2023 Ev / Arsa Tapu Masrafları Ne Kadar Tutuyor ?

2023 yılında ev/arsa tapu masrafları; gayrimenkullerin satış fiyatları üzerinden hesaplanmaktadır. Satış fiyatının binde 40’ı tapu masrafı olarak kabul edilmektedir. %2’si alıcıdan ve %2’si satıcıdan istenmektedir. Ancak alıcı ve satıcı aralarında anlaştıktan sonra tapu masrafını kimin ödediğinin bir önemi bulunmamaktadır. Bu noktada alıcı ve satıcının satış fiyatını anlaşarak tapuda daha düşük göstermemesi gerekmektedir. Bu durumun fark edilmesi halinde kendilerine ceza kesilmektedir. Tapu işlemleri için Tapu Kadastro’dan öncesinde randevu alınması gerekmektedir.

Tapu Harcı Nedir ve Ne Kadardır?

Tapu masrafının diğer bir ismi tapu harcıdır. Gayrimenkul satışı gerçekleştirildiğinde, tapuda beyan edilen satış bedelinin bine 4’ü oranında tapu masrafı alınmaktadır. Konut, iş yeri, arsa, tarla ve arazi gibi gayrimenkuller için geçerli olan bir durumdur.

Tapu Harcı İndirimi Uygulaması Devam Ediyor Mu?

Tapu harcı indirimi kararı 05.05.2018 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından açıklanmıştır. Kat irtifakı veya mülkiyetine sahip olanlara; binde 40 oranında istenen tapu harcı, binde 30’a indirilmektedir. Ancak bu uygulamanın son bulma tarihi 31.12.2019’dur. 1 Ocak 2020 tarihinden sonra indirim uygulaması kaldırılmıştır ve binde 40 oranında tapu harcı alınmaya devam edilmiştir.

Tapu Masrafı Ödemesini Kim Yapar?

Tapu harcı ödemesi hem alıcıdan hem de satıcıdan alınmaktadır. Alıcıdan da satıcıdan da eşit oranda talep edilmektedir. Ancak bununla ilgili bir zorlama bulunmamaktadır. Alıcı ile satıcı kendi aralarında anlaşmaları durumunda; tapu masrafının tamamı alıcıdan, tamamı satıcıdan ya da belirlenen oranda alıcıdan ve kalanı satıcıdan olmak üzere tahsil edilebilmektedir.

Tapu Masrafı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Tapu harcı hesaplaması yapılırken, gayrimenkulün alıcı veya satıcı tarafından bildirilen satış fiyatı üzerinden hesaplama yapılmaktadır. Örnek vermek gerekir ise; alıcı veya satıcı, gayrimenkulün satış bedeli olarak 200.000 TL’yi bildirmiş olsun. Bu durumda alınacak olan toplam tapu masrafı hesaplanırken 200.000 TL’nin binde 40’ı hesaplanmaktadır. Bu da 8.000 TL olmaktadır. 4.000 TL alıcıdan ve 4.000 TL de satıcıdan istenmektedir.

Tapu Harcı Bedeli Düşük Gösterilir İse Ne Olur?

Daha az tapu masrafı çıkması için gayrimenkulün satış fiyatının daha düşük gösterilmesi halinde, bu durumun tespit edilmesi ile beraber ceza kesilmektedir. Satış bedelinin düşük gösterilmesi hem tapu harcını azaltmaktadır hem de muhtemel gelir vergisini düşürmektedir. Bu sebeple ceza kesilmektedir. Kesilen cezalar geriye dönük de olabilmektedirler. Gelir İdaresi Başkanlığı bu durumu yakından takip etmektedir. Alıcının gayrimenkulü almak için bankadan çektiği konut kredisi tutarı ile tapu harcı tutarının kıyaslamasını yapmaktadır. Buna göre aradaki farktan yola çıkarak, tapu harcının düşük ödendiği tespit edilebilmektedir. Kesilen ceza tutarının yarısı alıcıdan ve diğer yarısı da satıcıdan istenmektedir. Tapu harcına süre içerisinde binen yasal faiz oranının ve hesaplanan eksik harç tutarının %25’i hesaplanmaktadır. Vergi ziyaı cezası adı altında talep edilmektedir.

Tapu Masrafının Düşük Gösterilmesi İle Fazla Vergi Ödemek Mecburiyetinde Kalınabilir Mi?

Ev/arsa tapu masrafını düşük göstererek herhangi bir gayrimenkul satın alan kişi, eğer bu gayrimenkulü alışının üzerinden 5 yıl geçmeden satmaya karar vermeleri durumunda; gayrimenkul değer artış kazancı vergisi ödemeleri gerekmektedir. Bu durumda satışı evin gerçek değeri üzerinden yaptıklarında, ödemeleri gereken vergi tutarı normalden daha fazla olmaktadır. Çünkü fazla kar etmiş olarak gözükmektedirler. Bu durumun önüne geçmek için ikinci satış işleminde de gayrimenkulün değerini küçük göstermek isteyenler olabilmektedir. Ancak tespit edilmesi durumunda faizi ile beraber daha fazla ceza ödemek durumunda kalacaklardır.

Tapu Harcı Pişmanlık Dilekçesi Nedir?

Tapu masrafını daha düşük gösteren kişilerin, pişmanlıklarını bildirerek düşük gösterilen değeri yükseltebilmek için verdikleri dilekçeye verilen isimdir. Ancak dilekçe verilmesi ile beraber beyan edilen tapu harcının farkı yasal faizi ile istenmektedir. Pişmanlık dilekçesi verenlerin karları ise; eksik tutarın %25’i oranındaki vergi ziyaı cezasını ödemek mecburiyetinde olmamalarıdır. Gelir İdaresi’nin inceleme altına aldığı ve hakkında işlem başlattığı kişiler, ilgili gayrimenkul satışları ile ilgili pişmanlık dilekçesi verememektedirler. Sadece henüz hakkında işlem başlatılmamış olanlara tanınan bir haktır. Gelir İdaresi’nin çağrı merkezi olan 189 numaralı hat aracılığı ile pişmanlık dilekçesi hakkında detaylı bilgi elde edilebilmektedir.

Tapu Masrafı Ödeme Yöntemleri Nelerdir?

Tapu harcını ödemek isteyenlerin izleyebilecekleri yollar şöyledir:

  • E-devlet sistemi üzerinden ödeme yapılabilmektedir.
  • Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığı ile tapu masrafı ödemesi yapılabilmektedir.
  • Belirli bankaların şubeleri aracılığı ile ödeme yapılabilmektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığı Aracılığı İle Tapu Masrafı Ödemesi Nasıl Yapılır?

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesi üzerinden tapu harcı ödemesi yapılabilmektedir. Tapu Müdürlüğü’nde satış işlemini gerçekleştirmiş olanlara bir SMS gelmektedir. Bu SMS içerisinde ödenmesi gereken tutarlar ve 12 veya 13 haneli seri numarası yer almaktadır. https://intvrg.gib.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır. T.C. kimlik numarası ile giriş, kullanıcı girişi ve şifresiz işlemlerden herhangi birine tıklanmalıdır. Açılan sayfadan tapu harcı sorgulama ve ödeme butonuna tıklanmalıdır. Ardından açılan sayfada işlem referans no yazan kısma SMS ile gelen seri numarası yazılmalıdır ve hesapla butonuna tıklanmalıdır. Anlaşmalı bankalardan herhangi birinin kredi kartı ile ödeme gerçekleştirilebilmektedir.

E-Devlet Üzerinden Tapu Harcı Ödemesi Nasıl Yapılır?

E-devlet sisteminden tapu masrafı ödemesi yapmak isteyenlerin takip etmeleri gereken adımlar aşağıda verilmiştir:

  • https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır.
  • Ana sayfanın sağ üst köşesinde bulunan giriş yap butonuna tıklanmalıdır.
  • Kimlik doğrulaması yapılmalıdır. T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi talep edilmektedir. E-devlet şifresi ise PTT şubelerinden alınabilmektedir. Kimlik belgesi ile herhangi bir PTT şubesine giderek 2 TL karşılığında kapalı zarfta şifre alabilmeleri mümkündür.
  • Kimlik doğrulaması yaptıktan sonra e-hizmetler listesine girmelilerdir. Ardından Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nü bulmalılardır.
  • Tapu ve Kadastro Harç ve Döner Sermaye Sorgulama/Döner Sermaye Ödeme butonuna tıklamaları gerekmektedir. Açılan sayfadan borç sorgulaması yaparak kredi kartı veya hesap kartı ile ödeme yapabilmektedirler.

Tapu Masrafı Ödemesi Yapılabilecek Olan Bankalar Hangileridir?

Tapu harcı ödemesi kredi kartı ile yapılabileceği gibi, banka şubelerinden de yapılabilmektedir. Vakıf Katılım Bankası’nın, Ziraat Katılım Bankası’nın ve PTT’nin kredi kartları üzerinden ödeme kabul edilmemektedir. Şubeden harç ödemesi kabul edilen bankalar ise aşağıda belirtilmiştir:

  • PTT
  • Ziraat Bankası
  • Ziraat Katılım Bankası
  • Emlak Katılım Bankası
  • Vakıfbank
  • Vakıf Katılım Bankası
  • Halk Bankası

Tapu Masrafı Hesaplama Örneği Nasıldır?

Ev/arsa tapu masrafı hesaplaması aşağıda örneklendirilmiştir:

  • 000 TL’lik bir gayrimenkul satıldığında; 12.000 TL tapu harcı ödenmesi gerekmektedir. 6.000 TL alıcıdan ve 6.000 TL satıcıdan istenmektedir.
  • Gayrimenkulün satış fiyatının 100.000 TL olması halinde; 2.000 TL alıcıdan ve 2.000 TL satıcıdan olmak üzere, 4.000 TL ücret talep edilmektedir.

İş İçin Sağlık Raporu Nasıl ve Nereden Alınır?

Plaka Ceza Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir?

Türk Telekom Bilinmeyen Numara Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir?

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu