KOSGEB Maaş Desteği Ne Kadar, Nasıl Alınır?

KOSGEB Desteği adı altında ülkenin istihdam gücünü korumak, girişimcilik faaliyetlerini artırmak ve işsizliği önlemek amacıyla belirli alanlarda işgücü olan veya işgücü sahibi olmak için geliştirdiği planları sunmaya hazır olan bireylere, yapacakları işi daha etkin hale getirmek için düzenli olarak yardım sağlanmaktadır. KOSGEB maaş desteği de sağlanan bu yardım ve desteklerden bir tanesidir. Buna göre bireylerden iş gücü olan işletme sahipleri, işletmeleri için istihdam edecekleri kişiler için KOSGEB tarafından destek almaktadır. İstihdamı sağlanan bireylere verilecek olan aylık maaşın bir kısmı KOSGEB tarafından karşılanmakta ve bu sayede hem çalışanın istihdam edilmesi teşvik edilir hem de işletmenin çalışan maaşlarını daha kolay ödemesi sağlanarak, işletmenin piyasadaki payını korumasına destek sağlanmış olur.
Başlıklar
KOSGEB Maaş Desteği Nedir?
KOSGEB Eleman maaşı desteği veya diğer adıyla KOSGEB nitelikli eleman desteği istihdamın artırılması ve korunması amacıyla işletmelere, istihdam sağlayacakları elemanlara karşılık verilecek olan desteğin adıdır. Buna göre bireyler üniversite mezunu veya yapacakları işte kendini ispatlamış ve gerekli bilgi birikimi ve tecrübeye sahip bireyleri işe almak için tereddüt etmeyeceklerdir. Bunun sebebi istihdam edilecek elemanın maaşının bir kısmının KOSGEB tarafından verilecek olmasıdır. İstihdam edilecek olan elemanın yetkinliği ve nitelik sahibi olma seviyesine göre aylık olarak verilecek olan yardımın miktarı da değişmektedir. Bu konuyla ilgili detaylı bilgi https://www.kosgeb.gov.tr/ adresinden alınabilir.
KOSGEB Maaş Desteği Kime Verilir?
Maaş desteği alacak kişiler işletmelerini genişletmeyi veya geliştirmeyi amaçlayan işyeri sahipleridir. Maaşının belirli bir kısmı KOSGEB tarafından verilecek olan bireylerin istihdamını sağlayan işletme sahipleri çalışan maaşı yükünden bir miktar kurtulmuş olacak ve işletme geliştirme faaliyetleri için daha fazla bütçe ayırabilecektir.
KOSGEB Maaş Desteği Alma Şartları
KOSGEB maaş desteği almak için yerine getirilmesi gereken bazı şartlar vardır. Bu şartlar başvuru sırasında ilgili kurumlardan veya KOSGEB internet sitesi üzerinden öğrenilebilir. KOSGEB maaş desteği almak isteyen kişilerin yerine getirmesi gereken şartlardan bazıları şu şekildedir:
- KOSGEB kurum sistemine kayıt olunması gerekir.
- Veri tabanına kayıt işlemi kurum resmi internet sitesi üzerinden yapılmalıdır.
- Küçük veya orta büyüklükte işletme sahibi olunması gerekir.
- Küçük veya orta büyüklükte işletme sahibi olunduğunu tescil eden belgenin doldurulması gerekir.
- Kurum yetkilileri tarafından yapılacak kontroller sonucunda destek almaya hak kazanmış olmak gerekmektedir.
KOSGEB Maaş Desteği Miktarı Ne Kadar?
KOSGEB maaş desteği miktarı 2020 yılı itibari ile yeniden belirlenerek kurum internet sitesi ve ilgili iletişim kanalları aracılığı ile duyurulmuştur. Buna göre duyurulan maaş destek miktarları ve hangi şartlarda hangi destek miktarının verileceğine ilişkin bildiri şu şekildedir:
- Program süresince verilecek olan desteğin üst limiti 50.000 TL olarak belirlenmiştir.
- İstihdamı sağlanacak bireylerin maaş destek hesaplamaları bireylerin alacağı net ücret üzerinden hesaplanır.
- Yüksekokul mezunu bireyler için verilecek desteğin üst limiti 2.000 TL olarak belirlenmiştir.
- Lisans mezunu bireyler için verilecek desteğin üst limiti 2.500 TL olarak belirlenmiştir.
- Yüksek lisans ve doktora mezunu bireyler için verilecek desteğin üst limiti 3.500 TL olarak belirlenmiştir.
KOSGEB Maaş Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?
KOSGEB maaş desteği başvurusu kurumun internet sitesi üzerinden kayıt işlemi gerçekleştirildikten sonra gerekli olan belgeler ile birlikte il ve ilçelerde bulunan kurum merkezlerine gidilerek yapılması gerekmektedir. Kurum çalışma saatleri içerisinde gerçekleştirilecek başvuru için öncelikle randevu alma işlemi yapılmalı ve bu işlem ihmal edilmemelidir. Aksi takdirde başvuru veya görüşmeler yapılamayacaktır. Kurum web sitesinin veri tabanına kayıt işlemi internet üzerinden gerçekleştirilebilirken başvuru işlemi ve başvuru onay takibi gibi işlemler direkt olarak merkezlere müracaat ile sağlanmaktadır.
KOSGEB Maaş Desteği Başvurusu İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
KOSGEB maaş desteği şartları 2020 yılı itibari ile kurum tarafından yeniden düzenlenerek internet sitesi ve ilgili yayın organları aracılığı ile duyurulmuştur. Önceki senelerde sunulan şartlardan bazılarında değişiklikler yapılmış olsa da genel şablon çok fazla değiştirilmemiş ve maaş desteği almak için yapılması gereken işlemler ve sağlanması gereken şartlar genel hatlarıyla aynı kalmıştır. Buna göre maaş desteği başvurusunda gerekli olan durumlar ve sağlanması gereken şartlar şu şekildedir:
- İstihdam edilecek olan kişinin iş yeri sahibi ile herhangi bir akrabalık durumunun bulunmaması gerekir.
- Aynı şekilde istihdam edilecek kişinin işverenin yakın çevresi dahilinde biri olması halinde incelemeler yoğunlaştırılır.
- Maaş desteğinden emekliler veya 18 yaş altı bireyler faydalanamaz.
- Maaş desteği verilecek olan kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sigortalı olarak çalışmaya başlayacak olması gerekir.
KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Nedir?
Nitelikli eleman desteği KOSGEB tarafından mezun işsiz sayısının azaltılması için atılmış en somut ve en yaygın adımdır. Uygulama kapsamı bakımından küçük ve orta ölçekli işletmeler bazında kullanılabilmekte ve bu işletmelerin istihdam edeceği nitelikli bireylerin maaş ödemelerinin bir kısmının KOSGEB tarafından karşılanmasını içermektedir.
KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Nasıl Alınır?
KOSGEB nitelikli eleman desteği almak için öncelikli olarak sağlanması gereken şart, küçük veya orta ölçekli işletme sahibi olmak ve işletme tarafından istihdam edilmek üzere nitelikli eleman almaya istekli olmak gerekir. Nitelikli eleman olarak kastedilen şey, istihdam edilecek olan bireyin çalışacağı alanla ilgili teorik veya pratik bilgi birikimini yüksekokul veya üniversiteler aracılığıyla kazanmış olmasıdır. Yüksekokul veya üniversite mezunu bireyler, küçük ve orta ölçekli işletmelerde mezun oldukları alanla ilgili işlerde görev alarak nitelikli eleman statüsüne erişebilirler. Bununla birlikte bu nitelikli elemanların işe alımı için KOSGEB tarafından maaş desteği sağlanmaktadır.
KOSGEB Maaş Desteği Neden Verilir?
Maaş desteği verilme amacı üretim ve istihdamın önündeki en büyük engel olan işsizliğin azaltılması ve ilgi duydukları alanda çalışmak üzere bu alanla ilgili teorik ve pratik bilgi ve tecrübeyi edinmek için üniversite okumuş ve öğrenimini başarıyla tamamlamış olan bireylerin istihdam edilmesidir. Bu maaş desteği ile birlikte küçük ve orta ölçekli işletmeler nitelikli eleman alımına teşvik edilmiş olacak ve nitelikli eleman statüsünde bulunan bireylerin yani yüksekokul ve üniversite mezunu olan bireylerin iş bulmasının ve arzu ettikleri iş sahalarında çalışmalarının önü açılmaktadır.
KOSGEB Destekleri Nelerdir?
KOSGEB destekleri yalnızca nitelikli eleman desteği ile sınırlı değildir. KOSGEB tarafından nitelikli eleman desteğinin yanı sıra şu destekler de sağlanmaktadır:
- Girişimci desteği
- KOBİ finansman desteği
- AR-GE, teknolojik üretim ve yerlileştirme desteği
KOSGEB Girişimci Desteği Nedir?
KOSGEB girişimci desteği küçük veya orta ölçekli işletmelerin fonksiyonlarını daha efektif biçimde yerine getirebilmelerini sağlamak ve bireylerin girişimciliğe teşvik edilmesini sağlayarak yeni iş sahaları ve istihdam fırsatları oluşturmak amacıyla KOSGEB tarafından verilen desteğin adıdır. Desteğin yapısı kurulacak işletmeye göre değişebilir.
KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Ne Kadar?
Nitelikli eleman desteği tutarı istihdam edilecek olan bireylerin eğitim düzeyine göre farklılık göstermektedir. Buna göre KOSGEB maaş desteği yüksekokul mezunu bireyler için maksimum 2.000 TL, lisans mezunu bireyler için maksimum 2.500 TL, yüksek lisans ve doktora mezunu bireyler için ise 3.500 TL olarak belirlenmiştir.
KOSGEB’e Nasıl Başvurulur ve Şartları