Malulen Emeklilik (Özürlü) İş Göremezlik Maaşı Ne Kadar?

Malulen emeklilik maaşı için net bir hesaplama yapmak yanıltıcı olabilmektedir. Çünkü malulen emeklilik hesaplamasında başta kişinin sigorta güvencesi ve prim günü ödemeleri olmak üzere birçok farklı parametre kullanılmaktadır. Bununla birlikte genel bir öngörü sağlamanız için önceki yıllarda yapılan ortalama maaş hesaplamalarının 4A ve 4B güvencesi için ortalama bin TL olduğu söylenebilmektedir. Tarım çalışanları içinse geçmiş hesaplamalarında 800 TL civarında bir malullük maaşı belirlemesi yapılmaktadır.
Başlıklar
Kamu Çalışanları Malulen Emeklilik Maaşı Ne Kadar?
Kamu çalışanları, sigorta güvenceleri kapsamında 4C’li olarak anılan çalışan grubudur. Bu kişilerin de hizmet sürelerine göre malullük emekliliği maaşları değişebilmektedir. Bununla birlikte önceki yıllarda yapılan hesaplamalara göre ortalama 2 bin TL maaş alındığını söylemek mümkündür.
Malulen Emeklilik Maaşı Nasıl Hesaplanır?
Malulen emeklilik için maaş hesaplaması yapılırken göz önünde bulundurulan en önemli parametreler, kişinin sigorta süresi ve sigorta primleridir. Malulen emekli aylığı alabilmek için gereken koşulları sağlayan kişilerin hesaplaması şu şekilde yapılmaktadır:
- Kişinin çalışma gücündeki kaybın oranı belirlenmektedir.
- Bu oran ile toplam prim ödemesi yapılan günün çarpılması gerekmektedir.
- Daha sonra bulunan sonucun da %60’a bölünmesi gerekmektedir.
Malulen Emeklilik Nedir?
Malulen emeklilik, sağlık sorunları sebebiyle ciddi oranda çalışma gücü kaybı yaşayan kimselere tanınan bir haktır. Malulen emekli olabilmek gerekli şartları sağlayan her kamu ve özel sektör çalışanı başvuruda bulunabilmektedir. Malulen emekli olabilmek için mutlaka meslekten kaynaklanan bir hastalık yaşamanız da gerekmemektedir. Eğer sağlık sorunlarınız %60 oranında iş kaybı yaşamanıza sebep oluyorsa, malulen emeklilik için başvuru yapabilirsiniz.
Malulen Emeklilik Hangi Hastalıklarda Olur?
Malulen emeklilik durumunun ortaya çıkması için kişinin hastalığının büyük bir risk taşıması ve çalışma hayatına iş gücü kaybı olarak etki etmesi gerekmektedir. Malulen emeklilik durumunu ortaya çıkaran hastalıklar yasal düzenlemeler çerçevesinde şu şekilde sıralanabilmektedir:
- İleri düzey kanser hastalıkları
- İleri düzey epilepsi
- Ciddi risk seviyesindeki psikolojik rahatsızlıklar
- Uzuv kayıpları
- Görme bozuklukları
- Tüberküloz
- Verem
- AİDS
- Organ yetmezlikleri
Kişinin hastalığının malulen emeklilik gerektirmesi için %60 oranında iş gücü kaybına sebep olması gerekmektedir. Yani yalnızca yasal düzenlemeler ışığında yazdıklarımız değil, yüksek iş gücü kaybına sebep olan tüm sağlık sorunları malulen emeklilik durumu ortaya çıkarabilmektedir.
Malulen Emeklilik için Sağlanması Gereken Koşullar Nelerdir?
Malulen emekli olabilmek için kişinin sağlaması gereken şartlar şu şekilde belirlenmiştir:
- Malulen emeklilik, sağlık sorunları sebebiyle iş gücü kaybı yaşayan kişiler için hazırlanmış bir düzenlemedir. Başvurunun olumlu sonuçlanabilmesi için kişinin çalışma gücü kaybının en az %60 oranında olması gerekmektedir.
- İş gücü kaybının %60 oranında veya daha üzerinde olduğunun SGK ile anlaşması bulunan hastanelerden birinde rapor ile belgelenmiş olması gerekmektedir.
- Malulen emekli olmak isteyen kişinin iş gücü kaybı sebebiyle işten ayrılmış olması gerekmektedir.
- 4B güvencesine tabi çalışanların prim borcu bulunmaması gerekmektedir. Borcu olan kişilerin başvuruları, prim borçları ödenene kadar kabul edilmemektedir.
- Malulen emeklilik için en az 10 sene prim ödemelerinin yapılmış olması gerekmektedir.
- Malulen emeklilik için 1800 günlük ölüm ve malullük primlerinin ödenmiş olması gerekmektedir.
Malulen Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetleri arasından büyük bir kısmı e-Devlet sistemine aktarıldığı için pek çok kişi malulen emeklilik başvurusu işleminin online ortamda gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğini merak etmektedir. Malulen emeklilik başvurusu yapmak için şu an için online bir işlem kanalı bulunmamaktadır. Başvuru yapmak isteyen kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüklerine bizzat giderek başvuru işlemlerini gerçekleştirmeleri gerekmektedir.
Başvurular kuruma verilecek bir dilekçe ile yapılmaktadır. Malulen emeklilik talep eden kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na bizzat gitmesine imkan bulunmuyorsa bu durumda işvereni de belgeyi teslim edebilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından malulen emeklilik için talep edilen belgeleri de başvuru sırasında teslim etmeniz gerekmektedir.
Malulen Emeklilik Başvurusu için Talep Edilen Belgeler Nelerdir?
İş gücü kaybı sebebiyle malulen emeklilik talep eden kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüklerine yapacakları başvuru sırasında bulundurması gereken evraklar şu şekildedir:
- Sosyal Güvenlik Kurumu anlaşmalı hastanelerde edinilmiş olan ve kişinin iş gücü kaybı oranını belgeleyen sağlık raporu
- Talep ve beyan taahhüt belgesi
- Kişinin işten ayrıldığına dair belge
- Kamu çalışanları için sevk onay kağıdı
Kuruma teslim edilmesi gereken son evrak ise malulen emeklilik talebinde bulunduğunuza dair dilekçedir. Dilekçeyi önceden hazırlayabileceğiniz gibi Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarından yardım alarak da hazırlayabilirsiniz. Belgelerinizi teslim ettikten sonra işlemleriniz kısa süre içerisinde başlatılmaktadır.
Malulen Emeklilik Maaşı Ne Zaman Alınır?
Malulen emekli olmak isteyen kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na taleplerini bildirdikten sonra inceleme işlemleri başlatılmaktadır. Bu süreçte malulen emeklilik şartlarını sağlayıp sağlamadığınız kontrol edilmektedir. İnceleme sürecinin 3 ayı bulabildiği bilinmektedir. Başvuru işlemleriniz sonuçlandıktan sonra maaşınız takip eden hemen sonraki ayda bağlanmaktadır.
Malulen Emeklilik Başvuru Sonucu Nasıl Sorgulanır?
Malulen emeklilik sürecinin sonuçlanması, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yoğun bir kurum olması sebebiyle uzun sürebilmektedir. Başvuru sonucunu takip etmek için mutlaka kurumu ziyaret etmeye gerek bulunmamaktadır.
Online olarak başvuru sonucu takip edebileceğiniz kanallar şu şekilde belirlenmiştir:
- E-Devlet Kapısı Sistemi
- Sosyal Güvenlik Kurumu
- Sosyal Güvenlik Kurumu Danışma Hattı
E-Devlet Üzerinden Malulen Emeklilik Sorgulaması Nasıl Yapılır?
E-Devlet sistemi kullanılarak malulen emeklilik sorgulaması yapabilmek için izlenmesi gereken adımlar şu şekilde belirlenmiştir:
- Sisteme giriş yaptıktan sonra ana sayfada görüntülenen “Kurumlar” sekmesine tıklamanız gerekmektedir.
- Ardından listelenen kurumlar arasından “Sosyal Güvenlik Kurumu” sekmesine tıklamanız gerekecektir.
- Görüntülenen kurum hizmetleri listesinde bulunan “Emekli Aylık Bilgisi” hizmetlerinden güvence türünüze uygun olan hizmete tıklayarak sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Güvence türünüze göre hizmete ulaşım sağlayabileceğiniz kanallar şu şekilde belirlenmiştir:
- 4A Emekli Aylık Bilgisi: https://www.turkiye.gov.tr/4a-emekli-aylik-bilgisi
- 4B Emekli Aylık Bilgisi: https://www.turkiye.gov.tr/4b-emekli-aylik-bilgisi
4C Emekli Aylık Bilgisi: https://www.turkiye.gov.tr/4c-emekli-aylik-bilgisi
T.C. ile Malulen Emeklilik Başvuru Sonucu Sorgulama Nasıl Yapılır?
E-Devlet sistemine giriş kanallarından herhangi birisine sahip olmayan kişilerin yalnızca T.C. kimlik numarası ile emeklilik başvuru sonucu sorgulama işlemi yapabilmeleri için Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetlerini kullanması gerekmektedir. T.C. kimlik numarası ile sorgulama işlemi yapabilmek için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:
- https://uyg.sgk.gov.tr/EvrakArama/ linkine tıklayarak Sosyal Güvenlik Kurumu evrak arama sayfasına ulaşmanız gerekmektedir.
- Ardından kimlik numarası ve kayıt yılı bilgilerinizi sisteme girerek “Evrak Ara” sekmesine tıklamanız gerekmektedir.
- Görüntülenen sayfa üzerinden gerekli bilgileri edinebilirsiniz.
Telefonla Malulen Emeklilik Sorgulama Nasıl Yapılır?
Malulen emeklilik başvuru sorgulaması işlemini telefonla gerçekleştirmek isteyen kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu destek hattı ile irtibat kurması gerekmektedir. Kurumun destek hattı Alo 170 olarak bilinmektedir. Bu hat üzerinden 7 gün 24 saat destek alınabildiği bilinmektedir.
Malulen emeklilik sorgulamasını Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığı ile iletişime geçerek yapmak isteyen kişilerin kullanabileceği irtibat numarası ise şu şekildedir:
- 0 312 458 71 30
Engelliler Adına Alınan Aracı (Arabayı) Kimler Kullanabilir?
2022 Engelli (Özürlü) Maaşı Kimler Alabilir, Şartları Nelerdir?