2023 Malulen Emekli Maaşı Ne Kadar, Nasıl Alınır?

2023 yılında malulen emekli olan kişilere verilen ödeme, ortalama 971 TL’dir. Sigorta koluna ve sigorta prim ödemesi yapılan süreye göre, malulen emekli maaşının limiti artacaktır. Malulen emeklilik hakkı, sigortalılık süresi içerisinde kalıcı sakatlık ya da hastalık sahibi olan kişilere verilmektedir. Malulen emekli olan kişiler, kalıcı iş görmezlik raporuna sahip olmakta ve çalışma hayatını devam ettirememektedir.
Erken yaşta emekli olmaya hak kazanan malulen emekliler, emekli maaşlarını Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden almaktadır. Malulen emeklilik kapsamında, 4A, 4B ve 4C sigortaları için ödeme yapılmaktadır. Malulen emekli olmak için gerekli koşullar ve malulen emekli olan kişilere tanınan haklar, yazı içerisinde tüm detaylarıyla ele alınmıştır.
Başlıklar
Malulen Emeklilik Maaşının Limitleri Ne Kadardır?
Malulen emekli olan kişilere verilen emekli maaşları, sigorta koluna göre değişiklik gösterir. SGK tarafından verilen ortalama maaşların değerleri, aşağıda sıralanmıştır:
- 4A ve 4B kapsamında çalışan sigortalılara, 850 TL ila 1000 TL arasında malulen emekli maaşı verilmektedir.
- Tarım alanında çalışan ve Ek-5 sigortasına bağlı olan Bağkurlulara, 600 TL ila 800 TL aralığında malulen emekli maaşı verilmektedir.
- 4C kapsamında görev yapan sigortalıların malulen emekli olmaları durumunda, 1.800 TL ila 2 bin TL aralığında emekli maaşı ödemesi yapılmaktadır.
Malulen Emekli Olmanın Şartları Nelerdir?
Malulen emekli olmak için sigortalıların yerine getirmesi gereken belli başlı koşullar bulunmaktadır. Malulen emekli olacak kişilerde aranan temel şartlar, aşağıda tüm detaylarıyla sıralanmıştır:
- Malulen emekli olacak kişilerin, en az 10 yıllık sigorta hayatı bulunmalıdır.
- 4A, 4B ve 4C sigorta kollarının haricinde, isteğe bağlı sigorta kollarından bir tanesinde de sigortalı olunması yeterlidir. Sigorta kolu dahilinde, en az 1800 günlük prim gün ödemesi yapılmak zorundadır.
- Maluliyet oluşturacak durumların gerçekleştirildiği tarihlerde, kişilerin son 3 aydır sigorta priminin ödenmesi ve sigortalı olarak çalışılması gerekir.
- En son çalışılan işten ayrılma sebebinin, malulen emekliliğe sebep olacak bir hastalık ya da sakatlıktan kaynaklanması gerekir.
- Malullük belgesiyle emekli maaşı talep eden kişilerin, en az %60 ve üzeri oranda iş gücü kaybı yaşaması gerekmektedir.
- Malulen emekli olabilmek için önceki dönemlere ait prim gün borcu bulunmamalı ve eksik primler tamamlanmalıdır.
- Hastalığın beyanı için tam teşekküllü bir devlet hastanesinde muayene olunması ve sağlık kurulu tarafından onaylı maluliyet belgesinin alınması gerekmektedir.
Malulen Emeklilik Başvurusunda İstenen Evraklar Nelerdir?
Malulen emeklilik başvurusu için gerekli görülen evrakların, emeklilik başvurusu esnasında Sosyal Güvenlik Kurumuna teslim edilmesi gerekmektedir. Malulen emeklilik başvurusunda, SGK tarafından talep edilen evraklar aşağıda listelenmiştir:
- Malulen emekli olmak isteyen kişilerin en son çalıştıkları işyerinin sahibi tarafından, maluliyet durumunu beyan eden evrak hazırlanmalıdır.
- Malulen emeklilik tahsis talep beyannamesi hazırlanmalıdır.
- Beyan taahhütnamesi hazırlanmalı ve kuruma teslim edilmelidir.
- İşveren tarafından doldurulan ve sigortalının işten ayrılışını belirten, işten çıkış evrakları hazırlanmalıdır.
- Malulen emeklilik için sevk belgesi hazırlanmalı ve onaylatılmalıdır.
- Sağlık kurulu onaylı, %60 üzeri engel raporu alınmalıdır.
4A, 4B ve 4C sigortaları kapsamında, malulen emeklilik için talep edilen evraklarda farklılıklar görülebilir. Malulen emeklilik için gerekli olan evraklar, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından detaylı şekilde açıklanacaktır.
Malulen Emeklilik İçin Gerekli Sağlık Raporu Nasıl Alınır?
Malulen emeklilik başvurusu için talep oluşturulabilecek kurumlar, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumudur. Sağlık Bakanlığı onaylı araştırma hastanelerinde, üniversite hastanelerinde ya da tam teşekküllü devlet hastanelerinde muayene olunduktan sonra, devlet hastanelerinde yer alan sağlık kuruluna başvuru yapılmalıdır. Muayene sonuçları sağlık kurulu tarafından incelendikten sonra, iş gücü kaybına dair sağlık raporu alınmalıdır.
Malulen Emekliliğe Konu Edilen Hastalıklar Hangileridir?
Malulen emeklilik kapsamında, sigortalılarda iş görmezlik durumu oluşturan hastalıklar şunlardır:
- Son evreye yaklaşan kanser hastalıklarının tamamı, malulen emeklilik kapsamında sayılmaktadır.
- İleri derecedeki sara ve epilepsi hastalıklarına sahip kişiler, malulen emeklilik talep edebilirler.
- Bipolar bozukluk ve şizofreni türündeki yüksek mental problemlere sahip kişiler, malulen emekli olabilirler.
- El, ayak, kol ya da bacak gibi organlardan bir ya da birkaç tanesinin kaybedilmesi durumunda, kişilere malulen emeklilik hakkı verilmektedir.
- Görme yetisinde azalma ya da tamamen kör olma durumunda, malulen emeklilik talebi yapılabilir.
- AIDS, verem ve tüberküloz gibi hastalıklar, malulen emeklilik sebepleri arasındadır.
Yaşam fonksiyonlarını kısıtlayan, ileri derece kronik hastalıkların tamamı için malulen emeklilik talebi gerçekleştirilebilir.
Malulen Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Malulen emeklilik başvurusu yapmak isteyen kişiler, sağlık raporu almak için devlet hastanesinde muayene olmalıdır. Sağlık kurulu incelemesinden geçildikten sonra, %60 ve üzeri iş görmezlik raporuna sahip olan kişilere, malulen emeklilik hakkı verilecektir. Sağlık kurulu raporu almadan önce, kurum tarafından gerekli görülen tüm evraklar toplanmalı ve malulen emeklilik başvurusu için iş verene ya da çalışılan kuruma başvuru yapılmalıdır.
Malulen emeklilik için dilekçe hazırlayan sigortalılar, hazırladıkları evraklar ve dilekçeyle birlikte, Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüklerine gitmelidir. Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri, malulen emeklilik başvurusu için gerekli işlemleri başlatır ve kişileri belirlenen hastanelerde muayeneye sevk eder. Hastanelerde yapılan incelemelerin ardından, sağlık kurulu son kararı vermektedir. Sağlık kurulu değerlendirmeleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu değerlendirmeleri dikkatlice incelendikten sonra, malulen emeklilik başvurusunun sonuçlar işverene iletilmektedir.
Malulen Emeklilik Başvuru Sorgulamasının Detayları Nelerdir?
Malulen emeklilik başvurusunun son durumunu teyit etmek isteyen sigortalılar, e-devlet sistemi üzerinden başvurularını sorgulayabilirler. E-devlet sisteminden gerçekleştirilen malulen emeklilik başvurusu sorgulama işlemleri, aşağıda tüm detaylarıyla ele alınmıştır:
- https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sso-evrak-takip bağlantı adresi kullanılarak, DYS evrak takip sistemi açılmalıdır.
- Evrak takip sayfasında yer alan “Giriş Yap” seçeneğine tıklandıktan sonra, kimlik bilgilerinin doğrulanması gerekir.
- C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi bilgilerinin doğrulanmasının ardından, Sosyal Güvenlik Kurumu evrak takip sistemi açılmalıdır.
- Evrak takip sisteminde yer alan “Malulen Emeklilik” sistemi tercih edildikten sonra, emeklilik başvurusunun son durumu teyit edilebilir.
Malulen emeklilik sorgulama sayfasında, onaylanan emeklilik başvurularına dair detaylı açıklamalara yer verilmektedir. Emeklilik başvurusu geri çevrildiğinde, sorgulama ekranında herhangi bir bilgiyle karşılaşılmayacaktır.
Malulen Emekli Maaşının Kesilmesinin Sebepleri Nelerdir?
Malulen emekli maaşının kesilmesine yol açan durumlar, aşağıda detaylı şekilde belirtilmiştir:
- Malulen emekliliğe ayrılan kişilerde ortaya çıkan malullük durumunun yok olması ya da %60 oranının altına düşmesi, malulen emeklilik hakkının son bulmasına yol açacaktır. Belirli dönemlerde gerçekleştirilen sağlık muayeneleri ve sağlık kurulu incelemeleri sonucunda, malulen emeklilik sebebi olan hastalıkların devam edip etmediği belirlenmektedir.
- Malulen emeklilik sebebi olan hastalıklar azaldığında ya da tamamen ortadan kalktığında, malulen emekli maaşının ödemeleri sonlandırılacaktır.
- Malulen emekli maaşı alan kişilerin, sigortalı şekilde yeni bir işte çalışmasına izin verilmemektedir. Kişilerin sigortalı şekilde yeni bir işe girmesi, malulen emeklilik hakkının kalkmasına sebep olmaktadır.
- Malulen emeklilik sebebi olan hastalığın %60 etkisini kaybetmesi durumunda, sağlık raporunun değeri de düşmekte ve malulen emeklilik hakkı ortadan kalkmaktadır.
Malulen emekli maaşının kesilmesine sebep olan durumlar, sağlık kurulu tarafından yapılan araştırma ve incelemeler sonucunda belirlenecektir. Sahte beyanla emeklilik hakkından faydalanan kişiler, cezai yaptırımlarla karşılaşmaktadır.
3600 Günden Emeklilik Maaşı Ne Kadar?