Kız Çocukları Annenin ve Babanın Maaşını Alabilir mi?

Kız çocuklarına anne babanın maaşının bağlanması, bazı şartlara bağlanmış olsa da, genel anlamda anne babanın ölmesi ve kızın bekar olması durumunda gerçekleşmektedir. Bekarlık ya da boşanmış olmak durumlarında kız çocuklarının anne babanın maaşını alması söz konusu olabilmektedir. Ancak kanunlarla sınırları belirlenen bu durumda kişilerin bazı şartları taşıyor olması gerekmektedir. verilecek aylığın miktarını anne babanın emeklilik türü belirlemektedir.
Başlıklar
Kız Çocukları Hangi Durumlarda Annenin ve Babanın Maaşını Alabilir?
Kız çocuklarının anne babasından maaş alabileceği durumlar, anne babanın ölmüş olacağı durumlardır. Bu maaş, belirli şartlara bağlanmış olsa da, anne babanın yaşaması durumunda, onların atlanarak kıza maaş bağlanması söz konusu olmaz.
Bunun yanında kızın evli olması durumunda da maaş bağlanması söz konusu değildir. Boşanmış kızlarla hiç evlenmemiş kızlara bağlanan maaşın miktarı aynıdır. Diğer kardeşlerin de var olması durumunda, kişilere verilmesi gereken aylık paylaştırılır.
Anne Babadan Maaş Alabilmenin Şartları Nelerdir?
Anne babadan kalacak maaşı alabilmenin koşulları şu şekilde sıralanabilir:
- Kız çocuğun ebeveynlerinden ikisi de ölmüş olmalıdır. Tek bir ebeveynin ölümü durumunda tek taraflı olarak maaş bağlanması söz konusu olmaz.
- Yetim kalan kızın anne babası, Bağ-Kur ya da SSK kapsamında sigortalı bir işte çalışmış olmalıdır. Bu kapsamda emekliliğe hak kazanmamış kişilerin vefatı durumunda geride kalan kızlarına herhangi bir maaş bağlanması söz konusu olamaz.
- Yetim kalan kızın 5510 sayılı kanun kapsamında çalışmıyor olması gerekmektedir.
- Yetim kalan kızın yabancı kontenjanla ülkeye giriş yapmamış olması, Türkiye vatandaşı olması gerekmektedir.
- Yetim maaşı alacak kızın sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmıyor olması gerekmektedir.
Hangi Durumlarda Kıza Bağlanan Aylık Kesilir?
Kıza verilecek etim aylığının kesileceği durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Evlenme halinde, anne babadan kalacak maaş hakkı yitirilir. Ancak evlenme durumunda kıza çeyiz yardımı yapılacak, 2 yıllık maaş tek seferde verilecektir. Evlenmeden önce son kez aylık alınır ve bekarken alınan aylıkların geri ödenmesi söz konusu olmaz.
- Sigortalı işe başlama halinde anne babadan kalan aylık kesilir. Ancak günübirlik olarak yapılacak işler, sigorta gerektirmeyen gündelikçilik gibi meslekler maaşın kesilmesi için neden oluşturmaz. Sürekliliği bulunan ve sigorta girişi yapılan işlerde aylığın kesilmesi durumu söz konusu olur.
- Anne veya babadan birinin vasiyetinin, maaşın alınmaması yönünde olması durumunda, maaş bağlanmışsa bile kesilebilir.
Hem Eşten Hem Babadan Aylık Alınması Mümkün Müdür?
Bir kadının hem eşinden hem babasından maaş alabilmesi, yapılan son düzenlemeler ile mümkün olmaktadır. son düzenlemeler sayesinde bir kadının hem Emekli Sandığı mensubu babasından, hem de SSK kapsamında emekli kocasından maaş alması söz konusu olabilecektir.
Ancak alınan maaşlar, farklı alanlarda verilmektedir. Babadan alınan maaş yetim maaşı olarak geçerken, eşten alınacak maaş dul maaşı adı ile verilmektedir. Bu nedenle alınacak maaşlar birbirini etkilemez.
Emekli Bir Kadın Anne Babasından Aylık Alabilir Mi?
Emekli olmuş kadının yetim maaşı alması durumu söz konusu olabilmektedir. Ancak bu durum, kadının medeni durumuna göre değişiklik göstermektedir. Kadının bekar ya da boşanmış olması durumunda bu maaşı alabilmesi sağlanmaktadır. SSK’ya bağlı olarak çalışarak, sağlık hizmetlerinden yararlanmış ve eşi olmayan tüm emekli kadınlar, bu imkanlardan yararlanabilmektedir.
Eğer her iki ebeveyn de Emekli Sandığı emeklisi ise, her iki ebeveynin maaşı da aynı anda alınabilmektedir. Ancak emekli kadının kendisinin de Emekli Sandığı emeklisi olması durumunda, maaşlardan birini seçmesi gerekecektir. Bu durumda anneden ya da babadan birinin maaşı bağlanabilir.
Bu durumda kadın, daha yüksek olan maaşı seçme özgürlüğüne sahiptir. Ancak isteğe bağlı emeklilik gibi emeklilik türlerinde, anne babanın maaşının kesilmesi söz konusu olamaz.
Hangi Durumlarda Kadına Anne Babasından Maaş Bağlanmaz?
Anne babadan kız çocuğa hiç maaş bağlanmayacağı durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Kadının, ölen anne babasını kasten öldürmekle suçlanması durumunda, kişilerden gelecek maaşı alması önlenir. Bunun yanında anne babayı yaşarken malul duruma getirme, öldürmeye teşebbüs etme, iş göremez duruma getirme gibi suçlarda, anne babadan gelecek maaşı almasının önüne geçilir.
- Kadına aile mahkemesinde açılacak davada kadının haksız bulunması durumunda anne babadan gelecek maaş alınamaz. Kendisine bağlanacak maaş için anne babaya yaşadıkları sırada ağır suç işlemesi durumunda kadın, maaştan men edilir.
- Mirasçılıktan çıkarılmayı gerektiren kusurlarda maaş alınmaz.
Kız Çocukları Hangi Durumlarda Anne Babanın Maaşını Tam Alır?
Anne babanın maaşının tamamının alınabileceği durumlar, birbirinden farklı emeklilik türlerine sahip olunmasıdır. Ebeveynlerden birinin Emekli Sandığı, diğerinin SSK ya da Bağ-Kur emeklisi olması durumunda, vefatlarından sonra her iki ebeveynden gelen maaşın tamamı geride kalan kız çocuğa bağlanır.
Anne Babanın Maaşını Almada Hangi Tarih Baz Alınır?
Anne babanın maaşında, maaş miktarının belirlendiği tarih 2008 yılıdır. Maaşlarla ilgili son düzenlemenin 15 Kasım 2008 tarihinde yapılmış olması, bu tarihi maaş alımı belirleyicisi haline getirmiştir.
Anne Babanın 2008 Öncesinde Ölmesi Durumunda Kıza Aylık Bağlanmasının Şartları Nelerdir?
Anne babanın 2008 öncesi vefat etmesi halinde uygulanacak adımlar şu şekildedir:
- Eğer her iki ebeveyn de SSK emeklisi ise, yüksek olan aylığın tamamı, düşük olanın yarısı kıza bağlanmaktadır.
- Eğer her iki ebeveyn de Bağ-Kur emeklisi ise yüksek olan aylığın tamamı, düşük olanın yarısı kıza bağlanmaktadır.
- Eğer bir her iki ebeveyn Emekli Sandığı emeklisi ise, kıza sadece bir maaş seçme hakkı verilecektir.
- Anne ve baba farklı emeklilik türlerinden emekli olmuşsa, her iki maaş da bağlanmaktadır.
Anne Babadan Birinin 2008 Öncesi, Diğerinin 2008 Sonrası Ölmesi Durumunda Aylık Nasıl Bağlanır?
Anne babadan birinin 2008 sonrası, diğerinin 2008 öncesi vefatı durumunda izlenecek yol, anne babanın emeklilik türlerine göre değişiklik göstermektedir. Bu konuda atılacak adımlar şu şekildedir:
- Anne baba SSK emeklisi ise, yüksek olan aylığın tamamı, düşük olanın yarısı bağlanır.
- Anne babanın Bağ-Kur emeklisi olması durumunda yüksek olan aylığın tamamı, düşük olanın yarısı bağlanır.
- Anne babadan her ikisinin de Emekli Sandığı’ndan emekli olması durumunda aylıklardan yalnız biri seçilebilecektir.
Anne Babanın 2008 Sonrasında Ölmesi Durumunda Maaş Nasıl Bağlanır?
Anne babanın 2008 yılı sonrasında vefatı durumunda, şu yol izlenir:
- Anne babanın her ikisi de SSK emeklisi ise, kıza yüksek olan maaşın tamamı, düşük olanın yarısı bağlanır.
- Ebeveynlerden her ikisi de Bağ-Kur emeklisi ise, yine yüksek olan maaşın tamamı, düşük olanın yarısı bağlanır.
- Ebeveynlerden birbirinden farklı emeklilik türlerine sahipse, her iki aylık da tam bağlanır.
Reddi Miras Durumunda Anne Babadan Maaş Bağlanır Mı?
Reddi miras yapılması durumunda emekli maaşı bağlanması söz konusu değildir. Yetim kızın anne babasından kalan mirası reddetmesi durumunda, anne babanın maaşının kıza kalması, maaş da miras sayıldığından söz konusu olmaz. Bunun yanında reddi miras durumunun geri dönüşü yoktur. Yapılacak başvuru sonrası açılacak mahkemede hakim reddi miras kararını onaylarsa, kişi maaşlardan da yararlanamaz.
Benim annem 2007 yılında vefat etti babam hayatta ikiside emekliydi babam annem öldükten sonra annemin maaşını almaya başladı yanlız ablam da 2 sene önce boşandı acaba annemin maaşından ablama maaş bağlanır mı ne kadar bağlanır ve bunun için nereye müracaat etmeliyiz teşekkür ederim
Merhaba
Ablanıza çalışmadığı müddetçe maaş bağlanır. Bunun için bağlı bulunduğunuz SGK müdürlüğüne başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
Merhaba, Ben Emekli Sandığından 2018 yılında emekli bekar bir bayanım. Annem Bağa Kur emeklisi idi. Annem 1999da vefat etti. Babam Emekli Sandığından emeklisi idi. Babam 1998 de vefat etti. O yıllarda beraber yaşayıp her ikisinin de ceşitli ağır hastalıkları ile ilgilendim. Ben bir bekar bir bayan olarak onların emekli maaşlarından faydalanabilirmiyim. Bana bu konuda yardımcı olurmuşsunuz, teşekkür ederim
Merhaba
Hem emekli aylığı hem yetim aylığı alabilmek için:
1) Kız çocuğu evli olmayacak.
2) Kız çocuğu SSK ya da Bağ-Kur emeklisi olacak.
3) Anne ya da baba Emekli Sandığı mensubu olacak.
Durum tam tersi olsaydı yani siz SGK, Anne ve babanız Emekli Sandığı emeklisi olsaydı, yetim aylığı da alabilirdiniz.
merhaba,kendim emekli sandığı emeklisiyim,vefat eden babam ssk emeklisidir.bu durumda babamın maaşını alma hakkım varmıdır.teşekkürler.
Merhaba
Hem emekli aylığı hem yetim aylığı alabilmek için:
1) Kız çocuğu evli olmayacak.
2) Kız çocuğu SSK ya da Bağ-Kur emeklisi olacak.
3) Anne ya da baba Emekli Sandığı mensubu olacak.
Siz Emekli Sandığı mensubu olduğunuz için, babanız ise SGK emeklisi olduğundan babanızndan yetim aylığı alamazsınız.
Durum tam tersi olsaydı yani siz SGK, babanız Emekli Sandığı emeklisi olsaydı, yetim aylığı da alabilirdiniz.
slm. annem babamdan dolayı emekli maaşı alıyor ssk dan. şimdi maaşları ayırdık. ben sadece kendi payıma düşeni alıyorum. biz ayırmadan önce maaş 2.249 du. şimdi o 1555, ben de 794 tl alıyorum.annem de öldükten sonra ben ne kadar alırım.
Merhaba
Anne ve babasının ölümüyle beraber yetim kalan çocuklara başka maaş alacak çocuk bulunmaması ve kendisi haricinde emekli maaşı alacak kimse olmaması halinde ölüm aylığı %50 oranında bağlanır. Yani vefat eden baba 1000 TL alıyorsa, yetim kalan çocuk da tek başına emekli maaşına başvuru yaptıysa bu durumda 500 TL olarak bağlanır.
Iyi gunler benim annem kendi ve esinden iki emekli maasi aliyor benim calisma imkanim yok saglik ve ailevi sebeplerden annemin maasindan yararlanabiliyormuyum
Merhaba
Evli değilseniz ve SGK’lı olarak çalışamıyorsanız başvuruda bulunarak talebinizi iletebilirsiniz.