İş Kurmak İsteyen Ev Kadınlarına Faizsiz Kredi Desteği

2023 yılında iş kurmak isteyen ev hanımlarına KOSGEB tarafından faizsiz kredi desteği verilmektedir. KOSGEB 50 bin ile 60 bin TL arasında geri ödemesiz hibe kredi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 5 yıl ödemesiz 15 bin TL hibe krediyi kendi işini kurmak isteyen ev hanımlarına vermektedir. Bunun yanı sıra vakıflar üzerinden de ev hanımları arkadaşları ile kuracakları küçük işletmeler için mikro kredi alabilirler. Gelir belgesiz olan ev hanımları kamu sermayeli ya da özel sermayeli bankalardan ihtiyaç duydukları kredilerden yararlanabilir. Ülkemizde yer alan iş kurmak isteyen ev kadınları için devlet destekleri ve banka kredileri vardır.
Başlıklar
Kadınlara Özel 15 Bin TL Geri Ödemesiz Hibe Kredi Nedir?
Türkiye’de girişimci kadınlara özel 15 bin TL geri ödemesi olmayan hibe kredi imkânı bulunur. Girişimci kadınlar ülkemizde girişimci erkeklere kıyasla devlet tarafından daha fazla desteklenmektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sadece ev hanımlara özel 15 bin TL hibe kredi verir. Bunun yanı sıra pek çok vakıf kendi evinden ufak çaplı olarak üretim yapmak isteyen ev hanımları için mikro kredi adı altında faizsiz kredi imkanları sağlamaktadır. Kadınlara yönelik yapılan bunca desteği karşılıksız bırakmayan ev kadınları, pek çok alanda başarılı noktalara ulaşmıştır.
KOSGEB’in Ev Hanımlarına Hibe Kredi İmkanları Nelerdir?
KOSGEB kendi işini kurmak isteyen girişimci ev hanımlarına maddi destekte bulunmaktadır. Genellikle 50 bin TL ila 60 bin TL arasında hibe kredi veren KOSGEB 100 bin TL’ye kadar geri ödemeli 60 ay vadeli ve faizsiz kredi de verebiliyor. Ev hanımları eğer kendi işlerini kurmayı istiyor ama bunun için maddi destek bulamıyorsa KOSGEB’in sunduğu hibe kredi ve geri ödemeli kredi seçeneklerinden yararlanabilirler. Ancak ev hanımları bu destekten yararlanmak için öncelikle KOSGEB tarafından düzenlenen ve zorunlu olarak kabul edilen bazı eğitimlere katılmalıdır. Bu eğitimlerin sonucunda KOSGEB’e projelerini kabul ettirirlerse KOSGEB’in bu desteklerinden yararlanma imkanları olacaktır.
Ev Hanımları KOSGEB’den Çektiği Krediyi Ödeyemezse Ne Olur?
Ev hanımları hibe kredi dışında çektikleri krediyi ödeyememe durumunda, çektikleri kredi türüne göre değişkenlik gösteren bazı yasal ve idari işlemlere tabi tutulacaktır. KOSGEB üzerinden yani devlet destekli olarak çekilen hibe kredilerin geri ödemesi bulunmamaktadır. Ancak hibe kredi dışında KOSGEB üzerinden kredi kullanımlarının geri ödenmemesi durumunda yasal süreçler başlatılabilir. Bu sorunla karşılaşmamak için kredi çekerken ödeme planının iyi planlanması gerekmektedir.
KOSGEB Desteği Kimlere Veriliyor?
KOSGEB desteği kendi işinin patronu olmak isteyen ev hanımlarına ve girişimci kişilere verilmektedir. Ev hanımları bu destekle birlikte tekstilden turizme, çiçekçilikten otomotiv yan sanayisine, oyuncakçıdan tıp ve süt ürünlerine kadar çeşitli sektörlerde çalışmalara imza attı. KOSGEB eğitimlerini alan 2 bin 500’ü kadın olmak üzere 5 bin girişimci, devletten aldığı destek ile işini kurabilmekte. Kendi işini kurmak isteyen ev kadınları genelde moda, pastane ve lokanta gibi işlerde kullanmak üzere kredi başvurusunda bulunmaktadır. KOSGEB’in 60 bin TL hibe kredisinin işletme giderlerinin faturalandırılması halinde geri ödemesi bulunmaktadır. Faizsiz 100 bin TL olan krediler ise geri ödemesine 30 ay sonra başlamakta ve 24 ay içinde eşit taksitler halinde ödenmesi gerekmektedir.
Ev Hanımlarının KOSGEB Kredisinden Yararlanması İçin Gereken Koşullar Nelerdir?
Girişimci kadınların İş-kur ve KOSGEB’in birlikte düzenlediği eğitimlere katılarak bilgi sahibi olunması gerekir. Bu eğitimlerin amacı girişimcilerin iş yerlerini yürütebilme becerisine sahip olmasını sağlamak, başarıyı yakalayabilmek için nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda bilinçlendirmektir. Bu eğitim tamamen ücretsizdir. Eğitim sertifikası alındıktan sonra girişimcilerin başvuruları değerlendirilerek uygun görüldüğü durumlarda 60 bin TL hibe kredi verilmektedir. Ev hanımlarının krediyi alabilmeleri için kuracakları işi proje haline getirip KOSGEB’e kabul ettirmeleri gerekir. Bu iş için bulunan danışmanlardan destek alarak projenin onaylatılması ihtimali arttırılabilir.
Ancak bunların dışında bazı koşullar da vardır. Bu koşullar ise aşağıdaki gibidir:
- 18 yaşını doldurmuş olmak,
- T.C. vatandaşı olmak,
- KOSGEB tarafından düzenlenen eğitimlere katılmak,
- İş planı oluşturmak ve proje üretmek,
- KOSGEB tarafından desteklenecek sektörlerden birini seçmek.
Yukarıdaki koşulların sağlanması durumunda geriye sadece iş yerini açmak kalacaktır.
KOSGEB Hangi Sektörler Destek Sağlamaktadır?
KOSGEB’in destek sağladığı bazı sektörler bulunmaktadır. Bu sektörle aşağıdaki gibidir:
- Maden ve taş ocakçılığı.
- Her türlü imalat.
- Ulaştırma ve depolama işleri.
- Bilgi iletişim
- Finans ve sigorta uygulamaları.
- İdari ve destek hizmetleri.
- Kültür, sanat, eğlence sektörleri.
- Konaklama ve dinlenme tesisleri.
- Kanalizasyon ve atık su iyileştirme faaliyetleri.
Yukarıda bulunan sektörlere KOSGEB tarafından destek sağlamaktadır.
Ev Hanımlarına Verilen Mikro Kredi Nedir?
Mikro kredi girişimci ev hanımlarına vakıflar tarafından verilen bir kredi türüdür. Ülkemizde girişimci ev hanımlarına mikro kredi olanağı sunan bazı vakıflar bulunmaktadır.
Bu vakıflar aşağıdaki gibidir:
- TGMP (Türkiye Grameen Mikro Finans Programı)
- Türkiye İsrafı Önleme ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı.
Yukarıda belirtilen iki vakıf aracılığı ile ev hanımlarına mikro kredi verilmektedir. Mikro krediler 1.000 TL’den başlar ve 2.000 TL’ye kadar alınabilir. 12 ay geri ödemeli ve faizsizdir.
Mikro Kredi Nasıl Alınır ve Şartları Nelerdir?
Mikro kredi sadece ev hanımlarının iş hayatına atılması için verilen bir kredidir. Bu krediyi almak için bazı şartlar bulunur.
Bu şartlar aşağıdaki gibidir:
- Mikro kredi alabilmek için öncelikle aynı mahallede ikamet eden en az 5 kadının bir araya gelmesi gerekir.
- Bir araya gelen kadınlardan akrabalık yakınlığı olmaması aranmaktadır.
- Herhangi bir yaş faktörü aranmamaktadır.
- Bir araya gelen 5 kadın.
- Bir araya gelen 5 kadın girişimci iş fikirlerini belirttikten sonra mikro kredi başvurusu için TGMP telefon numaralarını aramaları gerekir.
Yukarıdaki şartların yerine getirildiği durumlarda ana merkezin aranması gerekir. Ana merkezin telefon numarası 0 312 436 90 90’dır. İlgili memur gün verip belirtilen ev adresine gelir, iş ortağı kadınları ve maddi durumu analiz eder. Yapılacak iş için karşılıklı istişareler sonucundan gelen yetkili memurun olumlu notları göz önünde bulundurulur. 3 günlük bir eğitim süreci sonrasında bir hafta içerisinde ilk mikro kredisi yapılan tören ile verilir.
Mikro Kredi Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Beş ev hanımı kadın girişimcinin iş fikirlerini devlet destekleri ile hayata geçirmeleri için verilen mikro kredi başvurusunda bir belge istenmemektedir. Kredi başvurusu yaptığı kurum tarafından gelen memurlarının iş fikrinin gerçekten hayata geçirilmesi istendiğini gözlemlemesi yeterli olacaktır. Bu krediye ev hanımlarına faizsiz kredide denilebilir. Ayrıca başlangıçta verilen 1.000 TL faizsiz kredi 12 ay olarak geri ödemesi için bir ödeme tablosu oluşturulur. Bu miktar aynı başarıyı gösteren ev hanımlarına, 2. yıl için 2.000 TL’ye kadar çıkmaktadır.
Mikro Kredi İle Hangi İşler Kurulabilir?
Ev hanımlarının mikro kredi ile kurabileceği bazı işler mevcuttur. Bu işler aşağıdaki gibidir:
- Organik manav.
- Çocuklar için akülü araba, bebek arabası, bisiklet dükkanı.
- Tuhafiye, el işleri ürünler.
- EL işi boyama.
- Ev yemekleri.
- Halı dokuma.
- Oyma süs ev eşyaları.
- Tatlı üretim.
Yukarıda belirtilen işler gibi daha pek çok iş fikirleri kendi işini kurmak isteyen ev kadınları tarafından mikro kredi ile hayata geçirilebilir. Ayrıca mikro kredi ile üretilen ürünleri pazarlamak için de destek sağlanmaktadır.
Kadınlar 3600 Günden Nasıl Emekli Olur, Şartları Nelerdir ?
Kosgeb ile is kurmayi hic tasvip etmiyorum. Ben guvenmenin cezasini cekiyorum. Simdi geri ideme istiyorlar. Isyerimi kapatmışım devretmisim gibi bahaneler yarattilar. Keske o kursa hic kabul edilmeseydim.