Nikah Memuru Maaşı Ne Kadar? Nasıl Olunur? Zamlı Maaşlar

Nikah memuru maaşı 2023 yılı Ocak ayında ne kadar oldu? Nikah memurları 2023 yılı asgari ücret ve memur zammı ile güncel maaşı 9.750 TL oldu.
Pozisyon | ORTALAMA |
---|---|
Memuru Maaşı 2023 | 12.000 TL |
Nikah memuru maaşları, 9 bin 750 TL ila 14 bin 800 TL aralığında değişiklik göstermektedir. Normal memur kadrosunda yer alan nikah memurları, kadrolu maaşlılarla aynı maaşları almaktadırlar. Nikah memurunun atandığı bölgeye ve meslekteki hizmet süresine göre, aldıkları maaşların tutarı değişecektir. Nikah memurları için yapılan ödemelerin yanında, evli olunup olunmaması, çocuk sahibi olunması, mezun olunan okulun seviyesi ve sosyal yardımlar gibi birçok ek ödeme yapılmaktadır. Verilen sosyal yardımlar ve ek ödemelerle birlikte, nikah memurunun maaşları 5 bin TL’nin üzerine çıkacaktır.
Başlıklar
Nikah Memuru Maaşlarını Etkileyen Durumlar Nelerdir?
Nikah memuru maaşları, kişilerin yaşına, aile durumlarına ve meslekteki hizmet yılına göre değişmektedir. Nikah memuru maaşlarının değişmesine sebep olan durumlar aşağıda detaylı şekilde ele alınmıştır:
- Mesleğe yeni atanan bir nikah memuruna, en az 9500 TL maaş verilmektedir.
- Nikah memurunun uzun yıllar hizmet etmesi durumunda, alacağı en yüksek maaş tutarı 4800 TL’dir.
- Nikah memurlarının evli olmaları, eşleri adına da ödeme almalarını sağlamaktadır.
- Çocuğu bulunan nikah memurları, her çocuk için sosyal yardım ödemesi alacaktır.
- Okula giden çocuklar için nikah memuru maaşlarına ek ödemeler yansıtılmaktadır.
- Doğuya atanan nikah memurları, bulundukları bölgeye göre ek ödemeler ve terör tazminat alacaktır. Terör tazminatının toplam değeri, aylık 2 bin TL’dir.
Nikah memurunun lisans ya da yüksek lisans eğitimleri alması durumunda, alınacak maaşa k ödemeler yansıtılmaktadır. Yabancı dil bilen ve YDS 70 puan üzerinde notu bulunan kişilere, bir defaya mahsus olarak yabancı dil tazminatı ödenmektedir. Her yıl temmuz ayında düzenlenen kamu personeli maaş zamları, nikah memurlarının maaşlarına da yansıtılmakta ve maaşların tutarı değişmektedir. Temmuz ayındaki zamlara ek olarak, ocak ayında da zam alınacaktır.
Nikah Memurunun Görevi Nedir, Nikah Memuru Ne İş Yapar?
Nikah memurları, Türk Medeni Kanun kapsamında resmi nikah kıymakla görevlidir. Nikah memuru olarak atanan kişiler, resmi nikahlar için gerekli nikah akdini gerçekleştirmekte ve aile defterindeki kayıtları takip etmektedir. Çiftlerin talebine göre, evde, düğün salonunda ya da belediyelerin belirlediği nikah salonlarında, nikah töreni gerçekleştirilmelidir. Nikah töreni esnasında, geline ve damada evlenmeyi kabul edip etmedikleri sorulmaktadır. Gelin ve damadın olumlu beyanının ardından, şahitlerin de beyanı alınmakta ve nikah defteri imzalanmaktadır. Nikah akdini gerçekleştiren nikah memurları, evlilik cüzdanını çiftlere teslim etmektedir. Kadrolu devlet memuru olarak değerlendirilen nikah memurları, memurlar için belirtilen tüm haklardan faydalanmakta ve 4C kapsamında sigortalı sayılmaktadır.
Polis Maaşı Ne Kadar? En Düşük ve En Yüksek Polis Maaşları
Belediye Memur Maaşı Ne Kadar Oldu? Zamlı Maaşlar
Nikah Memurunun Görev Tanımında Yer Alan Durumlar Nelerdir?
Nikah memurlarının görev ve sorumlulukları, aşağıda detaylıca sıralanmıştır:
- Evlenmek isteyen çiftlerin evlilik başvuruları, nikah memurları tarafından kabul edilmeli ve evlilik işlemi için gerekli dosyalar hazırlanmalıdır.
- Belediye başkanından alınan vekaletle, çiftlerin nikah akdi gerçekleştirilmelidir.
- Evlilik başvurusu yapan çiftlerin aile kütükleri ve medeni durumları, nikah memurları tarafından incelenmelidir. Çiftlerin evlenmesine engel bir durum olup olmadığı araştırılmalıdır.
- Çiftler tarafından alınan sağlık raporları incelenerek, evliliğe engel bir hastalığın olup olmadığı araştırılmalıdır.
- Çiftlere verilen tarihler içerisinde, o saatte nikah akdini gerçekleştirmek durumundadır. Nikah esnasında herhangi bir tehdit ya da problem olup olmadığını takip etmeli, böyle durumlarda nikahı durdurmalıdır.
- Nikah kıyıldıktan sonra, nikah akdinin gerçekleştiğini gösteren bir beyanname hazırlamalı ve bilgilerin aile kütüğüne işlenmesini sağlamalıdır.
- İkamet edilen ilçenin dışında nikah kıymak isteyen kişiler için nikah memurları tarafından izinname hazırlanmalıdır.
- Evlenecek çiftlerin evlilik cüzdanlarını hazırlamakla yükümlüdür.
- Evlilik akdinin gerçekleşmesinin ardından, evlilikle ilgili gerekli kayıtları tutmalı ve saklamalıdır. İhtiyaç halinde, arşivden evlilik kayıtlarını çıkarmalı ve gerekli mecralara iletmelidir.
Nikah Memuru Olmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Nikah memuru olmak isteyen kişilerin yapması gereken işlemler şu şekildedir:
- Nikah memuru olarak göreve başlamak isteyen kişilerin, 2 yıllık ön lisans eğitimini tamamlaması ve o yıl içerisinde gerçekleştirilen ön lisans ya da lisans için düzenlenen KPSS’ye girmesi gerekir.
- KPSS sonucunda 80 puan ve üzeri alan kişiler, nikah memurluğu için başvuru yapmalıdır.
- Nikah memurluğu için özel bir kadro bulunmadığından, belediyelerde memur olarak atanan kişilerden nikah memuru seçimi yapılmaktadır.
- KPSS sonrasında gerekli puanı alan kişiler, belediyelerde kadrolu olarak işe başlamalıdır.
- Belediyelerde kadrolu memur olarak atanan kişiler, belediye başkanının vereceği yetkiyle nikah memuru olmaktadır.
- Belediyelerde memur olmadan önce, kişiler sözlü mülakata davet edilmektedir. Kişiler adına düzenlenen arşiv taramasının ardından, uygun bulunan kişilerin atamaları gerçekleştirilmektedir.
- Devlet memuru olarak atanan kişiler, belediye içerisinde yapılacak eğitimlerin ardından nikah memuru olarak göreve başlayabilir.
Nikah memuru olma süreci, oldukça zorludur. Nikah memurluğu için belediyeler tarafından eğitimler düzenlenmektedir. Belediyelerin verdiği eğitimlerin ardından, kişiler nikah memuru olarak çalışmaya başlayacaktır. Belediyelerin yetki verdiği nikah memurlarının haricinde, muhtarların da nikah kıyma yetkisi bulunmaktadır.
Nikah Memuru Olma Şartlar Nelerdir?
Nikah memuru olmayı talep eden kişilerin, belli başlı şartlara uyum sağlaması gerekmektedir. Nikah memurluğu için gerekli görülen şartlar, aşağıda listelenmiştir:
- Nikah memuru olmak isteyen kişilerin, 18 yaşından büyük olması gerekir.
- Nikah memurları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak zorundadır.
- Memur alımı için düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girilmesi ve en az 80 puan alınması gerekir.
- En az 2 yıllık meslek yüksek okulu ya da ön lisans mezunu olunmalıdır. Ön lisans mezunu olmayanların, nikah memuru olmasına izin verilmez.
- 667 sayılı kanunda belirtilen devlet memuru olma statüsüne sahip olmak gerekir.
- Devlet memuru olmaya engel herhangi bir durum bulunmamalıdır. Geçmiş dönemlerde adli suçlardan yargılanan, yüz kızartıcı bir suç sebebiyle mahkemelik olan ya da hüküm giyen kişiler, nikah memuru olarak atanamazlar.
- Terör gruplarına katılmak ya da bu gruplarla bağlantılı olmak suçundan yargılanan kişiler, nikah memuru olarak görev yapamazlar.
- Nikah memuru başvurusu yapan kişiler hakkında aile ve arşiv taraması yapılmaktadır. Arşiv taraması sonucunda, devlet memuru olmayı engelleyen herhangi bir bulguya rastlanmamalıdır.
- Atamalar öncesinde, kişiler sözlü mülakata çağırılacaktır. Sözlü mülakatta, kişilerin tüm soruları doğru şekilde cevaplaması ve sözlü mülakatı geçmesi gerekir.
Nikah Memurunun Sahip Olması Gereken Özellikler Var Mıdır?
Nikah memurlarının sahip olması gereken belli başlı özellikler bulunur ve nikah memurluğu mülakatlarında, belirtilen temel özelliklere dikkat edilir. Nikah memurluğu talebinde bulunan kişilerin sahip olması gereken özellikler şunlardır:
- Nikah memuru olacak kişilerin, toplum önünde konuşma yeteneğinin bulunması ve toplum önünde rahatça hareket edebilmesi gerekir.
- Görünüşün önemine dikkat edilmesi ve giyim kuşamın düzenli olması şart koşulmuştur.
- Kişilerin diksiyonu düzgün olmalı ve akıcı şekilde konuşulmalıdır.
- Kişilere hitap ederken saygılı ve dikkatli davranılmalıdır.
Nikah memurunda aranan kişisel özellikler, nikah törenini düzenli şekilde ilerlemesini sağlayacaktır. Nikah akdinin gerçekleştirilmesinin ardından, evlilik işlemleri devam edeceğinden, düzenli çalışma prensibinin bulunması gerekir. Kişilere verilen tarihlerde ve belirtilen saatte, nikah akdinin gerçekleştirilmesi gerekir. Sorumluluk sahibi olmayan kişiler, nikah memurluğu görevini yürütemezler. Nikah memurunun seçimi yapıldıktan sonra, belediyeler tarafından eğitimler verilecektir. Verilen eğitimlerin tamamına katılım sağlanması ve başarıyla tamamlanması şart koşulmuştur.