İOKBS Öğretmen Çocuğu Kontenjanı Nedir? Güncel Rakamlar

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl  beşinci sınıftan on birinci sınıfa kadar  uygulanan ve başarılı olan öğrencilere burs hakkı tanınan İOKBS sınavında farklı kontenjanlar bulunmaktadır. Bu içeriğimizde özellikle öğretmen çocuğu kontenjanında sınava girebilecek öğrencilere yönelik bilgiler paylaşacağız. Bakanlık, öğrencilerin eğitim hayatlarındaki maddi ihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla bursluluk sınavını düzenlemektedir.

Yine Milli Eğitim Bakanlığı personeli olan sözleşmeli/kadrolu öğretmenlerin çocuklarına da bu sınavda ayrıca bir kontenjan tahsis edilmektedir. Henüz 2023 yılı İOKBS kılavuzu yayımlanmamış olduğundan bir önceki yılın kılavuzundan hareketle sizlere bilgiler vereceğiz. Yeni kılavuz yayımlandığında sitemizdeki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

Öğretmen Çocuklarına Bursluluk Sınavı Kontenjanı

bursluluk sınavında öğrettmen kontenjanı

Bursluluk sınavı için her yıl bakanlık bünyesinde kaç öğrenciye burs verileceği netleştirilmektedir. Netleştirilen kontenjanın %10’u ise öğretmen çocuklarına tahsis edilmektedir. Babası veya annesi emekli/çalışan ya da sözleşmeli/kadrolu öğretmen olan çocuklar bu kontenjandan istifade etmektedir. Öğretmen çocuğu kontenjanından sınava giren öğrencilerin bursluluk sınavını kazanma şanslarının diğer çocuk kontenjanına göre daha az yada daha fazla olduğunu söylemek ise güçtür. Bu sınavda her yıl belirlenen kontenjan ve öğrencilerin başarısı sırası önem arz ettiğinden bu gibi değerlendirmeler afaki olacaktır.

Bursluluk Sınavı Kontenjan Çeşitleri ve Dağılımları

Bursluluk sınavı kılavuzu incelendiğinde burs verilecek tüm öğrenciler dört temel gruba ayrılmıştır. İOKBS bursluluk sınavındaki öğrenci kontenjanları şu şekildedir:

  1. Kanunlarla Özel Hak Tanınan Öğrenciler: %10
  2. Öğretmen Çocuğu Olanlar: %5
  3. Yerleşim Yerinde Ortaokul Olmayan Öğrenciler: %5
  4. Diğer Öğrenciler: %80

Kılavuza göre kanunla özel hak tanınan öğrencilere ve bulunduğu yerleşim yerinde ortaokul olmayan öğrencilere tahsis edilen kontenjan dolmadığında ilgili kalan kontenjan diğer çocuk kontenjanına aktarılmaktadır. Öğretmen çocuğu kontenjanı dolmadığında ise kalan kontenjan öğretmen dışındaki diğer bakanlık personelinin çocuklarına tahsis edilir. Tekrar dolmaması durumunda ise burada artakalan kontenjan diğer çocuk kısmına aktarılmaktadır. Böylece hem kurum personelinin çocuklarına yönelik kontenjan tahsisi dengelenmekte hem de tüm kontenjanın değerlendirilmesi sağlanmaktadır.

Öğretmen çocuğu kontenjanında çok derin detaylar bulunmuyor. Annesi ya da babası öğretmen olan çocuklar bu kontenjandan istifade etmek için bursluluk sınavına başvuru yaparken aileleriyle birlikte okul idarelerine başvurduklarında idare personeli aileye yardımcı olacaktır. Bursluluk sınavına ilişkin başvuru sürecinde dikkat edilmesi gereken hususları ve başvurunun hangi hallerde kabul edilmeyeceğini açıklayarak içeriğimizi sonlandıralım.

Bursluluk Sınavı Başvurusunun Geçersiz Sayılacağı Durumlar

başvuru şartları iokbs

Bursluluk sınavına başvuru yapmak için doldurulan formlarda ve okul idaresine teslim edilen belgelerde kontenjan farkı olmaksızın tüm öğrencilerin ve velilerin dikkat etmesi gereken bazı püf noktalar bulunuyor. Başvuruların kabul edilmeyeceği durumları kılavuzdan hareketle sizlerle paylaşacağız. Eski adıyla PYBS sınavına başvuru yapan öğrencilerin başvurularının geçersiz sayılacağı durumlar şu şekildedir:

Öğrenci Bilgilerinde Hata Olması: Öğrencilerin bilgilerinde eksiklik, çelişki ya da yanlışlık olması durumunda bakanlık başvuruyu reddedecektir. Aynı şekilde aylık gelir beyanı gibi hususlarda usulsüz/yalan beyanda bulunan velilerin başvuruları da geçersiz sayılacaktır.

Başvurunun Okul Müdürlüğünce Onaylanmaması: Başvuru süreci velinin ve öğrencinin doldurduğu formların alınıp elektronik ortama aktarılması suretiyle okul idarelerince tamamlanır. Okul idaresi elektronik ortamda süreci tamamlamadığı müddetçe başvuru geçersiz sayılır. Bu konuda veliler dikkatli olmalıdır.

Eksik Belge Teslim Edilmesi: Her sene yayımlanan sınav kılavuzunda belirlenen başvuru belgeleri ve istenen evraklar listesi eksiksiz olarak okul müdürlüğüne teslim edilmediğinde yetkililer başvuruyu tamamlayamayacak ve bu nedenle de başvuru geçersiz sayılacaktır. İstenen gerekli belgeler listesi dikkatlice kontrol edilmelidir.

Yurt Dışındaki Öğrencilerin Denklik Belgesinin Olmaması: E-Okul kaydı olmayıp yurt dışında eğitim gören ve bakanlıkla temas kurup ilgili denklik belgelerini elde etmeyen öğrencilerin başvuruları da geçersiz sayılacaktır.

Ortaokul ve lise düzeyinde uygulanan bursluluk sınavına dair tüm detayları içeren kapsamlı yazımıza göz atmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

İOKBS-DPY-PYBS Ortaokul ve Lise Bursluluk Sınavı Hakkında Temel Bilgiler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu