İş İçin Sağlık Raporu Nasıl ve Nereden Alınır?

İş için sağlık raporu almak 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında zorunlu kılınmıştır. Bu kapsamda işe girecek olan kişilerin iş için sağlıklarının uygun olup olmadığının anlaşılabilmesi adına sağlık raporu almaları ve iş yerine teslim etmeleri gerekmektedir. Sağlık raporunun kapsamı ve nereden alınacağı gibi hususlar kişilerin gireceği işin içeriğine ve durumuna göre değişiklik göstermektedir. Bu durumda;

  • Çok ya da orta tehlikeli sınıfına giren işlerde sağlık raporları tam teşekküllü olarak ve ileri tetkikler yapılarak verilmektedir. Böyle bir durumda tam teşekkülü hastanelere başvurulması gerekmektedir.
  • Az tehlikeli sınıfına giren işlerde ise sağlık raporu daha az tetkik gerektirmekte ve aile hekiminden dahi kolaylıkla alınabilmektedir.

Yeni bir işe girileceği zaman çalışacak olan kişilerin iş yerlerine belirli evraklar teslim etmesi gerekmektedir. Bu evrakların arasında en önemlilerinden biri olan sağlık raporunun doğru bir şekilde temin edilebilmesi için öncelikle yapılacak olan işin niteliği önem taşımaktadır. İşte güvenlik ve sağlık açısından büyük önem taşıyan sağlık raporunun nasıl alındığı ve bununla ilgili tüm detaylar yazınının devamında paylaşılmıştır.

İş İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

İş için sağlık raporu 2019 yılında kanun kapsamında belirlenen yerlerden alınabilmektedir. 6331 sayılı kanun kapsamında işe giriş için sağlık raporu OSGB iş yeri hekimleri tarafından gerekli kontroller yapıldıktan sonra verilebilmektedir. İlgili hekim kontrol ve tetkikleri yaptıktan sonra işe girecek olan çalışanın yapacağı işe uygunluğunu değerlendirmektedir. Bunun yanı sıra İşe Giriş Periyodik Muayene Formu doldurmalıdır. Tüm bunlarından ardından çalışanın yapacağı işe uygun olup olmadığını belirlemekte ve onay vermektedir.

İş yeri hekimlerinin rapor verebilmesi durumu tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfına giren iş gruplarında değişiklik göstermektedir. Bu tarz işlerde alınması gereken raporun çok daha fazla kapsamlı olması gerekmektedir. Yapılması gereken fiziki muayeneler, alınması gereken tahliller ve yapılacak olan incelemeler için OSGB sağlık raporu alınması kanun kapsamında zorunlu hale getirilmiştir. Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfına giren işlerde çalışanın raporsuz olarak işe alınması durumunda işveren para cezası almaktadır.

Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Sağlık raporu almak için tam teşekküllü hastanelere gidilmesi gerekmektedir. Sağlık raporu iş için alınacaksa çalışılacak olan işin niteliği büyük önem arz etmektedir. Çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfına giren işlerde çalışacak olan kişilerin tam teşekküllü hastanelere giderek gerekli kontrollerin ardından rapor alması gerekir. Tehlikeli sınıfına girmeyen işlerde ise iş için sağlık raporu aile hekimlerine başvurularak alınabilmektedir.

İş için sağlık raporu özel hastanelerden alınamamaktadır. Sağlık raporu alınabilmesi işin niteliğine uygun olan bir kuruma başvuru yapılması ve gerekli tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Ardından doktor tarafından kişinin işe uygun olup olmadığına dair rapor teslim edilir. Raporun alınacağı yere göre ücretli ya da ücretsiz olacağı fark göstermektedir. Alınacak raporun niteliği işin niteliğine göre değişiklik göstermekte olup yapılacak olan tetkik ve kontrollerde buna göre değişmektedir.

İşe Giriş Sağlık Raporu Alınacak Merkezlerin Listesi

İş için sağlık raporu başvurusu yapılabilecek merkezlerin belirlenebilmesi için ilk kriter işin niteliği olmalıdır. İşin niteliğine göre alınması gereken sağlık raporu için farklı kurumlara başvuru yapılması gerekebilmektedir. Hem çalışanlar hem de işverenler ve kurumlar için büyük önem taşıyan sağlık raporları için duruma göre aile hekimine duruma göre ise tam teşekküllü hastanelere başvurulması gerekebilmektedir. İşin ve iş yerinin niteliğine göre iş sağlık raporu alınabilecek merkezler şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Yasa kapsamında 10’dan az çalışanı bulunan bir iş yerinde çalışmak isteyen bir kişi devlet hastanelerine başvurarak ya da aile hekimine giderek rapor alabilmektedir. Bu durumun geçerli olabilmesi için 10 kişiden az çalışanı bulunan iş yerinde az tehlikeli sınıfına giren bir işe girilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde rapor alınamamaktadır.
  • İş için sağlık raporu işin niteliği ne olursa olsun özel hastanelerden alınamamaktadır. Bu durum için 2004/67 sayılı Özel Hastanelerde Sağlık Kurulu Raporu Düzenlenmesi kapsamında usulüne uygun olarak rapor hazırlanabilmesi amacıyla iş için sağlık raporlarının özel hastanelerden alınması yasaklanmıştır.
  • İş sağlık raporunda ‘Yüksekte Çalışabilir’ ibaresi bulunması gerekiyorsa bu raporun iş yeri hekimi tarafından hazırlanması gerekmektedir.
  • İş sağlık raporunda ‘Gece Çalışabilir’ ibaresi bulunması gerekiyorsa yine bu raporun iş yeri hekimi tarafından hazırlanması gerekmektedir.

İş İçin Sağlık Raporu Ücreti

Sağlık raporu ücretleri alınacak olan raporun kapsamına, nereden alındığına ve ne için alındığına göre değişiklik göstermektedir. İş için alınması gereken ve kanun kapsamında zorunlu kılınan iş için sağlık raporu, yetkili sağlık birimlerinden belirli tetkikler ve kontroller yapıldıktan sonra verilmektedir. İş sağlık raporu için ödenmesi gereken ücretler hakkında detaylı bilgi ise şu şekildedir;

  • Sağlık raporu iş yeri hekimi aracılığıyla alınacak ise ücretsiz olarak alınabilmektedir.
  • Sağlık raporu aile hekiminden alınacak ise ücretsiz olarak alınabilmektedir.
  • Üniversite hastanelerinden 50 TL ödeme yapılarak hekim raporu alınabilmektedir.
  • Sağlık kurulu raporu isteniyor ise devlet hastanelerinde 200 TL, üniversite hastanelerinde 300 TL ödeme yapılarak sağlık kurulu raporu alınabilmektedir.

Ücretsiz Sağlık Raporu Veren Hastaneler

İş sağlık raporu ücretsiz alınabilmekte olup bunun için aile hekimine ya da iş yeri hekimine başvuru yapılabilmektedir. Bu durum istenen raporun ve işin niteliğine göre değişiklik gösterecektir. Devlet hastanelerinden iş sağlık raporu ücretsiz alınabilmektedir. Fakat istenen rapor hekim raporu ya da salık kurulu raporu ise yukarıda belirtilen rakamlarda ödeme yapılması gerekecektir.

Devlet Hastanesinden Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

İş sağlık raporu devlet hastanesinden alınabilmekte olup az tehlikeli işler için ücretsiz olarak temin edilebilmesi mümkündür. Devlet hastanesinden iş için sağlık raporu alınabilmesi için randevu sisteminden online olarak ya da telefonla randevu alınarak muayeneye gidilmesi gerekmektedir. Gerekli kontroller yapıldıktan sonra herhangi bir sorun çıkmaz ise iş için sağlık raporu alınabilmektedir.

İşe Giriş İçin Sağlık Raporu Aile Hekiminden Alınır?

İş sağlık raporu aile hekimine başvurularak alınabilmekte olup bu durum yalnızca az tehlikeli işlere girecek olan kişiler için geçerli olmaktadır. Bağlı bulunduğunuz aile hekiminden randevu alarak gidebilir ve iş sağlık raporunuzu alabilirsiniz. Aile hekiminizden randevu alabilmek için online randevu sistemini kullanmanız mümkündür. Bunun için https://www.mhrs.gov.tr/Vatandas/  adresine giriş yapmanız gerekmektedir. Açılan sayfada bulunduğunuz ili harita üzerinden seçerek devam edebilirsiniz.

İşe Giriş Sağlık Raporu Örneği

İşe giriş için sağlık almak 2013 yılından itibaren çıkan torba yasa ile zorunlu hale gelmiştir. İşe giriş için alınması gereken raporlar yapılacak işe göre değişmekte olup örneklerine internet üzerinden ulaşmak mümkündür. Yapılacak işin niteliğine göre örneğin ‘Gece Çalışabilir’ ya da ‘Yüksekte Çalışabilir’ gibi ibarelerin bulunduğu özel raporlar istenebilmektedir. Yapılacak işin tehlike sınıfına göre farklı tetkik ve kontroller yapılmaktadır. Bu nedenle iş için alınacak olan raporlar yapılacak işe göre farklılık göstermektedir. İş için alınan sağlık raporları ile ilgili örneklere internet üzerinden ulaşmak mümkündür.

Öğretmenlik İçin Sağlık Raporu Nasıl, Nereden Alınır?

Evlilik İçin Sağlık Raporu Nasıl Nereden Alınır?

İlgili Makaleler

Bir Yorum
  1. Aile hekimleri bazı sağlık raporlarını ücretsiz veriyorlar çoğu raporuda hastaneler veriyor. Özel hastanelerde fiyat devlete göre daha uygun. Tıp merkezlerinin ücreti daha uygun. Ankara da ben cerrahi tıp merkezinden işe giriş heyet raporu aldım. devlet hastanesi 250 tl ordan 120 tl ye aldım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu