İlk Yardım Sertifikası Nasıl Alınır? Kimler Alabilir?

İlk yardım sertifikaları almak için bireylerin tabi olduğu bazı sınavlar bulunmaktadır. Sertifika almanın temel şartı ilk yardım kurslarını başarı ile tamamladıktan sonra yapılacak sınavlardan yeterli notu almaktır. Bireyler ilk yardım sertifikası almak için ilgili kurumlar tarafından verilen kursa kaydolarak burada belirli süre zarfında gerekli bilgileri edinir ve pratik yaparlar.
Böylece gerçek hayatta öğrendikleri bu teknikleri ve bilgileri uygulamaya geçirmek anlamında problem yaşamazlar. Bireylerin kursta sağlanan bilgileri teorik ve pratik olarak ne kadar edindiğinin test edilmesi adına tabi tutuldukları sınav ilk yardım sertifika sınavı olarak adlandırılabilir. Bu sınavı başarı ile tamamlayan adaylar ilk yardım sertifikası almaya hak kazanmış olurlar.
Başlıklar
İlk Yardım Nedir?
İlk yardım herhangi kaza, yaralanma yahut insan yaşamının tehlikede olduğu durumlarda elde herhangi tıbbi malzeme bulunmadan mevcut envanterlerle soğukkanlı bir şekilde hasta kişiye ilk müdahalenin yapılmasıdır. İlk yardım yapacak kişi bu konuda bilinçli olmalı ve ilk yardım sertifikasına sahip olmalıdır. Böylece hangi durum karşısında nasıl hareket edeceğini bilmeli ve gereken müdahaleyi soğukkanlı bir şekilde yapmalıdır.
İlk yardımı yapacak kişi yeterli birikime sahip değilse yardım etmek isterken daha çok zarar verebilir. Bu nedenle söz konusu müdahalenin yalnızca bu bilgi birikimi ve sertifikasyona sahip bireyler tarafından yapılması büyük önem arz eder. Ülkemizde gerekli şartları sağlayan tüm bireyler ilk yardım sertifikası alarak ilk yardım uygulama yetkisi kazanabilirler. Bu sadece yalnızca kaza veya yaralanmalarda insanlara yardım etmek konusunda değil kendi kariyerleri noktasında da önemli adımlar atmış olurlar.
İlk Yardım Eğitimi Nedir?
İlk yardım eğitimi ilk yardım sertifikası almak isteyen bireylerin tamamlaması gereken eğitimin adıdır. Bu eğitim herhangi bir kaza veya yaralanma durumunda ilk müdahalenin nasıl ve ne şekilde yapılması gerektiği ve kimlerin ne gibi görevlere sahip olduğu konularında gerekli bilgileri kapsar.
İlk yardım eğitimi eğitim-öğretim alanında da yer bulmuştur. Öğrenciler okul zamanlarında belirli bir derste bu konular hakkında gerekli teorik bilgileri öğrenir ve küçük çapta canlandırmalar ile pratik yapabilirler. Fakat bu pratik ve teorik eğitim yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve bireylerin bu eğitim sonunda sertifika almaları söz konusu olmaz. İlk yardım uygulamaları alanında alınacak olan sertifikanın ilgili birimler aracılığı ile verilecek kursu müteakip yapılan sınavda başarılı olan bireylere verilmesi gerekir.
Sosyal Yardım Kartı: https://www.sosyalyardimlasma.net/sosyal-yardim-karti
İlk Yardım Eğitimi Nereden Alınır?
İlk yardım eğitimi almak için gerekli başvuruların T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan veya yetkilendirilen ilk yardım eğitim merkezlerine yapılması gerekir. Bu kurumlar dışında verilecek olan sertifika veya belgeler resmi geçerlilik taşımamaktadır.
Bu kurumlar aracılığı ile yapılacak olan başvuru sonrasında bireyler 16 saat süren ve hem teorik hem de pratik uygulamaları içeren kursa tabi olurlar. Kurs süresini tamamlayan bireyler daha sonra ilk yardım sınavına girmelidirler. Bu sınavı belirlenen limitin üzerinde başarı yüzdesi ile tamamlayan bireyler ilkyardımcı olma veya ilk yardım sertifikası alma hakkı kazanmış olurlar.
İlk Yardım Sınavı Nedir?
İlk yardım sınavı Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan bir sınavdır. Toplam 16 saat süren ve bir kısmı test bir kısmı uygulama şeklinde yapılan bu sınav için detaylı bilgi ve sınavın hangi tarihlerde yapıldığı https://www.saglik.gov.tr/ adresi üzerinden öğrenilebilir. Sınava giren bireyler öncelikle teste tabi tutulurlar. Bu testi başarı ile tamamlayan bireyler uygulamalı sınava girmeye hak kazanmış olurlar. Test sınavında başarılı olabilmek için belirlenen puanlama sistemi dahilinde 100 puan üzerinden en az 85 puan alınması gerekir. Bu şartı sağlamayan bireyler uygulamalı sınava girmeye hak kazanamamış olurlar.
Uygulamalı sınav oluşturulan kaza veya acil durum senaryolarında bireylerin öğrenmiş olduklarını uygulama şekil ve tarzlarını sınamak için oluşturulmuştur. Bireyler bu sınavlarda ilgili durumlarda yapması gerekenleri saptar ve soğukkanlı bir şekilde uygular ise bu sınavda başarılı olur ve sertifika almaya hak kazanırlar. İlk yardım konusu hayatî derecede önem taşıdığı için bu sınavların ve uygulamaların da son derece ciddi ve titiz bir şekilde yapıldığı bilinmektedir. Dolayısıyla sertifika almak için girilen bu sınavın zor olduğu bilinir. Fakat özverili çalışma ve kurslara katılım ile bu sınavdan kolaylıkla geçerek sertifika almak mümkündür.
İlk Yardım Sertifikası Ücreti Ne Kadar?
İlk yardım sertifika ücretleri her yıl İl Sağlık Müdürlükleri Ücret Tespit Komisyonları tarafından belirlenir. Bu nedenle belirli bir ücretten bahsetmek pek mümkün değildir. Çünkü ücretler şehirlere göre farklılık gösterebilir. İlk yardım belgesi ücreti ortalama olarak 850 TL + KDV şeklindedir ve yalnızca ilk yardım sertifikası verme yetkisi bulunan kurumlar tarafından düzenlenir.
Sertifika alımında ilgili ücretin yatırılması veya ödenmesi mecburîdir. İlk yardım yenileme eğitimi almak ve ilkyardımcı kimlik kartı kaybolması gibi durumlarda bireyler ek ücretlere tabi olurlar. Bu nedenle kimlik kartının dikkatli bir şekilde muhafaza edilmesi tavsiye edilir.
İlk Yardım Sertifikası Geçerlilik Süresi
İlk yardım sertifikası geçerlilik süresi sertifikanın verildiği tarihten itibaren 3 yıl olacak şekilde belirlenmiştir. Bu süre dolduktan sonra bireyler ilk yardım yenileme eğitimi alarak sertifika sürelerini 3 yıl daha uzatabilirler.
İlk Yardım Kursuna Katılma Koşulları
İlk yardım kursu katılımı için bireylerin sağlaması gereken bazı koşullar bulunmaktadır. Bu koşullar şu şekildedir:
- Kursa katılacak birey 18 yaşını doldurmuş olmalıdır.
- Kursa katılacak bireyin en az ilkokul mezunu olması gerekir.
İşletmelerde İlk Yardım Elemanı Sayısı Kaç Olmalıdır?
İşletmelerde ilk yardım için eleman alımları yapılmaktadır. İşletmenin yürüttüğü faaliyetlerin sınıflandırılmasına göre işletmede bulunması gereken ilk yardımcı sayısı belirlenmiştir. İlk yardımcı sayısı ve iş sınıfları eşleşmesi şu şekildedir:
- Az tehlikeli iş sahalarında her 20 çalışan için 1 ilkyardımcı,
- Tehlikeli iş sahalarında her 15 çalışan için 1 ilkyardımcı,
- Çok tehlikeli iş sahalarında ise her 10 çalışan için 1 ilkyardımcı bulunmalıdır.
İlk Yardım Sertifikası için Gerekli Belgeler
İlk yardım sertifikası almak için gerekli olan belgeler ilgili kurumlarca belirlenmiştir. Bu kurumlar Sağlık Bakanlığı tarafından verilen yetki dahilinde işlem yapmaktadırlar. Buna göre ilk yardım sertifikası almak için gerekli olan belgeler şunlardır:
- 1 adet nüfus cüzdanı fotokopisi,
- 1 adet vesikalık fotoğraf,
- 1 adet en az ilkokul seviyesinde diploma fotokopisi.
İlk Yardım Sertifikası için Şartlar Nelerdir?
İlk yardım sertifikası şartları kapsamında bireylerin kurs katılımları başta olmak üzere kurs katılımı ve belge almak için gerekli şartlardan bahsetmek mümkündür. Gerekli koşulları sağlayarak kursa katılan bireylerden bu kursu ve sonrasında yapılacak olan sınavı başarı ile tamamlayan bireyler sertifika almaya hak kazanırlar.
İlk Yardım Sertifikası Olanlar Nerelerde Çalışabilir?
İlk yardım elemanı sıfatı ile tüm işletmelerde çalışmak mümkündür. Tamamen risksiz bir iş veya yaşam alanı düşünülemez. Bu sebeple her alan ve çalışma koşulları ilk yardımı gerektirir. İlk yardım elemanları bu nedenle tüm işletmelerde çalışabilirler.
İlkyardım Eğitiminde Anlatılan Konular Nelerdir?
İlk yardım eğitimi konuları kapsamında çok geniş bir yelpazeye sahip konu başlıklarından bahsetmek mümkündür. Hayatımızın her aşamasında farklı şekillerde acil durum veya kaza, yaralanma gibi olaylara maruz kalabiliriz. İlk yardım sertifikası almak için gerekli olan eğitimler de bu alanları ve şatları kapsamaktadır. Buna göre ilk yardım eğitimi kapsamında anlatılan konulardan bazıları şunlardır:
- Temel ilk yardım uygulamaları
- Suni solunum ve kalp basısı eğitimi
- Kanamalara ilk müdahale ve kanamalara göre müdahale çeşitleri
- Şokta ilk müdahale
- Komada ilk müdahale
- Solunum yolu tıkanıklığı için ilk müdahale
- Zehirlenmeler
- Böcek sokmaları
- Acil tüm durumlar
- Taşıma şekilleri
- Yaralanmalar
Ambulans Şoförü İlk Yardım Sertifikası Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?