Üniversite Öğrencisi Sağlık Hizmetlerinden Nasıl Yararlanır?

Bilindiği gibi çocuklar anne ya da babalarının sigortasından yararlanmaktadır. Bu yararlanma durumu belli şartlara bağlanmıştır. Bu şartlar ortadan kaybolduğunda sigortadan yararlanma hakkı da kendiliğinde ortadan kalkar ve çocukların bu noktadan sonra kendilerinin sigortalı olması gerekir.

Bu noktada üniversite öğrencisi sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanır, sağlık hizmetlerinden yararlanmak için neler yapmalıdır, herkes için işlemler aynı mıdır, cinsiyete göre işlemler farklılık gösterir mi tarzındaki sorular sorulmaktadır. İnsanların bu noktada yeterince bilgi sahibi olmaması söz konusu soruların temel kaynağıdır.

Üniversite öğrencilerine tanınan sigorta hakkı, lise sonrası eğitimine devam etmeyen öğrencilerden daha farklıdır. Ön lisans, lisans ya da yüksek lisans eğitimi alan çocuklar, anne ya da babalarının sigortalarından 25 yaşına kadar yararlanma hakkına sahiptir. Bu da eğitim süresince çocukların sağlık noktasında sıkıntı yaşamaması anlamına gelmektedir. Fakat bunun için çocukların anne ya da babasının mutlaka aktif bir sigortası olmalıdır. Aksi durumda olmayan sigortadan çocukların yararlanması mümkün olmayacaktır.

Öğrencilere Karşılıksız Kaymakamlık Burs Parası

Yeni Mezun Öğrencilerin Sağlıktan Yararlanma Süresi

Öğrenci Yardım Parası Ne Kadar? Nasıl Alınır?

Erkek Çocuklarının Sigortadan Yararlanması İçin Yapması Gerekenler

Üniversite öğrencisi sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanır konusunda bilinmesi gereken en önemli husus, söz konusu uygulamaların erkek ve kız çocuklar için farklı olduğudur. Öğrencilerin normalde 18 yaşını geçtikten sonra ailelerinin sigortasından yararlanabilmesi için provizyon aktivitesi gerekir. Fakat Sosyal Güvenlik Kurumu ile Yüksek Öğretim Kurumu’na bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren üniversiteler arasında bir protokol yapılmış ve buna bağlı olarak aktivasyon işlemine gerek kalmamıştır. Aktivasyon otomatik olarak yapılmaktadır.

Otomatik aktivasyon büyük kolaylık getirse de bazen sistemsel sorunlar olabilmektedir. Bundan dolayı e-devlet üzerinden sorgulama yapılarak bunun doğrulanması çok önemlidir. Böylece bir sağlık kuruluşundan hizmet alınırken sürprizle karşılaşılmaz.

Üniversite öğrencisi sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanır konusunda ailelerin ilk işe giriş tarihi ile de bir takım hususlar vardır. İlk defa 01.10.2008’den önce sigorta kaydı olan kişilerin çocukları hiçbir şart aranmadan 25 yaşına kadar sigortadan yararlanırken bu tarihten sonra işe girenlerin çocukları ise liseyi bitirmeleri durumunda 20 yaşına üniversite eğitimi almaları durumunda ise 25 yaşına kadar ailelerinin sigortalarından yararlanabilirler. Bu durum erkek çocukları için geçerlidir.

Kız Çocuklarının Sigortadan Yararlanma Şartları

Kız çocukları için de yukarıdaki prosedür geçerlidir. Üniversite öğrencisi sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanır sorusu kız çocukları için sorulursa yine işe girme tarihi dikkate alınmaktadır. 01.10.2008 tarihinden önce işe girenlerin kız çocukları, hiçbir şart aranmadan evlenene kadar anne ya da babalarının sigortalarından yararlanabilir. Fakat bu tarihten sonra işe girenlerin çocukları lise eğitimini tamamlamışsa 20 yaşına kadar üniversite eğitimi alıyorsa da 25 yaşına kadar ailelerinin sigortalarından yararlanabilirler.

Ailelerinin Sosyal Güvencesi Olmayan Üniversite Öğrencilerinin İzlemesi Gereken Yol

Ailelerinin sosyal güvencesi olmayan çocukların da sosyal güvencesi olmuyor. Böyle durumlarda izlenmesi gereken basit bir yol vardır ve öğrencilerin mutlaka bu yolu kullanması gerekmektedir. Üniversite öğrencisi sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanır sorusunun cevaplarından birisi de direkt olarak bu konuyla ilgilidir. Bilindiği gibi yapılan bir değişiklik ile sigortası olmayan kişiler, genel sağlık sigortası (GSS) kapsamına alındı. Dolayısıyla da sigortası olmayan kişilerin bu sigorta için başvuru yapması gerekiyor. Başvuru yapılmaz ise üst seviyeden bu kapsama kişiler alınıyor ve aylık 60 TL civarında bir ödeme yaparak sağlık haklarından yararlanıyor.

Üniversite öğrencilerinin de bu sigortaya başvurması şarttır. Aksi takdirde aylık olarak bu miktarı ödemeleri gerekir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na giderek gelir testi yaptırılmalıdır. Öğrenci olunduğundan dolayı geliri olmayan çocuklara devlet tarafından ücretsiz olarak sağlık hizmeti verilecektir.

Anne Babasının Sağlık Güvencesi Olmasına Rağmen GSS Borcu Çıkanlar Ne Yapmalı?

Üniversite öğrencisi sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanır konusundaki bir diğer husus ise GSS borcu ile ilgilidir. Bu sigorta otomatik olarak devreye girmekte ve bazen öğrenciler üniversite eğitimine başlayana kadar geçen süre için de borç çıkabilmektedir. Böyle bir durum yaşanılmaması için e-devlet üzerinden genel sağlık sigortası borcunun sorgulanması çok önemlidir.

Böyle bir durumda borç çıkan kişilerin üniversiteden kayıt ve mezuniyetlerinin tarihini gösteren bir belge alması ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na vermesi gerekiyor. İncelenecek belge sonrasında kurum tarafından çıkarılan bu borçlar silinecektir. Böylece öğrenciler bu borcu ödemekten kurtulmuş olacaklardır.

Öğrenciler İçin Yaş Sınırı Nedir?

Yukarıda öğrencilerin kaç yaşına kadar ailelerinin sağlık sigortalarından yararlanabileceği belirtilmiştir. Üniversite öğrencisi sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanır sorusuna verilen o yanıtlar, üst sınırı ifade eder. Yani her üniversite okuyan kişi ailesinin sigortasından 25 yaşına kadar yararlanmaz.

Öğrenciler üniversiteden mezun olduktan sonra 2 yıl daha ailelerinin sigortasından yararlanabilir. Buradaki üst sınır 25’tir. Lise için de benzer bir durum söz konusudur ve buradaki üst sınır ise 20’dir. Dolayısıyla da yaş konusu, kişilerin mezuniyet tarihi ile direkt olarak ilgilidir.

Üniversite Öğrencileri Sigortalı İşte Çalışabilir Mi?

Üniversite öğrencisi sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanır diyen kişilerin merak ettikleri konulardan birisi de üniversite öğrencilerinin bir işte çalışıp çalışamayacağı ile ilgilidir. Üniversitede eğitim gören öğrencilerin sigortalı bir işte çalışmaları herhangi bir sakınca oluşturmaz. Fakat alınan burs ve öğrenim kredisinin durumu ile ilgili kurumlardan bilgi alınması çok daha doğru olacaktır.

Alo 170 SGK Danışma Hattı

SGK Prim Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?

İsteğe Bağlı Sigortalılık Koşulları Nelerdir?

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu