PTT Fakirlik Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Fakirlik maaşı sorgulama online olarak da yapılabilmektedir. Fakirlik maaşı sorgulama işlemleri için e-devlet kapısına giriş yapmanız yeterli olacaktır. Fakirlik Maaşı Başvuru Sorgulama; Fakirlik maaşı sorgulama işlemleri için isterseniz E-devlet sistemine giriş yapabilir, isterseniz de muhtaç aylığınız hakkında bilgi almak için  0 (312) 415 50 00 (10-Hat) numaralı olarak hattı arayabilir ve kimlik numaranız ile beraber muhtaçlık maaşını sorgulayabilirsiniz.

Fakir maaşı sorgulama için izlemeniz gereken adımlar:

  • Fakirlik maaşı için öncelikli olarak başvuru yapmış olmanız gerekmektedir.
  • Başvuru yaptıktan sonra sonuçları takip edebilmeniz için e-devlet sistemine TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapmanız gerekmektedir.
  • E-devlet şifreniz yoksa herhangi bir PTT şubesinden 2 TL karşılığında bu şifreyi temin edebilirsiniz.
  • Giriş yaptıktan sonra arama kısmına fakirlik maaşı yazmanız yeterli olacaktır.

Fakirlik Maaşı Nedir ?

Muhtaçlık maaşı Türkiye vatandaşı olan ancak herhangi bir geliri olmayan vatandaşlara destek amaçlı verilen bir hizmettir. Sosyal devlet anlayışı kapsamında uygulanan bu yardımlar sayesinde vatandaşlar kömür ve gıda gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir.

Aylık ödeme halinde yapılan fakirlik maaşı; toplumsal dengeyi de sağlayan bir hizmettir. Devlet imkanlarının artması ile beraber muhtaç ailelere bu yardımın ulaştırılmasını sağlayan fakirlik maaşı hizmeti; Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihtiyaç sahiplerine verilmektedir.

Bu ödemeler, her az düzenli olarak yapılmaktadır. Diğer yardım türleri ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yapılmaktadır.

PTT Yardım Parası Ödemesi Sorgulama

Fakirlik (Muhtaçlık) Belgesi Nasıl ve Nereden Alınır?

Ziraat Bankası Fakirlik Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Muhtaçlık Maaşı Nedir? Nasıl Alınır?

Fakirlik Maaşı Ne Kadar Oldu ?

Fakirlik maaşı almak için gerekli şartları taşıyan kişiler; anne ya da babası vefat etmiş ya da yüzde kırkın üzerinde bir engele sahip ise, 2020 senesinden itibaren aylık olarak 817,67 TL alınmaktadır. Bu aylıklar PTT ve Ziraat Bankası şubelerinden çekilebilmektedir.

Eğer başvurunuz kabul edilir ve onaylanırsa, isminize bir hesap açılarak, her ayın başında maaşlarınız bu hesaba yatacaktır. Ancak maaşı alabilmek için kişin bu muhtaçlık durumunda kalması gerekmektedir. Kişi belirli ay aralıklarında yeniden takip edilir ve durumu araştırılır.

Durumu iyiye giden kişilerin maaşı kesilmektedir. Bunun dışında eğer kişiler gerekli koşulları sağlamıyorsa, maaşı alma hakkını kaybedecektir.

Fakirlik Maaşı Başvuru Sorgulama

Fakirlik maaşı sorgulama işlemleri için isterseniz e-devlet sistemine giriş yapabilir, isterseniz de muhtaç aylığınız hakkında bilgi almak için 0312 415 50 00 numaralı olarak hattı arayabilir ve kimlik numaranız ile beraber muhtaçlık maaşını sorgulayabilirsiniz.

Muhtaçlık maaşı almak için:

  • Valilik,
  • Kaymakamlık,
  • Sosyal Yardımlaşma Kuruluşu,
  • Muhtarlıklara başvuru yapabilirsiniz.

Eğer gerekli koşullar sağlanıyorsa, her TC vatandaşının bu maaşı almaya hakkı bulunmaktadır. Ancak gerekli koşulların sağlanması ve kişinin durumunun teyit edilmesi gerekmektedir. Düzenli olarak yatan muhtaçlık maaşı, eğer kişinin durumunda bir iyileşme tespit edilirse, kesilmektedir.

Fakirlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır ?

Fakirlik maaşı için başvuru koşulları kurum tarafından belirlenmiştir. Öncelikli olarak muhtaç aylığı olarak bilinen fakirlik maaşının alınabilmesi için gerekli taleplerin yerine getirilmesi gerekmektedir.

Evrakların temin edilmesi ile beraber müracaat sahibinin ikamet ettiği yerleşim yerinde bulunan Vakıflar Bölge Müdürlüğü aracılığı ile işlemler yapılmaktadır.

Ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü fakirlik maaşı başvuru formu alınmalı ve doldurulmalıdır.

Kişinin onaylanıp onaylanmayacağına:

  • Medenine durumuna,
  • Engel durumunun olup olmadığına,
  • Engel özür oranlarına,
  • Aylık kaç para geliri olduğuna,
  • Kişinin sosyal güvencesinin olup olmadığına,
  • Aileye nafaka ödenip ödenmediğine,
  • Muhtaç durumda olan çocukların anne ya da babasının sağlık durumuna,
  • Ailenin birlikte yaşayıp yaşamadığına bakılarak karar verilmektedir.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Fakirlik Maaşı Başvurusu

Muhtaçlık maaşı başvurusu için kişinin çok fazla belge toplamasına ihtiyaç duyulmamaktadır. Kişi muhtaçlık başvuru formunu muhtarlıklardan alabilir ya da internet sitelerinden resmi olarak indirerek doldurabilir. Bu belgelerin doldurulması çoğu zaman yeterli olmaktadır.

Ancak kişi eğer herhangi bir engele sahip ise, çalışmasına engel olacak bir sağlık sorunu varsa, bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı fazla ise bu gibi durumları ispatlamak için belgeleri de dosyasına koyabilir.

Şahsi olarak yapılacak başvurularda herhangi bir sorun yaşanmaması için kişinin kimlik kartını mutlaka yanında bulundurması gerekmektedir.

Bunun yanı sıra muhtaç aylığı için başvuru yapan kişinin:

  • Kimlik bilgileri,
  • İkametgah belgeler,
  • Telefon numarası,
  • İletişim bilgileri,
  • Gelir durumu,
  • Engellilik oranları,
  • Beyan formu ve şahsi rıza beyanı gerekmektedir.

Kişi başvuru yaptıktan sonra özel bir ekip, muhtaçlık durumunu teyit etmek için araştırma yapacaktır. Kişinin yaşadığı yer ve durumu hakkında toplanan bilgi ve veriler neticesinde, kişinin bu aylığa ihtiyacı olduğuna onay verilirse, kişi her ay düzenli olarak muhtaçlık maaşı almaya başlayacaktır.

Fakirlik Maaşı Ne Zaman Yatar?

Fakirlik maaş ödemeleri eğer kişi henüz başvuru yapmak ve başvuru onaylanmış ise, o ayın ilk haftalarında ödenecektir. Bunun yanı sıra muhtaç aylığının her ay yatması, isim sırasına göre yapılmaktadır.

Bundan dolayı size ayın 15’inde yatmış ise, her ayın 15’inde bu maaşı alacaksınız demektir. Maaşlarınızın yatıp yatmadığını sorgulamak için ise e-devlet sistemi üzerinden araştırma yapabilirsiniz.

E-devlet sisteminde maaşınızı sorgulayabilir ve aylık olarak yatıp yatmadığını takip edebilirsiniz.

Başvuru yöntemleri ise:

  • Başvuru yapmak için ikamet ettiğiniz ilim bağlı olduğu Vakıflar Müdürlüğü’ne başvuru yapmanız gerekmektedir.
  • Bizzat başvuru yapamıyorsanız posta yolu ile başvuru yapabilirsiniz.
  • Vakıflar Genel Müdürlüğü internet adresi üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz.

Fakirlik (Muhtaç Aylığı) Almak için Gerekli Belgeler

Fakir aylığı almak için gerekli evraklar oldukça minimaldir. Kişi muhtaçlık aylığı almak için bizzat başvurularını yapmalıdır. Bu başvurular, valiliklere, kaymakamlıklara, sosyal yardımlaşma kuruluşlarına ya da muhtarlıklara direkt olarak yapılabilir.

Engeli olan ve evden çıkamayan vatandaşlar ise posta aracılığı ile ya da e-devlet sistemi üzerinden başvurularını yapabilir.

Muhtaç aylığı almak için gerekli evraklar:

  • Muhtaçlık aylığı başvuru formu,
  • Engelli vatandaşlar için engeli belirten sağlık raporu alınması yeterli olacaktır.

Eğer kişinin ekstra bir durumu söz konusu ise, bu gibi durumlar için de belge götürmesi, maaşı alabilmesi için şansını arttıracaktır. Başvuru yapan kişiler, muhtaçlık aylığının yatıp yatmadığını sorgulamak için 0312 415 50 00 hatı arayabilir ya da direkt olarak e-devlet sistemi üzerinden başvurularını sorgulayabilmektedir.

İlgili Makaleler

29 Yorum
  1. Ben kirada oturuyorum eşim ücretsiz izne çıkardılar iki çocuğum var küçükler kiramı ödeyemiyorum bize el uzatınız fakirlik maaşı ala bilirmiyim

  2. Vakıftan aradılar beni ziraat hesap kartı çıkar diye çıkardım msj geldi paranız yatmıştır diye ama hesapta görünmüyor cevaplarsaniz sevinirim sebebini

  3. İyi günler ben eşimden yarıyım iki tane çoçuğum var sosyal dan sadece 2aylık 300tl alıyorum çalışamıyorum çok zor durumdayım evim kira sosyal a başvur yapıyorum iş bul açılış diyorlar çocuklarım bar nasıl çalışayım kimse bize sahip çıkmıyor

  4. Merhaba eşimin düzenli sürekli calışacagı bi iş yok ve kiramızı da odeyemiuoruz 2 cocuk annesiyım bende calısamıyorum cocuklarımdan dolayı bakacak ve bırakacağım kımsem yok yakınlarda.kışon yakacağım bile yok kızımın bezı sütü pglumun okul masrafı yetişemiyor eşim ptt den aldıgımız ücret bıze yetmiyor kalmıyor fakırlik maaşı alabilirmıyım

    1. Merhaba
      Başvuru yaparak Fakirlik Maaşı talebinde bulunabilirsiniz.

  5. 9 aylık evliyim calismiyorum gebeyim 7 aylık esimde çalışmıyor üniversiteyi daha bitirmedi sınavları kalmış onlara calisiyor oda çalışmıyor başvuru yapsam alirmiyim

    1. Merhaba, başvurunuzu yapın komisyon onay verirse alabilirsiniz

  6. Eşimle 9 aydır evliyim calismiyorum gebeyim 7 aylık esim çalışmıyor kpssye hazirlaniyor basvuru yapsam alabilirmiyim

    1. Merhaba, başvurunuzu yapın komisyon onay verirse alabilirsiniz

  7. Ben sosyal hizmetten hane yardımı alıyorum iki ayda bir 500tl her aldığında ziraat banka hesaba yatıyo ATM sen çekiyordum şu anda para yatmış edevlet ten teslim edilebilir yazıyo hesabıma baktığımda bakiye yatmamış peki ben maaşımı nerden alabilirim. Yardım lütfen.

    1. Merhaba, eğer kurum banka değişikliği yapmamışsa yine aynı bankadan alırsanız. E-devlette teslim edilebilir yazsa da bazen kurum ödeme talimatını geç verebiliyor

  8. Pttden bana mesaj geldi 543 tl fakirlik maasinizi cekebilirsiniz diye fakat ayligi cekmeye gittigimiz zaman 430 tl para verdiler. Neden gosterilen parayi bize tam olarak vermediler .

    1. Merhaba, PTT’den hesap ektresi isteyip nereye kesildiğini öğrenebilirsiniz.

  9. Merhaba 3 kardeş yaşıyoruz ve engelli kardeşime bakıyorum bakım maaşı alıyorum ama yetmiyor 1180 tl .fakirlik maaşı alma şansım varmı ?

    1. Merhaba, kişi başı gelir asgari ücretin 3’te birinden düşük olduğu durumlarda fakirlik maaşı veriliyor. Başvurunuzu yapın, komisyon onay verirse alabilirsiniz.

    1. Merhaba, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yardımları tek seferlik Vakıflar Genel Müdürlüğünden verilen fakirlik maaşı aylık olarak verilmektedir

  10. yeşil kartlıyım evde maaş alan yok 3kızımla beraber 5 kişiyiz evim benim değil ben ptt maaşı alabilirmiyim

    1. Merhaba, başvurunuzu yapın yüksek ihtimalle alabilirsiniz.

  11. Mrblar ben bugun aldım fakirlik maaşını 500 lira bu her aymı verilecek yoksa bikereliginemi acaba

    1. Merhaba, sosyal yardım kapsamında verilen maaşlar aylığa çevrildi. Bundan sonra aylık alırsınız.

    2. Merhaba ben 2018 ocakta sosyal yardim icin basvurmustum subat sonuna dogru 3 ayda bir 300 lira yardimi baslatildi kasim ayinda yatmasi gerekirken yatmadi e devletime girdigimde 3 kere aldigim 3 ayliklar görünüyo en son aldigim 400 lira idi kapsam disi yaziyo bunu anlayamadim hepsinin sonunda bide ne yapmam gerek ayrica dulum cocugum ufak babamdan sigortaliyim maasim falanda yok gunu birlik ev temizligine falan gidiyorum cocugumu yanima alip is cikarsa ne yapmaliyim

    3. Merhaba, ilgili kuruma müracaat ederek detaylı bilgi alın. Eğer yardım kesildiyse tekrar müracaat edin.

  12. Ben eşimden 2 yıl önce ayrıldım nafakaya karar verildi lisede alamıyorum herhangi bar gelirim yok karşımdan kış ve boyun fıstığı ameliyatları oldum 3 ay kadar önce evim kira sol bileğini soba yakacağım hazırlarken kestim lenton damarların koptu çalışmıyorum dul maaşına alamıyorum ne yapmalıyım

    1. Merhaba, nafaka için bir hukukçuyla konuşmanızda yarar var. 2 ayda bir verilen dul maaşı için başvuru yapabilirsiniz. Market ihtiyaçlarınız içinde sosyal kart başvurusunda bulunabilirsiniz.

  13. Ne olur yardım 4 çocuğum içinıkızlerım var madde bagımlısı yardımım YÖK ne olur bor el

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu