E-Devlet SGK Rapor Parası Sorgulaması Nasıl Yapılır?

SGK rapor parası sorgulaması için e-devlet sistemi kullanılmalıdır. E-devlet sisteminin haricinde, Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sitesi üzerinden de rapor parası sorgulanabilir. SGK rapor parası ödemeleri, sağlık raporunun süresine ve çalışanların maaşlarına göre belirlenmektedir. SGK rapor parası sorgulamasının ardından, rapor parası ödemesinin alınıp alınamayacağı teyit edilebilir. SGK rapor parası, SGK’lı olarak çalışan ve kısa süreli rahatsızlıklar geçiren kişilere verilmektedir. Uzun süreli ya da kalıcı iş gücü kaybı yaşayan kişiler, SGK rapor parası yerine malulen emeklilik ödemesi almaktadır.

SGK Rapor Parasının Özellikleri Nelerdir?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen iş görmezlik ödenekleri, kısa süreli hastalıkların tedavi süresine göre hesaplanmaktadır. Geçici hastalık ya da engellerin tedavi sürecini kapsayan iş görmezlik ödenekleri, 4A, 4B ve 4C kapsamındaki sigortalıların kullanımına sunulmuştur. İş görmezlik ödeneğini kapsamında, günlük kazancın belirli bir tutarı verilmektedir. Yatarak tedavi ve ayakta tedaviye göre, iş görmezlik ödeneğinin tutarı değişmektedir.

Çalışanların gerekli şartlara uyum sağlamasına dikkat edilerek, gerekli koşullara uyan kişilere geri ödemesiz rapor parası verilmektedir. Rapor parası kullanım süresine ve kişilerin aylık net maaşına göre, yapılan ödemelerin tutarı değişecektir. Raporda yer alan tedavi süresine ve raporların sisteme işlenmesine göre, en geç 40 gün içerisinde SGK rapor parası hesaba yatırılacaktır. PTT üzerinden ya da kişilerin belirttiği bir banka hesabı üzerinden verilen SGK rapor parası ödemeleri, toplu şekilde gerçekleştirilmektedir.

SGK Rapor Parası Kimlere Verilir?

Sosyal Güvenlik Kurumu iş görmezlik ödeneklerinin verildiği kişiler, 4A – 4B ve 4C kapsamında sigortalı olan kişilerdir. SGK iş görmezlik ödeneklerinin verilmesi için kişilerin tam teşekküllü bir hastanede muayene olması ve tedavi için uzman onaylı bir sağlık raporu alması şart koşulmuştur.

SGK rapor parası almaya uygun bulunan kişiler şunlardır:

  • Analık iznine ayrılan kişilere, en az 16 hafta boyunca rapor parası ödemesi yapılmaktadır.
  • Doğum izninde alınan rapor parasına, doğum parası adı verilmektedir.
  • İş kazası yaşayan ve belirli bir süreliğine yatarak ya da ayakta tedavi gören kişiler, 2 günün üzerindeki rapor süreleri için rapor parası talep edebilirler.
  • Rapor parası kapsamında, iş hastalığına yakalanan ve belirli bir süre tedavi olmak zorunda olan kişilere, toplu ödeme yapılmaktadır.
  • Herhangi bir kronik hastalık ya da normal hastalık sebebiyle tedavi gören kişiler, SGK rapor parasından faydalanabilirler.
  • Normal kaza sonucunda tedavi görmek zorunda olan kişiler, tedavi süresi boyunca rapor parasından faydalanabilirler.

SGK Rapor Parası Başvuru Şartları Nelerdir?

SGK rapor parasından faydalanmak isteyen kişilerin aşağıda belirtilen kriterlere uyum sağlaması gerekmektedir:

  • SGK rapor parası talep eden kişilerin, SGK kapsamında 4A – 4B – 4C sigortalı olması gerekmektedir.
  • SGK rapor parası almak için raporun alındığı tarihten önceki son 90 günde prim ödemesi yapılmak zorundadır.
  • Verilen raporun alanında uzman bir doktor tarafından verilmesi şart koşulmuştur.
  • Rapor parası kullanım hakkının oluşması için rapor süresinin 2 günden fazla olması gerekir. 2 günle sınırlı raporların ödemeleri, SGK yerine iş veren tarafından yapılmaktadır. Rapor parası ödemelerinde, toplam rapor süresinden 2 gün çıkarılmaktadır.
  • Geçici iş görmezlik kapsamında değerlendirilen hastalık ya da durumlardan herhangi birisinin oluşması gerekir.
  • 4B kapsamında bağımsız olarak çalışan kişiler ve isteğe bağlı sigorta koluna ait olan kişiler, rapor parası talebinden önce tüm prim borçlarını ödemek zorundadır.

SGK Rapor Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

SGK rapor parası başvurusu için iş veren tarafından işlem yapılmaktadır. Tam teşekküllü devlet hastanesinden ya da vakıf hastanesinden, 2 günden uzun süreli tedavi süresi barındıran sağlık raporu alınmalıdır. Sağlık raporu alan kişiler adına, hastanelerde sağlık raporu kaydı oluşturulmaktadır. Doktor tarafından hazırlanan sağlık raporları, görev yapılan kurum ya da iş verene teslim edilmelidir.

İş verene teslim edilen sağlık raporları, en geç 5 iş günü içerisinde SGK e-rapor sistemine işlenmelidir. 5 iş günü içerisinde e-rapor sistemine işlenmeyen sağlık raporları için iş verene ceza kesilmektedir. İş verenin sağlık raporunu işleyip işlemediği, e-devlet sisteminden takip edilmelidir. Raporun sisteme kaydedilme tarihi geciktirildiğinde, SGK’ya bilgi verilmesi gerekir. Çalışana ait sağlık raporu sisteme işlendikten sonra, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından inceleme başlatılmakta ve rapor paraları hesaplara yatırılmaktadır.

SGK Rapor Parası Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Rapor Parası Nasıl Alınır? Gerekli Şartlar, Başvuru

E-Devlet Rapor Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

SGK Rapor Parası Sorgulaması Yapılan Kanallar Nelerdir?

Sosyal Güvenlik Kurumu rapor parası sorgulama işlemleri için kullanılabilen kanallar, aşağıda listelenmiştir:

  • Alo 170 sorgulama hattı aranarak, SGK rapor parası başvurusuna dair son durum sorgulanabilir.
  • E-devlet sistemine giriş yapılmasının ardından, rapor parası kullanım hakkının olup olmadığına dair sorgulama yapılabilir.
  • PTT şubesine gidildikten sonra, SGK rapor parasının hesaba yatıp yatmadığı ya da rapor parası başvurusunu onaylanıp onaylanmadığı hakkında sorgulama yapılabilir.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu iletişim numarası kullanılarak, rapor parası başvurusuna dair sorgulama başlatılabilir.

E-Devlet SGK Rapor Parası Başvuru Sorgulamasının Detayları Nelerdir?

Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında çalışan kişilere verilen rapor parası sorgulaması için e-devlet sistemi kullanılmalıdır. E-devlet üzerinden gerçekleştirilen rapor parası sorgulama işlemleri, aşağıda sırasıyla ele alınmıştır:

E-Devlet Rapor Parası Sorgulamak İçin TIKLAYINIZ

  • https://www.turkiye.gov.tr/4ab-isgoremezlik-odemesi-gorme bağlantı adresi kullanılarak, e-devlet iş görmezlik ödeneği sorgulama sayfası açılmalıdır.
  • 4A ve 4B için verilen iş görmezlik ödeneği sorgulama sayfasında “Giriş Yap” butonuna tıklanmalıdır.
  • E-devlet sistem giriş sayfasının açılmasının ardından, T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi doğrulanmalıdır. Tüm bilgiler tamamlandıktan sonra “Giriş” butonuna tıklanması gerekecektir.
  • E-devlet girişi yapıldıktan sonra, iş görmezlik ödeneği sorgulaması başlatılabilir.
  • İş görmezlik ödeneği alma hakkının olup olmadığı, alınacak ödeneklerin tutarı ve ödeme türleri, sorgulama sayfasında detaylı şekilde açıklanacaktır.

SGK Doğum Parası Nedir, Özellikleri Nelerdir?

SGK doğum parası ödemeleri, 4A, 4B ve 4C kapsamında sigortalı olan kadınlara yapılmaktadır. Hamilelik sürecinden sonra doğum iznine ayrılan anneler, 16 hafta boyunca doğum parasından faydalanmaya hak kazanacaktır. Doğum arası boyunca verilen iş görmezlik ödemeleri, SGK tarafından karşılanmakta ve ödemeler için geri ödeme talep edilmemektedir. İş görmezlik ödemesi kapsamında verilecek tutar, çalışanların maaşlarına göre hesaplanacaktır. En düşük doğum parasının tutarı, asgari ücretin üzerinden hesaplanır.

Çoklu doğumlarda, doğum izninin süresi 2 hafta daha uzatılmakta ve ikiz bebekler için 18 hafta, üçün bebekler için 20 hafta doğum izni kullanılmaktadır. Doğum izninin süresi uzadıkça, doğum parası için belirlenen toplu miktar da artacaktır. Doğum izni için yapılan iş görmezlik ödemesinin yanında, annelere doğum yardımı parası da ödenmektedir. Doğum yardımı parasının tutarı, 1 çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü çocuk için 600 TL olarak hesaplanmıştır.

SGK Doğum Parasının Şartları Nelerdir?

SGK doğum parasının şartları, aşağıda detaylıca açıklanmıştır:

  • Çalışanların son 1 yıldır sigortalı olması ve doğum izninden önce en az 90 günlük prim ödemesi yapması şarttır.
  • Doğum öncesindeki sekizinci haftadan başlayan doğum izni, toplamda 16 hafta boyunca devam edecektir. 16 haftanın üzerine çıkan izinler, ücretsiz izin olarak değerlendirilir.
  • Doğum iznine çıkmak için bebeklerin hayatta olması gerekir. Doğum esnasında ya da sonrasında bebeğin hayatını kaybetmesiyle, doğum izni hakkı ortadan kalkacaktır.

Bağkur çalışanlarının doğum iznine çıkması için geçmiş dönemdeki prim borçlarını kapatmaları gerekmektedir.

İlgili Makaleler

8 Yorum
  1. 29.10.2019 – 17.11.2019 tarihleri arasinda raporum var. E devlette rapor ucreti gozukuyor yanliz bilgi yok yaziyor alo 170 i aradigimda en kisa surede odeme yapilir diyorlar en kisa sure ne kadar diyorum en kisa sure diye ayni cevabi aliyorum neden kesin bir tarih verilmiyor hastayiz calisamiyoruz ustune maddi olarak magdur oluyoruz rapor param ne zaman yatar lutfen yardimci olurmusunuz iyi calismalar

    1. Merhaba
      Rapor parası ödemenizi raporunuz onaylandıktan sonra 15 gün içerisinde ödemesi yapılmaktadır.

  2. 1
    15/12/2018 tarihinde ameliyat oldum.10+10 =20 gun raporum var sirkete verdim 170 ariyorum dijital ortamda onay verilmemis diyor sirketin muhahasebe muduru verdik diyor velhasil rapor parami alamiyorum.ne yapmaliyim

    1. Merhaba, Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat ederek detaylı bilgi alabilirsiniz.

  3. Merhaba Ben 20.11.2018 Salı Günü Rapor Almıştım Aldıktan Hemen 1 Gün Sonra Raporumu Şirkette Ulaştırdım Raporlu Olduğum Günün Parası Maaş Aldığım Gün Yani 06.12 2018 Tarihinde Kesildi Bu Parayı Nerden Nezaman Ve Kaç Güne Yatar

    1. Merhaba, raporların ödemesini Sosyal Güvenlik Kurumu yapıyor. Ücretinin alınabilmesi için en az üç günlük rapor olması gerekir. 1 günlük rapor ile çalıştığınız kurumdan mazeret izinli sayılırsınız.

  4. Ben ameliyat oldum 1 gün hastanede kaldım doktorum ilk önce 10 gün rapor yazdı, rapor sonunda kontrol yazıyordu. Raporun sonunda bir 10 gün daha yazdı i. şimdi ben 18 günlük mü yoksa 8+8 16 günlük mü rapor parası alacağım

    1. Merhaba, raporda yazılan gün kadar ücret alırsınız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu