SGK Emeklilik Dilekçesi Nasıl Yazılır? Dilekçe Örneği İndir

Emeklilik başvuru dilekçesi hazırlanarak https://www.turkiye.gov.tr/ üzerinden online olarak emeklilik başvurusunda bulunulabilir. Dilekçe hazırlayıp başvuru yapacak kişilerin bizzat kendileri Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri ya da Sosyal Güvenlik Merkezleri’ne emeklilik dilekçesi ile birlikte başvurmaları gerekmektedir. Bunun yanında Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet sitesinde bulunan emeklilik talep formu indirilebilir. İndirilen emeklilik dilekçesinin eksiksiz bir şekilde doldurulmasının ardından başvuru yapılabilmektedir.
Başlıklar
Emeklilik Dilekçe İçeriği Nelerden Oluşur?
Emeklilik dilekçesi içerisinde bulunması gereken bazı bilgiler vardır. Emeklilik dilekçe bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurularak zamanında Sosyal Güvenlik Kurumu’na teslim edilmelidir.
Dilekçe içeriğinde bulunması gereken bilgiler ise aşağıdaki gibidir:
- Emeklilik başvurusunda bulunan kişilerin 4/A, 4/B ve 4/C sigorta kollarından hangisinde bulunduğu,
- T.C: kimlik numarası ve 4C’liler için sicil numarası,
- Sigortalı kişinin hizmet yılı, görevinden ayrıldığı tarih, emeklilik yaşının tamamlandığı tarih.
Yukarıdaki bilgiler emeklilik başvurusunda bulunacak kişi tarafından dilekçeye eksiksiz ve doğru bir şekilde yazılmalıdır. Emekliliğin hızlı onaylanması adına bu bilgiler son derece önem teşkil etmektedir.
Emeklilik Dilekçesi Nereye Verilir?
Emeklilik dilekçesi bağlı olunan Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilmesi gerekmektedir. Kişinin bulunduğu il ya da ilçede yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezlerine daha önceden hazırlanmış olan emeklilik dilekçesi ile giderek emeklilik başvurusu gerçekleştirilebilir. Emekli olmanın ilk adımı olan bu işlemle birlikte emekli adayının emekli olabilmesi için işlemlere başlanır.
Emeklilik Dilekçesi Ne Zaman Verilir?
Emeklilik dilekçesinin verilme zamanı çalışma süresine ve yaşa bağlıdır. Yani emekliği hak ettiğinden emin olan kişilerin emeklilik dilekçelerini Sosyal Güvenlik Kurumu’na ileterek emeklilik işlemlerini başlatması gerekmektedir. Emeklilik koşullarını tam ve eksiksiz şekilde karşılandığından emin olan kişilerin emeklilik dilekçesi verirken gereken tüm bilgileri eksiksiz ve tabir bir şekilde doldurmaları gerekmektedir. Ayrıca emeklilik maaşı hak edişi tarihinden sonraki ay başında başlamaktadır.
Yani 22 Temmuz’da emeklilik hakkına kavuşan kişiler ay sonuna kadar başvuru yaparlarsa Ağustos ayından itibaren maaşlarını almaya hak kazanacaklardır. Ancak emeklilik dilekçesini Ağustos ayında Sosyal Güvenlik Kurumuna ileten kişiler Eylül ayından itibaren maaş almaya hak kazanacaktır. Bu durumda bir aylık emekli maaşı kişiye verilmeyecektir. Bundan dolayı emeklilik hakkı kazanıldığı an itibariyle bir an önce emeklilik başvurusunda bulunulması gerekmektedir.
E-Devletten Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?
e-Devlet üzerinden online emeklilik başvurusunda bulunabilmek için e-Devlete giriş yapılması gerekmektedir. e-Devlet sistemine giriş için eğer bir şifre yoksa mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı bilgileri, internet bankacılığı yöntemleri kullanılabilir ya da PTT şubelerine gidilerek e-Devlet şifresi alınabilir. e-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra arama kısmına “emeklilik” yazarak “4A Emeklilik Kaydı” hizmetine tıklanmalıdır. Bu hizmet seçildikten sonra emeklilik başvurusu için bir sayfaya açılacaktır.
Emeklilik Dilekçe Örneği İndirmek İçin TIKLAYINIZ
Adımları izleyerek ve başvuru için gerekli bilgileri doldurarak emeklilik başvurusu yapılabilir. Çıkan formdaki bilgilerin eksiksiz ve doğru bir şeklide doldurulması gerekmektedir. Formlar eksiksiz şeklide doldurulduktan sonra Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Evrak Servisi’ne emeklilik başvurusu gönderilir. Böylelikle emeklilik dilekçesi hazırlamaya ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na gitmeye gerek kalmadan emeklilik başvurusu birkaç dakika içerisinde yapılabilir.
Toplam Emeklilik İşlem Süresi Ne Kadardır?
Emeklilik işlem süresi 15 gün ile 3 ay arasında değişkenlik göstermektedir. Emeklilik işlemleri emekli adayının emeklilik dilekçesini Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezleri’ne vermesi ile başlamaktadır. Emekli adayının çalıştığı iş ve iş sayısı ne kadar az ise işlem süresi o kadar kısa olacaktır. Örneğin tüm iş hayatını tek bir firmada geçirmiş kişilerin emeklilik işlem süreleri 15 gün sürerken 10’dan dazla farklı iş ve ilde çalışmış kişilerin emeklilik işlem süreleri 90 güne kadar uzayabilmektedir. Fazla yer ve işte çalışan kişilerin emeklilik işlemlerini uzun sürmesinin nedeni Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bu bilgileri onaylaması için geçen sürenin fazla olmasından kaynaklanmaktadır.
Emekli Olabilmek İçin İstenen Evraklar Nelerdir?
Emeklilik başvurusu için istenilen belgeler emekli adayların bağlı oldukları kuruma göre değişkenlik göstermektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olarak çalışan bir emekli adayından başvuru için hazırlaması gereken bazı evraklar istenmektedir.
Bu evraklar ise aşağıdaki gibidir:
- Başvuruda bulunan kişinin işten ayrıldığına dair belge sunulması gerekmektedir.
- Gelir belgesinden muaf olduğunu gösteren bir evrak ile başvuruda bulunulması gerekmektedir.
- Gerekli şartları sağlayarak emeklilik hakkı elde edildiğine dair bir belge istenmektedir.
Eğer emekli adayı emekli sandığından bağlı olarak çalışıyor ise emeklilik başvurusunda istenen belgeler aşağıdaki gibidir:
- Son 6 ay içerisinde çekilmiş 3 adet vesikalık fotoğraf,
- Fotoğraf ve mühür içeren emeklilik belgesi,
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği,
- Nüfus cüzdanı fotokopisi,
- Erkek emekli adayları için askerlikle ilişiği olmadığını gösteren askerlik terhis belgesi ve askerlik borçlanması yapıldıysa bu borçlanmayı gösteren belge ile ödeme belgesi,
- Tasdikleri yapılmış şekilde memuriyet hayatında önce mezun olunan okulların diploması ile memuriyet hayatına başladıktan sonra mezun olunan okulların diploması. Yani tüm eğitim hayatı boyunca mezun olunan okulların tasdikli diplomaları,
- Çalıştığı kuruma ait resmi kimlik belgesi,
- Yerleşim yerine ait ikametgâh belgesi,
- Eğer memuriyet dışında başka bir sigortalı hizmet var ise bunu gösteren belge.
BAĞ-KUR’a kayıtlı olan kişilerin emekli olabilmesi için başvuruda tek bir belge istenmektedir. Bu belge kişiye ait tahsis talep belgesidir. Bu belge e-Devlet üzerinden online olarak doldurulabilir.
Emekli Olma Şartları Nelerdir?
Türkiye’de emeklilik şartları işe başlama tarihine göre farklı yaş ve prim günlerinde olmaktadır. Erkeklerde ve kadınlarda farklı yaş, prim günü ve sigortalılık süresi bulunur. Genel olarak bakıldığı zaman ise emeklilik şartları 3 farklı dönemde incelenebilir. İşe başlama tarihi 08.09.1976 ile 08.09.1999 arasında erkek ve kadınların emeklilik şartları çok fazla değişime uğramamaktadır. 09.09.1999 ile 30.04.2008 aralığında işe başlayan erkekler için yaş sınırı 60 olup doldurması gereken gün sayısı 7000 günken kadınlar için bu yaş sınırı 58’dir.
Bu tarihten sonra işe başlayan kişiler içinse erkek ve kadınlarda emeklilik yaşı sabit kalırken doldurulması gereken prim günü 7200 güne çıkmıştır. Bu süre 31.12.2035’e kadar böyle devam etmesi planlanmaktadır. Ancak bu süreden sonra da yaş şartı değişse de prim günü sayısı sabit kalması planlamıştır. Bu bilgilerin yanında doğum borçlanması, askerlik borçlanması, malullük ve yıpranma payı gibi unsurları dahil ederek daha erken emekli olunabilir.
Emeklilik dilekçesi Ne Kadar Süre Değerlendirilir?
Emeklilik başvurusu değerlendirme süresi genel olarak 15 gündür. Ancak bu süre kişinin birden fazla işte ve ilde çalışması durumlarında 90 güne kadar çıkabilmektedir. Emeklilik dilekçesi ile başvuru yapılmasının ardından başvuruların Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından emeklilik şartlarına uygun olup olmadığı değerlendirilir. Emeklilik şartlarını eksiksiz tamamlamış kişilerin başvuruları olumlu sonuçlandırılır ve başvuruyu takip eden ay emekli ikramiyeleri ve maaşları hesaplarına yatırılır. Başvuruların değerlendirilme aşaması özellikle 1980 yılı öncesi kayıtların bulunması gerektiğinde uzayabilmektedir. Emeklilik başvurularının onaylanıp onaylanmadığını öğrenmek isteyen kişiler e-Devlet ya da ALO 170 hattını arayarak gerekli bilgileri alabilmektedirler. Başvuru sürecinin hızlı ilerlemesi ve olumlu sonuçlanması için emeklilik dilekçelerinin eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulmuş olması gerekmektedir.
SGK Evrak Takip ve Kayıt Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir?
Geçen yıl günümü doldurdum ve istifa yolu ile ayrıldım.yıl sonunda da yaşım doldu.Emekli sandığından emekli olmak için hangi belgelerle nereye başvurmam gerekiyor?
Merhaba
Bağlı bulunduğunuz kuruma kimliğiniz ile başvuru yapabilirsiniz.
Emekli başvurumda tahsis talep dilekçesinde yazan bakmakla yükümlü olduğun kişi bölümünü isaretledigimi hatırlamıyorum ne yapabilirim acaba
Merhaba, Sosyal Güvenlik Kurumuna bir dilekçe ile müracaat ederek bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin eklenmesi talebinde bulunabilirsiniz.