Evlilik İçin Sağlık Raporu Nasıl Nereden Alınır?

Evlenirken sağlık raporu alma işlemi yasalar kapsamında zorunlu hale getirilmiştir. Çifti etkileyebilecek AIDS ya da farklı ciddi sağlık sorunlarının belgelenmesi ve eşin bilgilendirilmesi için yapılan evlilik sağlık raporu, her çiftin alması gereken bir belgedir. Türk Medeni Kanunu kapsamında resmi nikah başvurusu yapacak olan kişilerin vermesi gereken gerekli belgeler arasında bulunan sağlık raporu; çiftlerin bilgisi dahilinde olmayan cinsel yolla buluşan hastalıklarının olup olmadığının tespiti için yapılmaktadır. Bunun yanı sıra eşlerin taşıyıcı durumda oldukları bulaşıcı hastalıklarını ve mevcut ise bu hastalıklar için evlilik öncesi tedbirlerin alınması için gereklidir. Doğabilecek çocukları etkileyebilecek sağlık sorunları hakkında çifti bilgilendirmek için yasalara koyulan bir kuraldır.
Başlıklar
Nikah için Sağlık Raporu Nasıl Alınır?
Resmi nikah için sağlık raporu almak için sağlık ocaklarına başvurabilir ve aile hekimi talimatları ile bu raporun hazırlamasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda nikah için alınan sağlık raporu; hem özel hastanelerden hem de devlet hastanelerinden alınabilir. Ancak belge nereden alınırsa alınsın, aile hekimine imzalatmak gerekmektedir. Evlilik sağlık raporları için:
- Kan tahlili,
- Akdeniz anemisi,
- Akciğer filmi talep edilmektedir.
Bu testler sayesinde hepatit, frengi, AIDS gibi hastalıkların olup olmadığına bakılmaktadır. Evlenmeden önce yapılan kan testleri sayesinde çiftlerin kan uyuşmazlığı olup olmadığının belirlenmesini de sağlamaktadır. Özellikle akdeniz anemisi de 50 yaş üzeri çiftler için talep edilmektedir.
Evlilik için Sağlık Raporu Aç Karnına mı Yapılır?
Evlenirken alınan sağlık raporunda kan tahlili yapılacağı için aç karnına testin yapılması gerekmektedir. Evlilik sağlık raporu almak için öncelikli olarak:
- Evlenmeden önce çift sabah 8’e kadar sağlık ocaklarına ve aile hekimlerine giderek nikah için sağlık raporu istediklerini iletmelidir.
- Daha sonra aile hekimi çiftin yaptırması gereken testleri ve gerekli bilgileri verecektir.
- Bu testlerin yapılması için her bir eşin kendi ikametinde olan aile hekimine başvurması gerekmektedir.
- Bu raporlar aynı zamanda özel hastanelerden de alınabilir. Ancak özel hastanelerden alınan raporlar, ücretlidir. Sağlık ocakları ise ücretsiz olarak bu hizmeti sunmaktadır.
Evlilik için Sağlık Raporu Devlet Hastanesinden mi Alınır?
Evlilik için sağlık raporu devlet hastanesi kapsamında da alınabilmektedir. Gerekli tetkiklerin yapılması için devlet hastanesinden randevu alınabilmektedir. Özellikle küçük yerlerde ikamet eden çiftler, sağlık ocaklarında bu testleri yaptıramayabilir. Bundan dolayı da devlet hastanesine yönlendirilebilir. Özellikle akciğer filmi ya da akdeniz anemi testleri sağlık ocaklarında yapılamamaktadır. Bunlar için kişilerin farklı merkezlere yönlendirilmesi gerekmektedir. Bu konuda aile hekimi gerekli bilgiyi verecektir. Ancak belgeler hangi sağlık kurumundan alınmış olursa olsun, mutlaka aile hekiminin bu belgeleri imzalaması gerekmektedir.
Özel Hastaneler Evlilik için Sağlık Raporu Verir mi?
Evlilik için sağlık raporu özel hastane kapsamında da alınabilir. Ancak gerekli olan testlerin tamamı özel hastanelerde belirli bir ücret karşılığında yapılacaktır. Bunu bilerek özel hastanelere gitmek gerekmektedir. Aynı hizmetler sağlık ocaklarında da ücretsiz olarak ve oldukça kısa sürede verilmektedir. Aynı şekilde özel hastanelerden alınan raporların da aile hekimine onaylatılması gerekmektedir. Evlilik sağlık raporu geçerlilik süresi ise 6 ay olmaktadır. 6 ay içerisinde evlenmeyen çiftlerin yeniden sağlık raporu alması için başvuru yapması gerekmektedir. Tahlil sonuçları ise oldukça kısa sürede çıkmaktadır. Tahlil sonuçları ve akciğer filmi neticeleri alma süresi sağlık ocağının yoğunluğuna göre belirlenmektedir. Eğer bu testler devlet hastanelerinde yapılacaksa, sonuçların çıkması daha da uzayabilir.
Evlilik için Sağlık Raporu Ücreti Ne Kadar?
Evlilik için sağlık raporu ücretleri sağlık raporlarının alınacağı özel ya da devlet kurumlarına göre değişmektedir. Özel hastanelerin sağlık raporu ücretleri ve tahlil fiyatları farklı olmaktadır. Sağlık ocakları ve devlet hastanelerinde yapılan testler için çiftin herhangi bir ücret ödemesi de gerekmemektedir. Evlilik için yapılan bu sağlık testleri oldukça önemlidir. Sağlık raporu olmayan çiftlerin evlenmesi söz konusu olmamaktadır. Özellikle taşıyıcı hastalıklar ya da çocuğa geçebilecek tehlikeli hastalıklarda diğer eşin bilgilendirilmesi için önem teşkil etmektedir.
Evlilik için Sağlık Raporu Hangi Kurumdan Alınır?
Evlilik için sağlık raporu alma işlemlerini sağlık ocaklarından, özel hastanelerden ya da devlet hastanelerden alabilirsiniz. Evlenmek isteyen çiftler, sağlık raporu almak için bizzat başvuru yapmak gerekmektedir. Sağlık ocakları ve devlet hastanelerinde yapılan bu tahliller bir gün içerisinde tamamlanmaktadır. Eğer sağlık ocağında hiçbir teçhizat bulunmuyorsa, çift devlet hastanesine yönlendirilmektedir. Sağlık raporu alma süresi ise başvuru yapacağınız kuruma göre değişmektedir. Özel hastaneler bu test sonuçlarını sabah erkenden başvuran hastaları için birkaç saatte verebilmektedir. Devlet hastanelerinde ise süre bir haftaya kadar uzayabilir. Sağlık ocaklarında ise süre daha kısa olmakla beraber sağlık ocağının yoğunluğuna göre değişmektedir. Genel itibari ile 2 ve 3 gün arasında değişmektedir. Sağlık ocaklarında eğer gerekli teçhizat bulunuyorsa, tüm işlemler kısa sürede tamamlanabilmektedir. Ancak bazı durumlarda hastalar devlet hastanelerine yönlendirilebilmektedir. Bu gibi durumlarda maksimum bir hafta içerisinde sonuçlar alınmaktadır.
Nikah için Alınan Sağlık Raporunda Hangi Testler Yapılmaktadır?
Nikah için sağlık raporu testleri için her sağlık ocağı ve belediye farklı testler talep edebilmektedir. Buna göre:
- Sağlık raporu için öncelikli olarak detaylı bir kan tahlili yapılmaktadır. Hepatit B, Hepatit C ve bel soğukluğunun yanı sıra frengi gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından da test ve analizler yapılmaktadır.
- Akdeniz anemisi için analizler yapılmaktadır.
- Akciğer filmi talep edilmektedir.
- Eğer evlenecek olan kişi 50 yaş ve üzerinde ise ve menopoza girmiş ise akdeniz anemisi için test yaptırmasına gerek yoktur.
Evlilik için Sağlık Raporunda Kan Uyuşmazlığı
Sağlık raporu için kan uyuşmazlığı çıkması halinde çift bilgilendirilir ve çocuk sahibi olma durumlarında neler yapılabileceğine dair detaylı bilgi verilmektedir. Buna göre:
- Kan uyuşmazlığı kan grubu ile ilgili olmamaktadır. Kan uyuşmazlığı kanın Rh değeri ile ilgili olmaktadır. Gebelik döneminde kan uyuşmazlığı olması özellikle tedavi için önem teşkil etmektedir.
- Evlilikte kan uyuşmazlığı tedavisi ve bilgilendirilmesi için gerekli tüm veriler aile hekimi tarafından verilecektir.
- Bunun yanı sıra evlilik raporunda yapılan test neticesinde çıkan sağlık sorunları evlenmeye engel teşkil etmemektedir. Ancak tedaviler gerçekleşmeden çifte sağlık raporu verilmemektedir. Şayet ciddi sağlık sorunları bulunuyorsa (tedavisi olmayan ve bulaşıcı) aile hekimi bu konuda çifte gerekli bilgileri verecektir.
Evlenmeye Engel Hastalıklar Nelerdir?
Evliliğe engel sağlık sorunları 1593 sayılı olan kanunun 123 ve 124. Maddelerine göre belirlenmiştir. Buna göre evlenmeye engel olan bazı sağlık sorunları ise:
- Verem
- Bel soğukluğu
- Cüzzam
- Akıl sağlığı bozuklukları
- Hepatit B ya da C
- Aids
Bu gibi sağlık durumlarında tedaviler uygulanmaktadır. Tedavi yapıldıktan sonra evlilik için rapor verilmektedir. Eğer bir eşte hepatit B ya da C çıkmış ise diğer eşe aşı uygulanmaktadır. Vurulan aşıdan bir ay sonra gerekli kan testleri yapılır. Eşin bağışıklık kazanması halinde, evlenmeleri için gerekli sağlık raporu da verilmektedir.
Nişanlımla ayrı şehirlerdeyiz sağlık raporu nasıl alıcaz acil cevap lütfen