Geliri Olmayanlar İçin Devlet Yardımı Başvurusu

İnsanlar yaşamlarını belli standartlarda devam ettirebilmeleri için belli bir miktardaki gelire sahip olmak zorundadır. Fakat bazı kişiler yaşamlarını devam ettirmek için buna ihtiyaç duyar. İnsanların sahip oldukları gelir düzeyleri farklı iken bazı insanların hiç geliri yoktur ve bu kişiler yaşamlarını devam ettirme noktasında çok büyük sıkıntı yaşarlar. Bu kişilere devlet tarafından yardımlar verilir ve böylece yaşamış oldukları sıkıntı bir nebze olsun hafifler. Fakat bu kişilerin geliri olmayanlar için devlet yardımı başvurusu nasıl yapılır sorusunun cevabını bilmesi ve uygun yolları izleyerek bu yardımlar için başvuru yapması gerekir. Aksi durumda hiç kimseye devlet durduk yere yardım yapamaz.

Geliri Olmayan Kişilere Verilen Devlet Yardımları

Devlet tarafından verilen yardımların sayısı oldukça fazladır ve söz konusu yardımlar kendi içinde sınıflara ayrılmış durumdadır. Fakat bunların genel özelliği ihtiyacı olan kişilere verilmesidir. Yani devlet, maddi durumu iyi olan bir kişiye yardım yapmaz.

Geliri olmayanlar için verilen devlet yardımları bulunduğu gibi az geliri olan kişiler için de yardımlar mevcuttur ve genellikle bunlar aynı sınıfta değerlendirilir. Bu yardımlar ve bunlara ait detaylar aşağıda yer almaktadır.

Geliri Olmayanlara 65 Yaş Aylığı

Devlet tarafından yapılan yardımlarda çocuklar, kadınlar ve yaşlılara öncelik verilmektedir. Bu kişilerin yaşamlarını belli bir standart içinde geçirebilmesi için birden fazla yardım da yapıldığı durumlar söz konusudur. Yaşlılara yapılan en önemli devlet yardımları arasında 65 yaş aylığı olarak bilinen yardım bulunmaktadır.

65 yaş aylığını ülkemizde alan kişi sayısı oldukça fazladır ve istatistiklere göre bu kişilerin sayısı 700 binden daha fazladır. Bu da ne kadar fazla zor durumda yaşlı olduğunu göstermesi açısından son derece önemli bir rakamdır. Geliri olmayanlar için devlet yardımı başvurusu çok önemlidir ve bunun yapılmasıyla yaşlılar 65 yaş aylığı alabilir.

Bu yardımın alınabilmesi için yapılacak olan başvurunun ardından bir takım araştırmalar yapılmakta ve kişilerin durumu bu şekilde değerlendirilmektedir. Bu sürecin sonunda uygun olan kişilere aylık bağlanması yapılmaktadır. Uygun olmayanların başvurusu ise reddedilmektedir.

Fakirlik Maaşı

Geliri olmayan kişilere yapılan yardımlardan bir tanesi de fakirlik maaşı olup bu maaşın alınabilmesi için farklı şartların sağlanması zorunluluktur. Geliri olmayanlar için devlet yardımı başvuru işlemi yapılmadan önce bu şartların tam olarak öğrenilmesi ve bunlarda herhangi bir sorun olmadığının anlaşılması gerekir. Böylece yapılacak olan başvuru için boşa zaman kaybı yapılmış olmaz.

Fakirlik maaşı alabilmek için gerekli olan şartların farklılık gösterdiği bilinmektedir. Bu şartlar genel olarak şu şekildedir:

  • Annesi ya da babası olmayan muhtaç çocuklar
  • %40 ve üzerinde engeli bulunan kişiler
  • Sosyal güvencesi ve geliri olmayan kişiler (Yaşanılan hanedeki kişilerin geliri olmaması)

Yukarıdaki şartlardan birisini sağlayan kişilerin fakir aylığı alması mümkündür.

Devlet Tarafından Yapılan Diğer Yardımlar

Devlet tarafından yapılan yardımlar sadece maddi olmayıp bazen eşya ya da ürün şeklinde olabilmektedir. Bunlara örnek vermek gerekirse gıda ve kömür yardımı gösterilebilir. Geliri olmayanlar için devlet yardımı başvurusu nasıl yapılır sorusundan önce bu yardımların bilinmesi çok daha önemlidir. Böylece söz konusu yardımlardan daha etkili bir şekilde yararlanılması söz konusu olacaktır.

Yukarıda da bahsedildiği gibi devlet tarafından yapılan yardımlar sınıflara ayrılmış durumdadır ve bunlar her yıl güncellenir. Özellikle nakit yani direkt para olarak yapılan yardımlar enflasyon daha yüksek bir oranda arttırılır. Böylece yardımdan yararlanan kişiler, zorlaşan hayat şartlarına karşı korunmuş olur.

Geliri olmayanlar için verilen devlet yardımları şu şekildedir:

Geliri Olmayanlar için Verilen Devlet Yardımlarına Başvuru

Yukarıda geliri olmayan kişiler için verilen devlet yardımları yer almaktadır. Bu yardımlardan yararlanabilmek için başvuru yapılması gerekiyor. Daha önceleri bu yardımlar farklı kuruluşlardan yapılmasına karşın yakın zamanda bu yardımların tamamı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde toplandı ve buradan verilmeye başlandı.

Bakanlık bünyesinde bulunan il müdürlükleri ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bu işlevi gören yerlerdir. Dolayısıyla da başvuruların buraya yapılması gerekir. Farklı bir kurum bu yardımlar için başvuru almaz. Geliri olmayanlar için devlet yardımı başvurusu yapmadan önce yardım için gerekli olan başvuru şartlarını öğrenmelidir. Bu şartlar sağlanıyor ise başvuru yapılmalıdır.

Yapılacak olan başvurudan önce Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na gidilerek bilgi alınması gerekir. Böylece başvurunun detayı öğrenilecek ve bu esnada bir yanlışlık yapılmamış olacaktır. Söz konusu yardımların geneli için muhtarlardan Fakirlik Belgesi alınması zorunludur. Bu zorunluluk, kişilerin maddi durumlarını anlama noktasında çok önemlidir. Bu aşamadan sonra ise başvuru yapılacak olan yardıma bağlı olarak istenen diğer belgelerin de eksiksiz bir şekilde tamamlanması ve bunlarla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na gelerek başvuru yapılması gerekir. Böylece başvuru işlemi tamamlanmış olacaktır.

Bilinmesi Gereken Diğer Hususlar

Geliri olmayanlar için devlet yardımı başvuru işlemi genel olarak yukarıda anlatılmıştır. Bu noktada bilinmesi gereken bir takım farklı hususlar vardır. Öncelikle başvurudan sonra genel değerlendirme için araştırma yapılmaktadır. Bundan dolayı da her başvurunun kabul edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Yani belgeler tam olsa dahi başvurular reddedilebilir.

Muhtaç Aylığı (Maaşı) Başvuru ve Şartları

Gıda Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Fakirlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır? Şartlar Nelerdir?

İlgili Makaleler

32 Yorum
  1. Üniversiteden mezun .40 yaşındayım.İşsizim ,herhangi bir gelirim yok.Fakirlik maaşı alabilir miyim?

  2. merhaba ben 25 yaşındayım annem sürekli evden kovuyor şuanda onun evindeyim ama şiddete maruz kalıyorum bi evim olsa gideceğim kovuşmayacağom çalacak hiçbir kapım yok annem babam ayrı babam hiç bakmıyor çalışmıyorum bazı rahatsızlıklarım var istediğiö sadece devletin bana tokide bir ev vermesi başımı sokacağım kovulmayacağım bi yuva. : (

    1. Merhaba
      Fakirlik maaşı alabilmek için gerekli olan şartlar genel olarak şu şekildedir:
      Annesi ya da babası olmayan muhtaç çocuklar
      %40 ve üzerinde engeli bulunan kişiler
      Sosyal güvencesi ve geliri olmayan kişiler (Yaşanılan hanedeki kişilerin geliri olmaması)
      Yukarıdaki şartlardan birisini sağlayan kişilerin fakir aylığı alması mümkündür.

  3. Merhaba ben gülay 3cocugumvar biri lise ikiside orta okula gidiyorlar eşimin birsürü rahatsızlığı var hepsininde raporları var kaymakamlıktan aldığım 3 ayda bir 40tl ile geçinemiyorum nasıl bir yardıma başvura bilirim lütfen yardım edin

    1. Merhaba
      Eşiniz heyete girerek engelli raporu alabilirse en az %40 raporu ile engelli maaşına bağlanabilir.
      Muhtarlıktan Muhtaçlık Belgesi alabilirsiniz. Aldığınız Muhtaçlık Belgeniz ile bağlı bulunduğunuz belediyeden yardım talep edebilirsiniz. Kömür yardımı talep edebilirsiniz.
      Alo 153’ü arayarak ya da 0212 444 00 93 numarasını arayarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına Sosyal Yardım kartı başvurusunda bulunabilirsiniz.

    1. Merhaba, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına müracaat ederek eğitim, gıda, giyim ve nakit yardımları için başvuru yapabilirsiniz

  4. cocuk parasi verilmeye baslanmasi, cocugum dogduktan 2ay sonra baslandi. benim cocugum icin de cocuk parasi alabilirmiyim? cocugum suan 4 yasinda. faydalabilirsem nereye basvurmam gerekli?

    1. Merhaba, doğum parasında süre 5 yıl. Doğum raporuyla ve kimlik kartıyla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurabilirsiniz.

  5. Merhaba ben 46 yaşındayım yanlizim glokom ve yüksek göz tansiyonu hastayım evim var oturuyorum ama gelirim yok kira alıyordum kardeşlerim mirasçı oldukları için mahkemeye verdiler mal paylaşımı icin müracat ettim ama red geldi 500 tl kira alıyorum diye bu zamanda 500 tl ile nasıl geçineyim yesilkartim var ne yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim

    1. Merhaba, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına müracaat ederek yardım talebinde bulunabilirsiniz.

  6. Eşim cezaevinde olması nedeniyle çocuk yardım parası aliyodum 3 çocuğum var hepsi de okula gidiyor kayinvalidem ve kayinpederim yanıma yerlesti evde bakım maaşına bağlandı kayinvalidem esindn dolayı benim aldigim yardım kesildi 7 kisi yaşıyoruz evde ve yetmiyo çocuklarımın okul masraflarına yetisemiyorum tekrar başvuru yapsam yararlanabilirmiyim

    1. Merhaba, başvurunuzu yapın komisyon onay verirse yardım alabilirsiniz

  7. Merhaba eşimden ayrıyım ve 3 kızım var ikisi ikiz ilkolul ve ortaokula gidiyorlar kayınpeder imin evinde oturuyorum onların yardımıyla geçiniyorum eşim hiç bir şekilde yardım etmiyor ve çocuklar ınada sahip çıkmıyor çocuklar küçük olduğu için benim çalışmamda çok zor bende yardım alabilirmiyim acaba

    1. Merhaba, dul aylığı yada muhtaçlık aylığı için müracaat edebilirsiniz.

  8. Merhaba ben üniversite öğrencisiyim sadece devletin verdiği geri ödemeli krediyi alıyorum okuduğum sehirde kirada kaldığım için bu kredi yetmiyor aileminde durumu kötü olduğu için onlardanda yardım alamıyorum nereye nasıl başvuru yapmalıyım acaba.

    1. Merhaba, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yada Vakıflar Genel Müdürlüğüne müracaat edebilirsiniz

  9. Meraba isten cikartildim 2 cocugum var yaslari 02 04 issizlik maasimda kredime kesilio baska gelirim yok neyapabilirim tesekkurler

    1. Merhaba, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına müracaat ederek ihtiyaçlarınız için yardım talebinde başvuru yapabilirsiniz.

  10. Allah rızası için yazıyorum buraya yalvaririm sesimi duyun kulak verin rabbim kimseye muhtaç etmesin kimseyi o kadar zormuş ki o kadar aciymis ben yeni anladım
    1 sene önce evlendim ve suan 3 aylık bebegim var eşimin evi vardı ve biz bu evi kimsenin desteği olmadan tadilat yapıp yeniledik evimizi cok sukur geciniyorduk . Ta ki evimiz bizim haberimiz olmadan satılana kadar evet 1 sene önce kendi emeklerimizle yaptığımız yuvamiz kayınpederin borcu yüzünden satıldı ve eşim işten çıktı simdi kenarda beş kuruş paramız yok ve çocuğuma bezi zor alıyorum allahima şükür ki emiyor ve mama almama gerek yok eşim iş bulamıyor basvurmadigi yer kalmadı ve tabi bu arada ikamet ettiğim evden çıkmak zorundayım çıkın diyorlar 3 aylık bebegimle kış gününde nasıl ev bulacağım bilmiyorum üstüne usluk kiralari biliyorsunuz. Ben bir anne olarak ne yapacağımı şaşırdım allah rızası için bana bi ses verin ne yapayım ne yapmam gerek yardım edin…..

    1. Merhaba
      Fakirlik maaşı alabilmek için gerekli olan şartların farklılık gösterdiği bilinmektedir. Bu şartlar genel olarak şu şekildedir:
      Annesi ya da babası olmayan muhtaç çocuklar
      %40 ve üzerinde engeli bulunan kişiler
      Sosyal güvencesi ve geliri olmayan kişiler (Yaşanılan hanedeki kişilerin geliri olmaması)
      Yukarıdaki şartlardan birisini sağlayan kişilerin fakir aylığı alması mümkündür.

  11. Merhaba ben evli ve üniversite öğrencisiyim eşim de açıktan üniversite okuyor ve ailemden ayrı da yaşıyorum nasıl bir maaş başvurusunda bulunabilirim..

    1. Merhaba, muhtaçlık aylığı başvurusu yapabilirsiniz, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gıda ve nakit yardımı için müracaat edebilirsiniz.

  12. Merhaba, 46 yaşında bir ağbim var kendisi 2006 yılından itibaren aktif olarak çalışamıyor kendisi 2yıldır rahatsız %30 kalp yetmezliği , bel fıtığı ve kangren hastası düzenli olarak bir işte çalışamıyor iki gün sonra işten çıkarılıyor . malulen emeklilik için başvuru yaptık red oldu .hiçbir geliri ve sigortasıda yok şuan benimle yaşıyor fakat yakında bende evleneceğim . babamın vefatından sonra annemde ankarada evli olan kız kardeşimle yaşıyor . kendisininin yakın zamanda kalacak yeri ve hiç geliri olmayacak bu durumda neler yapabileceğimiz konusunda yardımlarınızı rica ederim.

    1. Merhaba, Vakıflar Genel Müdürlüğüne muhtaçlık aylığı için müracaat edebilirsiniz.

  13. Esim cezaevinde ve iki cocukla kaldım evim kira hic bir gecim kaynagim yok basvuru yapmak istesem bile uzerime benim olmayan bir ev var devlet bunu göz önunde bulurdururmu acaba cezaevindeki eslere bagladıgı maaşı banada verirmi ?

    1. Merhaba, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına durumunuzu anlatan bir dilekçe ile müracaat ederek yardım ve maaş talebinde bulunabilirsiniz.

  14. Ben 28 yaşındayım 2 çocuklu biriyim ve çocuklarım küçük olduğu için calisamiyorum 1 yıl oldu elimden boşanalı fakat heryere başvuru yaptım red kararı aldım ailemle kalıyorum fakat ailemin bana maddi anlamda bi desteği yok bunu kimseye anlatamıyorum fakat dul olunca iş bulmakta zorlaşır biz kadınlar için allah rızası için bi çözüm yada yardım lütfen ….

    1. Merhaba, 2 ayda bir verilen dul maaşı için başvuru yapabilirsiniz. Sosyal kart ve eğitim yardımı talebinde bulunabilirsiniz.

  15. Aileme bakmakla hukumluyum işsizin evin tek oğluyum elimde geçmeyen bir egzama var nasıl bı maaşa baglanabilirim

    1. Merhaba, Vakıflar Genel Müdürlüğünün sitesindeki formu indirip doldurduktan sonra posta yoluyla Vakıflar Genel Müdürlüğüne göndererek muhtaçlık aylığı için başvuru yapabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu