HGS Hesap ve Bakiye Aktarma İşlemi Nasıl Yapılır?

HGS’deki parayı aktarmak konusunda merak ettiklerinizi bu yazıda bulabilirsiniz.
Başlıklar
HGS Nedir?
HGS yani Hızlı Geçiş Sistemi Türkiye’de otoyol geçişlerinde ve Boğaz köprülerinde alınan geçiş ücretlerinin otomatik olarak ödenmesini sağlayan bir sistemdir. Eskiden bu işlem biletle ve nakit olarak yapılmaktaydı. Bu işlemlerden dolayı bu alanlarda trafik artmaktaydı. Böylece bu sistemin değiştirilmesine karar verildi. Kartlı veya otomatik bir şekilde olması için çalışmalar yapıldı. Sonradan bu sistemlerde de değişiklikler yapılarak HGS yapıldı. HGS için araçlar sınıflandırılmıştır. Bu sınıflandırmada 6 sınıf bulunmaktadır. Bu sınıflar şöyledir:
- Sınıf Araçlar: Dingil mesafesi 3,20 metrenin altında olan araçlar
- Sınıf Araçlar: Dingil mesafesi 3,20 metre ve üzeri olan, iki dingilli araçlar
- Sınıf Araçlar: Dingil sayısı 3 ve üzeri olan araçlar
- Sınıf Araçlar: Dingil sayısı 4 ve 5 olan her türlü araç
- Sınıf Araçlar: Dingil sayısı 6 ve üzeri olan kamyon, treyler vb. araçlar
- Sınıf Araçlar: Motosikletler
HGS fiyatları aracın sınıfına göre değişmektedir. Minimum dolum miktarı HGS etiketinizi aldığınız noktaya göre değişebilir. Minimum doldurma miktarına göre dolum yaptırabilirsiniz.
HGS Nasıl Alınır?
Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) almak için PTT şubeleri ile anlaşmalı bankalara başvurabilirsiniz. PTT şubesine aracınıza ait ruhsat belgesi ve kimlik belgeniz ile gitmelisiniz. Eğer aracınız ikinci el ise başvuru yapmadan önce e-Devlet üzerinden plakaya ait HGS olup olmadığını kontrol etmeni gerekmektedir. PTT veya banka başvurunuzu aldıktan sonra HGS internet sitesiyle birlikte HGS’nize ait bilgileri görüntüleyebilirsiniz. Bunun için PTT veya banka şubesine verdiğiniz telefon numaranız ile diğer bilgilerinizi girmelisiniz. HGS başvurusu yapabileceğiniz bankalar şunlardır:
- Halkbank: Bankaya ait hesabınız olmalıdır.
- Türkiye Finans: Bankaya ait hesabınız olmalı ve otomatik ödeme talimatı verilmelidir.
- Akbank: Bankaya ait bir ürününüz bulunmalıdır.
- Ziraat Bankası: Bankaya ait hesabınız bulunmalı ve otomatik ödeme talimatı verilmelidir.
- Türkiye İş Bankası: Bankaya ait bir ürününüz bulunmalıdır.
- QNB Finansbank: Bankaya ait ürününüz bulunmalıdır ve otomatik ödeme talimatı verilmelidir.
- Albaraka Türk: Bankaya ait hesabınız bulunmalıdır.
- TEB: Bankaya ait hesabınız bulunmalıdır.
- Garanti: Bankaya ait bir ürüne sahip olmalısınız.
- Denizbank: Bankaya ait bir ürüne sahip olmalısınız.
- Kuveyt Türk: Bankaya ait bir ürünü kullanmanız gerekmektedir.
- Vakıf Bank: Bankaya ait bir ürünü kullanmanız gerekmektedir.
Bankalardan otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz. Böylece bir daha HGS dolumu ile uğraşmanız gerekmez.
HGS anlaşmalı petrol istasyonları: Shell, Petrol Ofisi (PO), BP, Opet, Türkiye Petrolleri (TPPD). Anlaşmalı bu petrol istasyonlarına ait şubelere giderek de HGS etiketi alabilirsiniz.
HGS kart ve etiket olarak verilmektedir. Etiketi arabanızın ön kısmında bulundurmanız gerekmektedir. Böylece doğrudan okutulup ücretin düşülmesi sağlanacaktır.
Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Hesap Bilgileri ve İhlalli Geçiş Bilgileri Sorgulama:
HGS hesabınıza ait bilgiler ile ihlalili geçiş bilgilerinizi, HGS bakiye sorgulama işlemlerinizi PTT sitesinden veya e-Devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz.
- PTT üzerinden sorgulama: PTT sitesi üzerinden HGS Müşteri Hizmetleri bölümüne giderek gerekli sorgulamaları yapabilirsiniz. İsimden HGS sorgulama işlemi yapılmamaktadır. Sorgulama işlemi için plaka numaranız gerekmektedir. Sitede HGS Geçiş İhlali bölümüne geçip plaka numaranızı ve güvenlik kodunu giriniz. Plakanızı 34 ABC 24 şeklinde değil 34ABC24 şeklinde girmelisiniz. Yoksa sistem hata verecektir. Sonra ihlali sorgulamak istediğiniz bölümü seçiyorsunuz. Karayolunda yaptığınız ihlali sorgulamak için “Karayolları Sorgula” kısmına, Avrasya Tüneli’nde yaptığınız ihlali sorgulamak için “Avrasya Sorgula” kısmına tıklayınız.
- E-Devlet Üzerinden Sorgulama: E-Devlet üzerinden sorgulama yapabilmek için E-Devlet’e giriş yapmanız gerekmektedir. E-Devlet üyeliğinizi açmak için herhangi bir PTT şubesinden kimliğinizle beraber e-Devlet şifrenizi alabilirsiniz. Ya da internet bankacılığı, TC kimlik kartı, mobil imza veya elektronik imza aracılığıyla da giriş yapabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra üst kısımda bulunan arama kısmına “Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Hesap Bilgileri Sorgulama” ya da “Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) İhlalli Geçiş Bilgileri Sorgulama” yazabilirsiniz. Ya da e-Hizmetler kısmına geçebilir ve PTT Genel Müdürlüğü altında bulunan listeden kısmına “Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Hesap Bilgileri Sorgulama” ya da “Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) İhlalli Geçiş Bilgileri Sorgulama” işlemlerinden hangisini istiyorsanız tıklayabilirsiniz.
Bu sorgulamalar sonucunda bir cezanızın olduğunu görürseniz kısa sürede ödemenizi yapmanız gerekmektedir. Ödemelerinizi Karayolları Genel Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu bankaların şubelerinden, ATM’lerinden, internet bankacılığından veya mobil bankacılığından yapabileceğiniz gibi PTT şubelerinden de yapabilirsiniz. Ayrıca bir PTT şubesine gidip kredi kartınızdan otomatik ödeme talimatı da verebilirsiniz.
Eğer Hızlı Geçiş Sistemi’ne sahip olmadan HGS alanlarından geçerseniz, normal ödemeden 10 kat daha fazla bir ödeme yapacağınızı unutmayınız. Geçiş ihlali yapan plaka üzerine gün içerisinde HGS veya OGS kaydı açılırsa ya da mevcut HGS ve OGS hesabında bakiye varsa cezalı geçiş ücreti uygulanmamaktadır.
Hızlı Geçiş Sistemi Bakiye Aktarım ve Bakiye İade İşlemleri
HGS başka plakaya aktarma ve HGS kalan bakiye iadesi hakkında merak edilenleri bu yazıda bulabilirsiniz. HGS’nizi başka plakaya aktarma ve iade işlemlerini herhangi bir PTT şubesinden veya anlaşmalı bankalarsan yapabilirsiniz. Bu işlemler genelde araba satıldığında ya da yeni araba satın alındığında yapılmaktadır.
Bakiye Aktarım İşlemleri:
- PTT’den Bakiye Aktarımı: Eğer aracınıza ait HGS’yi bir PTT şubesinden aldıysanız, herhangi bir PTT şubesine giderek iptal ettirmelisiniz. HGS hesabınız plakanıza ve arabanıza göre yapıldığı için araba değişikliği yaptığınızda öbür HGS kaydınızı iptal ettirmeniz gerekmektedir. Ve PTT şubesine gittiğinizde bulunan bakiyenin yeni HGS kaydınıza aktarma imkanı sunmaktadır. PTT’ye yaptığınız başvuru sonrası yaklaşık 1 hafta içinde eski hesabınız kapatılacaktır ve eski hesabınızdaki bakiyeler yeni hesabınıza aktarılacaktır.
- Bankadan Bakiye Aktarımı: HGS kaydınızı yaptırdığınız bankaya göre değişmekle beraber HGS kaydı iptali, HGS yeni kayıt yapımı ve bakiyenin o hesaba aktarımı için şubeye gidebilir, internet bankacılığını kullanabilir, mobil bankacılığı kullanabilir ya da müşteri hizmetlerini arayarak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemlerin özellikleri bankadan bankaya değişmektedir. Genelde bankalar 1 hafta içerisinde bakiye aktarımınızı yapmaktadır.
Bakiye İade İşlemleri
HGS bakiye nasıl geri alınır? HGS bakiye iadesi işlemleri için de bakiye aktarımı işlemiyle benzer uygulamalar yapılmaktadır.
- PTT’den Bakiye İadesi: Eğer HGS’nizi bir PTT şubesinden aldıysanız, iptalini de bir PTT şubesinden yapmanız gerekmektedir. Bir PTT şubesine gidip HGS hesabınızın iptal edilmesi istediğinizi belirtiyorsunuz. Başka bir HGS hesabı açmayacağınızı ve bakiyenizin iade edilmesini istediğinizi de ekliyorsunuz. Bunun üzerine PTT işlemlerinizi başlatır ve 1 ay içinde sonuçlanmış olur. Bakiye iadenizi iptal başvurusu yaptığınız PTT şubesinde Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) iadenizi kimlik belgenizle beraber geri alabilirsiniz.
- Bankadan Bakiye İadesi: Eğer HGS’nizi bir banka şubesinde yaptırdıysanız, yine aynı bankanın bir şubesinde iptal işlemini yaptırmalısınız. Bankaya HGS hesabınızı iptal ettirmek ve bakiyenizin iadesini istediğinizi belirtmelisiniz. Banka kalan bakiyenizi 10 gün içerisinde sizin kendi hesabınıza yatıracaktır.
HGS İletişim
- HGS müşteri hizmetleri telefon 0850 460 60 60
- E-Posta adresleri: hgs@kgm.gov.tr
- PTT’nin resmi sitesi aracılığıyla