SGK Gözlük Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır?

SGK gözlük sorgulama e-devlet sistemi üzerinden yapılabilmektedir. Aynı zamanda SMS üzerinden de gözlük bilgisi sorgulama işlemleri yapılabilmektedir. Gözlüklerin yenilenme süresi devlet tarafından 3 yıl olarak belirlenmiştir. 3 sene boyunca devlet destekli gözlük almak mümkün değildir. Ancak görme bozukluğunun artması durumunda, gözlük camının değişmesi için beklemeye gerek yoktur.

Sorgulama yapmak için:

  • Gözlük çerçeve hakkının sorgulanması için CERCEVE yazıp boşluk bırakıp TC kimlik no ve aile sıra numarasının yazılıp 5502’ye SMS olarak gönderilmesi gerekmektedir.
  • Cam hakkını sorgulamak için 5502’ye CAM yazıp boşluk bırakmak ve TC kimlik numarasını yazmak gerekmektedir. Ardından boşluk bırakarak aile sıra numarasını yazmak ve SMS olarak göndermek gerekmektedir.

Devlet Destekli Gözlük Nasıl Alınır?

Devlet desteği ile gözlük almak mümkündür. SGK’lı olan ya da SGK’lı olan kişilerin bakmakla yükümlü olduğu vatandaşlar, devlet desteği ile gözlük olabilmektedir. Ancak devlet desteği ile gözlük alabilmek için vatandaşın prim ödemesi yapması ve muayene olması gerekmektedir.

Ardından devlet hastanelerinde göz branşlarına giderek muayene olması gerekmektedir. Yapılan muayene neticesinde kişinin gözlüğe ihtiyacı olması durumunda gözlük doktor tarafından reçete edilecektir.

SGK Gözlük Hakkı Kaç Lira ?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen gözlük hakkı tutarları vatandaşın göz sağlığına göre belirlenmektedir. Aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumu kendi bünyesinde çalışan vatandaşlarına yalnızca 3 sene bir defa gözlük desteği verilmektedir. Göz sağlığı bozulan kişilerin cam değişikliği yapmak için üç seneyi beklemesi gerekmektedir. SGK tarafından yapılan gözlük yardım bedelleri ise:

  • Uzak çerçeve bedeli için 137,80 TL destek verilmektedir.
  • Yakın çerçeve bedeli için 137,80 TL destek verilmektedir.
  • Yerli üretim çerçevelerde SGK tarafından verilen destek 143,20 TL olmaktadır.
  • Camlar için fiyatlar değişmekle beraber 10 TL’den 16 TL’ye kadar destek verilmektedir. Cam desteği vatandaşın göz sağlığına göre belirlenmektedir.

SGK Anlaşmalı Gözlük Modelleri Nelerdir?

SGK anlaşmalı gözlük modelleri değişmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen gözlük modelleri genellikle yerli üretim gözlük modelleridir. Gözlük çerçeveleri, model ve tasarım bakımından değişmektedir. Özellikle çocuklar ve yetişkinler için farklı gözlük modelleri SGK tarafından verilmektedir.

Farklı renk seçeneklerinin yanı sıra farklı yüz hatlarına uygun gözlük modelleri bulmak mümkündür. SGK anlaşmalı gözlük modelleri, SGK ile anlaşmalı gözlükçülerde bulunmaktadır.

SGK Gözlük için Ne Kadar Ödüyor ?

SGK tarafından gözlük için ödenen ücret hastanın göz sağlığına göre değişmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gözlük için ödenen ücret:

  • Miyop hastaları için çift cam ücreti olarak 10 TL ödenmektedir.
  • Emekli olan bir vatandaşın gözlük ve cam ihtiyacı için 43,89 TL ödeme yapılmaktadır.

SGK gözlükleri hastalara ücretsiz vermemektedir. Yalnızca gözlük için belirli bir indirim sağlamaktadır.

SGK Gözlük Çerçeve Modelleri Nelerdir?

SGK gözlük çerçeve modelleri oldukça hoş ve estetiktir. Sosyal Güvenlik Kurumu çoğunlukta yerli üretim gözlük çerçeveleri için indirim ve destek sağlamaktadır. Bu gözlük çerçeveleri estetik olarak da oldukça hoş görünümlü ve kaliteli ürünlerdir.

SGK Gözlük Reçetesi Kaç Gün Geçerli?

SGK tarafından verilen gözlük reçetesi cam ve çerçeveyi içermektedir. Cam ve çerçeve için verilen reçete süresi ise 3 senedir. 3 seneyi geçmeden yeni gözlük alınması söz konusu değildir. Fakat vatandaşın göz numarasında büyüme meydana gelirse, cam için 3 seneyi beklemeden yenileme reçetesi alabilmektedir.

Büyüme ve gelişme dönemindeki olan çocukların gözlük yenilemesi için de 3 seneyi beklemek gerekmektedir. SGK gözlük sorgulama ile vatandaşlar ne zaman yeni gözlük alabileceğini öğrenebilir.

Lens Reçetesi Kaç Gün Geçerli ?

Lens reçetesi 10 gün için geçerlidir. 10 günde alınmayan lensler için reçeteyi kullanmak söz konusu değildir. 10 iş günü süresi kapsamına bayramlar ve ulusal tatiller alınmamaktadır. Lenslerin yenilenme süresi ise bir sene olmaktadır.

Bir seneyi geçtikten sonra vatandaşlar tekrar lens almak için reçete yazdırabilir.

Bunun dışında vatandaşın göz numarasında ilerleme olması halinde lens almak için yeniden doktora başvurabilir. Bu gibi sağlık durumlarında bir seneyi beklemek gerekmemektedir.

Gözlük Reçete Sorgulama Nereden Yapılır?

Gözlük reçetesi sorgulama e-devlet sistemi üzerinden Medula Optik Reçete Bilgileri Sorgulama alanından yapılmaktadır. Gözlük reçetesi sorgulama işlemleri için:

  • Vatandaşların turkiye.gov.tr adresine girmesi gerekmektedir.
  • Bu sisteme giriş yaparken TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi gerekmektedir. E-devlet şifresi olmayan vatandaşlar mobil imza, elektronik imza, banka yoluyla sisteme girebilmektedir. E-devlet şifresi ile giriş yapabilmek için PTT şubelerinden 2 TL karşılığında şifre alınabilmektedir.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra arama bölümüne Sosyal Güvenlik Medula Optik Reçete Bilgileri sorgulama alanına tıklamak gerekmektedir.
  • Bu alan üzerinden gözlük, cam ve çerçeve süresi sorgulama işlemleri tamamlanabilmektedir.

Gözlük Numaram Neydi?

Gözlük numarasını unutan vatandaşlar e-devlet sistemi üzerinden sorgulama yapabilmektedir. E-devlet sistemi Medula Optik Reçete sistemi üzerinden vatandaşın sağ ve sol göz numaraları hakkında tüm verileri kayıt altında tutmaktadır. E-devlet sistemi üzerinden Medula Optik Reçete bölümünden tüm gözlük ve optik sağlık bilgileri sorgulanabilmektedir. E-devlet sistemine giriş yapmak için TC kimlik numarası ve E-devlet şifresi yeterli olacaktır.

Gözlük Reçetesi Nasıl Alınır?

Gözlük reçetesi almak isteyen vatandaşların ilk olarak göz muayenesi olması gerekmektedir. Bunun için özel ya da devlet hastanelerinin göz bölümlerinden randevu almak gerekmektedir. Randevu alan vatandaşlar, ilk olarak doktor muayenesinden geçmektedir. Yapılan muayene kapsamında vatandaşın gözlüğe ihtiyacı olduğuna karar verilirse doktor göz reçete edecektir.

Kişinin gözlük numarası ile doktor tarafından yapılan muayenelerde belirlenmektedir. Vatandaş gözlük reçetesi ile optik ya da gözlükçülere gitmelidir. Bu alanda optik uzmanları vatandaşa hazırlanan reçeteye göre gözlük verecektir.

E-Reçete Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-reçete sorgulama işlemleri e-devlet sistemi üzerinden yapılmaktadır. E-devlet sistemi kapsamında vatandaşa yazılan tüm ilaçlar ve reçeteler son beş senelik verilere ulaşmasını sağlamaktadır. E-devlet sistemi üzerinden e-reçete sorgulamak için:

  • İlk olarak vatandaşın e-devlet sistemine girmesi gerekmektedir. Sisteme giriş yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu alanına tıklamak gerekmektedir.
  • Bu alan üzerinden ortak hizmetler ve e-reçete kısmına tıklamak gerekmektedir.
  • Bu alan üzerinden vatandaşa yazılan son 5 senelik tüm reçete ve ilaçlar sorgulanabilmektedir.
  • Bu ilaçların son kullanma tarihleri, dozaj bilgileri, ilacı veren doktor ve ilaç isimleri aynı platform üzerinden sorgulanabilmektedir.

Devlet Hastanesi E-Reçete Nerede?

Devlet hastaneleri hekimleri tarafından SGK’lı vatandaşlara reçete edilen tüm ilaçlar e-reçete sisteminde saklanmaktadır. Bu alan üzerinden vatandaşlar son beş senede yazılan tüm ilaçlar, tedaviler ve ilaç dozajları ile ilgili bilgi alabilmektedir. Bu alan üzerinden sorgulanabilecek bilgiler:

  • Son beş senede yazılan ilaçlar,
  • İlaç dozajları,
  • İlacı yazan doktor ve hastane bilgileri,
  • İlaçların son kullanım tarihi,
  • İlacın başlangıç ve bitiş tarihleri,
  • Hastaya uygulanan tedaviler,
  • Hastaya uygulanan cerrahi işlemler,
  • Hastaya verilen lens ve gözlük reçetesi,
  • Lens ve gözlük numarası bilgileri,
  • SGK gözlük sorgulama işlemleri yapılabilmektedir.

SGK İlaç Geçmişi Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır?

Dünya Göz Hastanesi Muayene Ücreti SGK

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu