2023 Yeni Mezun Öğrencilerin Sağlıktan Yararlanma Süresi

Lisans ya da yüksek lisans eğitimini tamamlayan ve yeni mezun öğrenciler, belirli bir süre daha sağlık sigortasından faydalanabilirler. Kızların sağlık sigortasından faydalanma süresi daha geniş ve kolay şartlar altında belirlenirken, erkek öğrencilerin sağlık sigortası kullanma koşulları daha katıdır. Erkeklerin belirli yaşa kadar anne ve babalarından kalma sağlık sigortasını kullanma hakkı bulunduğundan, mezuniyetin ardından sigortalı bir işte çalışmaya başlamak gerekir. Yeni mezun olan erkeklerin tamamladıkları okul seviyesi de dikkate alınmakta ve kişilerin kaç yaşına kadar sigortadan faydalanacağı belirlenmektedir. Lise eğitimini tamamlayan kişiler, ön lisans, lisans ya da yüksek lisans ve doktora eğitimine devam eden kişilerden daha az süreyle sigorta hakkından faydalanabilir.
Başlıklar
Yeni Mezun Öğrenciler Sağlık Hizmetlerinden Nasıl Faydalanır?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan tüm çocuklar, 18 yaşına gelene kadar Genel Sağlık Sigortalı olarak değerlendirilir ve çocuklardan sağlık hizmeti ücreti talep edilmez. Çocuklar 18 yaşını tamamladıktan sonra, anne ve babalarına ait sağlık sigortasını kullanmaya başlarlar. Lise eğitimini tamamlamak zorunda olan kişiler, 20 yaşına kadar anne ve babalarına ait sağlık sigortasını kullanmaya devam edecektir. Erkek çocukları için getirilen yaş sınırı, kız çocukları için geçerli değildir ve sağlık sigortasından faydalanmak için kızların işe girmesi gerekmez. Kız çocukları adına evlenene kadar devam eden sağlık sigortası, erkek çocuklarında yaşa ve eğitim süresine göre belirlenmektedir.
Öğrencilere Karşılıksız Kaymakamlık Burs Parası
Öğrenci Yardım Parası Ne Kadar? Nasıl Alınır?
Üniversite Öğrencisi Sağlık Hizmetlerinden Nasıl Yararlanır ?
Yeni Mezun Öğrenciler Kaç Yaşına Kadar GSS Haklarından Faydalanır?
Okuldan yeni mezun olmuş bir üniversite öğrencisi, yaşa, cinsiyete ve medeni duruma göre sigorta hakkından faydalanacaktır. Sadece lise eğitimi alan ve liseden sonra eğitimlerini sonlandıran erkek çocukları, sadece 20 yaşına kadar Genel Sağlık Sigortasından faydalanabilirler. Erkek çocuklar için belirlenen Genel Sağlık Sigortası kullanım hakları, okul eğitiminin tamamlandığı tarihten itibaren 2 yıl daha kullanılmaktadır. Lise ve lise dengi eğitim kurumlarında mezun olan erkek çocukları en fazla 20 yaşına kadar Genel Sağlık Sigortası kullanırken, ön lisans ve lisans mezunu olan erkek çocuklarına 25 yaşına kadar Genel Sağlık Sigortası kullanma hakkı tanınmaktadır. Yüksek lisans ve doktora eğitimi alan erkeklerin, 25 yaşından büyük olmaları durumunda, Genel Sağlık Sigortası kullanım hakkı ortadan kalacaktır. Kişiler eğitimlerini tamamladıktan sonra, 4A, 4B ya da 4C kapsamında sigortalı olarak işe başlamak zorundadır.
18 Yaşını Dolduran Kişiler Sağlık Hizmetinden Nasıl Faydalanır?
18 yaşını tamamlayan kişilerin sağlık hizmetlerini kullanabilmeleri için belli başlı şartlara uyum sağlamaları gerekir. 18 yaşından büyük olan kız ve erkek çocuklarının aileden gelen sağlık sigortasına geçmesi ya da Genel Sağlık Sigortasından faydalanmaları için gerekli koşullar şu şekildedir:
- 18 yaşını tamamlayan kız ve erkek çocuklarına, farklı şartlarda sigortalı olma hakkı tanınmaktadır.
- 10.2008 tarihinden önce SSK kapsamında işe başlayan en 120 gün prim ödemesi yapan kızlarla, 01.10.2008 tarihinden önce Bağkurlu olarak 180 günlük prim ödemesi yapan kızlar, resmi nikah kıyana kadar anne ve babalarının sigortalarından faydalanabilirler.
- Daha yüksek prim ödemesi yapıldığında, kızların da mezun olduktan sonra en fazla 2 yıl sigortalı olma hakkı kalacaktır. 2 yıl tamamlandıktan sonra, anne ya da babadan gelen sigorta hakları ortadan kalkar ve kişilerin çalışması gerekir.
- Erkek çocuklarının 18 yaşından itibaren eğitimlere devam etmemesi durumunda, 20 yaşına kadar da sağlık sigortası kullanılmayacaktır. Lise eğitimi almayan erkekler, 18 yaşından sonra kendi sigortalarını başlatmak zorundadır.
- Anne ya da babası 4C yani emekli sandığı kapsamında sigortalı olan erkek çocukları, okumamaları durumunda da 25 yaşına kadar sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler.
- Kız ve erkekler için belirtilen sigortalılık şartlarının hiçbiri bulunmuyorsa ve kişiler işe başlamamışsa, sağlık sigortası primleri Genel Sağlık Sigortası kapsamında karşılanmaktadır.
- Mezun olduktan sonra, anne ve babasının sigortası olmadığından sigorta haklarından faydalanamayan kişiler, hane halkında kişi başına düşen gelirin asgari ücretin 3/2’sinden fazla olmaması şartıyla, Genel Sağlık Sigortasından faydalanabilirler.
%40 ve üzeri engelli raporuna sahip olan ve 18 yaşını tamamlayan kişiler, cinsiyet farkı aranmaksızın anne ve babalarından kalan sağlık sigortasından faydalanabilirler. Anne ve babalarının sigortalı olmamaları durumunda, Genel Sağlık Sigortası devreye girecektir.
Ailesinin Sosyal Güvencesi Olmayan Yeni Mezun Öğrenciler Ne Yapmalı?
Anne ve babasının ya da büyükanne ve büyükbabasının sağlık sigortası olmayan kişiler, e-devlet üzerinden Genel Sağlık Sigortası sorgulaması yapmalıdır. Sorgulamanın ardından, Genel Sağlık Sigortası başvurusunun olup olmayacağı anlaşılacaktır:
- https://www.turkiye.gov.tr/sgk-gss-borc-dokumu bağlantı adresi kullanılarak, e-devlet sorgulama sayfası açılmalıdır.
- Masaüstü ya da mobil uygulamaya göre, açılacak e-devlet giriş ekranı değişecektir.
- “Giriş Yap” seçeneğine tıklandıktan sonra, kimlik bilgilerinin talep edildiği giriş ekranı açılacaktır.
- C. kimlik numarasının yanında, e-devlet şifresi ya da mobil imza tekniklerinden bir tanesi kullanılabilir. Mobil imza ya da e-imza seçeneğinin tercih edilmesi gibi birçok seçenekle sistem giriş bilgileri tamamlandıktan sonra “Giriş” seçeneğine tıklanmalıdır.
- E-devlet girişinin yapılmasının ardından, GSS borç dökümü sayfasında otomatik olarak sorgulama başlatılacaktır.
Genel Sağlık Sigortası prim borcu sorgulama ekranında herhangi bir borcun olup olmadığına dair detaylı bilgi verilecektir. Sorgulama ekranında hiçbir borcun olmadığı belirtilmişse ve kişilerin anne babalarının sigortası yoksa, Genel Sağlık Sigortası için kaymakamlıklara başvurulmalıdır. Kaymakamlık başvurusu yapıldıktan sonra, muhtaçlık durumuna göre Genel Sağlık Sigortasının primlerinin kim tarafından ödeneceği belirlenecektir.
Üniversite Öğrencileri Sigortalı Olarak Çalışabilir Mi?
18 yaşından büyük olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının tamamı, sosyal Güvenlik Kurumu altında sigortalı olarak çalışma hakkına sahiptir. 16 yaşını doldurduktan sonra sigortalı olarak çalışma hakkı oluşmakta ve bu yaştan sonra çalışılan her dönem için prim ödemesi yapılmaktadır. Lise öğrencilerinin de sigortalı şekilde çalışma hakkı bulunurken, üniversiteye giden öğrencilere de sigortalı çalışma hakkı tanınmaktadır. Üniversite eğitimi alınan dönemlerde, örgün ya da uzaktan eğitim alınması gibi durumlarla sigorta türünde değişiklik görülebilir. Tam gün çalışan öğrenciler, yarım gün çalışan öğrencilerden daha fazla sigorta primi almaktadır. İstenilen işte çalışma hakkı tanınan öğrenciler, üniversite ya da lise eğitiminin tamamlanmasının ardından ailelerinden kalan sigortayı kullanamazlar. Ailelerinden dolayı 2 yıl sigortalı olmak için 120 günden fazla prim ödemesi yapılmamalıdır. Eğer üniversite eğitiminden sonra işe son verilir ve kişiler muhtaçlık seviyesine gelirse, buy kişiler ücretsiz şekilde Genel Sağlık Sigortasından faydalanacaktır.
Yetim Maaşı Alan Kişiler Ne Kadar Süreyle Sigortadan Faydalanabilir?
Sigortalı kadın ya da erkek çalışanın emeklilikten önce veya sonra hayatını kaybetmesi durumunda, bu kişilerin çocuklarına yetim aylığı verilecektir. Kız çocukları için yetim aylığı kullanma sınırı bulunmazken, erkek çocuklarının en fazla 25 yaşına kadar yetim aylığı kullanmasına ve sigortadan faydalanmasına izin verilmektedir. Sigortası başlamayan ya da resmi nikah kıymayan kızlar, anne ya da babalarından kalan yetim aylığı ve sigorta haklarını kullanmaya devam edebilirler. Resmi nikah kıydıktan sonra eşinden ayrılan ya da eşini kaybeden kızlar, tekrar aynı aylığı ve sigorta haklarını kullanabilirler. Erkekler için belirtilen yaş sınırından sonra, yetim maaşı ve sigortalılık hakkı devam etmeyecektir. 25 yaşından büyük olan erkekler, Genel Sağlık Sigortası primlerini ödemeli ya da işe başlamalıdır.
SGK Yapılandırma Ödeme, 6736 SGK Ödeme
Merhaba. Ben 23 yaşındayım 2. üniversitemi okuyorum. Haziranda mezun olucam. Babam vefat ettiği için emekli aylığı alıyorum. Mezun olduktan sonra dgs sınavı ile 4 yıllığa tamamlayacağım. Eylül – ekim gibi yeni bölümüme başlarım. Bu aradaki vakitte (Haziran- Eylül) sgk gss ödemem başlar mı?