SGK Yol Parası, Gündelik ve Refakatçi Ücreti Nasıl Alınır?

SGK yol parası ve gündelik ücreti almak için Sosyal Güvenlik Kurumunun yönetmeliğinde belirlenen ve yazımızda da bahsedilen şartların sağlanması gereklidir. Sosyal Güvenlik Kurumundan yol parası almak için genel şart tedavi olunmasıdır. SGK yol parası almak için sigortalı kişi önce yakınındaki bir sağlık kurumuna gidip tedavi olmalıdır. Tedavi olduğu hekim başka bir sağlık kurumuna sevk ederse sigortalı kişi SGK’den yol parası alabilir. Fakat hekim, sigortalı kişiyi mutlaka yerleşim dışındaki bir sağlık kurumuna sevk etmesi gereklidir. Yerleşim dışındaki bir sağlık kurumu söz dizisinden kasıt, sigortalı kişinin ilk olarak müracaat ettiği sağlık kurumunun bulunduğu yerdir. Hekim, sigortalı kişiyi ilk olarak başvurduğu sağlık kurumundan uzak bir yere sevk ederse sigortalı kişi SGK yol parası alabilir. Sigortalı kişi uzak bir yerdeki sağlık kurumuna sevk olursa yol parası alır. Yol parasını aldıktan sonra da sevk olduğu sağlık kurumu, sigortalı kişinin yanında bir refakatçi bulunmasını zorunlu kılarsa da sigortalı kişiye refakat eden refakatçi de refakat ücreti alır. Bunlara ek olarak da eğer sigortalı kişi sevk olduğu hastanede ayakta tedavi görüyorsa da ayakta tedavi gördüğü günler SGK gündelik ücreti alır.

SGK Yol Parası Alma Şartları Nelerdir?

SGK yol parası almak için gerekenler bilhassa sigortalı olunması ve ikinci ya da üçüncü basamak bir sağlık kuruluşundan tedavi olunması ve bu ikinci, üçüncü basamak sağlık kuruluşlarından sevk kararı ile yine bir ikinci, üçüncü basamak bir sağlık kuruluşuna sevk olunması gereklidir. SGK yol parası almanın en temel ve en önemli 2 şartı bunlardır.

SGK Refakatçi Giderleri Nasıl Alınır?

Sigortalı olarak ikinci ya da üçüncü basamak hastane kuruluşuna müracaat eden kişi, yine başka bir ikinci, üçüncü basamak hastaneye sevk olduktan sonra sevk olduğu hastane, sigortalı kişinin yanında refakatçi olmasını mecbur olduğu bildirirse refakatçi ücreti verilir.

SGK Yol Parası Ne Zaman Ödenir?

İkinci ya da üçüncü basamak hastanelerden yine ikinci üçüncü veya basamak hastanelerden birine sevk olan sigortalının yol giderleri kurum tarafından karşılanır. SGK yol ücretleri gidiş, dönüş olarak hastanın harcadığı tutara göre belirlenir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir husus; kurum tedavinin yapılabileceği en yakın üçüncü basamak hastanenin bulunduğu yere kadarki olan yol parasını öder. Eğer lüzumsuz bir şekilde uzağa yönlendirildiyse kurum tüm yol parasını ödemez. Fakat bazı istisnai durumlarda ne kadar uzak olursa olsun tüm ücretler ödenir. SGK tüm yol masraflarının ödendiği istisnai durumlar aşağıda belirtilmiştir.

  • Tüm organ, doku nakli için yapılan sevklerde,
  • Uzuv nakli için yapılan sevklerde,
  • Üçüncü basamak kapsamında bulunan tüm sağlık kuruluşlarının yaptığı sevkler,
  • Bir meslek hastalığı mevcutsa meslek hastanesinden sevk yapılmışsa mesafe ne kadar uzun olursa olsun kurum tarafından tüm yol masrafları karşılanır.

SGK Yol Giderleri Nasıl Hesaplanır?

SGK yol ücreti hesaplaması bazı durumlara göre değişiklik göstermez. Durumlar değişiklik gösterse de yol ücreti hesaplamasında değişiklik olmaz. Daha anlaşılabilir olması adına SGK yol masrafları hesaplaması şu şekildedir;

  • Sigortalı kişi mutat taşıt ile yani otobüs, minibüs vs. araçlarla gidip, gelmişse mutat taşı ücreti esas alınarak yol masrafı verilir.
  • Sigortalı kişi kendi aracıyla gidip gelmişse yine mutat taşıt ücreti esas alınarak yol masrafı verilir.
  • Kurum sigortalı kişinin mutat taşıtı yani otobüsü veya minibüsü vb. kullandığına dair bir kanıt istemez. Sigortalı kişinin beyanı ne ise kurum da onu gerçek kabul eder ve yol masrafını öder.

SGK Uçak Parasını Yol Masrafı Olarak Verir mi?

SGK uçak yol masrafı ödemez. Çünkü uçak bir mutat taşıt değildir. Mutat taşıt olarak nitelendirilmeyen araçlar uçaklar, taksiler ve ambulanslardır. Eğer mutat taşıt olmayan taşıtlarla gidilirse SGK yine mutat taşıt ücreti öder. Fakat bazı istisnai durumlarda mutat taşıt kabul edilmeyen araçlarla gidilirse dahi SGK yol masrafını öder. Mutat taşıt olmadığı halde yol parası ödendiği istisnai durumlar aşağıda sıralanmıştır.

  • Sevk edilen sigortalı kişinin bulunduğu durum ya da hastalık, mutat taşıt kullanmasına elverişli değilse ve bu elverişli olmaması da sağlık raporunda belirtilmişse,
  • Acil bir durum söz konusu ise mutat olmayan bir araçla sevk edilmesi hekim tarafından onaylanmışsa ve de imzalı belge bulunuyorsa SGK mutat olmayan taşıtların yol masrafını öder.

SGK Gündelik Ücreti Nasıl Verilir?

Hasta ikinci ya da üçüncü basamak hastanelerden yine bu seviyedeki hastanelerden birine sevk edilirse ve sevk edildiği hastanede yatılı olarak bakılmazsa ayakta tedavi görür. Bu sebeple de hasta, hastanede kalamaz, hastanın kalacağı bir yere ihtiyacı olur. Bu gibi durumlarda SGK, gündelik parası verir. Fakat bu durum içinde SGK’nin yönetmeliğinde belirlenen bazı şartları vardır. SGK gündelik ücreti alma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Sevki yapılan sigortalı kişi bazı günler yatılı bazı günler ayakta tedavi olabilir. Kurum ayakta tedavi olduğu günlerin gündelik ücretini karşılar.
  • Tedavisi ayakta yapılan sigortalı kişiye sağlık raporu verilmişse sağlık raporunun geçerli olduğu günler gündelik ücreti ödenmez.
  • Hasta, tedavi süreci boyunca sürekli yatılı şekilde tedavi olmuşsa tedavi süreci boyunca gündelik ücreti ödenmez. Sadece gidiş ve dönüş yaptığı günlerin gündelik ücreti verilir.
  • Sevki yapılan hastanın, sevk yapıldığı gün tedavisi biterse o günün gündelik ücreti ödenmez.
  • Sevk edilen hasta tekrar başka bir hastaneye sevk edilirse yeni sevk edildiği hastanede gördüğü ayakta yapılan tedavilerden de gündelik ücreti alır.

SGK Yol Parası, Gündelik ve Refakatçi Ücretleri Nereden Alınır?

SGK yol parası, gündelik ve refakatçı ödemeleri PTT ile yapılır. Yol parası, gündelik ya da refakatçi ücretlerinden en az birini almaya hak kazanan sigortalı PTT’ye başvurup ödemesini alabilir.

SGK Yol Parası Ne Kadar?

SGK yol ücretleri hesaplaması Ulaştırma Bakanlığının belirlediği taban ücret tarifesi üzerinden hesaplanır. SGK yol ücreti hesaplaması şu şekildedir;

  • 0 ile 25 km arası mesafelerde gidilen yol 0,4 ile
  • 26 ile 50 km arası mesafelerde gidilen yol 0,5 ile
  • 51-75 km arası mesafelerde gidilen yol 0,7 ile
  • 76-100 km arası gidilen mesafelerde ise 0,8 ile çarpılarak yol ücreti bulunur.

Örneğin; bir sigortalı 80 km yol gitmişse 80*0,8 işleminin sonucu olarak 64 TL yol parası alır.

İşe Girdikten Ne Kadar Sonra Sağlıktan Yararlanılabilir?

SGK Yurtdışı Hizmet Borçlanması Hakkında Tüm Ayrıntılar

Sağlık Nedeniyle Kıdem Tazminatı Dilekçe Örneği

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu