Optisyen Maaşı Ne Kadar? Güncel Zamlı Maaşlar

Gözlük ve lensleri, göz doktorları tarafından verilen reçeteye bağlı olarak numaralandıran optisyenler, ortalama 10 bin TL maaş almaktadır. Gözlükçülerle karıştırılan optisyenler, optik mağazalarında görev almakta ya da hastanelere bağlı olarak çalışmaktadır. Güncel optisyen maaşları, yıl içerisinde asgari ücrete yapılan zamlara bağlı olarak artış göstermektedir. Optisyenlerin meslekteki yeterlilikleri, mesleki tecrübeleri, aynı iş yerinde çalışma süreleri ve eğitim seviyelerine göre maaş tutarında yükselmeler görülebilir. Güncel optisyen maaşları, çalışılan kurum ya da işletmelerin bütçesine bağlı olarak değişebilir. Optisyen maaşları ve optisyenlerin çalışma koşulları hakkında merak edilenler, yazı içerisinde detaylı şekilde ele alınmıştır.

Optisyen Nedir, Optisyen Ne İş Yapar?

Göz doktorlarının tanı koyduğu hastaların görme bozukluklarını gidermek, optisyenlerin çalışma alanına dahil olmaktadır. Optik mağazalarında, lens ve göz camı hazırlayan firmalarda ya da bu alanda hizmet veren farklı işletmelerde görev yapan optisyenler, doktorlar tarafından verilen reçeteye uygun cam ve lensleri belirlemektedir.

Kişiler tarafından tercih edilen gözlük çerçevesine uygun olarak göz camı hazırlayan optisyenler, aynı işlemleri numaralı lensler için de uygulamaktadır. Optisyenler tarafından gerçekleştirilen işlemler, görme bozukluğunun tamamen giderilmesini sağlamaktadır. Sadece numaralı gözlükler için çalışmayan optisyenler, istenen çerçeveler için gözlük camı kesmektedir. Numaralı güneş gözlüğü ve benzeri gözlükler için yine optisyenlerin uzmanlığına başvurulmaktadır.

Optisyen Görev Tanımı Nedir?

Optisyenlerin görevleri ve sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir:

  • Optisyen olan kişiler, optik mağazaları ya da firmalardaki gözlük camlarından sorumludur.
  • Göz doktorunun hazırladığı reçetelerde, hastalardaki görme sorununa bağlı olarak gözlük kullanım gerekliliği belirtilecektir.
  • Optisyenler tarafından, doktorların verdikleri şifreler sisteme girilir ve göz bozukluğunun numaraları incelenir.
  • Belirtilen göz rahatsızlığının giderilmesi için gerekli göz numaralarını öğrenen optisyenler, kişileri göz ölçümüne almaktadır.
  • Göz ölçüm cihazında kişilerin göz numaraları kesin olarak belirlendikten sonra, gözlük çerçevesi seçimi, cam seçimi ya da lens seçimi yapılmaktadır.
  • Müşteriler gözlük çerçevesini ve gözlük camını belirledikten sonra, gözlük camlarının odak noktaları netleştirilmelidir.
  • Gözlüklerdeki odak noktasının işaretini alan optisyenler, gözlük camlarını doktor reçetesine uygun özelliklerde hazırlayacaktır.
  • Hazırlanan gözlük camlarının, tercih edilen gözlük çerçevesine takılması da optisyenlerin görevleri arasındadır.

Optisyenlerin bilgisayar ve makine üzerinden görme bozukluğu kontrolü yapabilmesi için Sağlık Bakanlığı tarafından onay ve sertifika verilmelidir. Yetkisi olmayan optisyenler ve optik firmaları, kişilere göz ölçümü yapamamaktadır.

Optisyenlerin Ortalama Maaşları Ne Kadardır?

Optisyenlerin aylıkları tamamen özel sektörün piyasasına ve işletmelerin bütçesine bağlıdır.

  • İşe yeni başlayan bir optisyene, aylık 9.500 TL ila 13 bin TL aralığında maaş verilmektedir. Özel sektörde alınan maaşların artması için çalışma süresinin uzaması ve uzun yıllar aynı işletmede çalışılması gerekmektedir.
  • Mesleğinde ortalama 1 ila 1,5 yıl deneyimi bulunan bir optisyene, aylık 10.500 TL ila 16.500 TL arasında maaş verilmektedir.
  • Mesleğinde 5 ila 10 yıllık deneyimi bulunan ve kapsamlı bir firmada görev yapan optisyen, aylık 14 bin 500 TL ila 19 bin TL aralığında maaş alabilir.

Prim sisteminin de geçerli olduğu optisyenler, belirli tutarda satış yaptırmaları durumunda 5000 TL’ye kadar prim alabilirler. Kendisine ait işletmesini kuran ve kendisi adına çalışan optisyenler, aylık 17 bin 500 TL ve üzerinde gelir elde edebilirler. İşletmelerin bulunduğu konuma, işletmelerin tanınırlık oranına ve müşteri potansiyeline bağlı olarak, kendi işletmesini kuran bir optisyenin aylık geliri 25 bin TL ila 50 bin TL aralığında değişiklik gösterir.

Optisyenlerde Aranan Nitelikler Nelerdir?

Optisyen olarak çalışmak isteyen optisyenler, belirli nitelikleri barındırmak durumundadır. Optisyen olarak çalışılması için gerekli görülen şart ve nitelikler şunlardır:

  • Gözlük çerçevelerinin doğru şekilde ayarlanmasını sağlayabilmek için hızlı ve dengeli olmak gerekir. Birçok gözlüğün müşteriye iletilmesi için hızlı davranılmalıdır.
  • Kontakt lens numaralı gözlük camlarının odak noktalarının milimetrik olarak ayarlanması gerekir. Bunun için hassas çalışma yeteneğine sahip olunmalıdır.
  • Ürünlerin satış ve tanıtımından da sorumlu olan optisyenler, müşterilerinin taleplerine uygun ürünlerini belirlemeli ve sunmalıdır.
  • Stoklardaki ürünlerin takibini yapmak, en çok tercih edilen lens ve gözlük çerçevesi türlerini belirlemek, markalarla iş birliği takibi içerisinde olmak, optisyenlerin görevleri arasındadır.
  • Gözlük camları ve lens numaraları için gerekli bilgiler, doktor reçetesinden alınmalıdır.
  • Müşterilerin belirledikleri cam ve çerçeve belirlenerek, müşteriye söylenen tarihlere kadar çerçeveleri hazır hale getirmek gerekir.
  • Ürünlerin kullanım talimatları ve ürün kullanımında dikkat edilmesi gerekenler, müşterilere detaylı şekilde aktarılmalıdır.
  • Müşterilerin seçim ve isteklerine karşı, saygı ve sabırla hareket etmek gerekir.

Optisyenlerin Çalışma Şartları Nasıldır?

Görme bozukluğunun yoğunlukta olduğu Türkiye’de, optisyen istihdamına ihtiyaç duyulmakta ve her geçen gün yeni bir optik mağazası açılmaktadır. Genellikle mağazalarda görevli olan optisyenler, kurumsal bir firmada çalışmaları durumunda daha geniş alanlarda ve atölyelerde çalışabilirler. Optisyen sertifikası olan kişiler, farklı bir işletme altında işçi olarak çalışabileceği gibi, kendilerine ait optik mağazalarını da açabilirler.

Mağazaya gelen müşterilere yardımcı olabilmek için günün büyük kısmını ayakta geçirmek durumunda kalabilirler. Saha çalışması bulunmayan ve mağazaların sınırları içerisinde gerçekleşen çalışma sürecinde, mağazaların açılış kapanış saatlerine göre mesai gösterilmektedir. Özellikle hastanelerin açık olduğu saatlerde yoğunluk görülen optik mağazaları, günün geri kalanını rahat şekilde geçirmekte ve optisyenlerin iş temposu azalmaktadır. Kamuda görev yapma imkânı olmayan optisyenler, özel sektörde geniş çaplı iş imkanına sahip olacaktır.

Optisyen açığının fazla olması, optisyenlerin maaşlarını yükseltmekte ve çalışma koşullarını güzelleştirmektedir. Optisyenlerin çalışma saatleri, sabah 09.00 ila akşam 20,00 arasında değişmektedir. İş yeriyle anlaşılan ve iş sözleşmesinde belirtilen saatler, optisyenlerin mesai sürecini oluşturmaktadır. Genellikle pazar günleri tatil yapan optisyenler, işverenin belirlediği çalışma sistemine bağlı olarak, haftanın farklı günlerinde de izin kullanabilir. Tamamen özel sektöre bağlı bir meslek dalı olduğundan, optisyenlik hakkında net çalışma şartları sunulamamaktadır.

Optisyenlerin Kullandıkları Malzemeler Nelerdir?

Optisyenlerin çalışma esnasında, kullanılması gereken malzemeler aşağıda sıralanmıştır:

  • Cam vantuzlama aletleri
  • Tüm cam ve kontakt lenslere ait diyoptirisinin ölçülmesi için kullanılan fokometre
  • Sıcak hava üflemesi amacıyla kullanılan vantilet ısıtıcıları
  • İki göz bebeği arasındaki mesafenin ölçülmesi için kullanılan pupilemetre cihazları
  • Camlarda kullanılan kalıplama makineleri
  • Gözlük camları için delme makinesi
  • Cam ve lenslerde kullanılan parlatma makinesi
  • Cam pensleri
  • Cam kesiminde kullanılan elmaslar
  • Her çerçeveye uyumlu tornavidalar
  • Cam türleri ve çerçeve çeşitleri

Belirtilen aletlere ek olarak, optisyenlerin yetkilerine bağlı bilgisayarlar da kullanılmaktadır.

Optisyen Olmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Optisyen olmak isteyen kişiler, 2 yıllık ön lisans eğitimi almalıdır. Optisyenlik üzerine ön lisans eğitimi almak için https://ais.osym.gov.tr/ bağlantı adresi üzerinden ÖSYM resmi web sitesine girilmesi ve tercih dönemleri içerisinde, optisyenlik bölümüne dair tercih yapılması gerekir.

2 yıllık ön lisans eğitimini tamamlayan ve diplomasını alan optisyenler, özel sektörde çalışmaya başlayabilir ya da kendisine ait işletme kurabilir. Optisyen olmak için diplomanın alınması yeterlidir. Çeşitli kuruluşlarda ya da optik mağazalarında deneyim kazanan optisyenler, zamanla daha fazla aylık alacaklardır. Optisyenlik yetkisinin olmasıyla, optik mağazası kurulumuna da izin verilecektir.

ATT (Acil Tıp Teknisyeni) Maaşı Ne Kadar? (Devlet, Özel Sektör Güncel ATT Maaşları)

Odyolog Ne İş Yapar, Güncel Maaşları Ne Kadar?

Anestezi Teknikeri Maaşı Ne Kadar? (Devlet, Özel, Güncel Maaşlar)

İlgili Makaleler

Bir Yorum
  1. Telaffuz ettiğiniz rakamların hiç biri yok 4 yıllık Optisyenim ben öyle maaşları ve öyle paraları görmedim yalan yanlış insanları bilgilendirip emeklerini harcamayın o paraları sadece bir şekilde alırsın anandan emdiğin sütü burnundan getirirler öyle verirler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu