Gümrük Müşaviri Maaşı Ne Kadar? Nasıl Olunur? Güncel Maaşlar

Gümrük müşaviri maaşı 9.500 TL ile 15.000 TL arasındadır. Gümrük müşaviri maaşları, kamu ve özel sektöre bağlı olarak değişmektedir. Özel sektörde çalışan gümrük müşavirlerine ortalama 12 bin TL maaş verilirken, kamuda görev yapan gümrük müşavirlerine 17 bin TL’ye kadar ödeme yapılmaktadır. Gümrük müşaviri yardımcılığı, kadrolu gümrük müşavirliği ve özel sektör gümrük müşavirliği gibi durumlara bağlı olarak, gümrük müşavirliği maaş aralığı değişmektedir.

KPSS kapsamında kamu personeli olarak göreve gelen gümrük müşavirleri, kamu personel için tanınan tüm haklardan faydalanmaktadır. Kamu personeli için belirlenen eğitim ödemeleri, evlilik ödemeleri, çocuk ödemeleri ve yabancı dil tazminatları eklendiğinde, gümrük müşaviri maaşları artacaktır.

Gümrük Müşavirliği Maaş Dağılımı Nasıldır?

Gümrük müşaviri olarak kamuda ya da özel sektörde çalışan kişiler, başlangıçta gümrük müşaviri yardımcısı statüsüne sahip olmaktadır. Gümrük müşaviri kadrosunda görev yapan kişiler, çalıştıkları süreye göre kıdem sahibi olmakta ve daha çok maaş almaktadır. Gümrük müşavirliği kadrosunda, özel sektör çalışanı olan bir kişiye ortalama 10 bin 500 TL ila 14 bin TL aralığında ödeme yapılmaktadır.

Çalışılan firmaya ve kişilerin meslekteki deneyimlerine bağlı olarak, asgari ücret ya da asgari üstü ücretle çalışılması söz konusudur. Kişilerin ön lisans eğitiminin ardından lisans eğitimi alması ve eğitimine devam etmesi, çalışanların maaşlarını yükseltecektir.

Eğitime devam edilmesi sonucunda hem özel sektör hem de kamuda alınan maaşlara zam yapılmaktadır. Kamu kurumlarında gümrük müşaviri olarak görev yapan bir kişiye, 6 bin TL ila 7 bin TL aralığında aylık ödeme yapılacaktır. Yardımcı gümrük müşavirliği kadrosundan, uzman gümrük müşavirliği kadrosuna geçiş yapan kişiler, belirtilen maaşların üzerine ek ödemeler de alacaktır.

Özellikle doğuya atanan kişiler, terör bölgesinde olmalarına bağlı olarak 2 bin TL terör tazminatı alacaktır. Evli ve çocuklu olan kamu personeline, eşlerin çalışmaması durumunda k ödemeler yapılacaktır. Sosyal yardımların yanında, yabancı dil bilgisi ve meslekteki hizmet süresine bağlı olarak, alınan maaşlara ek ödemeler yapılacaktır.

Gümrük Müşaviri Ne İş Yapar?

Gümrük müşaviri olarak göreve gelen kişiler, yurt dışına çıkan ya da yurt dışından gelen malların, kanunlara uygun şekilde takip edilmesi için gerekli danışmanlık hizmetini sağlamaktadır. Dış ticaret yapan firmaların danışmanlık görevini üstlenen ve yurt dışına giden ya da gelen malların gümrük kurallarına uygun olup olmadığını denetler. Mevzuata uygun olacak şekilde, malların sınır giriş çıkışlarını inceleyen gümrük müşaviri, sınırda herhangi bir problem olmaması için gerekli dosya işlemlerini yürütmektedir.

Genellikle özel sektörde yaygınlık gösteren gümrük müşavirliği, bu iş için kurulan özel firmalar tarafından yürütülmektedir. Şirketlerin dış ticaret hareketlerini kontrol eden gümrük müşavirleri, ürünlerin gümrükte takılı kalmaması için uygun prosedürleri yerine getirmektedir.

Ürünlerin türüne bağlı olarak, birbirinden farklı gümrük kuralı belirlenmektedir. Gümrük kurallarını yerine getiren gümrük müşavirleri, dış ticaretin olmazsa olmazları arasındadır. Gümrük müşaviri tarafından onaylanan ve prosedürlere uygun hale getirilen ürünler, yurt dışına çıkmak için havalimanına ya da sınıra gönderilmektedir.

Gümrük Müşavirliği Görevi

Gümrük müşavirliği için belirlenen görevler, görev tanımı olarak toparlanmıştır:

  • Dolaylı temsilci olarak firma ve işletmelerin yurtdışı ticaret hareketlerini takip etmektedir.
  • Türkiye gümrüğüne giriş yapacak ya da Türkiye’den çıkış yapacak mallar hakkında, Gümrük Kanununa uygun olarak dosyalandığı beyanlar hazırlamalıdır.
  • Gümrükte eksik ya da yanlış beyan verilmesi, firmaların büyük ceza almasına sebep olacaktır. Bu sebeple, beyan hazırlıkları gümrük müşavirlerine bırakılmaktadır.
  • Gümrük müşavirleri tarafından beyan edilen ürünler incelendikten sonra, herhangi bir eksiklik ya da yanlışla karşılaşıldığında muayene yapılacaktır. Muayene bilgileri ve muayene işlemlerini takipleri, gümrük müşavirleri tarafından gerçekleştirilmelidir.
  • Sarı hat ya da kırmızı hat üzerinde toplanan ürünlerin durumları, gümrük müşavirleri tarafından takip edilmektedir. Ürünlerin gümrükten çıkması ya da gümrüğe giriş yapması için ihtiyaç duyulan evrak ve dosyalar hazırlanarak, gümrüğe teslim edilmelidir.
  • Gümrükte takılı kalan malların kurtarılması ve cezai sürecin en aza indirilmesi için gümrük müşavirlerinin avukatlarla birlikte hareket etmesi gerekir.
  • Gümrükten çıkacak ya da giriş yapacak ürünlerin türleri incelenerek, ürünlere ait gümrük prosedürü belirlenmeli ve bu prosedürler uygulanmalıdır. Herhangi bir eksikliğin olması durumunda, gümrük mallarının giriş çıkışı engellenecektir.

Gümrük Müşavirliği Çalışma Şartları

Gümrük müşavirlerinin çalışma koşulları ve çalışa saatlerine dair bilgilerin tamamı, aşağıda detaylıca ele alınmıştır:

  • Gümrük müşavirleri ofis ortamında çalışmaktadır. Bu sebeple çalışma ortamları rahat ve konforludur.
  • Kamuda görev yapan gümrük müşavirleri, sabah 08.00 ila akşam 17.00 aralığında göreve devam edecektir. Gümrük müşavirliği kadrosunda görev yapan kişiler, kadrolu devlet memuruna tanınan tüm haklardan faydalanacaktır.
  • Özel sektörde görev yapan gümrük müşavirleri, firmaya bağlı olarak mesai göstermek durumundadır. Çalışma saatleri, kamu çalışma saatlerinden daha uzundur.
  • Özel sektörde çalışan gümrük müşavirlerinin tatiller, firmanın yönetim sistemine bağlı olarak sadece pazar ya da cumartesi pazar günü olarak değişebilir.
  • Kamuda görev yapan gümrük müşavirleri, hafta sonlarında tatil yapmaktadır.
  • Kamuda vardiya sistemiyle çalışan gümrük müşavirleri, 8-5 kadrosundan daha fazla maaş almaktadır. Vardiya sistemine bağlı olarak, 5 ila 6 gün çalışılmakta ve 2 gün tatil yapılmaktadır. Vardiya sistemindeki gümrük müşavirlerinin işe gidiş çıkış saatleri, vardiyaya göre değişiklik gösterir.

Gümrük müşavirlerinin görevleri, masa başı çalışma ve dosya yönetimiyle sınırlıdır.

Gümrük Müşaviri Olmak İçin Yapılması Gerekenler

Gümrük müşaviri olmak isteyen kişiler, Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavlara katılmak ve bu sınavlardan en az 60 puan almak zorundadır. 2 yıllık ön lisans ve lisans kadrosunda kontenjan açılan gümrük müşavirliği için kişilerin en az 2 yıl borunca gümrük müşaviri yardımcısı olarak çalışması gerekir. Gümrük müşaviri yardımcısı olmak isteyen kişilerin de 1 yıl özel sektörde görev alması şart koşulmuştur.

Kamu kurumlarında görev alacak gümrük müşavirleri, gerekli prosedürleri tam olarak bilmeleri için uzun bir deneyim sürecine tabii tutulacaktır. Gerekli deneyimi alan kişiler, Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen gümrük müşavirliği sınavlarına girmeye hak kazanacaktır. Gümrük müşavirliği sınavından gerekli puanı alan kişiler, sözlü mülakata davet edilecektir.

Sözlü mülakatta gerekli cevaplamaları yapan kişiler, Ticaret Bakanlığı tarafından incelenecektir. Arşiv taramasında herhangi bir engele takılmayan kişiler, gümrük müşaviri olarak atanacaktır. https://www.igmd.org.tr/gumruk-musavirligi-ve-gumruk-musavir-yardimciligi-sinavi-cevapli-soru-kitapciklari-yayinlandi_haberi bağlantısı üzerinden, gümrük müşavirliği alımları ve alım sürecine dair bilgiler takip edilebilir.

Gümrük Müşaviri Olma Şartları

Gümrük müşavirliği için belirtilen temel şartlar aşağıda detaylı şekilde incelenmiştir:

  • Kadrolu olarak gümrük müşavirliği yapmak isteyen kişilerin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları gerekir.
  • En az ön lisans mezunu olunması ve kadrolu olmak için KPSS’ye girilmesi gerekir.
  • Gümrük müşavirliğinden önce, gümrük müşaviri yardımcısı olarak çalışılması gerekir. Ticaret Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen sınavlara katılım sağlanmadan, gümrük müşaviri ataması yapılmayacaktır.
  • Kadrolu gümrük müşavirliği için en az 10 yıl boyunca Gümrük İdaresinde çalışılmasına ihtiyaç duyulur.
  • Kişiler adına başlatılan arşiv taramasında, herhangi bir suç ya da disiplin cezasıyla karşılaşılmamalıdır.
  • Kişilerin kamu kurumlarından men edilmemesi, disiplin cezası sebebiyle kamu kurumu görevinden atılmaması gerekir.
  • Özel sektörde gümrük müşaviri olma şartları, eğitim ve deneyimle sınırlı tutulmuştur.

Güncel Avukat Maaşları Ne Kadar (NET-BRÜT)

Hemşire Maaşı Ne Kadar? Güncel Zamlı Maaşları

Odyolog Ne İş Yapar, Güncel Maaşları Ne Kadar?

İlgili Makaleler

2 Yorum
  1. KAMUDA GÜMRÜK MÜŞAVİRİ YOKTUR. GÜMRÜK MEMURU VARDIR. AYNI HAKLARA SAHİP DEĞİLDİR.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu