2023 Yurtdışı Emeklilik Şartları Neler? Borçlanma Ne Kadar?

Yurtdışı emeklilik hakkı kazanmak isteyen kişilerin, SGK tarafından belirlenen yurtdışı borçlanmasını ödemesi gerekir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kabul edilen ülkelerde, Türk vatandaşlarının sigortalı olarak çalışma hakkı bulunmaktadır. Ülkede kalınan süre boyunca, kişilerin sigorta primleri ödenmektedir. Emekli olmadan Türkiye’ye geri dönen vatandaşlar, Türkiye’de emekli olmak için yurtdışı borçlanması haklarını kullanmaktadır. Yurtdışı borçlanma uygulaması, emeklilik için ödenmesi gereken prim tutarının toplu şekilde ödenmesini ve erken yaşta emekli olunmasını sağlamaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirtilen şartlara uyum sağlayan tüm Türk vatandaşları, yurtdışı borçlanması hakkıyla erken yaşta emekli olabilir.

Yurtdışı Emekliliğinin Özellikleri Nelerdir?

Yurtdışı emeklilik borçlanması, belirli bir süre yurt dışında çalışan kadın ve erkeklerin, Türkiye’de emekli olmasını sağlamaktadır. Yurt dışı emeklilik borçlanması için belirtilen haklar, Türkiye’de doğan ya da sadece doğum kaydı Türk vatandaşı olan kişilerin, Türkiye üzerinde emekli sayılmaları için uygulanan sistemdir. Türk vatandaşlarının yurt dışı sonrasında vatandaşlıklarını kaybetmesi durumunda, yurt dışında geçirilen süreler Sosyal Güvenlik Kurumuna borçlanma olarak verilmektedir.

Borçlanma kullanımı, Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında sigortalı olmak için yeterli prim borcunu tamamlamak amacıyla geliştirilmiştir. Yurtdışı borçlanması için belirlenen tutarlar, kişilerin prim borcuna göre değişmektedir. Borçlanma tutarının ödenmesinin ardından, emeklilik yaşı erkene iner ve kişiler SGK emeklisi olarak aylık almaya başlar. Yurt dışında çalışılan sürenin tamamı için borçlanma yapılabileceği gibi, Türkiye’de bulunan sigorta primlerinin tamamlanmasına yetecek düzeyde, kısmi sigorta borçlanması da yapılmaktadır.

Yurtdışı Borçlanmasından Kimler Faydalanabilir?

Yurtdışı borçlanmasından faydalanan kişiler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıdır. Doğumu Türkiye olan ve sonradan yurtdışına çıkan ya da kayıtlarda Türk vatandaşı olan ve yurtdışında doğup büyüyen kişiler, Türk vatandaşlıklarını kaybetmeleri sebebiyle borçlanma kapsamına girmektedir. Kişilerin aynı anda, Türkiye ve diğer ülkeden emekli maaşı alma hakkı yoktur.

Türkiye üzerinden emeklilik hakkı elde etmek isteyen kişilerin, borçlanma karşılığında sigorta primlerini ödemeleri gerekir. Yurtdışı borçlanmasının ödenmesi durumunda, diğer çalışanlar gibi bu kişilerin de emeklilik hakkı oluşacaktır. Yurtdışında sigortalı olarak yaşamaya devam eden kişiler, yurtdışı borçlanması yapamazlar.

Emeklilik Yaşı Hesaplama

Erken Emeklilik Şartları Nelerdir?

Ne Zaman Emekli Olabilirim ?

Yurtdışı Borçlanmasında Hangi Süreler Değerlendirilir?

Yurt dışı emekliliği kapsamında değerlendirmeye alınan süreçler, aşağıda listelenmiştir:

  • Vatandaşların yurt dışında edindikleri sigortalılık süreleri, yurt dışı borçlanması kapsamında değerlendirilmektedir.
  • Yurt dışında sigortalı olarak çalışılan işler arasında geçiş yapılırken, 1 yıla yakın işsizlik süreleri de hesaplamaya dahil edilmektedir.
  • Evli ya da bekar olması fark etmeksizin, ev hanımı niteliğinde çalışmayan kadınların, yurt dışında yaşama süreleri değerlendirilmektedir.
  • Ev hanımı olarak değerlendirilen sürelerden, sigortalı şekilde çalışılan süreler çıkarılmaktadır.

Yukarıda belirtilen süreler değerlendirildikten sonra, yurt dışı borçlanmasının toplam süresi ve ödenmesi gereken toplam prim borcu belirlenmektedir.

Yurt Dışı Borçlanma Tutarları Nasıl Hesaplanır?

Yurt dışı borçlanmasının hesaplamasında kullanılan formül aşağıda yer almaktadır:

  • Borçlanma Tutarı = Borçlanmak İstenen Gün Sayısı X Prime Dayalı Esas Kazanç Miktarı X %45

Belirtilen formül üzerinden, ödenmesi gereken toplam tutar belirlenmektedir. 2019 yılında yapılan zammın ardından, yurt dışı borçlanması için belirlenen toplam prim borcuna %40,6 değerinde zam yapılmıştır. Yurt dışı borçlanması iççin belirlenen primler ve bu prim tutarının dağılımlar şu şekildedir:

  • Yurt dışı borçlanması için belirlenen en düşük tutar, günlük 27,29 TL’ydi. 01.08.2019 tarihinden sonra yapılan zamla, günlük asgari prim tutarı 38,38 TL’ye yükselmiştir.
  • En yüksek günlük prim borçlanması limiti, 187,82 TL olarak hesaplanmıştır.

Günlük prim tutarları için asgari ücret baz alınmakta ve en fazla asgari ücretin 7,5 katı değerinde prim ödemesi gerçekleştirilmektedir. Yurt dışı borçlanması için SGK tarafından prim borcu tebliği yapıldıktan sonra, 3 ay içerisinde prim borçlarının kapatılması gerekecektir.

Yurtdışı Borçlanması Yapma Şartları Nelerdir?

Yurt dışı sigorta borçlanması yapmak için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirtilen bazı şartlar bulunmaktadır. Yurt dışı borçlanması talebinin sayılması için gerekli görülen şartlar, aşağıda detaylı şekilde ele alınmıştır:

  • Yurt dışı borçlanması talebi yapılan süre içerisinde, kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekir.
  • Sigorta borçlanması için 18 yaşından büyük olunmalıdır. 18 yaşın altındaki çocuklar için borçlanma talebi oluşturulamaz.
  • Yurtdışı borçlanma süresi boyunca, Türk vatandaşı olmak ya da doğum sonrasında yurt dışında yaşamak için Türk vatandaşlığından çıkmak gerekir. Doğduğunda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sayılmayan kişiler tekrardan Türk vatandaşı olana kadar, Türkiye üzerinden yurtdışı borçlanması yapamamaktadır.
  • Sigorta için belirtilen borçlanma sürelerinde, yurt dışında yaşanıldığının belgelenmesi gerekir.
  • Yurt dışında sigortalı olarak çalışmak ve belirli bir süre prim ödemesi yapmak gerekir.
  • Yurt dışı borçlanması talep eden kişilerin, yurt dışında emekli maaşı almaması gerekir.
  • Kişiler Türkiye’ye dönüş yaptıktan sonra, yurt dışı borçlanması oluşturabilirler.

Yurt dışı borçlanma talebi için Sosyal Güvenlik Kurumuna dilekçe verilmesi gerekir.

Yurtdışı Borçlanmasında İstenen Evraklar Nelerdir?

Yurt dışı emeklilik hakkı için borçlanma talebi oluşturmak gerekir. Yurtdışı borçlanmasında talep edilen evraklar, aşağıda sıralanmıştır:

  • Borçlanma yapmak isteyen kişilere ait kimlik belgesi ve fotokopisi
  • Borçlanma talebine dair başvuru dilekçesi
  • Yaşanılan ülkenin sigorta kanalından verilmiş sigorta kartı
  • Sigortalılık süresini gösteren dökümler ve hizmet raporları
  • Çalışılan iş yerinin bulunduğu belediye ya da eyalet başkanlığı tarafından onaylanmış hizmet raporları
  • İşsizlik süresi boyunca kullanılan evraklar
  • Kendi işini yürüten kişilerin vergi levhaları

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sözleşmeye dahil edilmeyen ülkelerde yaşayan kişiler, bu ülkelerde yer alan Türk konsolosluklarından ya da çalışma ve sosyal güvenlik müşavirliklerinden, hizmet belgesi almak durumundadır. Çalışılan işletmeden, çalışma süresini gösteren bonservis alınmalıdır. Ayrıca pasaportta yer alan çalışma izni maddelerinin de tercüme edilmesi ve Sosyal Güvenlik Kurumuna sunulması gerekir.

Yurtdışı Borçlanması Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yurt dışı borçlanması için belirtilen tüm evrakları hazırlayan kişiler, Türkiye sınırları içerisinde olmak şartıyla, istedikleri şehirden başvuru yapabilirler. Türkiye’deki herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumuna gidildikten sonra, belirtilen evraklar kuruma teslim edilmeli ve yurt dışı borçlanmasının başlatılması için form doldurulmalıdır. Yurt dışı borçlanması başvuru belgesi doldurulduktan sonra, kurum görevlileri başvuruları kayda alacaktır.

Yurt dışı borçlanması için gerekli şartların olup olmadığına dair inceleme yapıldıktan sonra, kişilerin borçlanma için belirledikleri prim tutarı değerlendirilmektedir. Prim borçlarının hesaplanmasının ardından, kişilere tebligat gönderilmektedir. Emeklilik için gerekli görülen süreler belirlendikten sonra, sadece bu süreler için prim hesaplaması gerçekleştirilmektedir. Yurt dışı borçlanma süresinin emeklilik için yeterli olmadığı durumlarda, kalan prim borçlarının elden ödenmesi ya da prim gün sayısı tamamlanana kadar SGK’lı olarak çalışılması gerekir.

Yurtdışı Borçlanması Başvuru Sorgulamasının Detayları Nelerdir?

Yurt dışı borçlanmasına dair sorgulama yapmak için e-devlet sistemi kullanılmaktadır. E-devlet üzerinden yurtdışı borçlanması sorgulaması yapmak için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:

  • https://www.turkiye.gov.tr/avsh-yurtdisi-borclanma-belge-sorgulama bağlantı adresi kullanılarak, e-devlet sorgulama sayfası açılmalıdır.
  • E-devlet sisteminde yer alan “Giriş Yap” seçeneğine tıklandıktan sonra, kimlik bilgileri doğrulanmalıdır.
  • Giriş ekranında talep edilen T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresinin doğrulanmasının ardından, “Giriş” butonuna tıklanmalıdır.
  • Sistem girişinin ardından, doğrudan SGK yurt dışı borçlanması evrak takip sistemi açılacaktır.

Borçlanmaya dair sorgulama yapılarak, ödenmesi gereken toplam prim borcu ve ödeme detaylarına ulaşılabilir.

İlgili Makaleler

70 Yorum
  1. merhaba 1999 almanya ya gıttım 2010 da geri donus yaptım turkıyede 3000 gunum var 18 ay askerlık yaptım almanyada gecen gunlerımı borclana bılırmıyım sigorta girisim 1993 gozukuyor aktıf sıgorta gırısım 1996

  2. Merhaba, yurt disinda Hollanda da yasiyorum ve 25 yil sabit calisiyorum. Turkiye´ ye donmek istiyorum ve turkiyede emekli olmak istiyorum.
    Tum 25 yil calismisligim emekliligime dair edebiliyormuyum ve Turkiye de kac yasimda emekli olabiliyorum?
    Simdiden tessekkur ediyorum.

  3. Slm ben Metin almanyadan hartz 4 devletden yardim aluyorum yaşim 52 türkiyede emekli olabilirmiyim

    1. Merhaba, yurtdışı borçlanması yaparak emekli olabilirsiniz. Çalıştığınız kuruma ait belgeleri, ikametgah ve ülkeye giriş çıkışlarınızı Türk Konsolosluğuna onaylatarak, belgelerinizle Sosyal Güvenlik Kurumuna yurtdışı borçlanması için başvuru yapabilirsiniz.

  4. Suan Alamanyada ikamet ediyorum Turkiyede emeklilik surem ve gunlerim doldu, son 300 gunumu yurtdisi calismasi olarak prim odedim suan turkiyeden emekli olup turkiyeden emekli maasi almadan almanyada calismama devam etmek istiyorum , bu mumkunmu maas almadan emekli olabilirmiyim tskler

    1. Merhaba, emekli olduğunuzda maaş ödemesi yapılır. Fakat emeklilik talebinde bulunmadan yurtdışında çalışmaya devam edebilirsiniz

  5. Merhaba,
    Ben fransadan eşimin borclamasını yatırdım ve bu yıl yaşı doldu, eşim calışmiyor ama ev kira yardımı aliyoruz (170€) gelirimiz düşük diye , konsolosa danıştık yardım aliyoruz diye başvurunuz olmaz dediler. Böyle bir şey olurmu 30 bin euro yatırdık şimdide olmaz diyorlar.
    Geliri iyi olan yardım almiyor o zaman emekli olabiliyor.
    Geliri iyi olmayan yardım aliyor o zaman emekli olamiyor.
    Böyle bir şey olurmu

    1. Merhaba, yurt dışı borçlanma yoluyla gün priminizi ödedikten ve yaşınız dolduktan sonra emekli olmanızda her hangi bir problem olmaz

  6. Isvicrede ikamet ediyorum. Isvicreden normal yasdan emeekliyim.Turkiyeden 3600 gun borclarimi odeyerek emekli oldum.Iki emekli maasimda odeniyordu.
    Simdi isvicrede emekli maasima “tamamlayici odeme” (Ergaenzungsleistung) alirsam
    Turkiyeden emekli maasimi almaya devam edebilirmiyim.
    Isvicreliler Turkiyedende borclanarak emekli oldugumu ve simdiye kadar Turkiyeden de maas aldigimi biliyorlar ve bilanco yaparken
    bu para karsiligi CHF gi miktari yardim hakkimdan dusurebilirlermi?

    1. Merhaba, Türkiye’deki emekliliğiniz kazanılmış hak olup maaşınızı almaya devam edersiniz. İsviçre’de alacağınız tamamlayıcı ödeme ülkenin kendi yasaları çerçevesindedir.

  7. Merhba, 1976 doğumluyum. Türkiye’de 4930 SGK gün sayım var. Bir yıl önce yurtdışına taşındım ama ev hanımıyım. Yaşım gelene dek de muhtemelen çalışmayacağım. Yurtdışında yaşamaya devam ederken borçlanma yapıp yaşım gelince emekli olabilir miyim? Teşekkürler.

    1. Merhaba
      Aşağıdaki şartlar dahilinde başvuru yapabilirsiniz.
      Yurt dışı borçlanması yapılabilmesi için yurt dışı geçirilen sürelerin belgelendirilebiliyor olması gerekmektedir.
      Yurt dışı borçlanması için yazılı olarak başvuruda bulunulması zorunludur.
      Yurt dışı borçlanması için Türkiye’ye geri dönüş yapma şartı bulunmamaktadır. Türkiye’ye geri dönüş yapmadan borçlandırma yapmak isteyenler 3201 sayılı kanun kapsamında borçlanma yapabilirler.
      Kişi halen yurt dışında iken borçlanma talebinde bulunursa Türk lirası olarak bildirilecek olan tutar döviz cinsinden ödenmelidir. Türkiye’de iken yapılan borçlanma başvurularında ise ödenmesi gereken tutar Türk lirası cinsinden ödenmelidir.
      05.2008 tarihi itibariyle yapılan düzenleme sonrasında yurt dışı borçlanması tebliğ edildikten sonra 3 ay içerisinde ödenmelidir.

  8. Merhaba,
    Turkiyede 07.1998 de SSK girisim var yaklasik bir yil calistiktan sonra askerligimi yedek subay olarak yaptim.
    2002 de Almanyada 4 yil ögrenci olarak kalsim ve 2 yil yari zamanli olarak calistim. 2006 ta Finlandiya” ya tasindim ve 2008 den beri burada calisiyorum. Turkiyeye dönus yapmak istiyorum kac yasinda emekli olabilirim

    1. Merhaba
      Vermiş olduğunuz bilgiler neticesinde herhangi bir sonuca ulaşılamamaktadır. Türkiye dönüşünüzden sonra en yakın SKG müdürlüğüne giderek emeklilik tarihinizi sorabilirsiniz.

  9. Merhaba, 19.05.1970 Türkiye doğumluyum.
    15.06.1984 senesinde orta okulu bitirdikten sonra Almanyaya geldim.
    1989 senesinde Almanya da ilk sigorta girişim 3 aylığına var.
    Fakat 15.08.1998 senesinden beri kesintisiz çalışıyorum.
    Fakat Mart 2003 senesinden beri mavi kartım var yani alman vatandaşıyım.
    Hastalığım dolayısıyla %60 özürlüyüm ve ocak ayından beri malulen emekliyi.
    Sorum ben Türkiye ‘den emelli olabilirmiyim.
    Ne yapmam gerekli.
    Teşekkür ederim.

    1. Merhaba, yutdışındaki çalıştığınız işyerinize ait belgeleri, ikametgah belgesi ve ülkeye giriş çıkış belgelerinizi Türk Konsolosluğuna onaylatarak onaylı belgelerle birlikte Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat ederek yurtdışı borçlanması yapabilir ve emeklilik şartlarını sağladığınızda emekli olabilirsiniz

  10. Almanyaya giris tarihim 1989 suan 51 yasindayim 3ay once turkiyeden emeklilik borclanmasi yaptim 116bin tl yatirdim maasimi beklerken 55yasina kadar emekli olamayacagima dair evrak geldi 55yasini beklemek istemezseniz 40bin tl daha odeme yapmamizin gerektigini soylediler yeni cikan yasada almanyadaki ev hanimligi suresinin sayilmadigini soylediler ne yapmaliyim

    1. Merhaba
      Yurt dışı borçlanması yapıldıktan ve aylık bağlandıktan sonra tekrar yurt dışı borçlanması için başvuru yapılamamaktadır. Yurt dışı borçlanması yapıldıktan sonra ve aylık bağlanmadan önce tekrar başvuru yapılabilmekte ve kalan süreler için tekrar borçlanılabilmektedir.

  11. Merhaba 1999 yılından beri fransada ikamet etmekteyim ev hanımıyım mavi kart yada yurt dışı boşlanmasından emeklilik hakkı elde edebilirmiyim ?

    1. Merhaba
      Yurt dışı borçlanması yapılabilmesi için yurt dışı geçirilen sürelerin belgelendirilebiliyor olması gerekmektedir.

  12. Tekrar merhaba
    Biz paris konsolosluğuna emekliligi baslatmak icin, yani burdan aldigimız kağıtları türkçeye çevirmek icin gittiğımizde ordaki bayan siz yardim aliyorsunuz emekliliğiniz olmaz dedi. Eşiim ise benim gelirim çok düsük ondan yardim aliyorum fakat hanımin hiç biryerden geliri yok demesine rağmen, burda ben sgk yetkilisiyim biliyorum olmaz diye tercume yapmadan gönderdi.Çunku burda belge istedigimiz zaman sadece benim adıma çikarmıyorlar aile oldugumuz için kağitlari eşimle ikimizin adına yapiyorlar.

    1. Merhaba, Konsolosluk sadece belgelere onay veriyor. Tercümesini yaptırıp onaylatın ve onaylı belgeleri Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına teslim ederek yurtdışı borçlanması yapabilirsiniz. Ayrıca aldığınız yardımın sigorta borçlanması ile bağlantısı bulunmamaktadır

  13. Merhaba ben fransadan yaziyorum. 2014 te tûm primlerimi yarntirdim nisan 2019 da gunum doluyor. Eşimin geliri düşük yani yarim gun olduğu için devletten ek yardım ve ufak bir ve yardimi alıyor,bu benim emekliliğime engel olurmu?
    Cevabinız icin simdiden tesekkür ederim.

    1. Merhaba, devletten alınan yardım kazanılmış hak olduğu için emekli olmaya engel değildir.

  14. Merhaba ben 1994 senesinde Almanya’ya geldim 1973 doğumluyum 2011 den beri Almanya’da sigortalı olarak çalışmaktayım Türkiye’den nasıl emekli olabilirim Ayrıca 2017 senesinde Türkiye’de 3 haftalık SSK girişim var. Teşekkür ederim

    1. Merhaba, çalıştığınız işyerinize ait çalışma, ikametgah ve ülkeye giriş çıkış belgelerini bulunduğunuz yerdeki Türk Konsolosluğuna onaylatarak Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına başvuru yaparak yurtdışı borçlanması yapabilirsiniz.

  15. Slm ben 1972 dogumluyum Almayada 1918 yilinda malulen emekli oldum Türkiyede hic sigorta girisim yok Türkiyeden emekli olabilirmiyim

    1. Merhaba, yurtdışı borçlanma yaparak emekli olabilirsiniz. İkametgah, ülkeye giriş çıkış pasaport bilgileri ve işyeri çalışma bilgilerinizi Türk Konsolosluğuna onaylatarak o belgeleri SGK’ya teslim ederek yurtdışı borçlanması yapabilir ve gerekli şartları sağladığınızda emekli olabilirsiniz.

  16. 2 haziran 1986 sigorta baslangicim var3569 gun calismisligim var 1800 gun yurtdisi borclanmasi yaptim 540 gun askerlik 1260 gun yurtdisi borclanmasi odedim 2013 yilinda askerlik borclanmasini 2010 odedim toplam 5369 gun ile 10 ocak 2019 da yastan emekli olmam gerekiyordu ben fransada calisiyorum turkiyeden emekli olabilirmiyim dogum tarihim 10 ocak 1970

    1. Merhaba
      Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda emekli olabilirsiniz gözüküyor. Fakat Türkiye’de bir SGK Müdürlüğüne giderek sizdeki bilgilerinizi teyit ettirmelisiniz.
      BU SONUÇLAR VERDİĞİNİZ BİLGİLERİN SONUCUDUR. EMEKLİLİK İŞLEMLERİNİZDE KURUM KAYITLARI ESASTIR.

  17. Merhaba. 1964 doğumluyum. 09. 1982 de işe başladim ve halen devam etmekteyim Türkiye de çalişmişlığim yok. Hangi şartlarla Türkiye de emekli olabilirim ve ne kadar ödeme olacak. Slm

    1. Merhaba, Türkiye’de emekli olabilmek için yurtdışı borçlanması yapmanız gerekmektedir. Çalıştığınız işyerine belgeleri, onaylı ikametgah, ülkeye giriş çıkış belgelerinin fotokopilerini bulunduğunuz yerdeki Türk Konsolosluğuna onaylatarak Sosyal Güvenlik Kurumuna vererek yurtdışı borçlanması yapmak suretiyle emekli olabilirsiniz. Belirttiğiniz şartlarda gerekli gün primini ve emeklilik için yaş şartını tamamlamış durumdasınız

  18. Merhaba ben Türkiye’den 1998 sigorta girisliyim ve 12 yildir devlet memuru olarak calismaktayim. 20. Yilimi doldurup yurtdışına gidersem ve orada 10 yil çalışırsam yurtdisindan emekli olma hakkim olur mu?

    1. Merhaba, emekli olurken son 3,5 yıl nerede çalıştıysanız oradan emekli olursunuz

  19. Merhaba ben 2017 de yurt5disi emeklilik icin 5454 prim gunu odedim , 1972 dogumluyum , temmuzda emekli olacaktim 47 yasinda simdi diyorlar kanun degismis kasimda hem fazla odicem hem 5 sene ertelendi aydinlatirmisiniz lutfen

    1. Merhaba, 1998 yılından önce sigorta başlangıcı olanlar için emeklilik yaşı değişti. Gün priminizi tamamladığınızda en erken 52 yaşınızda emekli olabilirsiniz

  20. Iyi günler, ben Belgin, 05. 1974 doğumluyum.
    Türk vatandaşıyım ve 09.1991 den beri calışıyorum. Türkiyde hic bir sigortam yok. Türkiyeden emekli olabilmek icin yanı ssk dan 3600 gün ve 58 yaş oöması gerekiyor.
    Türkiyede 1 ay sıgortalı calışmak gerekiyormuş. Bu doğrumu. Detaylı bilgi verirseniz cok sevinirim.
    Kendim nasıl başvuruda olabilirim?
    Saygılar

    1. Merhaba
      Emeklilik işlemlerini sorgulamak için SGK Kurumuna başvuruda bulunmalısınız.

  21. Merhaba,
    01.09.1991 tarihde Almanya’ya gittim ve Mayıs 1996 da temelli döndüm. Almanya’da iken 01.06.1995 tarihde Türkiye’de isteğe bağlı ödemelere başladım.Almanya da bulunduğum sürede hiç çalışmadım ve toplam 1550 gün ev hanımı borçlanma ödedim.bu borçlanma ile 01.06.1995 Tarihden geriye dönük 1550 gün işlemesi ile emeklilik yaşım 47 çıkmakta sancak SGK red Edip emeklilik hakkı olan yıl 2020 olarak bildirdi.
    saygilarimla

  22. iyi gunler ,10 senedir ( Almanya) yurtdisinda hem Normal Emekliyim hem % 90 Malülen emekliyim ,
    Türkiyeden 1986 yilindan 2.dönem sigorta girisim mevcut .askerligimi 18 ay yaptim türkiyede .1989 da evlenerek almanyaya geldim .
    Nasil bir islem yapmaliyim ?
    Türkiyeye dönüs mecburiyetimi bulunmaktadir ?
    Prim ödemede Hesaplamayi kac gün üzerinden yapmam gerekiyor ?
    Dog.Tar. 01.05.1966 ..
    saygilarimla

    1. Merhaba
      Türkiye’deki SGK Müdürlüğüne gelerek hesaplattırma yapabilirsiniz.

  23. Merhaba, Ben Aylin. 1971 doğumluyum . 1998 Almanyada 1 aylık emeklilik prim ödemem var. 2001 senesinde Türkiye de ise başladım halen çalışıyorum. 2007 doğum yaptım. En erken ne zaman emekli olabilirim ? Teşekkürler

    1. Merhaba, 1999 dan önce sigorta girişi olanlar gün primlerini tamamlamaları durumunda 51-52 yaşlarında emekli olabilmektedir. Yurtdışı borçlanması yaparak 51-52 yaşında emekli olabilirsiniz.

  24. Merhaba Ben almanyada 18 yasinda 18.03.1991 de ise basladim 05.02.2005 te Alman vadandaslina gectim Izinli olarak 14 sene 2 an kadar türkvadandasi olarak calistim 52 yasinda sgk dan emekli olabilirmiyim arada Kalan 8 Ayi tekrar Türkvatandasi olarak calismak zorundamiyim Yoda 8 ayi prim olarak Ödeme yapabilirmiyim tesekkürler

    1. Merhaba
      Yurt dışı borçlanma şartları şu şekilde sıralanabilmektedir;
      18 yaş altında yurt dışında çalışılan süreler yurt dışı borçlanmasına dahil edilememektedir.
      Yurt dışı borçlanması yapılabilmesi için yurt dışı geçirilen sürelerin belgelendirilebiliyor olması gerekmektedir.
      Yurt dışı borçlanması için yazılı olarak başvuruda bulunulması zorunludur.
      Yurt dışı borçlanması için Türkiye’ye geri dönüş yapma şartı bulunmamaktadır. Türkiye’ye geri dönüş yapmadan borçlandırma yapmak isteyenler 3201 sayılı kanun kapsamında borçlanma yapabilirler.
      Kişi halen yurt dışında iken borçlanma talebinde bulunursa Türk lirası olarak bildirilecek olan tutar döviz cinsinden ödenmelidir. Türkiye’de iken yapılan borçlanma başvurularında ise ödenmesi gereken tutar Türk lirası cinsinden ödenmelidir.
      05.2008 tarihi itibariyle yapılan düzenleme sonrasında yurt dışı borçlanması tebliğ edildikten sonra 3 ay içerisinde ödenmelidir.
      Yurt dışı borçlanmasında istenirse yurt dışında geçirilen sürelerinden tamamı istenirse yurt dışında geçirilen süreler bir kısmı için borçlandırma yapılabilmektedir.
      Türk vatandaşlığına hak kazanılan süreden öncesi için yurt dışında geçirilen süreler borçlanmaya dahil edilememektedir.
      Türk vatandaşlığının kaybedilmesi sonrasında yurt dışında geçirilen süreler borçlanmaya dahil edilememektedir.
      Yurt dışı borçlanması yapıldıktan ve aylık bağlandıktan sonra tekrar yurt dışı borçlanması için başvuru yapılamamaktadır. Yurt dışı borçlanması yapıldıktan sonra ve aylık bağlanmadan önce tekrar başvuru yapılabilmekte ve kalan süreler için tekrar borçlanılabilmektedir.
      Çifte vatandaşlığı bulunan kişiler yurt dışı borçlanması için başvuruda bulunabilirler.
      Türkiye’de daha önce hiç sigortalılığı bulunmayan kişiler için yurt dışı borçlanması yapılması mümkündür. Bu durumunda yurt dışı geçirilen süreler geçmiş sigortalılık süresi olarak kabul edilmektedir.
      Yurt dışı borçlanması tahakkuk ettirildikten borcun tamamı ya da bir kısmı ödendikten sonra aylık bağlanana kadar iptal işlemi yapılabilir ve faiz uygulanmaksızın ödenen tutar Türk lirası cinsinden geri alınabilir.

  25. merhaba ben kenan 27-05-1969 dogumluyum sigorta baslangicim15-04-1988 türkiyede toplam 640 günüm var 13-03-1991 tarihinden 01-10-2013 yilina kadar almanyada calistim ve2008 yilinda 3,5 dolar üzerinden borclanma yaptim 2008,ve 2013de toplam 4760 gün ödedim ama bu ödedigim günler 1991 den yukariya dogru degilde 2008 den asagiya dogru kayit edilmis bu normal mi ve maasimda etkisi ne olur.birde 2000 den önceki gün sayimi3600 güne tamamlamam maasimi ne kadar etkiler tsk ederim…

    1. Merhaba, gün primizin ödenme tarihleri yaş olarak size katkı sağlar. 56 yaşınıza geldiğinizde 3600 gün priminden emekli olabilirsiniz. Gün priminizi 5200’e tamamladığınızda ise 52 yaşınızda emekli olabilirsiniz.

  26. %66 dan fazla olan hastalıktan dolayı malulen emekliyim,10 yıldan fazla çalışmiyorum acaba yurtdışı borçlanması yapabilir miym??

  27. Mrhb,
    Yurt dışında %66 dan fazla hastalıktan dolayı çalışmıuorum 10yılı aşkın malülen emekliyim,acaba türkiye den borçlanma yapabikiyormuyum?burdaki maaşım kesilir mi?

    1. Merhaba, Türkiye’de de yurtdışı borçlanması yapabilirsiniz.

  28. merhabalar ben 01-01-1973 dogumluyum türkiyede 01-07 1988 tarinde 3 ay sigortam var. 2008 agustos tarihindede almanyaya geldim 2009 da dogum yaptim. su andada mini job denilen bir iste calisiyorum sorum su almanyaya gelisim 10 yili doldurdu borclanmami yapip parami ödeyecegim yasim tutuyor sigortamda baclangici 1988 emekli olduktan sonra 2019 tarihinde mini jopu biraktiktan sonra emekli maasimi alabilirmiyim yoksa 20 yil almanyada doldurma sarti banada varmi. tesekkür ederim

    1. Merhaba, yurtdışında geçirdiğiniz süreyi borçlandığınızda emeklilik için 5400 gün primi olması gerekmektedir. gün primin tamamladığınızda 54 yaşınızda emekli olabilirsiniz

  29. Merhaba ,1976 senesinde almanyada dogdum,ev hanimiyim. Özürlü bir cocugum var bakim parasi aliyorum.Türkiyeden emekli olmak istiyorum,nasil olabilirim. Yardiminiz icin tesekkürler.

    1. Merhaba, yurtdışı borçlanması yapabilmeniz için ikametgah belgesi, ülke giriş tarihleri birde işyeri bilgileri gerekir. Yani geçmişe dönük borçlanma için işyeri bilgileri ve çalışma süreleri isteniyor. Bu belgeleri bulunduğunuz yerde Türk Konsolosluğuna onaylatarak Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat edebilirsiniz.

  30. Slmlar,annem 1960 dogumlu;1980 d’en beri Fransada yasiyor Ve hic calismamis;;turkiyeden emekli olmasi icon ne kadar odemesi lazim,

    1. Merhaba, bir iş yerinde çalıştığına dair bordro, ikametgah ve ülkeye (Fransaya)giriş ve çıkış belgelerini konsoloşluğa onaylatıp Sosyal Güvenlik Kurumına başvuru yapabilirsiniz.

  31. Merhaba, Belçika’daki prim gün sayısı Türkiye’deki prim gün sayısına nasıl dönüştürülüyor? Örneğin Türkiye’de 4810 gün prim olması için Belçika’daki prim kaç olmalıdır? Teşekkürler

    1. Merhaba, gün prim sayıları değişmiyor. Belçika’da çalıştığınız işyrerine ait belgeleri ve gün prim sayılarını, ikametgah ve ülkeye giriş çıkışlarınızı konsolosluğa onaylatarak Sosyal Güvenlik Kurumuna yurt dışı borçlanması olarak müracaatınızı yapabilirsiniz.

  32. Merhaba,
    Şuanda 4A lı olarak çalışmaktayım, ilk işe girişim 2005, gelecek seneye İtalya’ya yerleşeceğim.
    Sonrasında isteğe bağlı olarak primlerimi ödemeye devam edemiyorum sanırım bu nedenle emeklilik için nasıl ilerlemeliyim?
    Bu konuda yönlendirebilirseniz sevinirim. Teşekkürler

    1. Merhaba, emeklilik için gereken süreyi tamamladığınızda çalıştığınız işyerine ait belge ve gün primi sayılarını ikametgah belgesi ve ülkeye giriş çıkışlarınızı konsolosluğa onaylatarak Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat edip yurt dışı borçlanması yapmak suretiyle emekli olabilirsiniz.

  33. merhaba
    Yurtdısı emeklı ıslemlerımı yaptırıp gereken odemeyı yaptıktan sonra .aylık hakkını kazanabılmek ıcın 10 eylul 2008 tarıhınde ankarada form doldurup kuruma elden verdım.
    Bır ayda cevap verılecegını soylemelerıne ragmen uc aydır bır yanıt alamadım.
    bunun sebebı ne olabılır .Lutfen aydınlatırmısınız benı .Tesekkur edıyorum

    1. Merhaba, bazen gecikmeler yaşanabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumuna bir dilekçe yazarak durumunuz hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz

  34. Selam
    Ben 1967 dogumluyum 1980,den beri almanyadayim, 2003,ten beri alman vatandasiyim emekli olmam icin hangi evraklar lazim bana yardimci olabilirmisiniz

    1. Merhaba,
      Pasaport fotokopisi
      Yurt dışı borçlanma formu ve yurtdışı hizmet borçlanma talep dilekçesi
      İkametgâh belgesi
      Ülkeye giriş belgeleri
      Ülkeye çıkış belgeleri
      Nüfus cüzdan sureti
      Kişinin yurt dışında çalıştığını gösteren belge

      Bu belgeleri tamamlayıp başvurunuzu yapabilirsiniz.

  35. 17.10.2018 tarihinde borclanma talimati geldi.parayi 52 yasindayim ve 60 yasinda emekli olmak icin 3600 gün borclandim parayi taksitle yatirabilirmiyim.yardiminiz icin tesekkürler

    1. Merhaba, Sosyal Güvenlik Kurumu kişinin ödeyebileceği planlar sunuyor. Peşin ödeyebileceğiniz gibi taksitli de ödeme yapabilirsiniz. Kurum ile yapacağınız anlaşmaya bağlı

  36. Merhaba,
    Türkiye’ den emekli olunca, yani yurtdışı emeklilik, ve Almanya ‘ da ikamet edince, Almanya da sosyal yardım almanın yasak olduğunu biliyorum. Fakat bu Wohngeld ve Kindergeldzuschlag için geçerli midir?

    1. Merhaba, yurtdışı emeklilikte birkaçı esnetilmiş olsa da bütün ülkelerin kuralları aynıdır

  37. Merhaba 1980 den beri ingilterede resmi olarak çalışıyorum 21.07.1960 doğumluyum. Türkiye de hiç sigortam yok. Yurtdisi emeklilik için yeni yasaya göre nasıl müracaat edebilirim ve oradan borçlanabilirmiyim. Veya ne kadar ödemem gerekiyor. Teşekkür ederim. Nedim Ergin

    1. Merhaba, yurt dışında çalıştığınız süreyi Türkiye’de yurtdışı borçlanması olarak ödeyebilirsiniz. Çalıştığınız kurumdan alacağınız resmi belgeleri bulunduğunuz ülkedeki Türk Konsolosluğuna imzalatarak Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne müracaat ederek yurt dışında çalıştığınız süreyi borçlanarak emekli olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu