Süresiz Engelli Raporu Nedir? Nasıl Alınır? İptal Olur Mu?

Engelli raporu süreli ve süresiz raporlar olarak ikiye ayrılır. Süreli ya da süresiz engelli raporu almak için minimum %40 oranında çalışma gücünü kaybetmiş olmanız gerekir. Süreli engelli raporunda, belirlenen sürenin sonunda yeniden sağlık kurulu raporu almak gerekir. Ancak süresiz engelli raporu ömür boyunca geçerlidir. Süresiz engelli raporu, kişinin sağlığına tekrar kavuşması, çalışma gücünü tekrar kazanması durumunda iptal olur.
Süresiz engelli raporunun iptal olma nedenleri;
- Hatalı beyan tespiti
- İş gücünün geri kazanılması
- Şikayet ya da ihbar
Süresiz engelli raporunun iptal olması durumunda karşı şikayette bulunabilir ve tekrardan sağlık kuruluna randevu alabilirsiniz.
Başlıklar
Süreli Engelli Raporu Süresiz Rapora Döner Mi?
Süreli engelli raporu iş gücü kaybının sabit kalması ya da artarak ilerlemesi halinde süresiz engelli raporu verilir. Engelli raporu alan kişilere öncelikle 6 ay süreli engelli raporu verilir. Bu süre dolduğunda yeniden heyete girersiniz ve bu kez 1 yıl süreli rapor verilir. Bu sürede tamamlandığında 2 yıl süreli engelli raporu alırsınız. Son olarak bu süre tamamlandığında süresiz engelli raporu verilebilir.
Süreli engelli raporunu süresiz rapora çevirmek tamamen heyetteki doktorların inisiyatifidir. Eğer hastalığınızın geçme ihtimali varsa ya da doktorlar tekrardan kontrol edilmenizi uygun gördü ise raporunuz süreli olacaktır. Süreli engelli raporlarının süresiz raporu çevrilmesi için iş gücü kaybının kalıcı olması gerekir.
Süresiz Engelli Raporu Kime Verilir?
Süresiz engelli raporu, engel oranı değişmeyen, tedavisi bulunmayan ya da kronik rahatsızlığı bulunan kişilere verilir. Bu durumdaki kişilere verilen süresiz engelli raporu ömür boyu geçerlidir.
Bu kişiler;
- Doğuştan görme engelli kişiler
- Kronik rahatsızlığı bulunanlar
- Zihinsel engelliler
- Uzuv kaybı olanlar
Not: Bu listede yer almayan bazı hastalıklar da süresiz engelli raporu almaya uygundur. Bu hastalıkları aşağıdaki yorum alanına yazarak okurlarımıza fayda sağlayabilirsiniz.
Süresiz Engelli Raporu Başvuru
Süresiz engelli raporu başvurusu MHRS uygulaması ya da 182 Randevu hizmetlerinden alınacak “Sağlık kurulu heyet raporu” randevusuyla başlar. Randevunun alınmasının ardından aşağıdaki adımlar uygulanır.
-
- Kimlik ve 4 adet resim ile randevu tarihinde sağlık kuruluşunda bulunmalısınız.
- Muayene edilmeniz gereken tüm bölümlere eksiksiz kontrol olmalısınız.
Tüm kontrollerin tamamlanmasının ardından bekleme aşamasına geçersiniz. Engelli raporunuz 2 ile 5 iş günü arasında sonuçlanır. Onaylanan engelli raporunuzu E Devlet üzerinden alabilir ya da heyete girdiğiniz hastaneden temin edebilirsiniz.
SGK Engelli Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır?