SGK Doktor Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir?

SGK doktor sorgulama hizmeti internet üzerinden verilen bir hizmettir. Doktor sorgulama ile tedavi görecek kimseler, doktorlarının diploması olup olmadığını yani doktor eğitimi alıp almadığını öğrenebilmektedir. SGK doktor sorgulama hizmeti böylelikle sahte doktorların önüne geçmeyi hedeflemektedir. SGK doktor sorgulama hizmeti ile ilgili kimseler doktorları hakkında şu bilgilere ulaşabilmektedir:
- Doktorun akademik unvanı
- Doktorun daha önce çalıştığı yerler
- Doktorun hizmet verdiği alan (beyin cerrahı, dahiliye vs)
- Doktorun uzmanlık seviyesi
- Doktor hakkında kısa bir özgeçmiş
Başlıklar
SGK Doktor Sorgulama Hizmeti Nereden Yapılır?
SGK doktor sorgulama hizmetinden faydalanmak isteyen kimseler, SGK’nın resmi internet sayfası üzerinden sorgulama yapabilmektedir. SGK doktor sorgulama işlemi için SGK resmi sayfasına gitmek isteyen kimseler http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr adresine tıklayarak ulaşım sağlama imkanına sahiptir.
SGK Doktor Sorgulama Nasıl Yapılır?
SGK doktor sorgulama hizmeti için SGK resmi, web sayfasına gittikten sonra ilgili kimselerin izlemesi gereken yol ise şu şekildedir:
- Sosyal Güvenlik Kurumu resmi web sayfasında bulunan e-SGK seçeneğine tıklanmalıdır. Bu seçeneğe tıkladıktan sonra ilgili kimse “SGK Uygulamaları” sayfasına yönlendirilmektedir.
- Açılan ekrandaki seçeneklerden “Sağlık Hizmeti Sunucuları” seçeneği seçilmelidir.
- Ardından açılan sayfada “Doktor Arama” butonuna tıklanarak doktor arama sayfasına ulaşabilmektedir.
https://gss.sgk.gov.tr/SaglikHizmetSunuculari/ adresine tıkladıktan sonra gelen ekranda doktor arama butonuna basarak doktor sorgulamasını gerçekleştirebilirsiniz.
Açılan ekranda ilgili kimselerden istenen bilgiler ise şu şekildedir:
- Doktorun adı ve soyadı
Doktor hakkında detaylı arama yapmak isteyen kimselerden doktor arama sayfasından istenen bilgiler ise şu şekildedir:
- Doktorun bulunduğu il
- Doktorun branşı
- Doktorun adı ve soyadı
- Doktorun ilgi alanları
Doktor detaylı arama seçeneğinde doldurulması gereken zorunlu bilgiler ise doktorun bulunduğu ile ve doktorun branşıdır.
Sağlık Bakanlığı Doktor Bilgi Bankası Nedir?
Sağlık Bakanlığı “Doktor Bilgi Bankası” hizmeti, e-Devlet üzerinden sunulan bir hizmettir. Bu hizmet ile ilgili kimseler, Sağlık Bakanlığı’na bağlı çalışan tüm çalışanlar hakkında bilgilere ulaşabilmektedir. İlgili kimselerin bu hizmetten faydalanabilmeleri için e-Devlet sistemine giriş yapmaları gerekmektedir.
Sağlık Bakanlığı Doktor Bilgi Bankasına Ulaşmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
E-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:
- E-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra açılan ekranda bulunan “Kurumlar” seçeneğine tıklanmalıdır.
- Daha sonra açılan “T.C Sağlık Bakanlığı” kurumu seçilmelidir.
- Açılan ekranda T.C Sağlık Bakanlığınca e-Devlet sistemi üzerinden sunulan hizmetler görüntülenecektir. Bu hizmetler arasından “Doktor Bilgi Bankası” hizmeti seçilmelidir.
SGK Hastane Nasıl Seçilir?
SGK resmi web sayfası üzerinden sunulan SGK doktor sorgulama hizmeti dışında bir diğer hizmet de hastane seçme hizmetidir. Bu hizmet ile SGK doktorlarının ismini unutan kimselerin hastanedeki çalışan tüm doktorların ismini görüntüleyebilmesini sağlamaktadır. “Hastaneni Seç Doktoruna Ulaş” hizmetinden faydalanmak isteyen kimselerin izlemesi gereken yol ise şu şekildedir:
- İlgili kimseler https://gss.sgk.gov.tr/SaglikHizmetSunuculari/ adresine tıklayarak gelen ekranda bulunan “Hastane Seçin” seçeneğine tıklamalıdır.
- Daha sonra görüntülenen ekrana hastanenin bulunduğu il ve hastanenin türü bilgilerini girerek sorgulama işlemini gerçekleştirilebilmektedir.
SGK Ne Kadar İlave Ücret Öderim Sorgulaması Nasıl Yapılır?
SGK internet sayfasında verilen hizmetlerden bir diğeri “Ne Kadar İlave Ücret Öderim” hizmetidir. Bu hizmet ile ilgili kimseler tedavi sonucunda hastaneye ödeyebilecekleri ekstra bir ücretin olup olmadığını sorgulayabilmektedir.
İlgili kimselerin izleyeceği yol ise şu şekildedir:
- https://gss.sgk.gov.tr/SaglikHizmetSunuculari/ adresine tıklanması gerekmektedir.
- Açılan ekranda “Ne Kadar İlave Ücret Öderim” sekmesine tıklanmalıdır.
- Ardından gelen ekranda gerekli bilgiler girilerek sorgulama işlemi gerçekleştirilebilmektedir.
SGK Ne Kadar İlave Ücret Öderim Sorgulama Ekranı İçin Gerekli Bilgiler Nelerdir?
SGK ne kadar ilave ücret öderim sorgulama erkanında ilgili kimselerden istenen bilgiler ise şu şekildedir:
- İlgili kimsenin tedavi görmeyi düşündüğü hastane ve hastanenin türü
- İlave ücret oranı
- İlgili kimsenin göreceği tedavi türü
- İlgili kimsenin muayene gördüğü branş
Doktor Telefon Numarası Nasıl Öğrenilir?
Doktor telefon numarasının ne SGK tarafından ne de başka bir site üzerinden doktorun kendi rızasında dışında paylaşılması suç teşkil etmektedir. Yani doktorunuz sizinle telefon numarasını paylaşmadıysa veya gönüllü olarak internette yayınlamadıysa doktorunuza telefon numarası ile ulaşabilmeniz için imkan bulunmamaktadır.
Hastane Randevu Alma Yolları Nelerdir?
T.C. Sağlık Bakanlığı’na bağlı olmayan devlet hastanelerinde yani üniversite hastanelerinde randevu alınmamaktadır. Bununla birlikte Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerden randevu alma yolları şu şekildedir:
- Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) aracılığı ile: İlgili kimseler MHRS internet sayfasına giderek yani https://m.hastanerandevu.gov.tr/ adresine tıklayarak sisteme erişebilmektedir. Ardından gelen ekrana T.C kimlik numarası ve önceden aldıkları parola ile giriş yaparak randevu alınabilmektedir. Parolanız yoksa yani daha önce sisteme hiç giriş yapmadıysanız, öncelikle “Üye Ol” butonuna tıklayıp üyelik işlemlerini tamamlamanız gerekecektir.
- ALO 182 randevu hattı ile: Sağlık Bakanlığınca sunulan bir diğer randevu alma hizmetidir. İlgili kimseler Alo 182 randevu alma hattını arayarak T.C kimlik numaraları ile randevu alabilmektedir.
- MHRS mobil uygulaması aracılığı ile: Merkezi Hekim Randevu Sistemi hizmeti kapsamında geliştirilen uygulama ile de randevu alınabilmektedir. Bu hizmet aracılığı ile randevu almak isteyen kişilerin öncelikle akıllı bir telefona sahip olmaları gerekmektedir. Daha sonra telefona indirilen uygulama ile MHRS sistemine giriş yapılarak randevu alınabilmektedir.
Medula Nedir?
Medula sistemi, Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen bir sistemdir. Sağlık Bakanlığı tarafından sunulan bu sistem eczacılar, doktorlar, optisyenler, hastaneler vb tarafından kullanılmaktadır. İlgili kimseler kendi işleri ile ilgili bilgileri sisteme girerek bir sonraki kimsenin sistem üzerinden bilgileri görüntüleyebilmesini sağlamaktadır. Medula sistemini en aktif kullanan kimseler ise eczacılar ve optisyenlerdir.
Medeczane Doktor Sorgulama Nasıl Yapılır?
SGK’nın doktor sorgulama için sunduğu hizmetlerden bir diğeri Medeczane ile doktor sorgulama işlemidir. Bu sorgulama işlemi yalnızca doktorlar tarafından sunulmaktadır. Doktor sorgulama işlemini Medeczane üzerinden sorgulama yapmak için üyelik gerekmektedir. İlgili kimsenin üyeliği var ise kullanıcı adı ve şifresi ile sisteme giriş yapabilmektedir.
Kişinin hesabının bulunmaması halinde ise e-Devlet sistemi üzerinden kimlik tanımlayarak sisteme giriş yapabilme imkanı bulunmaktadır.
Medula Sistemine Giriş için Gereken Parolayı Unutanlar Ne Yapabilir?
Sistemi kullanan kişinin parolasını unutması halinde iki farklı imkanı bulunmaktadır. İlki e-Devlet sistemine girerek kimlik tanıtma işlemi gerçekleştirmektir. İkinci seçenek ise sistemde bulunan “Parolamı Unuttum” sekmesine tıklamaktır. Şifre güncellemesi için talep edilen bilgiler şu şekilde belirlenmiştir:
- C kimlik numarası
- Cilt numarası
- Diploma tescil numarası
- Aile sıra numarası
- Sıra numarası
- Personel tipi
Bu hizmeti yani SGK doktor sorgulama hizmetini SGK üzerinden gerçekleştirmek isteyen kimselerin eski Medecazene sistemi için https://medeczane.sgk.gov.tr/doktor/login.jsp adresine, yeni medula uygulaması için https://medeczane.sgk.gov.tr/hekim/login.faces adresine tıklaması gerekmektedir.
Sisteme e-Devlet sistemi üzerinden kimlik tanımlama işlemi ile giriş yapacak kişilerin, e-Devlet giriş kanallarından elektronik imza seçeneğini kullanmaları gerekmektedir. Diğer giriş seçenekleri kullanılarak sisteme giriş yapıldığı takdirde SGK doktor sorgulama hizmetinden faydalanmak için kimlik doğrulaması yapılamamaktadır.
SGK Tahlil Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır?