Ortodontist Maaşı Ne Kadar? Zamlı Maaşları

2023 yılı itibari ile yeni mezun işe başlayan ortodontist maaşı 13.500 TL, uzman Ortodontist maaşı ortalama 17.000 TL oldu. Ortodontistlik diş, çene ve ağız sorunlarında ya da düzensizliklerinde muayene, teşhis ve tedavi sağlayan uzmanlardır.
Ortodonti uzmanları bu alanda lisans eğitimi almış ve uzmanlık statüsünde olan kişilerdir. Diş hekimliği ile benzer olmasına rağmen aynı meslekler olmayan ortodonti uzmanlığının görevleri ise:
- Diş teli tedavileri
- Çene yapısında meydana gelen bozuklukları tedavi etmek
- Diş eksiklikleri ve protez tedavisi uygulamak
- Diş ve çene yapısının büyümesi halinde durumla ilgilenmek
- 20’lik dişlerin meydana getirdiği problemlere çözüm bulmak
- Çene darlığı problemleri ile ilgilenmek
- Çene darlığı sorunlarının tedavisi
- Dişlerde meydana gelen çarpıklıkları engellemek
- Ağız kapanış ve açılışlarında meydana gelen problemleri çözmek
Başlıklar
Ortodonti Uzmanı Nasıl Olunur?
Ortodonti uzmanlığı için ilk olarak kişilerin üniversite sınavlarında başarılı puanlar alması ve Diş Hekimliği bölümlerinde 5 senelik eğitimlerini başarılı şekilde tamamlaması gerekmektedir. Ancak bu eğitimin tamamlanması ortodonti uzmanlığı için yeterli olmamaktadır.
Bu bölümden mezun olan kişiler, diş hekimi olarak görev almaktadır. Bölümlerini başarılı şekilde tamamlamış kişilerin ortodontist olabilmesi için uzmanlık eğitimlerini tamamlamış olması gerekmektedir. Bu eğitim süresi de 4 sene olmaktadır.
4 senelik eğitim başarılı şekilde tamamlamış olan kişiler ise ortodontist statüsünde görev almaktadır. Ortodonti uzmanı olmak için toplamda 9 senelik eğitim almış olmak gerekmektedir. Ortodonti uzmanı olmak için:
- İlk olarak kişinin lise eğitimini tamamladıktan sonra Diş Hekimliği fakültesine girebilmesi gerekmektedir.
- 5 senelik diş hekimliği eğitimi tamamlandıktan sonra kişiler diş hekimi olarak çalışmaya hak kazanmaktadır.
- Daha sonra eğitimlerine devam etmek isteyen diş hekimleri 4 senelik ortodonti eğitimine başlayacaktır.
- Bu eğitimi başarılı şekilde tamamlayan ortodonti hekimleri, uzman olarak çalışmaya başlayabilmektedir.
Ortodonti Eğitim Süreci Nasıldır?
Ortodonti eğitimi alabilmek için diş hekimliği eğitimini başarılı şekilde tamamlamak gerekmektedir. İlk olarak lise eğitimini tamamlamış olan kişiler, Diş Hekimliği fakültelerine giriş yapmalıdır.
Diş Hekimliği fakültesinin eğitim süresi 5 sene olmaktadır. 5 sene boyunca okullarda hem teorik hem de pratik uygulamalar verilmektedir. Diş Hekimliği kapsamında 4. Sınıfta ise klinik çalışmalar da yapılmaktadır. Buna göre eğitim kapsamında:
- Cerrahi
- Protez
- Tedavi
- Periodontoloji
- Ortodonti
- Pedodonti
- Ora Diagnoz ve Radyoloji eğitimleri verilmektedir.
Bu eğitimleri başarılı şekilde tamamlayan kişiler diş hekimliği yapmak için uygundur. Diplomasını alan kişiler daha sonra Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri’nden görev alırlar. Daha sonra bu kişilerin ortodonti eğitimleri için 4 senelik eğitimden geçmesi gerekmektedir.
Ortodonti Maaşları Ne Kadar?
Ortodonti maaşları devlet hastanesinde ve özel hastanelerde değişmektedir. Özel hastanelerde ortodonti maaşları çalışılan hastanenin fiyat politikasına göre değişmektedir. Buna göre:
- Yeni başlayan diş hekimleri 8 Bin 500 TL ve 12 Bin 500 TL maaş almaktadır.
- 1-5 sene arası tecrübesi olan diş hekimleri ise 10 Bin 500 ve 17 bin 500 TL arasında maaş almaktadır.
- 5-10 sene arasında tecrübeli olan diş hekimlerinin maaşları 14 Bin 500 ve 22 Bin TL arasında maaş almaktadır.
- 10 seneden daha uzun süre tecrübesi olan diş hekimleri ise 15 Bin ve üzeri maaş almaktadır.
Devlet hastanelerinde görev alan diş hekimleri ve ortodontistlerin maaşları ise kademe ve dereceye göre belirlenmektedir.
Diş Hekimi Maaşları Ne Kadar?
Diş hekimi maaşları ortodonti uzmanlarının maaşlarından daha düşük olmaktadır. Buna göre diş hekimlerinin maaşları devlet ve özel hastanelerde farklı olmaktadır. Diş hekimi maaşları:
- Sağlık Bakanlığı kapsamında görev alan diş hekimleri 2023 senesinde kademe ve derecelerine göre maaş almaktadır. Göreve henüz başlamış olan diş hekimleri 9 Bin ve 15 Bin TL arasında maaş almaktadır.
- Maaşlar devlet hastanesinde kademe ve tecrübeye göre artmaktadır. Öte yandan kişilerin evli ve çocuklu olup olmamasına göre de maaşlar değişmektedir.
- Özel hastanede görev alan diş hekimleri ise 13 Bin TL ile göreve başlamaktadır. Ancak diş hekimlerinin donanımları ve başarıları aldıkları maaşı etkilemektedir.
- Deneyimi yüksek ve başarılı diş hekimleri ise 15 Bin TL’ye kadar maaş alabilmektedir.
- Devlet hastanesinde çalışan aynı kademeden tüm diş hekimleri aynı maaşı almaktadır.
Ortodonti Uzmanları Hangi Tedavileri Yapar?
Ortodonti uzmanlığı görevleri oldukça kapsamlıdır. Kişinin dişlerinde ayrıklık, çapraşıklık, kapanışta zorlanma ya da çene eklemi bozuklukları varsa bu durumları düzeltmektedir.
Ortodonti hekiimleri genel olarak büyüme, gelişme döneminde olan çocuklar ya da yetişkinler için çene, yüz ve diğer bölgelerde bulunan bozuklukların tedavisini sağlamaktadır.
Bu sayede ortodonti uzmanları daha iyi bir yüz estetiği, fonksiyon ve sağlık kazandırmayı amaçlamaktadır. Buna göre:
- Önleyici ortodonti
- Düzeltici ortodonti
- Çocuk ortodonti
- İmplant
- 20 yaş dişleri
- Çene kistleri
- Gömük dişler
- Endodonti
- Dolgu ve protetik diş tedavisi
- Yetişkin ortodonti olarak tedavileri tamamlamaktadır.
Ortodonti Eğitimi Kaç Yıl?
Ortodonti eğitimi toplamda 9 senedir. Ortodonti eğitimi alabilmek için 5 senelik diş hekimliği eğitimini tamamlamak gerekmektedir. 5 seneyi tamamlayan kişiler daha sonra ortodonti eğitimine başlamaktadır.
Diş hekimliğinde uzmanlık sınavına giren ve başarılı olan kişiler, ortodonti bölümüne girmeye hak kazanmaktadır. Bu eğitim ise 4 sene sürmektedir.
Ortodonti uzmanları diş, çene ve ağız düzensizlikleri kapsamında meydana gelen tüm sorunlarda muayene, teşhis ve tedavi sağlamaktadır. Ortodonti uzmanları bu alanda ayrıca eğitim alan ve uzmanlık statüsüne ulaşmış kişilerdir. Buna göre:
- Ortodonti eğitimi toplamda en az 9 sene olmaktadır. Uzmanların yüksek lisans ya da doktora ile eğitimlerine devam etmesi durumunda, süreç uzamaktadır.
- Diş hekimliği eğitimi 5 sene olmaktadır.
- Diş hekimliği eğitiminden sonra ortodonti uzmanı olmak isteyen kişilerin 4 senelik eğitimlerini tamamlaması gerekmektedir.
Ortodontik Tedavi Ne İşe Yarar?
Ortodontik tedavi düzgün ve sağlıklı dişleri sağlayan tedavi alanıdır. Ortodontik tedavilerde dişlerin çene kemikleri içinde düzgün ve muntazam şekilde sıralanmasını sağlar.
Çene kemiklerinin ve yüzün büyüme ve gelişim bozukluklarının düzeltilmesini sağlamaktadır. Alt ve üst dişlerde ortodontik tedavi ile elde edilen sağlıklı kapanış, düzgün sıralanmış dişlerin, dengeli olarak mevcut olmasını sağlamaktadır.
Kişinin yüz ve diş estetiğini onarmanın dışında, çiğneme ve konuşma fonksiyonları da bu sayede iyileşmektedir. Öte yandan düzgün sıralanmış olan dişlerin temizlenmesi de dengesiz dişlere kıyasla çok daha kolay olmaktadır. Ortodontik tedaviler çocuklar, yetişkinler ve gençler için uygulanmaktadır.
Ortodontik Tedavi Her Diş Hekimi Tarafından Yapılır mı?
Ortodontik tedavi uygulaması diş hekimleri tarafından yapılmamaktadır. Ortodontik tedaviler yalnızca ortodonti uzmanları tarafından uygulanmaktadır. Ortodonti uzmanı, 5 senelik diş hekimliği eğitimlerine ek olarak 4 ve 6 sene ortodonti anabilim dalında uzmanlık yapmaktadır.
Bu hekimler koruyucu ortodontik tedavilerinin yanı sıra süt dişlerin korunması, yer tutucu yapılması ya da tek bir diş çaprazda ise tedavisi gibi durumları yapabilmektedir. Bunun yanı sıra uzmanlık eğitimlerini tamamlamayan diş hekimlerinin bu uygulamaları yapması söz konusu değildir.
Hemşire Maaşı Ne Kadar? Güncel Zamlı Maaşları
Güncel Doktor Maaşları Ne Kadar (Özel, Devlet)