65 Yaş Aylığı (Maaşı) Nedir? Başvuru Nasıl Yapılır?

2023 65 yaş aylığı 2.604 TL oldu. 65 yaşını aşmış ve sosyal güvencesi bulunmayan kişilerin ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için ödenen 65 yaş aylığı 2.604 TL’dir. Yaşlılık aylığı alanların sigortalı olarak işe girmeleri, adresleri değiştiği halde bildirmemeleri, gelirlerinde artış yaşanması ve vefat etmeleri gibi durumlarda maaş kesilmektedir.

Açıklama Tutar
2022 65 Yaş aylığı 2.604 TL
2021 65 Yaş aylığı 1.684 TL

Yaşlılık Aylığı Alma Şartları Nelerdir?

Yaşlılık maaşının bağlanabilmesi için istenen koşullar aşağıdaki gibidir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları başvuru yapabilmektedirler.
  • 65 yaşını doldurmuş olan vatandaşların yaşlılık maaşı alma hakları bulunmaktadır.
  • 4A, 4B veya 4C sigorta koluna bağlı olunmaması ve sosyal güvencenin bulunmaması gerekmektedir.
  • Yaşlılık maaşı için aylık gelir tutarının dönemin muhtaçlık sınırının altında olması istenmektedir.
  • İçinde bulunulan yıldaki brüt asgari ücretin üçte birinden daha fazla aylık gelire sahip olanlar veya nafaka alanlar yaşlılık aylığı alamamaktadırlar.

Yaşlılık Aylığı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Yaşlılık maaşı başvurusunda bulunacak olanların başvuru dosyasına eklemeleri gereken evraklar aşağıda verilmiştir:

  • Kimlik belgesinin sunulması gerekmektedir.
  • Sosyal güvencesinin bulunmadığına dair evrak sunmalıdır.
  • Aynı hane içerisinde yaşanan kişilerin kimlik bilgileri gerekmektedir.
  • Fakirlik kağıdı istenmektedir.

Fakirlik Kağıdı Nedir ve Nereden Alınır?

Fakirlik belgesi; muhtaçlık belgesi olarak da bilinmektedir. İkamet edilen yerin bağlı bulunduğu muhtarlığa giderek bu belge talep edilebilmektedir. Muhtarlık bu belgeyi vermeden önce kişi ile ilgili bir araştırma yapmaktadır. Şartları karşılaması durumunda belgeyi vermektedir. Kişinin fakirlik kağıdı alabilmesi için sosyal güvencesinin olmaması, üzerine kayıtlı herhangi bir gayrimenkulün veya aracın bulunmaması istenmektedir. Ayrıca aylık gelirinin muhtaçlık sınırının altında olduğunun belgelenmesi gerekmektedir.

Muhtaç Ailelere Karşılıksız Kömür Yardımı | Dilekçe Örneği

Fakirlik (Muhtaçlık) Belgesi Nasıl ve Nereden Alınır?

Muhtaçlık Sınırı Ne Kadar? Nasıl Hesaplanır?

Yaşlılık Aylığı İçin Aylık Gelirin Muhtaçlık Sınırının Altında Olup Olmadığı Nasıl Hesaplanır?

Yaşlılık maaşını alabilmek için aylık gelirinin muhtaçlık sınırının altında olup olmadığı gelir testi ile belirlenmektedir. Başvuru sahibinin ve aynı hane içerisinde yaşayan kişilerin gelirleri, giderleri, üzerlerine kayıtlı bir gayrimenkulün veya aracın olup olmadığı gibi birçok değişkene bakılmaktadır.

Gayrimenkullerin rayiç bedelinin 240’ta biri ve araçların da rayiç bedelinin 120’de biri gelir hesaplamasına dahil edilmektedir. Ailede kişi başına düşen aylık gelir bu şekilde muhtaçlık sınırının altında olur ise; yaşlılık aylığı alınabilmektedir.

Yaşlılık Aylığı Hakkında Bilinmesi Gereken Detaylar Nelerdir?

Yaşlılık maaşının ayrıntıları şu şekildedir:

  • Yaşlılık aylığının tutarı, açıklanan enflasyon artışı ile orantılı bir şekilde 6 ayda bir arttırılmaktadır.
  • Aylığın alınabilmesi için belirlenmiş bir süre bulunmamaktadır. 65 yaşında bu aylığı almaya başlayan kişiler; gelir durumlarında bir değişiklik olmadığı sürece vefat edene kadar aylık almaya devam edebilmektedirler.
  • Yaşlılık maaşının alınabilmesi için gerekli şartları sağlayan kişiler, bunu belgelemelilerdir. Bunun için de gelir testi yapılmaktadır.

Yaşlılık Aylığı Başvuru Merkezi Neresidir?

Yaşlılık maaşına başvuru yapmak isteyenler için başvuru süreci ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ilgilenmektedir. İkamet edilen ilçedeki kaymakamlıklara giderek Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bulunabilmektedir.

Yaşlılık Aylığı Başvuru Adımları Nelerdir?

Yaşlılık maaşı için başvuru yaparken izlenmesi gereken adımlar aşağıda belirtilmiştir:

  • Yaşlılık aylığı başvuru formu doldurulmalıdır. Form Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın web sitesi üzerinden elde edilebilmektedir. Formun çıktısı alındıktan sonra doğru bilgiler ile doldurulması gerekmektedir. Başvuru değerlendirme aşamasında yanlış bir bilgi ile karşılaşılır ise; kişinin başvurusu kabul edilmemektedir.
  • Başvuru için gerekli evrakların bazılarının temin edilebilmesi için Mal ve Defterdarlık Müdürlüğü’ne gidilmesi gerekmektedir.
  • Başvuru formu ve gerekli evraklar toparlandıktan sonra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvuru için gidilmelidir. Başvuru işlemleri başlatıldıktan sonra Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü süreç ile ilgilenmektedir.
  • Başvuru değerlendirmesi yapıldıktan sonra yaşlılık maaşı almaya uygun olanların başvuruları onaylanmakta ve ödemeleri yapılmaktadır.

Yaşlılık Aylığı Sorgulama Yolları Nelerdir?

Yaşlılık maaşı için başvuru yaptıktan sonra başvuru durumu hakkında bilgi almak isteyenlerin uygulayabilecekleri başvuru yöntemleri aşağıda listelenmiştir:

  • E-devlet aracılığı ile yaşlılık aylığı sorgulaması yapılabilmektedir.
  • Telefon kullanarak yaşlılık aylığı başvuru sorgulaması yapılabilmektedir.
  • Başvuru işleminin başlatıldığı kurum ziyaret edilerek sonuç sorgulaması yapılabilmektedir.

E-Devlet Üzerinden Yaşlılık Aylığı Sorgulama

E-devlet sisteminden yaşlılık maaşı sorgulaması için takip edilmesi gereken adımlar aşağıda sıralanmıştır:

  • https://www.turkiye.gov.tr web sitesine girilmelidir.
  • Ana sayfadaki e-hizmetler butonuna tıklanmalıdır.
  • Listelenen kurumlar içerisinden Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bulunmalıdır.
  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile yapılabilecek işlemler içerisinden Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama seçeneği seçilmelidir.
  • Açılan sayfada kimlik doğrulaması yapılması istenmektedir. Bunun için 5 farklı doğrulama seçeneği sunulmaktadır. E-devlet şifresi, mobil imza, T.C. kimlik kartı, elektronik imza ve internet bankacılığı kullanılarak kimlik doğrulaması yapılabilmektedir. E-devlet şifresini PTT şubesinden 2 TL ücret ödeyerek alabilmek mümkündür.
  • Kimlik doğrulaması yaptıktan sonra açılan sayfada alınan yaşlılık aylığı ile ilgili detaylı bilgiler görülebilmektedir.

Telefon İle Yaşlılık Aylığı Sorgulama

Alo 144 hattı ile yaşlılık maaşı başvurusunun ne durumda olduğu öğrenilebilmektedir. Sosyal yardım hattı olan Alo 144 hattı arandıktan sonra yaşlılık maaşının sorgulanmak istendiği söylenmelidir. Ardından aylık başvuru durumu, aylık tutarı gibi bilgiler elde edilebilmektedir.

Başvuru yapılmış olan, ikamet edilen bölgede bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Merkezi’ne gidilmelidir. Kimlik belgesi ile beraber giderek görevliye başvuru sorgulaması yapmak istendiği söylendiğinde, gerekli bilgiler verilmektedir

Yaşlılık Aylığı Ödemesi Ne Zaman Yapılır?

Yaşlılık maaşı almak isteyenlerin ödeme tarihleri, doğum senelerinin son rakamına göre farklılık göstermektedir.

Ödeme günleri ise aşağıda şöyledir:

  • Doğum yılı 0 veya 5 ile bitenler; her ayın 5’inci gününde aylık ödemesi almaktadırlar.
  • Doğum senesinin son hanesi 1 veya 6 olanlar; ayın 6’sında yaşlılık aylığı almaktadırlar.
  • Doğum yılının son hanesi 2 veya 7 olanlar için ödeme yapılan gün, ayın 7’sidir.
  • Her ayın 8’inde yaşlılık maaşı alabilecek olanların doğum senelerinin son rakamı 3 veya 8’dir.
  • Her ayın 9’unda maaş ödemesi yapılanlar; doğum yılı 4 veya 9 ile bitenlerdir.

Yaşlılık Aylığı Ödemesi Nereden Alınabilmektedir?

Yaşlılık maaşı alacak olanların ilk maaşı Ziraat Bankası’na isimlerine açılmış bir hesaba yatırılmaktadır. Yaşlılık aylığını almak için kişinin ikamet ettiği bölgedeki en yakın Ziraat Bankası’nı ziyaret etmesi gerekmektedir.

Ancak ikinci ve sonraki maaş ödemelerini almak için en yakın PTT şubesine gidilmesi gerekmektedir. Maaş ödemesini alırken sadece kimlik belgesini göstermek yeterli olmaktadır.

İlgili Makaleler

4 Yorum
  1. cevabınız için çok teşekkür ederim.. bilemedik, bir hata yaptık.. şimdi araştırdım, tapu harcını biraz yüksek ödeyerek hibe yoluyla devir varmış..nasip değil demek ki. bir akıl veren de olmadı..

    peki satış yoluyla da devir olsa bile bu satışın etkisi ömür boyu mu sürer?? yani diyelim ki ben 20 yıl önce bir araç sattım..bu araçtan gelen gelir benim tüm ömür boyunca bir gelirim olarak mı görünür??

    annem adında Allah ömür verirse diyelim ki 10 sene sonra yine bir başvuru yaptık.. senin arsan varmış, satmışsın, parasını ne yaptın mı derler yine? bunun etki süresi ne kadardır? bir cevap daha verirseniz memnun olurum..çok teşekkürler..

    saygılarımla,

    1. Merhaba, sürekli gelir olmadığı için uzun süre olumsuz etkilemez. Sosyal yardım kapsamımda verilen aylıklar farklıdır ödemelerini de ayrı kurumlar yapar. 65 Yaşlılık aylığınız olumsuz sonuçlanmış olsa da muhtaçlık aylığı için başvuru yapabilirsiniz. Vakıflar Genel Müdürlüğünün internet sitesinde bulunan formu indirip doldurarak posta yoluyla tekrar Vakıflar Genel Müdürlüğüne göndererek muhtaçlık aylığı başvurusunda bulunabilirsiniz. 6-7 ay sonra tekrar başvuru yapabilirsiniz.

  2. Sayın editör,
    yaklaşık 3 ay önce çocukların ortak ödemesiyle annemiz üzerine bir hazine arazisi satın aldık..40 yıllık gecekondumuzun olduğu 301 metrekare arsa.. devletimiz tebligat yaptı ve tam 49.750 liraya satın aldık.. annemizin 40 yıllık hayali olduğu için ve her taşında, ağacında emeği olduğu için onun üzerine satın aldık. çocukları olarak biz ödedik..banka havaleleri, dekontlar var o günün tarihiyle..

    bu arada annem 20 yıl önce boşanmıştı ve hiç bir yerden geliri maaşı ve nafakası yok.. hep büyük ablam baktı, yardım etti.. eli müsait olan da harçlığını verdi..ablama ait bir evde yalnız yaşıyor..evin faturalarını, vergilerini her bir çocuk bölüştük, ödüyoruz..

    bu yaşlılık maaşı işini duyunca (annem 69 yaşında) gitsin devletten maaş alsın, hem ona bir yaşam meşgalesi olur, hem de bizden harçlık gözlemez dedik..

    fakat 3 ay önce üzerine aldığımız bu arsa yüzünden, arsası var denilerek red oldu..

    biz de bunun üzerine tapu masrafına rağmen annemizin üzerinden geçen ay geri aldık..

    vakıf bu sefer de tapuda yazan rayiç bedeli gelir kabul edip reddediyor..diyoruz ki bakın bunlar havale dekontları, buranın parasını ödeyip annemize alan biziz..siz reddedince de bedelsiz bir şekilde annemizden, dört çocuğun üzerine geçirdik..herhangi bir para alışverişi olmadı, banka hareketliliği yok, tapuda kamera kayıtları var.. harçlar kanunu gereği tapuda rayiç bedel yazar, bu, annemizin o parayı aldığını ispatlamaz.. diyorum.. git derdini heyete anlat diyorlar..

    dün annem heyete girdi tek başına..yaşlı, dizinden ameliyatlı, bir menisküs iğnesi 500 lira, gözünde dürbünlü gözlük, 10 metre önünü göremiyor, o halde git kendini göster anne, herhalde bana gıcık oldular dedim.. tek başına bir şekilde gitti.. heyette, arsanı satmışsın, parasını ne yaptın diye sormuşlar, başlarından savmışlar..

    şu anda tek yol dava açmak mıdır? mahkemede bu kadının çocukları var, onlar baksın diye bizi yine mi reddederler? hepimiz evliyiz, yerimiz yurdumuz ayrı, kendi geçindireceğimiz ailelerimiz var.. zaten annemizin faturalarını, sağlık giderlerini bölüşüyoruz.. ablam da bedelsiz bir şekilde yıllardır evini kullandırıyor ki ablamın çocukları üniversiteye gidiyor artık, sırf ata diye sessiz kalıyor..

    tek isteğimiz annemizin devletin yasal hakkından faydalansın, en azından günlük geçim harçlığını devletten alsın..

    yani ablam anneme kira kontratı falan mı yapmalı? biz bakmakla yükümlü nafaka yükümlüsü mü oluyoruz? dava açsak ne olur sizce??

    yardım ederseniz çok seviniriz.. çok sağolun..iyi günler..

    1. Merhaba, anneniz size satış yapmak hibe yoluyla devretseydi sorun olmazdı. Anneniz 65 yaşlılık aylığı yerine muhtaçlık aylığı için başvuru yapabilir. Vakıflar Genel Müdürlüğünün internet sitesinde bulunan formu indirip doldurarak posta yoluyla Vakıflar Genel Müdürlüğüne müracaat ederek muhtaçlık aylığı başvurusu yapabilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu