Psikolog Maaşı Ne Kadar? Güncel Zamlı Maaşlar

Yeni mezun psikolog maaşı 10 Bin 250 TL ile 14 Bin 500 TL arasında değişir. Uzman psikolog maaşı ise en düşük 14 Bin TL’den başlar. Psikoloji, davranışsal ve bilişsel olarak insanları gözlemleyen ve inceleyen bir bilim dalıdır. Davranışlar insanların yaptığı her şey olarak tanımlanır. Bilişsel süreçler ise düşünme, hatırlama ve hissetme gibi dışarıdan gözlemlenemeyen içsel olgulardır. Tüm bu süreçleri inceleyen kişilere psikolog denir. Psikologlar sadece dışarıdan gözlemlenen hareketler ve konuşmaları değil, soyut olan duygu düşünce ve hisleri de dolaylı olarak gözlemlerler.
EN DÜŞÜK | ORTALAMA | |
---|---|---|
Psikolog Maaşı | 10.250 TL | 14.500 TL |
Uzman Psikolog Maaşı | 14.000 TL | 19.240 TL |
Başlıklar
Psikolog Kimdir?
Psikologlar, kişinin beden ve zihin üzerinden bilimsel deneyler yapan kişilerdir. Kısaca kelime anlamını söyleyecek olursa psikolog ruh bilimci olarak adlandırılır. İlgili bölümden lisans eğitimini tamamlamış kişilere ‘psikolog’ unvanı verilir. Psikologlar uzmanlaşmak istedikleri alana göre unvanları değişir. Örneğin; lisans eğitimini tamamlayıp klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapmış psikologlar ‘klinik psikologu’ unvanını alır. Psikologlar mesleki bilgilerini insanların yaşadığı sorunları çözmek, psikoloji alanında bilimsel araştırmalar ve deneyler yapmak için kullanmaktadır.
Psikologun Görevleri Nelerdir?
- Psikologların başlıca ve en önemli görevi; psikolojik rahatsızlığa sahip kişilerin sorunlarını tespit etmesi ve çözüm üretmesidir.
- İnsan ve hayvanlar üzerinde ki davranışsal ve zihinsel sorunları incelemek ve araştırma yapar.
- Kişilerin iç dünyaları ve çevresindeki kişilerle olan iletişimlerini, sorunlarını düzeltmeye yönelik çalışmalar yapar.
- Etkili öğrenmenin geliştirilmesi için çalışmalar ve deneyler yapar. Her yaşta insanın eğitimi için gerekli ihtiyaçları belirler ve yöntemler geliştirir.
- Kişiler arasında bulunan sosyolojik ve psikolojik farklılıkları belirler ve nedenlerini araştırır. Kaygı, asosyallik ve başarısızlık gibi konuların iyileştirilmesini sağlar.
- Psikolojik etkilerin hukuk alanında uygulanmasını sağlar.
- İnsanlarda görülen normal veya normal olmayan davranışları inceler ve kişilerin psikolojik süreçlerini gözlemler.
Psikologlar Ne İş Yapar?
Psikoloji birçok alt dala sahip bir bilim dalı olduğundan psikologlar bu alt dallardan herhangi birinde uzmanlaşa bilirler. Danışmanlık, klinik veya insan kaynakları gibi pek çok pozisyonda çalışabilirler. Doktoralarını tamamlayan psikoloji mezunları kariyerlerine akademisyen olarak da devam edebilirler. Kariyerini iş hayatında ilerleten psikologlar pek çok özel ve resmi kurumun psikolojiyle alakalı farklı alanlarında iş bulabilirler.
- Klinik psikologlar, sağlık merkezlerinde, insanların zorlayıcı olayları atlatmasını sağlamak, anksiyete, depresyon, bipolar bozukluk gibi psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde hastalara yardımcı olmaktadırlar.
- Eğitim psikologları, okul ortamında çalışır. Hem öğretmenlere hem de öğrencilere psikolojik danışmanlık yaparlar. Öğretim teknikleri konusunda öğretmenlere, öğrenme güçlüğü çeken öğrencilere yardımcı olurlar. Okul dışında devlet kurumlarında, sivil toplum örgütlerinde ve şirketlerin insan kaynakları bölümünde çalışabilirler.
- Adli psikologlar, suç ve suçlulara yönelik araştırma ve deneyler yaparlar. Suçlulara, tedavi ve davranış değişim programlarını düzenleyip uygularlar. Hem suçlular hem de cezaevi çalışanlarına psikolojik destek verirler. Dava süreçlerinde taraflara danışmanlık sağlayabilirler.
Nasıl Psikolog Olunur?
Psikoloji eğitimi, birçok üniversitenin fen-edebiyat fakültesine bağlı psikoloji bölümünde verilmektedir. Psikoloji bölümü eşit ağırlık alanından öğrenci almaktadır. Eğitim süresi 4 yıldır. Bazı okullarda İngilizce eğitim verildiğinden hazırlık bölümüyle beraber 5 yıla kadar uzamaktadır. Eğitim sürecinde verilen derslerden bazıları; Çağdaş Psikoloji, Ruh Sağlığına Giriş, Gelişim Psikolojisi, Sosyal Psikoloji, Öğrenme Psikolojisi, Eğitim Psikolojisi gibi derslerdir. Psikologlar, lisans eğitimlerini bitirdikten sonra kendilerine uzmanlaşacağı bir kariyer yolu seçmelidir.. Doktora yapan psikologlar akademisyen olarak eğitimlerine devam edebilirler. Yüksek lisans yaparak klinik psikolog, danışmanlık, eğitim psikologu ve benzeri alanlarda uzmanlaşabilirler. Özel kurumlarda çalışan psikologlar, çalıştığı kurumlardaki hizmet içeriği doğrultusunda kariyerlerini bu alanda devam ettirebilirler.
Psikologlar Nerelerde Çalışabilir?
Psikologların çalışma alanı oldukça geniştir. Psikoloji mezunları; danışmanlık şirketlerinde, klinik ve hastanelerde çalışabilirler. Şirketlerin insan kaynakları pozisyonunda, reklamcılık ve iş sahalarında verimliliği ve satışı arttırmak için çalışmalar yapabilirler. Özel veya resmi kurumların; rehabilitasyon merkezleri, anaokulları veya okulların danışmanlık bölümlerinde çalışabilirler. Memur olarak kariyerlerine devam etmek isteyen psikologlar KPSS ile Adalet Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler veya Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü’ne atanabilirler.
- Eğitim psikologları, tüm eğitim kurumlarında iş bulabilirler. Eğer gelişim psikolojisi hakkında uzmanlıkları varsa kreş, anaokulları ve çocuk yuvalarında da çalışabilirler.
- Klinik psikologlar, hastane ve özel kliniklerin psikoloji alanında hizmet veren servislerinde görev yapabilirler.
- Adli alanda uzmanlıkları olan psikologlar, Adalet ve İç İşleri Bakanlıklarında, Ceza ve Tevkif evleri Genel Müdürlüğü’nde ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nde sınavla atanarak görev yapabilirler.
- Askeri kurumlarda klinik psikologlar iş alımı ve askerlerin psikolojik tedavilerini yapmak için görev alabilirler.
Psikologların Maaşları Ne Kadardır?
Psikologların çalışma alanı ve eğitimlerine göre maaşları değişmektedir. Bu yüzden aşağıda maddeler halinde hangi kurumda ne kadar maaş alındığını açıklayacağız.
- Kamu kurumlarında çalışan psikologların maaşları 2.500 TL ve 4.500 TL arasında değişmektedir. Özel kurumlara göre iş yüklerinin daha hafif olması sebebiyle birçok psikolog tarafından memurluk tercih edilmektedir.
- Rehabilitasyon merkezlerindeki psikologların maaşları uzmanlık ve tecrübeye göre değişiklikler göstermektedir. 1.300 TL ve 5.000 TL arasında psikologların maaşları değişir. Yeni mezun adaylar genellikle en düşük ücretle işe başlamaktadır. Tecrübenin artmasıyla alınan maaşta artmaktadır.
- Devlet hastanelerinde görev yapan psikologlar 4.000 TL ile 6.000 TL arası maaş almaktadırlar. Ancak devlet hastanelerinde psikolog olarak görev yapmak çok düşük bir ihtimaldir. Çünkü atama da alınacak psikolog sayısı çok azdır.
- Okullarda danışman olarak çalışan psikoloji mezunları çalışılan kuruma göre 2.000 TL ve 4.000 TL arasında değişen maaşlar almaktadırlar.
- Anaokulu veya kreşlerde çalışan psikologların maaşları 2.000 TL ile 4.000 TL arasında değişmektedir. Kurumsal kreşlerde maaşlar yaklaşık olarak 3.000 TL’dir. Ancak daha küçük kreşlerde maaşlar 1.500 TL’ye kadar düşmektedir. Bazı ana okullarında yarı zamanlı çalışan psikolog alımı da yapılmaktadır. Bu şekilde çalışan psikologlar 100-300 TL arasında günlük maaş almaktadırlar.
Hemşire Maaşı Ne Kadar? Güncel Zamlı Maaşları