Süt Parası (Emzirme Ödeneği) Sorgulama ve Başvuru

Emzirme ödeneği yardımı 2022 yılı için 232 TL, 2023 yılı için 315 TL olarak belirlenmiştir.

Yıllar Tutar
2023 Süt Parası 315 TL
2022 Süt Parası 232 TL

Süt parası (emzirme ödeneği) başvuruları ve sorgulama işlemleri e-devlet sistemi üzerinden yapılabilmektedir. Doğum durumunda hastanenin yaptığı işlemler, bazı durumlarda süt parasının otomatik olarak kişilere ulaştırılmasını sağlar. Hastanenin doğumdan hemen sonra sisteme doğum meydana geldiğini işlemesi, herhangi  bir işlem yapılmasına gerek kalmadan süt parasının verilmesini sağlar.

Ancak bazı durumlarda sisteme doğum olayı işlese de doğum parası alınamayabilir. Bu durumlarda bireysel olarak başvuru alınması gerekmektedir.

Süt Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Süt parasının varlığını sorgulamak için yapılması gereken e-devlet sistemine giriş yapmaktır. Giriş için kullanılacak şifre, PTT aracılığıyla alınabilmektedir. Şifre alımının ardından yapılması gereken, sisteme T.C. kimlik numarası ile giriş yapmaktır.

Şifre ve numara ile yapılacak giriş sonrasında e-devlet seçenekleri arasından Sosyal Güvenlik Ödemeleri menüsüne giriş yapılmalıdır. Hastanede yapılan doğumun ardından en geç 1 hafta içinde banka hesapları ve e- devlet sistemi kontrol edilmelidir.

Süt Parası Sorgulamak İçin TIKLAYINIZ

E- devlet üzerinden giriş yaptıktan sonra kişinin sağ üst kısımda bulunan ‘Hizmetlerimiz’ bölümünden Sosyal Güvenlik Kurumu’nu işaretlemesi gerekmektedir. Ardından menü üzerinden Ödemeler seçeneği işaretlenmelidir. Ödemeler içerisinde bulunan Süt Parası seçeneği ile sorgulama ekranına giriş yapılabilir. Ekranda ‘Emzirme Ödeneği Sorgula’ yazısına tıklanarak sorgulama işlemleri gerçekleşebilir. Herhangi bir form doldurulmasına  gerek kalmadan süt parası hakkında bilgiye böylelikle ulaşılabilir.

SGK Süt Parası Sorgulama

Süt parasını SGK müdürlüklerinden sorgulamak için yapmanız gereken binaları ziyaret etmektir. SGK binalarında bulunan görevlilere kimliğinizi vererek sorgulama işlemlerinizi yapabilirsiniz. ancak buralardan paranızı direkt olarak almanız mümkün değildir. Paranızı sadece devlet bağlantısı bulunan PTT şubelerinden alabilirsiniz.

Süt Parası Yardım Başvurusu

Süt parası başvuru işlemleri, normal şartlarda hastanelerden direkt olarak yapılmaktadır. yapılan doğum sonrasında hastaneler, annenin ya da anne yakınlarının herhangi bir işlem yapmasına gerek kalmadan başvuruyu yaparlar. Ancak doğumdan sonra 1 hafta içerisinde yapılacak e- devlet sorgulamalarında veya diğer mecralarda süt parasının görünmemesi halinde annenin kişisel başvuruda bulunması gerekmektedir.

Doğum sonrasında alınacak süt parası için eğer e- devlet sisteminde herhangi bir işlem görülmüyorsa, yapılması gereken Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’ne kişisel başvuruda bulunmak olmalıdır. Başvuru sırasında anneden bir dilekçe doldurması istenir. Dilekçe içerisinde annenin doğum yaptığı tarih ve doğum yaptığı hastane yer almalıdır. Eğer anne evde doğum yaptıysa dilekçe içerisinde bu durum belirtilmelidir. Dilekçe 1 ay içerisinde işleme konacaktır.

İlgili içerik: Süt parası başvurusu yapın

Süt Parası Hangi Hesaba Yatırılır?

Süt parasının yatırıldığı hesap Ziraat Bankası hesaplarıdır. Eğer annenin zaten Ziraat Bankası’nda bir hesabı bulunuyorsa, hesaba otomatik olarak para yatırılır. Ancak annenin hesabı yoksa, PTT üzerinden anne adına para gönderilir. PTT hesaplarına süt parası iletilemez. Ziraat Bankası’nda hesabın bulunmaması durumunda kişiye PTT vezneleri aracılığıyla elden süt parası verilir.

Kişilerin süt parası alması için evraklar işleme konduysa, kişi doğumdan hemen sonra e- devlet üzerinden yönlendirme yoluyla parasını diğer hesaplara çekebilir. Bu hesapların Vakıfbank, Akbank veya Halk Bankası’nda olması şartı aranmaktadır. Bu kapsamda kişilerin bu bankalarda hesapları varsa, ancak Ziraat Bankası’nda hesapları bulunmuyorsa, e- devlet üzerinden yapılacak bir işlemle PTT kasasındaki para buralara aktarılabilir.

Süt Parası Yatırılmaması Durumunda İtiraz

Süt parasının yatırılmamasında itiraz süresi 5 yıldır. Eğer anne doğumdan itibaren 5 yıl içerisinde süt parasını almamışsa, 5 yıllık zaman aşımı dolduysa annenin tekrar başvuru hakkı bulunmamaktadır. Anne, bu durumda herhangi bir işlem yapamaz. Ayrıca annenin sistemde süt parası aldığı görülüyorsa, ancak anne bu parayı aldığını reddediyorsa, resmi evraklar dikkate alınır.

Erkekler İçin Süt Parası Yardımı Alma Şartları

Süt parasını almak isteyen erkeklerin taşıması gereken şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Eşin doğum yapmış olması gerekmektedir. kardeş ya da annenin doğum yapması durumunda bahsedilen para erkeğe verilmez.
  • Erkeğin SSK’lı olması gerekmektedir.
  • Doğum öncesinde bahsedilen SSK’nın en az 120 gün yatırılması gerekmektedir.
  • Eşin çalışmıyor olması gerekmektedir.

Kadınlar İçin Süt Parası Yardımı Alma Şartları

Kadınların süt parası almasının koşulları şu şekilde sıralanabilir:

  • Doğum yapanın kendisi olması gerekmektedir.
  • SSK’lı olunması, çalışmaktayken doğum yapılması gerekmektedir.
  • Son 15 ay içerisinde en az 120 günlük SSK’nın ödenmesi gerekmektedir.
  • Kadının eşi çalışıyor olsa da, kendi sigortasına bakılmaktadır.

İşten Çıkmış SSK’lılar Süt Parası  

İşten ayrılan kadınlar için süt parası ancak doğum sebepli işten ayrılmalarda verilmektedir. Doğum parası, çalışılan işe değil, devlete bağlı olarak verilen bir paradır. Bu nedenle işvereni etkileyen bir durum söz konusu olmaz. Annenin son 15 ayda 120  günlük sigortasının yatırılması durumu haricinde herhangi bir şartı taşımasına gerek kalmadan süt parası alması mümkündür.

4/B Mensupları Süt Parası Alabilir Mi?

4/B kapsamında çalışanlara süt parası verilse de, ayrıca bir başvuru gerektirmektedir. Bu kategoride çalışanlar, süt parası alabilmeleri için doğum yaptıklarını ayrıca beyan etmelidir. Dilekçe yazılarak doğum yaptığını beyan etmesi ve süt parası talep ettiğini beyan eden çalışana bu para 2 ay sonra gönderilir. Dilekçeye ek olarak çocuğun kimliği de çıkarılmış olmalı ve doğum belgesinin  de dilekçeye eklenmesi gerekmektedir.

Eşleri SSK’lı Olanlar Süt Parası Alabilir Mi?

Eşin SSK’lı olması durumunda süt parası verilmektedir. Kişiler eğer SSK’lı değilse, eşlerin SSK’lı olduğunun beyan edilmesi durumunda bu parayı alabilmeleri sağlanmaktadır. Kadının sigortalı olması şartı burada aranmamaktadır. Ancak bu şart sadece resmi nikah bulunması durumunda aranmaz. Eğer annenin resmi nikahı yoksa, şart başka yollarla dikkate alınır.

Resmi Nikahı Olmayanlara Süt Parası

Süt parasında resmi nikah şartı sadece annenin SSK’lı olmaması durumunda aranmaktadır. Eğer annenin kendi sigortası varsa, resmi nikah şartı aranmaz. Annenin bebeğin babasını dilekçede beyan etmesine de gerek yoktur. Bebeğin doğum belgesi ile direkt olarak başvuru gerçekleşebilmektedir.

Memurlar Süt Parası Alabilir Mi?

Memurlar için süt parası almak, tüm memur kategorilerinde mümkün olmayabilir. Bu kapsamda uygulanan işlemler şu şekilde sıralanabilir:

  • 657 sayılı kanuna tabi memurlar, süt parasından kesinlikle yararlanamaz. Emekli sandığına tabi olduğu kanunen belirtilen bu sınıf memurlar, süt parası alamaz.
  • 4/A mensubu memurlar sözleşmeli çalışan sınıfında yer almaktadır. bu kapsamda çalışmakta olan memurlar, 4/B pozisyonunun farklı bir versiyonu olarak geçer. Bu nedenle süt parası alabilmek için dilekçe yazmaları gerekmektedir.
  • Sürekli işçiler SSK’ya tabidir. Bu nedenle herhangi bir başvuru yapmalarına gerek kalmadan süt parası imkanlarından yararlanabilirler.

Süt Parası İle Doğum Yardımı Arasındaki Fark

Doğum parası ile süt parasının farkı birinin  tüm annelere, diğerinin sadece SSK’lılara veriliyor olmasıdır. doğum parası, devlet vaatleri kapsamında anne olmuş tüm kadınlara verilmektedir.  Ancak süt parası alabilmek için kişilerin sigortalarının ödenmiş olması ve şartları karşılaması gerekmektedir. Bunun yanında bazı durumlarda emzirme ödeneği için dilekçe yazılarak başvuru yapılması gerekir. Ancak doğum parası için herhangi bir dilekçe yazılmasına gerek yoktur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu