Evlat Edinme Şartları Nelerdir? Evlat Edinme Süreci

2023 yılında evlat edinme ücreti talep edilmemektedir. Gönüllülük esasına dayanan bir hizmettir. Ailenin evlat edinebilmesi için bazı şartları karşılaması gerekmektedir. Ayrıca evlat edinecekleri çocuk ile uyumlu ve anlaşabiliyor olmaları gerekmektedir. Ailenin evlat edinme konusunda samimi olup olmadığına dikkat edilmektedir.

Evlat Edinme İle Koruyucu Aile Olmanın Farkı Nedir?

Evlat edinmeye uygun, korunmaya muhtaç olan çocuklar ile evlat edinmeye uygun olan kişiler arasındaki yasal bağa evlat edinme denmektedir. Ancak biyolojik ailesinin yanında kalamayacak durumda olan, iyi halini tehdit eden bir durum ile karşı karşıya kalan çocukların başka bir ailenin yanına yerleştirilmesine koruyucu aile hizmeti denmektedir. Evlat edinmenin herhangi bir süresi bulunmamaktadır. Ancak koruyucu ailelik belirli bir süreliğine yapılmaktadır.

Evlat Edinmesinde Engel Bulunmayan Kişiler Kimlerdir?

Evlat edinebilecek olanlar aşağıda belirtilmiştir:

  • Bekar kadın veya erkekler evlat edinebilmektedirler.
  • Biyolojik olarak çocuk sahibi olmaları mümkün olmayan ailelerin evlat edinmelerinin önünde engel bulunmamaktadır.
  • Çocukları olan ailelerin evlat edinebilmeleri mümkündür.
  • Yasal olarak evlat edinmelerinin önünde herhangi bir engelleri olmayanlar evlat edinebilmektedirler.
  • Daha önceden evlat edinmiş ve tekrar evlat edinmek isteyenler; başvuru yapabilmektedirler.
  • Yasal olarak sorumluluk sahibi olduğunu kanıtlayabilecek durumda olanlar evlat edinebilmektedirler.
  • İş ve maddi durum olarak evlat edinilecek olan çocuğun geleceğini garanti altına alabilecek kişiler evlat edinebilmektedirler.

Evlat Edinme Şartları Nelerdir?

Evlat edinme için sağlanması gereken koşullar şöyledir:

  • Evlat edinilecek olan çocuğun, evlat edinenler tarafından en az 1 sene süre ile bakılmış veya eğitilmiş olması istenmektedir.
  • Evlat edinilecek olan çocuğun yararına olması gerekmektedir. Ayrıca evlat edinecek olan çiftin diğer çocuklarının yararlarının adaletsiz bir şekilde zedelenmemesi gerekmektedir.
  • Evlat edinecek olan kişinin veya kişilerin; evlat edinecekleri çocuktan minimum 18 yaş büyük olmaları istenmektedir.
  • Evlat edinilecek olan çocuğun ayırt etme gücüne sahip olması ile beraber rızasının alınması gerekmektedir.
  • 11.2001 tarihli olan 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 311 ve 312’nci maddelerinde hükümler dahil edilmemekle beraber; 309’uncu maddeye göre evlat edinilecek olan çocuğun annesinin ve babasının rızasının olması gerekmektedir.
  • Vesayet altındaki bir çocuk evlat edinilecek ise; bu durumda 397’nci maddede öngörülen vesayet dairelerinin izinlerinin alınması gerekmektedir.
  • Minimum beş yıl evli çiftler evlat edinebilmektedirler. Bu şarta alternatif olarak da çiftin 30 yaşını doldurmuş olması istenebilmektedir.

Evli Olmayan Bir Kişinin Evlat Edinebilir mi ?

Evli olmayan bir kişinin de evlat edinebilmesi mümkündür. Ancak 30 yaşını doldurmuş olması istenmektedir. Evli olmayan iki kişinin birlikte bir çocuğu evlat edinebilmesi ise mümkün değildir.

Eşlerden Birinin Diğerinin Çocuğunu Evlat Edinmesi İçin Aranan Şartlar Nelerdir?

Evli bir çiftin birinin çocuğunu diğerinin evlat edinebilmesi için evliliklerinin minimum 2 senedir sürüyor olması gerekmektedir. 2 senelik bir evlilikleri yok ise; evlat edinmek isteyen kişinin 30 yaşını doldurmuş olması istenmektedir.

Evli Olan Eş Tek Başına Evlat Edinmek İçin Hangi Koşulları Sağlamalıdır?

Evli olan eşin tek başına evlat edinebilmesi için öncelikle 30 yaşını doldurmuş olması veya Türk Medeni Kanunu’nun 306. maddesi kapsamında en az 5 senedir evli olması gerekmektedir. Ayrıca buna ek olarak; evlat edinmek isteyen kişinin eşinin ayırt etme gücünden yoksun olması, iki yıldan daha uzun süredir nerede olduğunun bilinmemesi, mahkeme kararı ile en az iki senedir eşinden ayrı yaşaması, birlikte evlat edinmelerinin mümkün olmadığını ispat etmesi gibi şartlar aranmaktadır.

Koruyucu Aile Olma Koşulları Nelerdir?

Koruyucu aile hizmeti alacak olan kişilerden istenen şartlar şunlardır:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar koruyucu aile olabilmektedirler.
  • 25 ile 65 yaş aralığında olmaları gerekmektedir.
  • Aylık düzenli bir gelirlerinin olması ve bu geliri belgeleyebilmeleri gerekmektedir.
  • Koruyucu aile olmak isteyenlerin en az ilkokul mezunu olmaları gerekmektedir.

Evlat Edinmek İsteyenlerden İstenen Belgeler Nelerdir?

Evlat edinmek isteyenlerin bu süreç içerisinde sunmaları gereken evraklar aşağıda verilmiştir:

  • Nüfus Müdürlüğü tarafından düzenlenecek olan nüfus kayıt örneği gerekmektedir.
  • Hem başvuran kişinin hem de beraber yaşadığı kişilerin sabıka kayıtları talep edilmektedir. 5352 Adli Sicil Kanunu kapsamında silinen kayıtlar da buna dahil edilmektedir.
  • Mal varlığını gösteren evrak istenmektedir.
  • Aylık gelir durumunun belgelenmesi gerekmektedir. Evlat edinme ücreti istenmiyor olsa da; çocuğun bakımının karşılanabileceğinden emin olunmak istenmektedir.
  • Sosyal güvenlik durumunu gösteren evrak talep edilmektedir.
  • Öğrenim durumunu gösteren belge istenmektedir.
  • Eğer evlat edinmek isteyen kişi veya kişilerin herhangi bir engeli var ise; bunun belgelenmesi gerekmektedir. Ayrıca sürekli bir hastalık var ise; engel olmasa dahi bu da belgelenmelidir.
  • Alkol veya uyuşturucu bağımlılığının olup olmadığının anlaşılabileceği sağlık kurulu raporu istenmektedir.
  • Muhtarlıklardan veya nüfus müdürlüklerinden ikametgah belgesi alınmalıdır.

Evlat Edinmek İsteyenlerin Başvuru Yapabilecekleri Kurumlar Nelerdir?

Evlat edinmek isteyenlerin yerleşim yerlerine göre başvuru merkezleri şu şekildedir:

  • Türkiye’de ikamet eden ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar; ikamet ettikleri yerdeki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın il müdürlüklerine giderek başvuru yapabilmektedirler.
  • Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ve ilgili ülkenin vatandaşları; kabul eden devletin merkezi makamına başvuru yapmalıdır.
  • Türkiye’de bir yıldan daha uzun süreli oturma izni olan yabancı ülke vatandaşları; bulundukları yerdeki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın il müdürlüğüne giderek merkezi makama gönderilmesi için yazılı başvuru yapmalılardır.

Evlat Edinme Başvuru Süreci Nasıldır?

İkamet edilen bölgeyi kapsayan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne başvuru için gidilmesi gerekmektedir. Ancak öncesinde başvuru için bir randevu alınmalıdır. Randevu tarihinde kuruma evlat edinecek olan kişinin veya kişilerin şahsen gitmeleri gerekmektedir. Yazılı bir şekilde başvuru yapılmalıdır. Başvuru için gelenlere öncelikle süreç ile ilgili bilgilendirme yapılmaktadır. Evlat edinilecek olan çocuk ve evlat edinecek olan kişiler için değişebilecek sosyal ve hukuki durumlar tek tek anlatılmaktadır. Sonrasında ön görüşme formu doldurulmaktadır. Bu form ile beraber aileler kendilerinden istenenleri kabul etmiş olarak sayılmaktadırlar.

Evlat Edinme Süreci Uzun Mudur?

Evlat edinme işleminin ne kadar süreceği ile ilgili net bir süre verebilmek mümkün değildir. Evlat edinilecek olan çocuk için en faydalı şekilde geçmesi amaçlandığı için çocuğun aile ile kuracağı bağ önemsenmektedir. Bu yüzden bu süreçteki incelemeler titizlikle yürütülmektedir. Mahkemeye, hakime veya başka etkenlere göre değişiklik gösterecek olan evlat edinme süreci; bazıları için tek celse ve bazıları için de birkaç celse olabilmektedir.

Evlat Edinecek Ailelerin Denetlenmesi Nasıl Olmaktadır?

Evlat edinen bireyleri, ASDEP denetlemektedir. Aile ve Sosyal Destek Programı’nın kısaltmasıdır. Evlat edinme sürecinde aile düzenli olarak denetlenmektedir. Başvurunun değerlendirme aşamasında sosyal hizmet uzmanları aileyi yıl içerisinde 2 kere haberli ve 3 kere habersiz olmak üzere ziyaret etmektedirler. Bu süreçte ailenin çocuk ile olan iletişimine, çocuğun yaşam şartlarına bakılarak değerlendirme yapılmaktadır.

Evlat Edinme Ücretli mi ?

Evlat edinme için her hangi bir ücreti talep edilmemektedir. Koruyucu aile olmak için belirli bir ücret ödenmesi gerekmektedir. Ancak evlat edinmek isteyenlerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Yeni Çipli Kimlik Randevusu Nasıl Alınır?

PTT Çocuk Parası Sorgulama İşlemleri

Çocuk Parası Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? Dilekçe Örneği

İlgili Makaleler

2 Yorum
  1. Mrh.benim babam a 1 sene önce ötv indirimi için rapor aldı 1.hastane %76 2.hastane %83 hakem hastanesi %86 verdi bizim istediğimiz %90 ancak alamadık 1 sene oldu tekrar farklı bir ilde başvuru yapabilirmiyiz tşk

    1. Merhaba, farklı bir ilde engelli raporu veren üniversite yada Devlet Hastanesine müracaat edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu