Devletin Suriyelilere Verdiği Hak ve Yardımlar Nelerdir?

Suriye’de ortaya çıkan iç savaş sonrasında, ülkedeki vatandaşlar Avrupa ve Türkiye’ye sığanmış ve Türkiye tarafından belli başlı desteklerle koruma altına alınmıştır. Birleşmiş Milletler kapsamında Türkiye’ye gönderilen ödeneklerle karşılanan destekler, Türk Kızılay’ı tarafından dağıtılmaktadır.

2020 yılı itibariyle 3,5 milyona ulaşan Suriyeli sayısı, sadece resmi kayıtlarda bilinen boyuttadır. Resmi olarak kaydı bulunmayan Suriyeliler, devlet tarafından verilen hak ve yardımlardan faydalanamazlar. 2020 yılı itibariyle devletin Suriyelilere verdiği yardımlar ve haklar, yazı içerisinde tüm detaylarıyla açıklanmıştır.

Devlet Tarafından Suriyelilere Verilen Yardımlar

Türkiye Cumhuriyeti tarafından, ülkede bulunan 3,5 milyon Suriyeliye verilen 3 ana destek bulunmaktadır. Devletin Suriye vatandaşlarına sağladığı destekler şunlardır:

  • Nakdi para yardımları
  • Uyum sağlanması için geliştirilen destekler
  • Eğitim-öğretim yardımları

Belirtilen destekler, Türkiye sınırlarında yaşadıkları süre içerisinde, temel hak ve ihtiyaçların karşılanmasını hedeflemektedir.

Suriyelilere Tanınan Temel Hak ve Özgürlükler Nelerdir?

Suriye vatandaşlarının Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde elde ettikleri temel hak ve hürriyetler şunlardır:

  • Devlet hastanelerinde sunulan acil sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkı
  • Özel sektörde çalışma ve çalışma talebinde bulunma hakkı
  • Resmi olarak evlenme ve aile sahibi olma hakkı
  • Eğitim hayatına devam etme hakkı
  • Yabancılar için hazırlanan sosyal desteklerden faydalanma hakkı

Belirtilen hak ve hürriyetler, Suriyeliler dışında Türkiye’de kala izni bulunan tüm yabancılar için de geçerlidir.

Sosyal Yardım Kartı 

Devlet Tarafından Suriyelilere Verilen Maddi Yardım Ne Kadardır?

Türk Kızılayı kapsamında, SUY projesiyle Suriye vatandaşlarına verilen aylık yardım tutarı 120 TL’dir. Birleşmiş Milletler tarafından karşılanan bu destek fonu, sadece ihtiyacı olan kişilere dağıtılmakta ve Suriyeliler için yapılan diğer harcamalarda kullanılmaktadır.

Suriyelilerin maddi yardımlardan faydalanabilmeleri için yaşadıkları bölgeden sorumlu Sosyal Yardımlaşma Vakfına gitmeleri ve destek başvurusu yapmaları gerekir. Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından kişilere verilen yardım kartına, her ay 120 TL ödeme yatırılmaktadır.

Suriyelilerin Nakit Para Yardımından Faydalanma Koşulları

Suriyeliler adına, Türk Kızılayı tarafından verilen nakdi para yardımından faydalanma şartları, aşağıdaki listede detaylı şekilde sıralanmıştır:

  • Destek başvurusu yapanların, Uluslararası alanda koruma altına alınmış mülteci grubunda yer alması gerekir.
  • Türkiye mülteci kayıtlarında, destek talep eden Suriye vatandaşlarının kaydı bulunmalıdır. Kayıtsız olarak Türkiye’ye gelen kişiler, Türk Kızılayı SUY desteklerinden faydalanamazlar.
  • Türkiye’de işleme uygun olan ve Türk kaynaklı bir bankada, kişiler adına hesap açılmalıdır.
  • Herhangi bir kurum ya da şahsi kişi tarafından, destek talep eden kişilere maddi yardım yapılmamalıdır.
  • Türk Kızılayı aylık destek ödemeleri, sadece maddi durumu kötü olan ve bakmakla yükümlü olduğu yakınları bulunan kişilere verilmektedir.

Kimler Suriyeli Nakit Para Yardımından Faydalanabilir?

Türk Kızılayı kapsamında verilen SUY yardımlarının özellikleri ve kullanım şartları, aşağıda detaylıca ele alınmıştır:

  • SUY yardımı sadece Suriye vatandaşlarına verilmektedir.
  • 18 yaşından büyük olan ve 59 yaşından küçük tüm kadınlar, Türk Kızılayı SUY desteklerine dahil edilirler.
  • Tek başına yaşamak zorunda olan ve hiçbir yakını bulunmayan kişiler, 60 yaşından büyük olmaları şartıyla destekten faydalanabilirler.
  • 18 yaşından küçük bir çocuğu bulunan anne babalar, SUY desteklerinden faydalanabilirler.
  • En az %40 olmak şartıyla, sağlık kurulu onaylı engelli raporu bulunan kişiler, Türk Kızılayı Suriyeli nakit para yardımlarından faydalanabilirler.
  • 4 ve üzeri çocuğu bulunan Suriye vatandaşları, aileleri adına SUY destek ödemesi alma hakkına sahiptir.
  • Anne baba, kardeş, eş, çocuk ya da engelli yakınlarına bakmak zorunda olan kişiler, 59 yaşlından küçük olmak şartıyla SUY desteklerinden faydalanabilir.

Suriyeliler için Türk Kızılayı tarafından yapılan ödemelerin kaynağı, Avrupa Birliği kapsamında çıkarılmış bir fonla karşılanmaktadır. Sadece Suriyeliler adına oluşturulmuş bu fon, Suriyeliler dışında kimse için kullanılmamaktadır. Fonun kaynağı sona erdiğinde, Suriyelilere verilen yardım paraları da sona erecektir.

Suriyeliler İçin Hazırlanan Uyum Yardımının Özellikleri

Suriyeli mülteciler için hazırlanan uyum programları, sadece yabancı tanıtım kartı olan kişileri kapsamaktadır. Belirtilen yabancı tanıtım kartı, Suriyeliler için verilen tüm yardımların anahtarı görevindedir ve bu karta sahip olmak için Türkiye mülteci kayıtlarında yer almak gerekir.

Suriyeli mülteciler için geliştirilen uyum yardımı projelerine dahil olmak için ikamet edilen bölgeden sorumlu kaymakamlıklara gidilmesi ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı Müdürlüğü üzerinden yardım talebinde bulunulması gerekir.

Suriyeliler İçin Hazırlanan Eğitim Yardımının Kapsamı

Suriyeli mültecilerin çocuklarının eğitim hayatına devam etmesi ve meslek sahibi olmaları adına hazırlanış haklardan bir tanesidir. İlk ve ortaöğretim eğitimleri kapsayan eğitim yardımı, çocuklar için dil ve tercüman desteğini de kapsamaktadır.

Çocukların eğitim masraflarının karşılanması için ihtiyaç durumunda belli miktar burs desteği verilir. Okullarda hafta sonları tercüme kursları açılır ve Suriyeli çocukların Türkçe öğrenmesi sağlanır.

Suriyeliler Sağlık Yardımından Nasıl Faydalanır?

Suriyeli mülteciler için kurulan kamplarda kalan kişiler, kampların sunduğu ücretsiz sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler.

Kamplar üzerinden ücretsiz olarak verilen sağlık hizmetleri kapsamında, acil yardım, doğum, kadın hastalıkları, çocuk doktoru ve ameliyat gibi birçok sağlık hizmeti sunulmaktadır. Belirtilen hizmetlerden faydalanılması için Suriyelilerin ilçe hastanelerine müracaat etmesi ve kayıtlarını oluşturması gerekir.

Hastane kayıtları esnasında, yabancı tanıtım kartının gösterilmesi zorunludur. Yabancı tanıtım kartı bulunmayan ve Türkiye mülteci kayıtlarında ismi geçmeyen kişiler, sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanamazlar.

Suriyelilerin Çalışma Haklarının Kapsamı ve Özellikleri

Suriyeli mülteci olarak kayıtlara geçen kişiler, Türkiye sınırları içerisindeki özel sektör alanlarında çalışma hakkı elde etmektedir. Özel sektör haricinde, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapma ihtimali yoktur. Sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kamu kurumlarında görev alma hakkı bulunmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Sosyal Güvenlik Kurumu sigortasıyla çalışması zorunlu olduğu gibi, Suriyeli mültecilerin de özel sektörde işe başlaması durumunda sigorta yapılmaktadır. 4A kapsamında başlatılan sigortalar, çalışanların sağlık hizmetleri için prim ödemelerini karşılamaktadır.

Suriyeli mültecilerin yaşam koşullarını devam ettirebilmeleri için özel sektörün belirlediği alanlarda çalışma hakkı oluşturulmuştur. Yurt dışında üniversite eğitimi bulunan ya da Suriye’de üniversite eğitimi alırken Türkiye’ye gelen ve denklik şartıyla üniversite eğitimini tamamlayan kişiler, özel sektörde belirlenen ve denklik uyumu sağlanan alanlarda mesleklerini yürütebilirler.

Mesleki alanda denklik belgesi bulunan kişiler, özel sektörde üst düzeyde çalışma hakkına sahiptir. Mesleki belgesi bulunmayan Suriye vatandaşları, vasıfsız eleman olarak hizmet sektöründe işe girebilirler.

Suriyelilerin Aile Kurma Haklarının Özellikleri

Suriyeli kişilerin Türkiye Cumhuriyeti kapsamında evlenmesi için Yabancılarda Evlenme Prosedürü kullanılmaktadır. Yabancılara yönelik evlilik prosedürü kapsamında gerekli olan evraklar hazırlanır ve evlendirme dairesine teslim edilir.

Gerekli raporlar incelendikten sonra, çiftlerin evliliklerinde herhangi bir engel olup olmadığı araştırılmaktadır. Suriyeli bir kişinin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bir kişiyle evlenmesi için yurt dışından evlenmeler için gerekli yönetmelik incelenmektedir.

Suriye vatandaşlarıyla, yurtdışından gelen herhangi bir vatandaş arasında hiçbir fark olmadığından, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyla evlenmeleri için gerekli tüm evrakların uygun şekilde hazırlanması gerekecektir.

Suriyeli göçmenlerle, farklı ülkelerden gelen göçmenler arasında hiçbir fark yoktur ve Türkiye sınırları içerisinde aile kurma haklarını kullanabilmeleri için istenen tüm evrakları hazırlamaları gerekecektir.

Göçmen Vatandaşların Askerlik Borçlanması Nasıl Olur?

Kredi Borcumdan Dolayı Ailemin Evine Haciz Gelir mi?

İşsizlik Maaşı Alana Kredi Veren Bankalar

İlgili Makaleler

2 Yorum
  1. slm benim bir arkadaşım tür uyruklu vatandaşla evlenecek yanlız bu suryeli vatandaş kacak olarak gelmiş bunu nasıl yapalım resmileştirelim nasıl yol alınır yardımcı olurmusunuz

    1. Merhaba
      İlk olarak işlemin resmi nitelik kazanması için bahsettiğiniz kişinin İl Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne başvuru yapması gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu