrum kalmaması için diğer vatandaşlarla eşitlenmesi adına birçok hak tanınmaktadır. Her sene bu haklar güncellenmektedir.

Engel oranı %40-%69 arasındaki engellilerin maaşı 1 .738,00 TL, engel oranı %70 ve üzeri olan engellilerin maaşı 2.609,00 TL oldu.

Ancak engelli vatandaşların bu haklardan yararlanması için engelli raporu alması gerekmektedir.

  • Engeli raporu işlemleri e-devlet sistemi üzerinden yapılabilmektedir. Raporun onay alıp almadığı e-devlet üzerinden sorgulanabilmektedir.
  • Engelli raporu almaya hak kazanan vatandaşlar, engelli haklarından yararlanabilmektedir. Ancak engelli raporların devlet ya da üniversite hastanelerinden alınması gerekmektedir.
  • Bu raporda engelli vatandaşlar, engellilik durumları ile ilgili tüm ayrıntılı bilgilere ulaşabilir. Engelli raporu, resmi evrak niteliği taşımaktadır.
  • Bu evrak sayesinde engelli vatandaşlar birçok haklardan yararlanmaktadır. Ancak emeklilik yüzdesi bu noktada oldukça önemlidir.
  • Engellilik yüzdesine göre vatandaşlar emeklilik yaşında indirim, ücretsiz ulaşım gibi imkanlar elde etmektedir.

Engelli Raporu Almak için Yapılması Gerekenler

Engelli raporu evrakları hastanede verilmektedir. Engelli olan vatandaşlar, tam teşekküllü devlet ya da üniversite hastanelerine başvurarak engelli raporu talebinde bulunmaktadır. Kişinin sağlık durumu ve engeli ile ilgili tüm hastane raporları evrak yerine sayılmaktadır. Bu evraklar incelendikten sonra gerekli durumlarda muayene sağlanıp vatandaşın engel oranı tespit edilmektedir.

Türkiye’de bir vatandaşın engelli sayılabilmesi için en az %40 engelli olması gerekmektedir.

  • Vücut üzerinde hareket kabiliyetini engelleyen ya da farklı fonksiyon kayıplarında kişiler %40 engelli olarak sayılmaktadır.
  • Rapor başvurusu yaptıktan sonra hastane başhekimi imzası ve onayı ile kişinin engeli resmiyet kazanır ve kişi engelli haklarından yararlanmaya başlayabilir. Ancak bunun için ilk olarak vatandaşın tüm muayenelerden geçmesi ve engellinin kesinleştirilmesi gerekir.
  • İlk defa engelli raporu başvurusu yapacak olan vatandaşlar, tüm hastalık ya da durum raporları ile hastaneye başvurulmalıdır.
  • Hastaneye sağlık durumunu gösteren evraklarla başvuru yaptıktan sonra hastane vatandaşı muayene için sıraya alır.
  • Muayene ve doktor onayları tamamlandıktan sonra kişi en eğer en az %40 engelli ise bu raporu almaya hak kazanır.

Engelli Raporu Almak için İstenen Belgeler

Engelli raporu için hangi belgeler istenir sorusu kişinin hastalık ve durumuna göre değişebilir.

Ancak tüm engelli vatandaşlardan ortak talep edilen belgeler ise:

  • Engelli raporu başvuru dilekçesi gerekmektedir. Bu dilekçe internetten online olarak indirilip doldurabilir. Ancak internet üzerinden bunu temin edemeyen vatandaşlar, engelli raporu için başvuracakları hastaneden başvuru formunu talep edebilir.
  • Engelli vatandaşın nüfus cüzdanı ve nüfus cüzdanı fotokopisi istenmektedir.
  • Son 6 ay içerisinde çekilmiş olan 5 adet vesikalık fotoğraf gerekmektedir.
  • Daha sonra heyet, heyet rapor muayene belgesi düzenlemektedir. Bu belge de engelli raporu alınacak olan hastaneden temin etmek gerekmektedir.
  • Sağlık kuruluşlarında, imza yetkisi olan başhekim tarafından imzalanmış olan raporlar ise resmi belge niteliğinde kullanılmaktadır.

Kimler Engelli Maaşı Almaya Hak Kazanır?

Engelli maaşı almak için vatandaşın en az %40 engel durumu olduğu heyet tarafından onaylanmalıdır. Yüzde 40 ve altı olan engel durumlarında kişiler engelli haklarından faydalanamaz.

Engelli maaşı almak için gerekli olan kriterler ise:

  • Engelli vatandaşın engel oranının yüzde 40 olması ve bu oranın hastane heyeti tarafından onaylanması gerekmektedir.
  • Engelli olan vatandaşın TC vatandaşı olması gerekmektedir.
  • Engelli kişinin engel oranları ve genel sağlık durumu yetkili hastane tarafından belgelenmelidir.
  • Heyet raporunda başhekim imzası mutlaka bulunmalıdır.
  • 18 yaşından küçük olan ve en az yüzde 40 engeli bulunan vatandaşların maaşları ailesine ödenmektedir.

Engelli vatandaşın alacağı maaş ve bu maaşı ne kadar süreyle alacağı ise engel yüzdesine göre tespit edilmektedir. Bazı vatandaşlar durumlarına göre yalnızca 3 ay engelli maaşı alabilirken, bazı vatandaşlar 3 yıla kadar engelli maaşı alabilmektedir.

Engelli Raporu Ne Kadar Sürede Çıkar?

Engelli raporu ne zaman çıkar sorusunun yanıtı hastanelerin yoğunluğu ile doğru orantılıdır. Engelli raporunun çıkış süresi, heyet toplantısına göre tespit edilir. Raporun ne zaman çıkacağı için en önemli unsur, ikamet edilen bölgedir. Küçük kentlerdeki hastaneler, daha hızlı heyet raporu çıkarabilmektedir. Ancak büyük şehirlerde hastaneler yoğun olduğu için heyetin toplanması uzun sürebilir. Büyük şehirlerde engelli raporunu alma süresi 2 haftaya kadar uzayabilir. Bazı şehirlerde bu süre 2 aya kadar uzayabilir.

Engelli raporunun daha hızlı çıkması için:

  • Büyük şehirlerdeki hastaneler yerine, daha az kalabalık ve küçük şehirlerde engelli raporu almak için hastaneye başvurmak daha hızlı sonuç alınmasını sağlar.
  • Tatil ya da büyük kentlerin daha az kalabalık olduğu dönemlerde hastaneye engelli raporu almak için başvurulabilir.
  • Heyetin yoğunluğu hakkında hastaneden bilgi alınarak, daha uygun zaman sorgulanarak engelli raporu almak için başvuru yapılabilir.

Engelli Raporu Nasıl Sorgulanır?

Engelli raporu sorgulama belgeleri için e-devlet sistemine giriş yapmak yeterli olmaktadır. Kimlik bilgilerinin yanı sıra e-devlet şifresi gerekmektedir. Özellikle engel durumu yüzde 70 ve daha fazla olan vatandaşlara aylık 804 TL, yüzde 40 ve üzeri olan engelli vatandaşlara ise 536 TL engelli maaşı ödenmektedir. Bu ödemeye hak kazanıp kazanılmadığı e-devlet sistemi üzerinden saniyeler içerisinde sorgulanabilir. E-devlet şifresi herhangi bir PTT şubesinden 2 TL karşılığında alınabilmektedir.

E-Devlet Engelli Raporu Sorgulamak İçin TIKLAYINIZ

Engelli raporu almak için gerekli olan belgeler ise:

  • E-devlet sistemine TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapabilirsiniz.
  • Giriş yaptıktan sonra nüfusa kayıtlı olduğunuz il, cilt numarası, doğum tarihi ve güvenlik kodunu da doğrulamanız gerekmektedir.
  • Doğrulamayı yaptıktan sonra engelli raporu ile ilgili tüm verilere ulaşabilirsiniz.

İnternet kullanma imkanı olmayan engelli vatandaşlar SGK engelini telefon ile sorgulayabilir. Fakat bu hat, tek başına sorgulama yapılan bir hat olmadığı için ulaşım zor olacaktır. Bunun yerine engel raporunun alındığı hastaneye giderek sorgulama işlemlerini tamamlamak daha sağlıklı olacaktır. Engelli raporu almak için gidilen hastanedeki heyete rapor durumu hakkında bilgi sorulabilir.

Engelli Maaşı Ne Kadar?

Engelli maaş sorgulama işlemleri de e-devlet üzerinden yapılabilir. Kişilerin engel yüzdeleri, alacakları maaşı belirlemektedir. Vatandaşlar, engel durumlarına göre 3 ay ya da 3 sene arasında engelli maaşı alabilmektedir. Maaşlar, engel yüzdelerine göre verilmektedir.

Engelli vatandaşların maaşları ise:

  • Vatandaşın engeli %70 ve üzerinde ise aylık olarak 2 Bin 609 TL engelli maaş ödemesi yapılmaktadır.
  • Vatandaşın engeli %40 ve %70 arasında ise 1.738 TL engelli maaş ödemesi yapılmaktadır.

Engelli maaşları PTT ya da Ziraat Bankası üzerinden her ay alınabilir. Kişiler, hak ettikleri maaşları e-devlet üzerinden kontrol edebilir. Ancak engelli maaşı alabilmek için engelli vatandaşın farklı bir kurumdan maaş almaması, nafaka almaması ya da muhtaçlık sınırının üstünde olmaması gerekir. Engelli maaşı almak için vatandaşların Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’ne başvuru yapması gerekmektedir.

Engelli Raporu Nedir? Nasıl Alınır? Gerekli Belgeler

2022 Engelli Maaşı Maaş Miktarı ve Başvuru Şartları

Engelli Raporu Nasıl Alınır, Kimlere Verilir?

İlgili Makaleler

14 Yorum
  1. Ben 4c li laboratuvar teknisyeniyim. %61 lik raporumu bağlı bulunduğum hastaneye bir dilekçe ile verdim. Onlar da tasdik için Ankara’ya gönderdiler . Önce emekli sandigina oradan sgk ya gideceği, sgk daki yüksek saglik kutuluna girip karar verileceği söylendi. Mayis 18 de raporum elektronik ortamda gönderilmiş hatta alindigina dair bir numara düşmüş. Alo 170 i aradim onlar belgeniz yok diyorlar. E devletteki sgk sorgulamadan baktilar. Ona ben de bakiyorum görünmüyor. Acaba ben rapotumla ilgili gelismeleri nerden ogrenebilirim? Şimdiden teşekkür ederim.

  2. Merhaba, edindiğim bir tecrübeyi paylaşmak istiyorum. Elinde eski raporu olanlar raporlarını e-rapor sistemine kaydettiremiyor olsalar bile, raporu aldıkları hastanenin heyet servisine ellerindeki rapor ile gidip Ulusal Engelli Veri Bankasına kaydedilmesini talep edebilirler. Ben gittim, talebim olumlu karşılandı. Böylelikle, İstanbulkart vizeleme işlemi için gerekli olan kayıt işlemi hallolmuş olacaktır.

  3. Merhaba, 2013 yılında aldığım %42 oranındaraporum var. vergi indiriminden faydalandım emekli oldum. İstanbul Büyükşehir Belediyesi verdiği ücretsiz İstanbulkart’ın vizeleme işlemi için raporun e-rapor sistemine veya Ulusal Engelli Veri Bankası’na kayıt ettirmem gerektiğine dair bilgili verdi. Acaba bu rapor e-rapor sistemine kaydedilebiliyor mu? Nasıl kaydettirmemiz gerekiyor? Eğer raporum Ulusal Engelli Veri Bankası’nda kayıtlı ise bu kaydı nasıl görebilirim? Bilgi ve yardımlarınız için teşekkür ederim.

    1. Merhaba
      İşlemlerinizi bağlı bulunduğunuz SGK müdürlüğüne giderek gerçekleştirebilirsiniz.

    2. Merhabalar sgk gitti e rapor sisteme eklemeye ile ilginiz yok ve yapmadılar beni vergi dairesine yönlendirdiler vergi dairesine telefon açtım telefona cevap veren biz sadece raporu Ankara’ya gönderip vergi indirimi için uygunmu diye doktorlarda onay alıyoruz yere gideceğimi bilmiyorum

    3. Merhaba
      Engeli raporu işlemleri e-devlet sistemi üzerinden yapılabilmektedir. Raporun onay alıp almadığı e-devlet üzerinden sorgulanabilmektedir.

    4. merhabalar. Almış olduğunuz raporu; raporu düzenleyen hastanenin sağlık kuruluna götürerek raporunuzun resminin ulusal engelli veri bankasına yüklenmesini talep edin. raporlar sadece raporu düzenleyen hastanenein sağlık kurulu tarafından ulusal engelli veri bankasına yüklenebilmektedir.

  4. Merhaba, 2003 yılında aldığım %40 oranında bir raporum var. Rapor, dönemin Maliye Bakanlığı, Gelirler Genel Müdürlüğü tarafından da tasdiklidir ve vergi indiriminden faydalanmaktayım. İstanbul Büyükşehir Belediyesi verdiği ücretsiz İstanbulkart’ın vizeleme işlemi için raporun e-rapor sistemine veya Ulusal Engelli Veri Bankası’na kayıt ettirmem gerektiğine dair bir SMS gönderdi. Acaba bu rapor e-rapor sistemine kaydedilebiliyor mu? Nasıl kaydettirmemiz gerekiyor? Eğer raporum Ulusal Engelli Veri Bankası’nda kayıtlı ise bu kaydı nasıl görebilirim? (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan engelli kimlik kartı çıkarttırdım)
    Bilgi ve yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Merhaba
      Bağlı bulunduğunuz SGK Müdürlüğüne giderek işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

    2. Merhaba, SGK’nın görev kapsamında böyle bir işlemin olmadığı söylendi, acab siz farklı bir kaynaktan mı bilgii edindiniz?

    3. Merhaba
      Mehmet Bey engelli raporu kayıtları genellikle SGK sisteminde kayıtlı olmaktadır. Fakat yazınızda engelli kartınızı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan çıkarttığınızı belirtmişsiniz. Gelen SMS ile birlikte Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvuruda bulunarak durumunuzu belirtiniz.

    4. raprunuzu almış olduğunuz hastaneden bu talebi yapmanız gerekmektedir. Ulusal engelli veri bankasına sadece raporu düzenleyen hastane raporu yükleyebilmekte. o yüzden sgk veya sosyal hizmetlerle vakit kaybetmeyin.

  5. %51 engelli raporum var şuan çalışamıyor 14 aydır işsizim psikolejim her geçen gün daha da bozuluyor ilaçlarla duruyorum psikiyatri doktoru rapora oran vermem diyor öte yandan da ilaç kuldandığım gerekçesiyle ehliyetim iptal edildi bu nasıl hak bu nasıl yasa

    1. Merhaba
      Engelli raporu almaya hak kazanan vatandaşlar, engelli haklarından yararlanabilmektedir. Ancak engelli raporların devlet ya da üniversite hastanelerinden alınması gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu